Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 273 348 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Zdjęcia w galeriach.


Zupa Nic

poniedziałek, 19 stycznia 2009 18:04

Zupa Nic

Mleczno-waniliowa słodycz z leciutkimi jak piórko kluseczkami....smak mojego dziciństwa:) To jedna z pierwszych zup ,które samodzielnie przygotowałam pod bacznym  okiem mamy, jako dziewczynka ;). Bardzo miło było przypomnieć sobie ten smak:)
Przepis pochodzi z "Kuchni Polskiej".
To moja ostatnia propozycja w ramach zabawy: 
" Zimowego Festiwalu Zup"




Składniki:

 - 1,25 litra mleka
 - 2 jajka
 - pół laski wanilii
 - 100 g cukru (dałam mniej)


Mleko zagotować z wanilią lub cukrem wanilinowym. Białka ubić na sztywno, z cukrem.
Na mleku kłaść łyżeczka białko, zagotować z dwóch stron.
Kluseczki z białek ułożyć na talerzach.
Mleko nieco ostudzic , dodać żółtka, dokładnie wymieszać i zalać nim kluseczki z białka.
Podawać na zimno lub ciepło.
Smacznego:)



komentarze (12) | dodaj komentarz

Zupa z czerwonej soczewicy

niedziela, 18 stycznia 2009 20:11


Zimowy Festiwal Zupy 10.01.2009 - 20.01.2009

Zupa z czerwonej soczewicy


Gęsta , mocno sycąca zupka w smaku lekko przypominająca grochówkę, aczkolwiek grochówką nie będąca. W sam raz na zimowy obiadek:)
Przepis
Wkn z WŻ.
To moja druga propozycja w ramach Zimowego Festiwalu Zup.





Składniki:

 - 30 dag schabu bez kości
 - 20 dag czerwonej soczewicy ( takiej , której nie trzeba wcześniej moczyć )
 - 1 duża cebula
 - 2 marchewki
 - 3 średnie ziemniaki
 - 2 łodygi selera naciowego
 - mała pietruszka
 - jasna część pora
 - mała puszeczka koncentratu pomidorowego
 - liść laurowy
 - kilka ziarek pieprzu
 - 2 ziarenka ziela angielskiego
 - pieprz, sól
 - płaska łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki
 - szczypta ostrej papryki
 - szczypta tymianku
 - 2 łyżki oliwy albo oleju
 - 1 litr wody ( wody dałam wiecej)
 - ew. przyprawa typu "warzywko" do smaku

Dodatkowo:
 - kilka plastrów boczku
 - szczypiorek na wierzch

Wykonanie:

Soczewicę przełożyć do garnuszka, zalać gorącą wodą, dodać liść laurowy, pieprz ziele angielskie oraz 1/3 łyżeczki soli, przykryć i chwilkę dusić.( soczewica się prawię rozgotuje).

W tym czasie schab pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na łyżce oliwy, soląc pod koniec smażenia. Dołożyć do soczewicy.
 Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na pozostałym tłuszczu, dołożyć do mięsa.
Wrzucić tam też pietruszkę, marchew pokrojoną w kostkę i plasterki selera naciowego oraz pora.
Gotować na małym ogniu około 20 minut.
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości.
Na koniec wyjąć pietruszkę i liść laurowy.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i tymiankiem, wymieszać zupę z koncentratem pomidorowym i podawać gorącą z kromką białego, świeżego pieczywa.
Można też do niej dodać kilka plastrów pokrojonego i zrumienionego na patelni wędzonego boczku.


Moje uwagi:
Do przygotowania zupy, użyłam nieco wiecej wody niż to zalecał przepis, dolewając ją w trakcie przygotowania, gdy zupa stawała się bardzo gęsta.

Smacznego:)



komentarze (6) | dodaj komentarz

Zupa-krem z ziemniaków

niedziela, 18 stycznia 2009 14:51


Zimowy Festiwal Zupy 10.01.2009 - 20.01.2009


Zupa-krem z ziemniaków

 Niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu .... a jak smakuje ....hm... jestem pod wielkim wrażeniem jej smaku, nie było osoby która by się nią nie zachwycała:) 
Przepis wypatrzyłam u
Casipaw. 
Zupka przygotowana w ramach
Zimowego Festiwalu Zup.
Polecam!




Składniki:


 - 1/2 kg ziemniaków,
 - 1/2 l rosołu z kostki,
 - 1 szklanka śmietany 18%, ( dałam śmietankę kremową 30%)
 - 2 łyżki szczypiorku,
 - szczypta gałki muszkatołowej,
 - pieprz.
 - odrobina przyprawy jarzynki


Wykonanie: 

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Z kostki rosołowej i pół litra wody przygotowujemy bulion i zalewamy nim ziemniaki. Gotujemy około 20 minut, aż warzywa zmiękną, a następnie miksujemy.

Do powstałej zupki dodajemy śmietanę i przyprawy, po czym deliaktnie mieszamy. Po wierzchu posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy na stół.
Smacznego:)






komentarze (17) | dodaj komentarz

Żurek

środa, 29 października 2008 20:17
 
Gotujemy po polsku - 24.10. - 09.11.2008r.

Żurek

Żurek to dla mnie ... najbardziej polska zupa, jaką znam no może poza flakami. W swoim życiu jadłam żurki w różnym wydaniu i na różne sposoby robione...
z dodatkiem ziemniaków, z warzywami,bez  warzyw, z samą białą kiełbasą, z różnymi mięsami...Ten przepis, który prezentuje poniżej jest takim żurkiem, jaki najbardziej przypadł do gustu mojej rodzinie, jest to moja modyfikacja wszystkich żurków,które do tej pory jadłam :).

 


Składniki:

 - 1 kg kiełbasy białej surowej
 - 300 g boczku wędzonego
 - 1 litr zakwasu do żuru
 - ok. 5 l. wywaru mięsno -warzywnego lub włoszczyznę i kawałek schabu z kością bądź kawałek kurczaka
 - 1 duża cebula
 - kilka suszonych grzybów leśnych
 - kilka ząbków czosnku
 - majeranek
 - pieprz, sól
 - listek laurowy, ziele angielskie
 - odrobina mąki i śmietanka do zagęszczenia zupy ( można zrezygnować z zagęszczenia).

W 5 litrach wody z liściem laurowym i 3 zielami angielskimi  gotujemy mięso, boczek i warzywa tak, aby powstał wywar ( możemy użyć gotowego wywaru, przygotowanego wcześniej).
Ugotowane mięso i warzywa wyciągamy z wody a do garnka z wywarem  wkładamy białą kiełbasę i zagotowujemy ją .
Między czasie mięso i część warzyw kroimy w kostkę, (jeżeli nie chcemy warzyw w zupie,możemy ich nie dodawać).
Ugotowana białą kiełbasę wyciągamy z wody a do wywaru dodajemy warzywa, pokrojone mięso i zakwas.
Większą część czosnku wyciskamy przez praskę i dodajemy do zupy.
Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu.
Grzybki leśne,wcześniej namoczone kroimy w paseczki i dodajemy do zupy.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor na patelni, następnie dodajemy ją do wywaru.
Białą kiełbasę kroimy w kostkę, przysmażamy  na patelni i dorzucamy do wywaru.
Całość doprawiamy majerankiem, pieprzem i solą.
Na koniec,gdy zupa jest juz ugotowana, krótko przed podaniem wyciskamy 2 ząbki czosnku przez praskę i dodajemy go do zupy.
Przed wlaniem zupy, na talerz należy położyć 2 połówki ugotowanego wcześniej jajka.

Moje uwagi:
Jeżeli chcemy mieć gęstszą zupkę wystarczy podprawić ja odrobiną śmietanki zmieszaną z mąką ( pamiętajmy, aby nie wlewać śmietany do wrzątku, gdyż się zważy, wlejmy ja do zupy ściągniętej wcześniej z gazu i dopiero później podgrzewanej).
Jeżeli nie chcemy mieć warzyw w zupie wystarczy po ugotowaniu wywaru je wyjąć i już nie dodawać ( my jednak wolimy zupkę z warzywami).
Smacznego!



komentarze (14) | dodaj komentarz

Zupa gulaszowa

piątek, 04 kwietnia 2008 18:09

 

Zupa gulaszowa 


Zupa gulaszowa należy do moich ulubionych zup...najlepiej smakuje wtedy ,gdy ma w sobie dużo mięsa i papryki a poprzez obfitość składników ,jest naturalnie gęsta ...no i oczywiście ma ten niepowtarzalny pikantny smak, który świetnie potrafi nas rozgrzać zwłaszcza w chłodniejsze dni .

Przeglądałam mnóstwo przepisów na tę pyszną zupę, jednak przepis  Moesshy , najbardziej przypadł mi do gustu .

UWAGA!!!! co istotne, przepis został przeze mnie zmodyfikowany tak, aby spostać moim i mojej rodziny smakom. Dlatego nie dziwcie się, jeżeli dobór i ilość składników w "Mojej Zupie", odbiega od oryginału....i nie przypomina zupy gulaszowej , którą jakaś Maryśka czy Franek  jadł na wycieczce na Węgrzech albo w węgierskiej restauracji ;))

  

Na zdjęciu zupa bez lanych klusek:)


Składniki :

 - 3 litry wody 
 - około 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego ( ja użyłam schabu)

 - papryka ( 1 żółta , 2 czerwone, 1 zielone)

 - 1 kg cebuli ( dałam 3 duże cebule)

 - 1 kg ziemniaków ( dałam nieco mniej)

 - papryczka chilli

 - 1 mały słoik koncentratu pomidorowego

 - 2-3 ząbki czosnku

 - 1 -2  kostki rosołowe

 - 1 marchewka

 - 1 pietruszka

 - 1 por

 - 2 puszki pomidorów w całości ( ja daje pomidory ze słoika bez skór, domowej roboty) 
 - 2 liście laurowe

 - ziele angielskie

 - papryka w proszku ostra

 - sól, pieprz, cukier, jarzynka

 - garść szczypiorku

 - garść zielonej pietruszki

 

 

Lane kluseczki: (jak ktoś nie lubi może z nich zrezygnować)
 
- 2 jajka

 - kilka łyżek mąki


Wykonanie:
 


Mięso oczyszczamy z błon i  kroimy w kostkę , podsmażamy na patelni a następnie wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy. Zbieramy szum.

Gdy woda z mięsem się wyszumuje, wrzucamy kostki rosołowe, listek laurowy , ziele angielskie, marchewkę i pietruszkę pokrojoną w plasterki, pora pokrojonego w prążki oraz podsmażoną cebulę .

Całość podgotowujemy.

Ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka.

Po ok. 10 minutach, wrzucamy do garnka pokrojoną w kostkę paprykę i dalej gotujemy.

Gdy warzywa są już miekkie ,dodajemy  pomidory  z puszki pokrojone w kostkę i pozostałą zalewę pomidorową.

 Następnie paprykę chilli pokrojoną w kosteczkę, posiekany drobno czosnek, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy .

Całość gotujemy jeszcze około 10 minut i zupa jest gotowa.

Na koniec dodajemy szczypior i natkę pietruszki.


Moje uwagi:

Jeżeli chcemy otrzymac jeszcze gęstszą zupę , należy dodać do niej odrobinę śmietanki wymieszanej z mąką.( ja z tego rezygnuję)

Innym sposobem zagęszczenia zupy jest dodanie lanych klusek,( jeżeli ktoś nie lubi to może je pominąć). 
Ostatnio do zupki dodałam słoik papryki konserwowej, która dodała zupie jeszcze lepszego smaku.


Lane kluski:

Do 2 jaj dodałam tyle mąki aby powstałą gęsta lecz lejąca masa , wszystko roztarłam łyżeczką w kubeczku na jednolitą masę, a następnie wlewałam wąską strużką do wrzącej , gotującej się zupy .Chwilkę jeszcze gotowałam, mieszając . 

Smacznego!



komentarze (45) | dodaj komentarz

Pieczarkowa

wtorek, 12 lutego 2008 15:25

 

Zupa pieczarkowa

Przepis na tę zupkę został przeze mnie wymyślony z potrzeby, gdyż zostałam obdarowana spora ilością pieczarek i nie bardzo wiedząc co z nimi zrobić... wymyśliłam zupę pieczarkową.
No i muszę przyznać, że wyszła...całkiem smaczna:)


  


Składniki:
 

 - ok. 300g  pieczarek

 - włoszczyzna

 - 2 cebule

 - kostka rosołowa

 - bułka

 - kilka ząbków czosnku

 - zielony koper lub natka pietruszki

 - kubek śmietanki 18%

 

Wykonanie:

Do garna wlać 3 l wody ,włożyć  włoszczyznę i kostkę rosołową. Gotować do miękkości. Osobno obrać pieczarki, pokroić i smażyć na patelni na łyżce masła. Cebulę również przysmażyć. 

Ugotowane warzywa wyjąć z wody, włożyć  w to miejsce usmażone pieczarki , cebulę i gotować przez 30 min.

Po tym czasie zupę należy odstawić z ognia i zmiksować. Jeżeli zupa wydaje się za gęsta ,dolewamy wody. Dodać większą połowę śmietanki rozmiesznej z 1 plaską łyżką mąki ziemniaczanej i wszystko wymieszać. 

 Doprawić do smaku solą , świeżo zmielonym pieprzem.

Bułkę pociąć w kostkę, przysmażyć na patelni . Usmażone grzanki można polać odrobinką oleju zmieszanego z kilkoma ząbkami czosnku wyciśniętego przez praskę..

Zupę przelać do miseczek, polewać z wierzchu pozostałą śmietanką , posypać zieleniną i dodać grzanki.

Smacznego!







komentarze (1) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


Licznik odwiedzin:  10 745 875  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl