Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 263 148 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Zdjęcia w galeriach.


Leczo z cukinią

sobota, 22 sierpnia 2009 13:30


Leczo z cukinią


Nasze ulubione danie jednogarnkowe...dobrze smakuje zarówno z ryżem jak i z kromką świeżego chleba. Polecam.
Przepis własny:)
Składniki podaję w proporcjach na oko ;).



Składniki ( dla 4 osób).

 - 3 duże papryki
 - 1 średnia cukinia
 - 2 duże cebule
 - 3-4 kawałki wędliny lub kawałek wędzonki ( można dać więcej jak lubimy mięsne lecze)
 - 7-8 dużych pomidorów ( tym razem dałam 0,5 l. przecieru pomidorowego (domowej roboty) i 0,5 l sosu cygańskiego własnej produkcji.
 - ulubione przyprawy ,u mnie : bazylia, majeranek ,świeżo mielony pieprz, oregano, sól, lubczyk.
 - odrobina cukru
 - kawałek ostrej papryczki
 - 5-6 ząbków czosnku

Wykonanie:

Cebulę obrać ,pokroić w pióra i przysmażyć na oliwie.
Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski, dodać do cebuli i dusić pod przykryciem.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skór , pokroić byle jak w kawałki i dodać do garnka z cebulą ,papryką i chwile gotować, dodać pokrojoną ostrą papryczkę i czosnek w kosteczkę.
Osobno na patelni podsmażyc wędlinę. Cukienie obrać ze skóry, łyżką usunąć gniazda nasienne ,pokroić w kostkę, przysmażyć na patelni do miękkości.
Gdy pomidory zamienią się w sos, dodajemy wędlinę i cukinię, przyprawy i jeszcze chwilę gotujemy.
Smacznego:)

Wpis ten bierze udział w zabawie pt. "Sezon pomidorowy 2009"  oraz "Cukiniowy sierpień"
     
      Pomidorowy Sezon 2009            



komentarze (33) | dodaj komentarz

Kluski na parze- pyzy drożdżowe

niedziela, 17 maja 2009 9:35
 

"Kluski na parze - Pyzy drożdżowe" 


 "Pyzy drożdżowe" w niektórych rejonach Wielkopolski znane są  pod nazwą " Kluchy na łachu" ;) .
Takie  kluski przypominają mi dzieciństwo i niedzielne obiady w rodzinnym domu...na stole obok  zrazów  wołowych, kapusty czerwonej były one...   puchate, mięciutkie, pięknie wyrośnięte, obowiązkowo wykonane przez moją mamę... nasze ulubione kluski na parze :).

 Chyba nigdy żadne kluski  nie smakowały mi tak, jak te w wykonaniu mamy, dlatego od pewnego czasu próbuje dorównać swojej rodzicielce  i uparować podobne;) .Wydaje mi się,że jestem bliska osiągnięcia ideału , chociaż tu o ocenę ,zdecydowanie musiałabym poprosić  mamę ;)
 Pozostałe kluski z obiadu  przysmażaliśmy na na patelni i posypywaliśmy cukrem...prawdziwy słodki rarytas :)
Przepis od mamy:).
Polecam .



Składniki: na ok. 32 kluski

 - 1 kg mąki pszennej
 - ok. 3/4 litra mleka
 - 30 g świeżych drożdży
 - 2 jajka
 - sól, cukier do smaku

Zaczyn:

Do wysokiego naczynia wlewam 1 i 0,5 szkl. letniego mleka rozpuszam w nim drożdże , dodaję 1 szklankę mąki , szczyptę soli i odrobinę cukru, całość mieszam,wierzch posypuję cienką warstwą mąki i pozostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego zaczynu , dodaję przesianą mąkę, pozostałe mleko z wymieszanymi jajkami, sól, ok.  2 płaskie łyżki cukru, i dokładnie wszystko wyrabiam na jednolitą konsystencję. Wyrabianie ciasta powinno trwać ok.15 min. można użyć robota . Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia .

 

Gdy nasze ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie , rozpoczynamy formowanie klusek.



Wierzch ciasta posypuję odrobiną mąki, następnie dużą łyżką urywam po kawałku ciasta i w rękach ( zanurzonych uprzednio w mące) , ruchem kulistym formuje kluskę w kształcie kulki. Każdą uformowana kluskę obtaczam delikatnie w mące i układam na desce posypanej mąką.



Gdy  kluski nieco podrosną , układamy je w garnku do parowania i parujemy ok. 10 min. Jeżeli nie posiadamy parownika, to na duży garnek na wierzch przywiązujemy gazę, obwiązujemy ja wokół sznurkiem  i na nią układamy kluski, które następnie parujemy pod przykryciem 10 min.



Po 10 min. parowania warto pierwszą kluskę przełamać na pół i sprawdzić czy  juz jest gotowa.  Kluski podaje na ciepło do sosów pieczeniowych i mięs. Zimne kluski odgrzewamy podobnie jak surowe. Nadmiar uparowanych klusek możemy umieścić w zamrażalce i wykorzystać do następnego obiadu.
Smacznego:)





komentarze (45) | dodaj komentarz

Źyczenia

sobota, 11 kwietnia 2009 13:57


Wszystkim odwiedzającym mojego bloga życzę:

Zdrowych i pogodnych Świat Wielkanocnych
smacznego święconego jajeczka , mokrego dyngusa
oraz ciepłej  i rodzinnej atmosfery przy świątecznym stole  .
                                                        Kasia :)





komentarze (9) | dodaj komentarz

Życzenia :)

czwartek, 25 grudnia 2008 2:18
  •  


    Z okazji Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku

    Wszystkim odwiedzającym mojego bloga życzę  :
    ...By przy świątecznym stole nie zabrakło miłości i ciepła rodzinnej atmosfery
    A Nowy rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność ...

    Kasia





komentarze (5) | dodaj komentarz

Wyróżnienie dla : "Uber Amazing Blog"

piątek, 12 grudnia 2008 10:32

Spotkało mnie cudowne wyróżnienie dla "Uber Amazining Blog",  które otrzymałam od
Atiny. Jest mi z tego powodu niezmiernie miło:).
Zakładając tego bloga nie sądziłam ,że prócz mnie i może kilku moich znajomych ,ktokolwiek inny będzie tu do  mnie zaglądał a już w ogóle nie sądziłam ,że mogę być dla kogoś inspiracją ....to bardzo, ale to bardzo miłe :) Atinko serdecznie Ci dziękuję :)


                                    



Oto zasady nominacji:

Uber Amazing Blog jest przyznawana osobom które:

  • inspirują Ciebie;
  • przedstawiają zdumiewające, niesamowite informacje;
  • mają dużo do poczytania;
  • zawierają zdumiewające projekty;
  • są jakieś inne powody, dla których sądzisz, że są niesamowite.

Zasady przyznawania tego wyróżnienia są następujące:

  • należy umieścić logo na swoim blogu;
  • należy wyznaczyć przynajmniej 5 blogów (może być więcej), które są dla Ciebie Uber Amazing (Super Zdumiewające)
  • należy powiadomić wyróżnionych, że otrzymali nagrodę Uber Amazing Blog, przez wpisanie komentarza na ich blogach;
  • podać link do bloga i osoby, która otrzymała nagrodę-wyróżnienie od Ciebie.


Zasadą przyjęcia nominacji ,jest również nominowanie innych do tej nagrody, oczywiscie mam swoich faworytów , do których bardzo często zaglądam , których bardzo lubię  i od których czerpię pomysły w tworzeniu swojego bloga. Gdyby nie ich wpisy, ich pomysły, mój blog pewnie by nie istniał tak długo i w takiej formie :).
Oto oni:
  
 - 
Tak sobię pichę
  - Zachciało mi się słodyczy
 -  Przy kuchennym stole
 -  Majanowe pieczenie
 -  Kucharzenie Abbry


 



komentarze (9) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


Licznik odwiedzin:  10 676 932  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl