Bloog Wirtualna Polska
Są 1 259 554 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Zdjęcia w galeriach.


Buraczki w zalewie octowej do słoików

środa, 03 listopada 2010 16:51
                     
Buraczki w zalewie octowej do słoików

W ramach trwającej 3 edycji akcji: 
"Gotujemy po polsku", któremu patronuje "Serwis z Pierwszego tłoczenia", proponuję przepis na buraczki w zalewie octowej.
To jeden z najlepszych przepisów z udziałem buraków ,jaki było mi dane wypróbować...można śmiało powiedzieć mój ulubiony sposób ich przygotowania. Znakomicie smakują, zwłaszcza zimą.
Pozostałą po odcedzeniu buraczków zalewę ,wykorzystuję jako dodatek do barszczu.
Przepis od znajomej P.Jadzi:)
Polecam.




Składniki:
 - 2 kg buraczków czerwonych
 - 2 ząbki czosnku
 - kilka obranych cebul

Składniki zalewy:
 - 3/4 szklanki octu 10%
 - 2 szklanki wody
 - 1 szklanka cukru
 - 2 liście laurowe
 - 4 ziela angielskie
 - 1 łyżka soli
 - 3 gożdziki pachnące

Przygotowanie:
Buraczki wyszorować pod bieżącą wodą , umieścic w garnku, zalać wodą  i gotować w łupinach do miękkości.
Pod koniec gotowania wlać do garnka trochę octu.
Ostudzone buraki, obrać ze skór i zetrzeć na tarce z grubymi otworami.

Przygotowanie zalewy:
Wszystkie składniki na zalewę zagotować , (stale mieszając aby  nie przywarły do dna).

Zimną zalewą, zalać utarte buraczki , na wierzch zetrzeć 2 ząbki czosnku i obłożyć plastrami cebuli.
Pozostawić na 12 godzin. Po tym czasie, zdjąć cebulę, buraczki włożyc do słoików, w każdy słoik wlać pozostałą zalewę. Pasteryzować 15 minut.
Smacznego:)

                                       Gotujemy po polsku!


komentarze (3) | dodaj komentarz

Mizeria z ogórków na zimę

piątek, 13 sierpnia 2010 12:14

Mizeria z ogórków na zimę

Mizeria ze świeżych ,koniecznie gruntowych ogórków !!! ...(żadnych tam foliowych, czy szklarniowych)...to dodatek do obiadu za którym czekam z utęsknieniem przez  cały rok...
Pomysł na zimowy zapas mizerii brzmiał niezwykle zachęcająco i tak oto przetestowałam przepis ze strony: "Od Kuchni"
Ogóreczki ze słoika wystarczy odcedzić z zalewy, zalać kwaśną śmietaną ( bez zbędnego doprawiania) i gotowe!
Polecam:)



Składniki:
 - Ogórki
 - pieprz ziarnisty (po kilka ziaren na słoik)

Zalewa: ( na kilka kilo ogórków)
 - 3 litry wody
 - 1 szklanka octu 10%
 - 5 łyżek soli
 - 15 łyżek cukru

Składniki na zalewę zagotować, przestudzić .
Ogórki obrać ze skórki, pokroić jak na mizerię, dość ciasno ułożyć w słoiku, zalać zalewą, na wierzch każdego słoika włożyć kilka ziaren pieprzu. Zakręcone słoiczki  pasteryzować 10 min.
Pozostałą zalewę możemy wlać do słoików , zakręcić i wykorzystać za kilka dni do przygotowania kolejnej porcji mizerii.
Smacznego:)




komentarze (5) | dodaj komentarz

Sałatka małorosyjska

piątek, 14 sierpnia 2009 22:26

Sałatka małorosyjska


Sałatka... a właściwie sos warzywny... składający się z pomidorów, białej kapusty , cebuli i zielonego ogórka w lekko kwaśnej aromatycznej zalewie.
Może służyć jako dodatek do potraw z grilla.
Przepis ze strony: "Od kuchni".




Składniki: 

 - 4 kg czerwonych pomidorów
 - 1 kg ogórków, obrać, pokroić w plasterki lub półplasterki
 - 1 kg cebuli, pokroić
 - 1 kg kapusty białej, drobno posztakować

Sposób przygotowania:

Dodać po łyżce soli osobno do kapusty, cebuli i ogórków. Każdy składnik w osobnej misce. Odstawić na noc.

Następnego dnia. Pomidory pokroić na kawałki, tak byle jak. Rozgotować na pulpę, następnie odcedzam sok, resztę przetrzeć przez sito, tak aby powstał przecier.

Do gorącego przecieru dodać:

 - 15 ziaren ziela ang.
 - 1/2 gałki muszkat.
 - 15 listków laurowych
 - 15 goździków

Gotować wszystko 10 minut. Następnie dodać ogórki (lekko odsączyć z powstałego soku) - znów gotować 10 minut. Dodać kapustę - kolejne 10 minut gotowania. Włożyć cebulę i gotować kolejne 10 minut.
Potem wlać 1/2 l octu 10%. Gotować 10 minut, a na koniec dodać 60 dag cukru i gotować ostatnie 10 minut.

Nakładać do słoików i pasteryzować, albo nakładać gorące i już nie pasteryzować.

Dodatkowe informacje:
W oryginale użyta była kapusta włoska.


Wpis ten bierze udział w zabawie pt.
"Spiżarnia 2009" oraz "Pomidorowy sezon 2009".

Pomidorowy Sezon 2009       






komentarze (5) | dodaj komentarz

Jagody w syropie

środa, 15 lipca 2009 10:25

Jagody w syropie

Niewątpliwie jest to smak mojego dzieciństwa... co roku mama  w taki właśnie sposób zaprawiała jagody, które przez kolejne miesiące z wielkim namaszczeniem zjadaliśmy z lodami, koktajlami czy pierogami. Nasze jogody służyły też jako lek przy problemach trawiennych, gdyż od dawna powszechnie wiadomo, że jagody doskonale regulują procesy trawienne.
W tym roku postanowiłam sama przygotować mały jagodowy zapas :)... jestem ogromnie dumna ze swoich zapraw a to dlatego ,iż po jagody... osobiście wybrałam się do lasu a nie jak dotychczas na targowisko;)
Przepis od mamy.
Polecam:)


Składniki:

 - na 1 litr jagód
 - ok. 12 czubatych łyżek cukru

Umyte , oczyszczone jagody układamy w słoiku do pełna, następnie zasypujemy cukrem, zakręcamy nakrętką i pasteryzujemy 45 min. ( od chwili zagotowania się wody w kociołku).
Swoje jagody robię przeważnie w słoikach 0,25 l : do każdego słoika dodaję 3 łyżki cukru.
( Z jednego litra jagód otrzymuję 4 słoiki 0,25 l. ).
Smacznego:)

Oto moje leśne ...owocowe znalezisko :)



Ten wpis bierze udział w zabawie pt
."
Jagodowo nam" oraz "Spiżarnia 2009


                



komentarze (7) | dodaj komentarz

Jabłka prażone

czwartek, 16 października 2008 18:14


Jabłka prażone

Jesień ...to nie tylko spadające z drzew liście i kasztany ...ale również jabłka... świeże, pachnące, jędrne, chrupane pod drzewkiem lub  zajadane w pysznej gorącej szarlotce do popołudniowej kawki.
Część tych cudownych owoców, zamieniam  w mojej kuchni w "prażone jabłuszka", które przez następne miesiące wykorzystuję  do ciast, zapiekanego ryżu czy  francuskich wypieków.
Nie wyobrażam sobie nadchodzącej zimy bez zapasu "prażonych jabłuszek".
Polecam wszystkim:)







Przepis na jabłka jest prosty i wykonywany "na oko".
Poniżej podaje orintacyjną ilość produktów:

 - Jabłka ( pełna reklamówka ;)
 - 500g cukru
 - sok z cytryny
 - cynamon (można pominąć i dodac póżniej po otwarciu słoiczka).


Jabłka umyć,  szybko obrać ze skór i gniazd nasiennych.
Przeciąć na ćwiartki , polać sokiem z 1 cytryny i włożyć do garnka.
Garnek przykryć pokrywą i umieścic na gazie. Często mieszać.
Gdy jabłka zaczną się rozgotowywać, dosypać cukier i wymieszać.
Jabłka są gotowy , gdy większa część jest zupełnie rozgotowana i tworzy gęsty syrop a część pozostała w mniejszych kawałeczkach.
Takie jabłka wlewam do słoików i pasteryzuję ok. 15 min.

Smacznego!

Moje uwagi:
Obieranie i krojenie jabłek przed umieszczeniem w garnku, musi przebiegać szybko i sprawnie, aby jabłka nam nie ściemniały i zachowały ładny świeży wygląd..




komentarze (5) | dodaj komentarz

Kapusta czerwona na zimę

piątek, 19 września 2008 19:23

 

Kapusta czerwona na zimę

 

Smaczna czerwona kapusta jak ze sklepu... idealna do obiadu. Swoim smakiem może nas cieszyć, przez okrągły rok.

Wystarczy odkręcić słoiczek ;)

 

Przepis od Pani Helenki:)

 

 

Składniki: 

 - 8 kg kapusty czerwonej

 - 6 płaskich łyżek soli

 - 0,5 l. wody

 - 0,5 l. octu 10%

 - 1 kg cukru

 - 6 goździków

 

Kapustę pokroić i posolić. ( ja do posztkowania kapusty użyłam robota kuchennego, było szybciej;) 

Następnie pozostawić na 24 godziny.

Po tym czasie z pozostałych składników ugotować zalewę i wlać do kapusty.

Wszystko należy gotować 20 min.

Ugotowaną kapustę, jeszcze gorącą wkładać do słoików i pasteryzować 15 min.

Smacznego!

 



komentarze (15) | dodaj komentarz

Sos cygański ( do słoiczków).

niedziela, 14 września 2008 14:59

 

Sos cygański  (do słoiczków)
 

Pachnące pomidorki i soczysta papryka z nutką czosnku i ze szczyptą naturalnych przypraw a wszystko to zamknięte w słoiczku ,aby zimą mogło nam przypominać lato i cieszyć naturalnym, niczym nie zmąconym smakiem.

Odkąd poznałam smak tego sosu, w mojej kuchni zniknął bezpowrotnie ...ketchup i kupny sos pomidorowy.

Zastosowanie takiego sosu jest wszechstronne, gdyż możemy go wykorzystywać na różne sposoby: do kanapek zamiast wpomnianego wyżej ketchupu, jako gotowy sos do spaghetti,  pizzy,  pomidorowej , leczo,  gołąbków, pulpecików i wielu ...wielu innych potraw ,do których mamy zamiar użyć sosu pomidorowego.

Wykonanie sosu zajmie nam nieco czasu, ale ręczę, że ten czas nie będzie dla nas stracony, gdyż sosik jest przepyszny i co ważne : bardzo zdrowy bo bez konserwantów :) . 

Przepis od Pani Jadzi :)

 

 

 Składniki: 

 - 1,5 kg pomidorów

 - 2 papryki ( czerwoną i zieloną)

 - 3 ząbki czosnku

 - 1 duża cebula 

 - 1 łyżeczka soli
 - 1 łyżeczka jarzynki (vegety)

 - 1 łyżeczka majeranku
 - 1 łyżeczka pieprzu
 - 2 łyżeczki octu

  - 2 łyżki cukru

 - 3 łyżki oliwy

 

 

Wykonanie:

 

Pomidory sparzyć we wrzącej wodzie i obrać ze skórki, następnie pokroić w kawałki.

Do pomidorów dodać pokrojoną cebulę, czosnek, paprykę i resztę przypraw.

Wszystko gotować 1 godz.( można ciut dłużej).

Ugotowaną masę, zmiksować blenderem na jednolitą masę a następnie przetrzeć przez sito.
Wlać do słoiczków i pasteryzować 10-15 min. ( od mimentu zagotowania się wody).

Z podanej porcji wychodzi: przeszło 2  litry gotowego sosu.

 

 

Moja uwaga :

Aby sos miał nieco gęstszą konsystencję, należy go dłużej gotować niż zaleca się w przepisie, aby nadmiar wody odparował.

Dodatkowo dodaje kawałeczek papryczki chilli.

Polecam :)

 

 



komentarze (8) | dodaj komentarz

Sałatka z ogórków po meksykańsku

poniedziałek, 01 września 2008 22:37

 

 

Sałataka  po meksykańsku z ogórków

 

Kolejny wpis z serii przetworów domowych :) 

Sałatka o mocno pikantnym i zarazem słodkawym posmaku.

Wyśmienita  do obiadu, ale nie tyko, gdyż nam bardzo smakuje jako dodatek do domowych dań fast foodowych  takich jak: pita czy hamburger.

Takie  ogóreczki pysznie smakują również na zwykłej kanpce :) .

Polecam !

Przepis od znajomej Pani Jadzi :) .

 

  

Składniki :

 

 - 2,5 kg ogórków

 - 3 łyżki soli

 - 8 łyżek oliwy

 - 4 ząbki czosnku

 - 1 łyżeczka chilli ( pieprz cheyenne ) Kamis.

 - 60 dkg cukru

 - 1,5 szkl. octu

 

Wykonanie:

Umyte ogórki kroimi w plastry ( bez obierania).

Następnie dodajemy: 3 łyżki soli, 8 łyżek oliwy, 4 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki i 1 łyżeczkę chilli (pieprz cheyenne ).

Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy w misce na 6 godzin.

Po tym czasie dodajemy 60 dkg cukru i 1,5 szkl. octu , ponownie mieszamy i tym razem  tak przygotowane ogórki pozostawiamy na 12 godzin.

Po tym upływie czasu, ogórki wkładamy do umytych słoiczków i do każdego słoika dolewamy zalewę, tę która się utworzyła w misce z ogórkami.

Zakręcone słoiki umieszczamy w garnku z letnią wodą i gotujemy od 10 do 15 min. ( czas liczymy od momentu zagotowania się wody ).

Smacznego !

 

 



komentarze (8) | dodaj komentarz

Suszone pomidory

sobota, 30 sierpnia 2008 14:34

  

Suszone pomidory
 

Suszone pomidory mogę określić jednym zdaniem a mianowicie :...''Lato zamknięte w słoiczku".

Pomidorki te mają niezwykły smak, są kwintesencją smaku lata, połączoną z pachnącą bazylią, zatopione w aromatycznej czosnkowej oliwie.

Po pierwszym spróbowaniu, takich pomidorków, wiedziałam, że moja kuchnia nie będzie w stanie obejść się, bez  tak znakomitej przekąski.
Mają wszechstronne zastosowanie, jako dodatek do sosów, głównych dań, pizzy, wybornie smakują na kanapkach, w sałatce z mozzarellą.

Po zjedzeniu pomidorków, oliwkę z powodzeniem wykorzystuję do sałatek, surówek jak i marynat.

Warto dodać ,iż tak przygotowane pomidorki, możemy podarować komuś bliskiemu w prezencie, wystarczy przewiązać słoiczek wstążką i już mamy gotowy podarunek :).

Suszone pomidory są również dostępne w sklepach, jednak ich cena może nas przyprawić o zawrót głowy, dlatego warto samemu pokusić się o ich zrobienie :) 

Przepis pochodzi z tej  strony, jednak został przeze mnie   zmieniony.

 


Składniki: 
 

 - pomidory odmian limowatych , ( lima jest pomidorem twardym zawierającym dużo miąższu a mało soku i pestek, występuje w formie okrągłej jak i podłużnej).

 - świeża bazylia

 - sól, świeżo zmielony pieprz, oregano

 - 2-3 główki czosnku

 - oliwa z oliwek  ( ja daję olej słonecznikowy +oliwę z oliwek w proporcji około: 3:1)

 

Wykonanie:
 

Pomidory myjemy i suszymy.

Następnie przekrawamy na pół i wycinamy miejsce , przy którym rósł ogonek.

Łyżeczką wyciągamy pestki i sok.

Połówki pomidorków, układamy obok siebie na blaszce wyłożonej pergaminem .Piekarnik nastawiamy na 80 stopni C z termoobiegiem.

Tak przygotowane pomidory suszymy ok. 7 -8 godz. (warto jednak sprawdzać stan naszych pomidorków w ostatnich godzinach suszenia, aby ich nie przesuszyć), mniejsze gotowe pomidorki wyciągamy wcześniej!.

Pomidory, powinny zmniejszyć swoją objętość mniej więcej o 1/4.

Powinny być wysuszone, ale zarazem wilgotne po rozłożeniu.

W połowie suszenia wkładamy na blaszkę również czosnek w łupinkach.

Następnie przygotowujemy słoiki.

Dokładnie je myjemy, łącznie z nakrętkami i wyparzamy wrzątkiem.

Potem  dokładnie osuszamy ściereczką.

Do każdego słoiczka wkładamy warstwę pomidorków, następnie posypujemy ją solą, pieprzem, dodajemy pokrojony obrany  czosnek, ten upieczony jak i świeży , świeżą bazylię , oregano i układamy kolejną warstwę pomidorków. (Pomidorki możemy posypać ulubionymi ziołami wedle własnego uznania ).

Na koniec wlewamy oliwę.

Po wlaniu oliwy ,należy postukać palcem w słoiczek, aby pęcherzyki powietrza wydostały się na górę słoja a oliwa przedostała się w głąb pomidorków.

Tak przygotowane słoiczki możemy przechowywać w lodówce kilka miesięcy, ( jednak z autopsji wiem, że nie są w stanie tyle wytrzymać, gdyż prędzej zostaną przez nas zjedzone  ;)

 

Jeżeli zależy nam na dłuższym ich  przechowaniu,  warto zakręcone słoiczki z pomidorkami , umieścić w piekarniku na blaszce i podgrzewać je w 100 stopniach C., około 30 min. ,  po tym czasie wyjmujemy słoiczki z piekarnika i przewracamy je do góry dnem, aż wieczka nam się zassają. U mnie takie słoiczki wytrzymały w lodówce pół roku, pozniej zostały zjedzone ;)

Smacznego:) 

Moje uwagi:

Na jeden rzut ,suszę 4  blaszki pomidorków , ciasno poukładanych na blaszce . 

 



komentarze (7) | dodaj komentarz

Ogórki kiszone

czwartek, 28 sierpnia 2008 13:13

 

Ogórki kiszone 

 

Nie ma to jak ogórek kiszony, na kanapce , w sałatce czy w pysznej zupce ogórkowe, zawsze smakuje wybornie i wręcz nie może go zabraknąć.

Dlatego latem, gdy stragany i targi przepełnione są ogórkami , warto poświęcić trochę swojego cennego czasu i zakisić to pyszne warzywko.

Sprawdzony przepis od mamy :).

 

 

Składniki: 

 - Ogórki gruntowe ( odmiany szklarniowe się nie nadają !)

 - korzeń chrzanu

 - czosnek

 - świeży koper

 

 Zalewa do ogórków:

 - 1 litr wody

 - 2 łyżki soli

Wodę ze solą zagotować, następnie ostudzić .

 

Słoiki myjemy. Do każdego słoja wkładamy gałązkę kopru, dwa ząbki czosnku i kawałek korzenia chrzanu. Następnie ciasno układamy ogórki. Całość zalewamy zimną zalewą.

Słoiki zakręcamy nakręktą , nie gotujemy ich .

Po kilku dniach możemy się zajadać pysznymi ogóreczkami :)

Smacznego !

 

 



komentarze (2) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


Licznik odwiedzin:  10 660 363  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl