Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 107 567 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Zdjęcia w galeriach.


Uszka grzybami do barszczu

niedziela, 07 listopada 2010 22:39

Uszka z grzybami do barszczu

Kto powiedział ,że barszcz z uszkami można jeść tylko w Wigilię?
Tym ,jakże polskim dodatkiem do barszczyku, mogłabym się zajadać bez końca ...każdego dnia.
Polecam, nie tylko od świeta:)
Przepis Macieja Kuronia.
 



Ciasto:
 - 500g mąki
 - 1 jajko
 - sól
 - odrobina gorącej wody
Farsz:
 - 100g suszonych grzybów ( najlepiej prawdziwków)
 - 2 łyżki masła
 - 1 cebula
 - tarta bułka do zagęszczenia farszu
Grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 2 godz. Gotujemydo miękkości w tej samej wodzie co się moczyły.
Po ostudzeniu bardzo drobno siekamy. Bardzo drobno posiekaną cebulę dusimy na maśle, dodajemy posiekane grzyby, solimy, pieprzymy.Możemy dodac łyżkę oleju sojowego. Następnie studzimy.
Z mąki, jajka ,soli, odrobiny gorącej  wody zagniatamy ciasto. Wałkujemy je  na cienki placek, wykrawamy kwadraty 5x5 cm. Nakładamy farsz na ciasto i lepimu uszka.
Po ugotowaniu odcedzamy i podajemy z barszczem.
Smacznego:)

 
 
Wpis przygotowany w ramach 3 edycji akcji :"Gotujemy po polsku" , której patrunuje serwis :"zPierwszegoTłoczenia".


                                                                                    
                                               Gotujemy po polsku!




komentarze (10) | dodaj komentarz

Pieczarki faszerowane

piątek, 05 listopada 2010 22:33

 

Pieczarki faszerowane


Nadziewane pieczarki od dawna gościły na naszym stole i choć  w ostatnim czasie trochę o nich zapomniałam...przepis Casipaw odswieżył stary zapomniany smak :).

Świetna przekąska  na mniejsze lub większe biesiady przy stole :)

 

 

 

 

Składniki:

 - 4 pieczarki o dużych kapeluszach,
 - 2 jajka klasy 0 lub 1,
 - 1 mała cebulka,
 - 5-6 łyżek bułki tartej,
 - natka pietruszki
 - sól i pieprz,
 - 2 łyżki masła

 

Wykonanie:

Pieczarki dokładnie oczyszczamy i odcinamy im trzonki.
Jajka gotujemy na twardo, lekko studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków.

Cebulę oraz nóżki pieczarek d,robniutko kroimy i podsmażamy na rozgrzanym maśle.
Dodajemy do masy z jajek, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz sporą ilość bułki tartej.
Wyrabiamy farsz na jednolitą masę, po czym napełniamy nim kapelusze pieczarek.
 Po wierzchu posypujemy jeszcze niewielką ilością tartej bułki.

Umieszczamy na wysmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 140 stopni C.

Smacznego:)

 

Wpis przygotowany w ramach 3 edycji akcji :"Gotujemy po polsku" , której patrunuje serwis :"zPierwszegoTłoczenia".

  

                                       Gotujemy po polsku!

 

 



komentarze (3) | dodaj komentarz

Naleśniki ruskie

poniedziałek, 12 stycznia 2009 14:37
 
Naleśniki ruskie

Na dzisiejszy obiad szukałam czegoś  prostego ,szybkiego z wykorzystaniem ziemniaków ,które pozostały mi z wczorajszego obiadu.
Nieocenionym przepisem okazał się pomysł  
Cudawianek na ruskie naleśniki...to był strzał w dziesiątkę !.
Przepadam za ruskimi pierogami, ale wiadomo na zrobienie takich pierogów potrzebne jest sporo czasu, a naleśniki  robi się znacznie szybciej a smakują podobnie ...a może nawet lepiej;)
Polecam ten przepis !






Ciasto naleśnikowe:(robię na oko).

 - mleko
 - jajo
 - mąka
 - sól

Do mleka dodaje jajo, mieszam, dosypuje tyle mąki ,aby ciasto miało gęstawą lejącą konsystencję , doddaję odrobinę soli i smażę na odrobince oleju .

Składniki nadzienia;

 - 6 ziemniaków
 - 5 dużych cebul
 - ok.400 g twarożku
 - smalec ze skwareczkami  ( ja nie miałam smalcu i dałam olej)
 - pieprz,sól

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i przepuścic przez praskę lub udusić.
Cebulke zeszklić na smalcu lub oliwie i ok. 3/4 dodać do ziemniaków wraz ze serem. Obficie popieprzyć i nieco  posolić. Całośc wymieszać. Gotowy farsz nakładać na usmażone naleśniki, zrolować. Na wierzch posypać pozostałą cebulką i skwareczkami.
Podawać na ciepło.
Przed podaniem możemy je odgrzać w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku.
Smacznego:)






komentarze (22) | dodaj komentarz

Pierożki z tuńczykiem z ciasta francuskiego

wtorek, 06 stycznia 2009 14:12

Pierożki z tuńczykiem z ciasta francuskiego


Fenomenalne pierożki...delikatne , kruche z przepysznym nadzieniem, znakomite na przyjęcie, zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam!
Przepis z "Poradnika Domowego"




 
Składniki:

 - 400 g mrożonego ciasta francuskiego ( użyłam świezego ciasta)
 - 2 puszki tuńczyka w oleju
 - 4 jajka ugotowane na twardo
 - 2 surowe jaja
 - czerwona cebulka
 - 1 łyżka oliwy
 - 1 łyżka kaparów
 - 2 łyżki śmietany
 - pieprz, sól
 - natka pietruszki
 - 2 łyżki posiekanego szczypiorku


Ciasto francuskie rozmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Jajka pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie. Kapary odsączyć ,drobno pokroić i wymieszać z odsączonym z zalewy tuńczykiem, ugotowanymi jajkami, surowym jajkiem oraz cebulką. Dodać śmietanę, doprawic solą i pieprzem.

Ciasto pokroić na 32 kwadraty i po nałożeniu nadzienia, poskładać je na pół, zlepić brzegi pierożków.
Pierożki układać na blaszce wyścielonej dwiema warstwami pergaminu, posmarować rozmąconym jajkiem z dodatkiem odrobiny wody i piec 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Smacznego:)





komentarze (16) | dodaj komentarz

Vol-au-vent z farszem rybno-grzybowym

sobota, 20 grudnia 2008 14:39

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009


Vol-au-vent z farszem rybno-grzybowym


Wykwintne  studzienki z ciasta półfrancuskiego z farszem rybno-pieczarkowym w sosie beszamelowym .
Danie to niewątpliwie robi wrażenie, jest bardzo smaczne i ładnie wygląda...dlatego z powodzeniem może być serwowane na większe okazje  takie jak np.: świeta. Wrażenie na gościach i pozostałych domownikach ...gwarantowane;)
Polecam !
Przepis z "Kuchni Polskiej" .




Składniki na ciasto:

 - 350 g mąki pszennej
 - 200 g masła
 - 0,5 jajka
 - 2 żółtka
 - 100 g gęstej śmietany
 - 0,5 jajka do posmarowania ciasta

Nadzienie:

 - ok.250 g fileta z  dowolnej ryby (dałam solę)
 - ok.250g  pieczarek
 - sól
 - biały pieprz
 - szczypta rozmarynu
 - sos beszamelowy
 - natka pietruszki

Sos beszamelowy:

 - 30 g masła
 - 30 g mąki pszennej
 - 0,25 litra śmietany ( dałam mleko+śmietana )
 - 2 żółtka
 - sól
 - sok z cytryny


Wykonanie:

Przygotować ciasto dzień wcześniej .
W przesianej mące posiekać masło, dodać 0,5 jajka, 2 żółtka, szczyptę soli, śmietanę.
Wszystko razem dokładnie szybko zagnieść. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na noc.
Następnego dnia ciasto należy wyjąć z lodówki.
Rozwałkować  na grubość 0,5 cm., wykrawać krążki o średnicy dużej szklanki.
Około 1/4  krążków smarujemy białkiem na całej powierzchni. W pozostałych krażkach wykrawamy mniejsze otwory, mniejsza szklanką.
Obrączki z ciasta nakładamy na krążki, lekko dociskamy smarujemy rozmąconym jajem.
Piec w mocno nagrznym piekarniku ok. 15min.  aż się zrumienią.
Wyrośnięte i zarumienione wyjąć z piekarnika.


Sos beszamelowy:

Z tłuszczu i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzic śmietaną i zagotować ,pamietając o mieszaniu!.
Następnie wymieszać z żółtkami, przyprawic do smaku solą , białym pieprzem, sokiem z cytryny.


Farsz:

Rybę osolić , popieprzyć biały pieprzem i usmażyć na patelni.
Osobno usmażyć pociete pieczarki. Rybę pokroić na kostkę , dodać do niej pieczarki i wymieszać.Całośc zalać sosem beszamelowym, posolić, popieprzyć, dadać rozmaryn, natkę pietruszki. Wymieszać i napełnić studzienki z ciasta półfrancuskiego.
Podawać natychmiast ciepłe.

Polecam :)


komentarze (8) | dodaj komentarz

Pyry z gzikiem

niedziela, 02 listopada 2008 23:33

Gotujemy po polsku - 24.10. - 09.11.2008r.

Pyry z gzikiem

Oto moja trzecia propozycja w ramach blogowej zabawy..."Gotowania po polsku"
Chyba nie ma Wielkopolanina , który nie wiedziałby co to są  ''Pyry z gzikiem " ;)
I to co dla nas jest oczywiste, dla pozostałych naszych rodaków z innych regionów Polski jest wielką zagadką.
Dlatego uchylę troszkę rąbka tajemnicy i zdradzę Wam czym są  "Pyry z gzikiem"...otóż pod tą jakże sympatyczna nazwą, kryją się ziemniaki gotowane w mundurkach z pysznym twarożkiem z cebulką i świeżymi ziołami, zajadane z odrobiną oleju lnianego.
Bardzo smaczny obiadek i niezwykle prosty w wykonaniu..
Polecam :)







Składniki:

 - 8 większych ziemniaków
 - 400 g twarożku śmietankowego
 - cebula
 - koper, szczypior
 - śmietanka lub jogurt naturalny
 - olej lniany
 - sól , pieprz

Ziemniaki wyszorować i ugotowac w wodzie w mundurkach z odrobiną soli.
Twarożek wymieszać z odrobiną śmietanki lub jogurtu, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulkę, posiekany koper, szczypior.
Całość wymieszać i przyprawić solą i pieperzem.
Podawać z gorącymi  ziemniakami przekrojonymi na połówki .
Całość skropić  odrobiną oleju lnianego i zajadać :)
Smacznego!

Moja rada:
Świetnym dodatkiem do takich ziemniaczków jest szklaneczka schłodzonej maślanki:)

  



komentarze (12) | dodaj komentarz

Pierożki pieczone z pieczarkami

poniedziałek, 27 października 2008 21:49
Gotujemy po polsku - 24.10. - 09.11.2008r.

Pierożki pieczone z pieczarkami

Zastanawiałam się jaka potrawa kojarzy mi się z polskim jedzeniem ? ...i padło na pierożki.
Z mnóstwa przepisów na te smakowite danie, spośród tych zjadanych na słodko i tych wytrawnych, tych pieczonych i gotowanych w wodzie, wybrałam te...
Pierogi pieczone ... w moim domu podane na obiad do czerwonego barszczu,  ale zapewniam, że świetnie będą pasować na wszelkich imprezach.
Chrupiące ale zarazem miękkie i puszyste ciasto, świetnie współgrało z farszem pieczarkowym.  Smakowały zarówno na gorąco jak i na zimno.
Przepis  pochodzi od  czytelniczki mojego bloga : Moniki Dz., której dziękuję za świetny przepis:)


  

Z przepisu wychodzi ok. 40 pierożków.

Ciasto:
 - 20 dag twarogu
 - 7 łyżek mleka
 - 1 jajko
 - 6 łyżek oleju
 - 1 łyżeczka cukru
 - 1 łyżeczka soli
 - 40 dag mąki
 - 2 dag drożdży

Farsz:
 - 8 dag cebuli
 - żółtko
 - 50 dag pieczarek
 - natka pietruszki
 - 4 dag bułki tartej
 - tłuszcz do smażenia

Twaróg utrzeć z mlekiem i olejem.
Dodać sól, cukier, jajko i przesianą mąkę. Następnie wkruszyć drożdże. Całość wyrobić na gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować farsz:
Pieczarki i cebulę drobno pokroić.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulkę i przysmażyć ją na złoty kolor, pod koniec dodać pieczarki i dalej razem smażyć.
Pozostawić do wysudzenia.
Następnie wymieszać z żółtkiem, bułką tartą oraz posiekaną drobno natką pietruszki. Doprawić pieprzem i solą.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrobić je ponownie a następnie rozwałkować.
Wycinać kwadraty. Na każdy kwadracić nakładać farsz, zlepić boki po przekątnej ( wychodzi trójkąt).




Przygotowane pierogi ułożyć na blaszcze wysmarowanej tłuszczem i pozostawić na 10 min. do wyrośnięcia.
Piec w 175 stopniach C.  do czasu, aż pierożki nabiorą złocistego lekko brązowego koloru.
Smacznego!

Moje uwagi:
Drożdże przed dodaniem  do mąki ,wymieszałam w małej ilości cukru i ciepłego mleka.





komentarze (20) | dodaj komentarz

Kotleciki z selera

wtorek, 15 stycznia 2008 14:05

 

Kotleciki z selera

 

Bardzo smakowite kotleciki,bardzo szybciutkie w wykonaniu.

Doskonale smakują z dodatkiem sosu cygańskiego.

Polecam :)

 

 

 

Składniki:

 - seler

 - kilka plastrów sera salami

 - vegeta

 - sól, pieprz

 - jajko

 - bułka

 - olej do smażenia

 

Wykonanie:

 Selera ugotować w osolonej wodzie . Gdy lekko ostygnie,pokroić w plastry, posypać vegetą , pieprzem (można użyć ulubionych przypraw).  Następnie selera ułożyć między dwa plastry sera salami i opanierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor z obu stron.

Smacznego!

 



komentarze (4) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


Licznik odwiedzin:  8 764 514  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl