Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 123 660 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Zdjęcia w galeriach.


Pasztet zapiekany

czwartek, 04 listopada 2010 9:52

Pasztet  zapiekany


Domowy pasztet ...powalający na kolana wszystkie pseudo pasztety ze sklepowych półek, wyłącznie ze świeżych ,wiadomego pochodzenia składników z dodatkiem naturalnych przypraw i co najistotniejsze bez konserwantów.
Polecam zwłaszcza na kromce świeżego pieczywa...Przepis własny.





Składniki:

 - ok.700 g mięsa wieprzowego ( łopatka +karkówka)
 - 600 g wątróbki drobiowej
 - 2 duże cebule
 - 2 ząbki czosnku
 - 15 łyżek świeżo stopionego smalcu
 - 2 jaja
 - łyżka soli
 - 1 i 0,5 czerstwej bułki
 - garść majeranki
 - pieprz

Przygotowanie:
Mięso pokroić na mniejsze kawałki i przysmażyc na patelni. Podobnie postąpić z wątróbką i cebulą.
Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie.
Zimne mięso, wątróbkę,cebulę i wyciśniętą z wody bułkę  zmielić trzykrotnie przez maszynkę.
Dodać jajka, płynny smalec, przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.
Keksówki wysmarować smalcem i wypełnić masą.
Piec w nagrzanym piekarniku ok.50 minut w 200 stopniach C.
Wystudzić .Przed podaniem schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Smacznego:)

Wpis przygotowany w ramach 3 edycji akcji :
"Gotujemy po polsku" , której patrunuje serwis :"zPierwszegoTłoczenia".


                                                                                    

                                              
Gotujemy po polsku!


komentarze (12) | dodaj komentarz

Klopsiki z gotowanego kurczaka

poniedziałek, 01 marca 2010 10:01

Klopsiki z gotowanego kurczaka

Co zrobić z gotowanym kurczakiem, który pozostał nam z poprzedniego dnia? Wspólnie z synkiem wymyśliliśmy  klopsiki, które wyjatkowo smakowały mojejmu małemu niejadkowi:).



Składniki:

 - 2 gotowane udka z kurczaka ( lub inna część kurczaka)
 - 3 ugotowane jajka
 - 1 mała cebula
 - ząbek czosnku
 - łyżka posiekanego kopru
 - łyżka posiekanej natki pietruszki
 - 1 jajko surowe
 - 1 łyżka bułki tartej
 - sól, pieprz

Dodatkowo :
 -  bułka do obtoczenia klopsików
 - olej do smażenia

Ugotowanego kurczaka , obrać z kości i wraz z ugotowanymi jajkami zmielić w maszynce do mięsa. Dodać drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Nastęepnie dodać pozostałe składniki, wymieszać ,uformować kotlety,  obtoczyć w bułce tartej ,smażyć na złoty kolor na oleju.
Smacznego:)



komentarze (14) | dodaj komentarz

Szynka pieczona z niespodzianką

środa, 13 maja 2009 10:19




Szynka pieczona z niespodzianką

Od pewnego czasu staram się nie kupować w sklepie wędlin, wolę nie mysleć co w nich "siedzi", dlatego bardzo często przygotowuje ich zamienniki w domu.
 Tu o porównaniach nie ma mowy , bo wiadomo ,że każde mięso przygotowane własnoręcznie będzie miało wiecej walorów smakowych i będzie smacznejsze  od tych kupnych, a do tego ach ...echy...rodzinki wcinajacej naszą pieczeń sprawia ,że warto ją piec samemu:)
Moja dzisiejsza pieczeń miała nadzienie paprykowo-ogórkowe z ziołowym sosem pomidorowym.
To czym nafaszerujemy naszą szynkę zależy jednak od naszech upodobań, lub tego co akurat mamy pod ręką lub w lodówce;).
Dzięki częściowemu pieczeniu w naczyniu żaroodpornym  pieczeń nie wysuszyła się na wiór i pozostała bardzo soczysta.
Idealna na zimno do świeżego pieczywa:) Polecam.




Składniki:
  - 1 szynka (cała kulka)

 Marynata:
 -sól, majeranek, kilka  wycisnietych ząbków czosnku, oregano, zioła prowansalskie, suszony koper, oliwa z oliwek.

 Nadzienie:
 - kilka plastrów papryki z octu 9 ( pocietej w kosteczkę)
 - kilka ogórków z octu (pocietych w kosteczkę)
 - 1 cebula drobno pokrojona 
 - 1 łyżka przecieru pomidorowego
 - spora ilosć natki pietruszki ( drobno pokrojonej)

Umytą szynkę  nacieramy  marynatą , owijamy folią i pozostawimy w lodówce na kilka godzin (ja zostawiam na noc).
Następnego dnia nacinamy kieszeń w szynce , wciskamy w nią nadzienie, zaszywamy nićmi, lub spinamy wykałaczkami , umieszczmy w żaroodpornym naczyniu pod przykryciem.
Wstawiamy do pieca i pieczemy ok. 1h 40 min w 200 stopniach C.
 Około 30 minut przed końcem ściągam pokrywę i piekę bez niej.
Po upieczeniu i wystudzeniu ściągam nici.
Smacznego.




 



komentarze (15) | dodaj komentarz

Skrzydełka faszerowane

czwartek, 30 kwietnia 2009 10:16



Skrzydełka  faszerowane

Nigdy nie sądziłam ,że skrzydełka można nadziewać...jednak zapewnienia kuzynki  o ich nieziemskim smaku skłoniły mnie do wypróbowania tego przepisu;).
Oczywiście jak zwykle w takich przypadkach zostałam bardzo mile zaskoczona  efektem końcowym.
Mięsno-pieczarkowy farsz nadziany w skrzydełko smakował doprawdy wyjatkowo, dodatkowo upieczone skrzydła polałam sosem czosnkowo-koperkowym....hmm palce lizać ;)
Podając na stól tak przygotowane skrzydełka , możemy bardzo miło zaskoczyć naszych gości, którzy chwyciwszy skrzydełko w rękę w poszukiwaniu kości natrafią na bardzo smakowite nadzienie ;)...  po skrzydełku wcale nie widać ,że zostało wyfiletowane ;)
Faktem jest ,że przygotowanie  ich wymaga od nas nieco cierpliwości i czasu, jednak smak zdecydowanie wynagrodzi nasz  wcześniejszy czas spędzony w kuchni, dlatego warto się poświęcić ;)
Myslę że najgorzej jest wyfiletować pierwsze skrzydełko, póżniej nabiera się zręczności i wszystko przebiega znacznie szybciej :)
Przepis od Moniki B. :)
Bardzo polecam!

A tu w przekroju :)



Farsz na ok. 15-20  średnich skrzydełek 

 - 400 g mięsa mielonego wieprzowego ( dałam łopatkę)
 - 300 g pieczarek
 - 1 duża cebula
 - natka pietruszki lub koperek
 - sól, pieprz
 - 1 jajo
 - ulubione przyprawy do kurczaka ,ja dałam ( paprykę czerwoną, majeranek, oregano, czosnek,przyprawę do kurczaka po meksykańsku, jarzynkę)
 - oliwa z oliwek


Filetowanie skrzydełek  ( przygotwać dzień poprzedzający pieczenie ).
[ to jak ściągnięcie całej skóry z mięsem od góry skrzydła, aż do miejsca lotki, po drodze wykręcając napotkane kości].

Skrzydełka umyć i wyfiletować pozostawiając nie ruszoną jedynie lotkę ( tą najmniejszą część skrzydła ).
Skarzydełko chwytamy w rękę najgrubszą częścią, nacinami u góry kości skórę w ten sposób ,aby pokazała nam sie kość, nastepnie pomagając sobie ostrym nożem zeskrobujemy mięso wraz ze skórą  z kości do smaego dołu ( tak jakbyśmy ściągali korę z drzewa ), gdy natrafimy na pierwszą chrząstkę "wykręcamy" kość i ją wyciągamy, ( nie przecianamy jednak całego skrzydła).
Ponownie musimy naciąć skórę i mięso wokół pozostałego kości  i czynnośc tą powtórzyć ,aż do pojawienia się kojejnej chrząstki i znowu ruchem wykręcania wyjmujemy kości.
Gdy dotrzemy do początku lotki kończymy filetowanie pozostawiając lotkę nienaruszoną. Teraz "wywynięte" mięso i skórę obracamy do pierwotnego kształu .
 
Gdy wyfiletujemy wszystkie skrzydełka, musimy je zamarynować.
Do odrobiny oliwy z oliwek , dodajemy ulubione przyprawy do kurczaka, całośc mieszamy i wlewamy do skrzydełek, chwilkę nacieramy marynatą , zawiajmy w folię i pozostawiamy do następnego dnia w lodówce.

Nastepnego dnia :

Umyte i obrane pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej. Cebulę kroimy w kostkę, przysmażamy  na patelni i dodajemy starte pieczarki, chwilkę przysmażamy . Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczarki i pokrojoną drobno natkę pietruszki dodajemy do mięsa mielonego, mieszamy , doprawiamy do smaku solą i pieprzem, możemy wcisnćać ząbek czosnku, wbiajamy jajako i dokładnie mieszamy.
Gotowy farsz wciskamy w skrzydełka, jeżeli nasze skrzydełka mają dziury , nie należy się tym przejmować ,gdyż farsz nie wypłynie podczas pieczenia  ;).Koniec przez który napełnialiśmy farsz należy podwinąć kawałkami mięsa z kurczaka lub próbować spiąć wykałaczką.
Skarzydełka układamy na naoliwionej blaszce, lotki zawijamy folią aluminiową, ( aby się  nie spaliły w czasie pieczenia) i pieczemy ok. 50 min.  w termoobiegu w 175 stopniach C.
10 min przed końcem pieczenia odwijamy folię i dopiekamy bez niej.



Gotowe skrzydełka możemy polać ulubionym sosem np . czosnkowo-koperkowym.




Smacznego:)


komentarze (29) | dodaj komentarz

Szynka domowa wędzona i parzona

wtorek, 24 lutego 2009 20:41

Szynka domowa wędzona i parzona


A już teraz prezentuję "Szynkę inną niż wszystkie te sprzedawane w marketach".

....Pachnącą, soczystą o cudownym różowym kolorze, zniewalającą swym wyjątkowym niepowtarzalnym smakiem, aromatem... Królową wszelkich wędlin, wędzona a następnie parzona i co najistotniejsze... zdrową bo przygotowaną domowymi sposobami.
Dodam tylko tyle ,że najlepiej smakuje ze świeżo upieczonym chlebkiem , oczywiście z domowego wypieku;)
W naszym domu ekspertem w dziedzinie przygotowania tej szyneczki jest mój teść, w jego wykonaniu szyneczka wychodzi po prostu- boska!
Moim udziałem było końcowe parzenie szynki:)
Bardzo polecam !
Przepis mojego Teścia :)



Przepis podaję na oko ,(mniej więcej na duże 4 szynki i 2 duże boczki).

Skład: 
  - szynka

Nacierka:
 - sól
 - czosnek
 - majeranek
 - jałowiec kilkanaście  ziaren
 - pieprz ziołowy

Solanka :
 - woda
- 2 łyżki peklowitu
 - sól
 - majeranek
 - czosnek
 - 100g przyprawy maggi
 - 2-3 łyżki cukru

Szynkę myjemy, na całej jej powierzchni nacinamy małe otworki do których wciskamy cząstki czosnku, następnie solimy ,posypujemy majerankiem, pieprzem ziołowym, roztartym jałowcem i pozostawiamy w chłodnym miejscu na noc.
Nazajutrz z  wody, soli, cukru, majeranki, czosnku, peklowitu przygotowujemy solankę.
Do wody dosypujemy tyle soli ,aby woda zrobiła się mocno słona ( jeżeli wrzucone surowe jajko wypłynie na wierzch to znak ,że solanka jest gotowa, jeżeli jajo nie wypływa należy dodać jeszcze soli, oczywiście na końcu jajo wyjmujemy z  wody;)
Szynkę całkowicie umieszczamy w wodzie , przykrywamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu na około 6-7 dni.

Zapeklowaną szynkę wyjmujemy z wody  przekłuwamy hakiem i umieszczamy w wędzarni.
Wędzimy około 4 godziny.
Proces wędzenia rozpoczynamy lekko ogniem następnie ,pozostały czas wędzimy dymem.
Najlepszym drzewem do wędzenia są drzewka owocowe( wiśnia , morela) ale i dobry jest dąb, olcha.
Uwędzoną szynkę , pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

W ten sposób otrzymaliśmy szynkę wędzoną- surową. Możemy już zaniechać dalszych zabiegów i rozkoszować się jej smakiem w postaci surowej wędzonej, ale dodatkowo możemy ją sparzyć, uzyskawszy w ten sposób szyneczkę wędzoną i parzoną :)

Parzenie:
Do garnka wlewamy wodę, podgrzewamy ją prawie do wrzenia , następnie umieszczamy w nim uwędzoną szynkę do całkowitego zanurzenia i na wolnym ogniu parzymy około 1 godziny. (woda w garnku -powinna mieć ok. 80 stopni i  nie powinna się gotować ! )
Po godzinie parzenia, szynkę umieszczamy w zimnej wodzie a następnie wyjmujemy  pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Zapewniam wszystkich ,że tak przygotowana szynka smakuje wyjątkowo:)

Moje uwagi:
Tym samym sposbem przygotowujemy również boczek wędzony:)

 Smacznego:)






komentarze (22) | dodaj komentarz

Pita z Gyrosem

wtorek, 20 stycznia 2009 15:01

Pita z Gyrosem

Znakomity przepis 
Iwonki na chlebek pita, który "chodził" za mną od bardzo dawna.
Zaledwie kilka dni temu przypomniała mi o nim Atina , serwując go z przepysznym Gyrosem, za którym swoją drogą przepadamy.
A że Gyros w połączeniu z ciepłym chlebkiem pita tworzy wyjątkowy duet, postanowiłam zaserwować go rodzince...powiem tylko tyle ,że już dawno  nie otrzymałam tyle pochwał i komplementów ;)
Bardzo polecam!






Chlebek Pita
(przepis na 12 - 16 sztuk)- Ja robię ok. 8-10 większych pit


Zaczyn:

 - 2 szklanki chłodnej wody

 - 1 łyżeczka suchych drożdży

 - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej ,(użyłam pszennej)


W dużej misce wymieszać wodę i drożdże. Dodawać stopniowo mąkę i mieszać drewnianą łyżką aż uzyska sie gładką, dość płynną masę. Miskę nakryć folią i odstawić na 8-10 godzin w chłodne miejsce. ( na noc)


Ciasto właściwe

 - 2.5 łyżeczki soli

 - 1-2 łyżki oliwy z oliwek

 - 2.5-3 szklanek mąki pszennej


Do miski z zaczynem dodać oliwę, sól i mąkę (nie wszystką na raz).
Wyrobić gładkie ciasto (8-10 min).
Ciasto odłożyć w wysmarowaną tłuszczem dużą miskę na 2-4 godziny ,aż urośnie 2-3 razy.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na powierzchnię wysypaną mąką .
Ugnieść trochę ,żeby pozbyć sie powietrza.
Ciasto podzielić na 12-16 części,( ja zrobiłam 10 wiekszych). 
Formować kulki i odstawić je przykryte ściereczka na 15-30 min.

Na wysypanej mąką powierzchni rozwałkować kulki na płaskie placki.
W czasie, gdy jedna pita się smaży, rozwałkować drugą kulkę.
Nie układać rozwałkowanych placków jeden na drugim. Nakryć je ściereczką.
Rozgrzać bardz mocno patelnię (nie smarować tłuszczem).
Położyć jeden placek i piec około 15 sekund. Przewrócić i piec 1.5 min. Placek zacznie się nadymać. Przewrócic jeszcze raz na drugą stronę.
Zmiejszyć ogień jeśli pita za szybko się rumieni.

Najlepsze są świeże i ciepłe pity. Usmażyć ile zjemy a resztę ciasta można przechowywać w lodówce przykryte ściereczka kilka dni i smażyć kiedy mamy tylko ochotę na pite:)
Surowe ciasto w lodówce można przechowywać nawet do 4 dni .

Nadzienie:

Składniki jak na sałatkę Gyros ,na którą przepis można znalezć: Tu ,
Tym razem do gyrosa dałam sos : czosnkowo-szczypiorkowy.







komentarze (18) | dodaj komentarz

Potrawka z kurczaka

sobota, 03 stycznia 2009 17:21

Potrawka z kurczaka

Po dość sytym światecznym jedzeniu, czas na coś lekkiego i dietetycznego, do takich lekkich i smacznych dań zaliczam potrawkę z kurczaka.
Delikatne mięsko z kurczaka z dietetycznym ryżem w kwaskowym sosiku z dodatkiem marchewki z groszkiem...ulubione danie mojego synka niejadka , zresztą nasze również :)
Polecam:)






Składniki :

  - 0,5 świeżego kurczaka
 - włoszczyzna z wiekszym dodatkiem marchwi
 - 0,5 puszki groszku konserwowego 
 - 0,5 szklanki mleka lub śmietanki ( dałam mleko)
 - 2 woreczki ryżu
 - ocet winny lub sok z cytryny
 - cukier, sól, pieprz biały
 - 1 łyżka masła

Dodatkowo:
 -garść rodzynek do sosu ( można je pominąć )


Kurczaka z dodatkiem włoszczyzny i przypraw ugotować jaj na rosół.
Miękką marchewkę wyjąć  z rosołu, pokroić w kostkę i wymieszać z odcedzonym groszkiem, dodac 1 łyżkę masła i podgrzać chwilkę na gazie.
Doprawić solą, pieprzem i cukrem .

Ryż ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.

Z rosołu odlać do drugiego garnka taką ilość wywaru  z jakiej  chcemy uzyskać sos. Przecedzić go przez sito.
W 0,5 szkl. mleka lub śmietanki rozpusćić łyżkę mąki ziemniacznej i wlać do przecedzonego rosołu, dodać ok. 1-2  łyżeczki octu winnego  odrobinę cukru, białego pieprzu i soli.
Całość doprowadzic do wrzenia i wyłączyć gaz, jeżeli konsystencja jest za rzadka , należy ponownie w małej ilości mleka rozpuścic odrobinke mąki i dodać do sosu i ponownie go podgrzać, jeżeli za gęsta dolać rosołu.

Na talerzach każdemu włożyć porcję ryżu ze sosem, groszek z marchewką oraz kawałek ugotowanego mięsa :)

Smacznego:)



komentarze (11) | dodaj komentarz

Tatar

środa, 31 grudnia 2008 17:08

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009

Tatar

Tatar dla prawdziwych smakoszy... wbrew podzielonym opinią na jego temat, dla mnie to przekaska doskonała , jeżeli ma na długo pozostać w naszych wspomnieniach musi być przygotowany z najwyższej jakości  świeżego mięsa, najlepiej świeżo zmielonego, wołowo-wieprzowego.
Wszystkim niezdecydowanym polecam go wypróbowac ,gdyż smakuje wybornie!.
Moja propozycja do "Kuchni Światecznej i Noworocznej".
Polecam:)




Składniki:

 - ok. 600g  chudej wołowiny
 - ok. 400g polędwicy wieprzowej.
 - 2 cebule
 - 3 ogórki konserwowe
 - 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
 - 3 ząbki czosnku
 - sól, pieprz

Umyte mięso starannie oczyścić z pozostałych błon i dwukrotnie zmielić przez maszynkę.
Następnie wymieszać z oliwką ( która ma zapobiec ciemnieniu mięsa).
Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do mięsa, doprawić delikatnie solą i pieprzem, ale nie za dużo( gdyż ostateczny smak każdy doprawi sobie na talerzu).
Z miesa uformować kilka kuli z miejscem na żółtko.
Jajka sparzyć wrzątkiem, oddzielić od białka a żółtka ułożyć na tatarach.
Dookoła mięsa ułożyc pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę oraz ogórka .
Podawać świeże tuż po przygotowaniu .
Smacznego:)


komentarze (4) | dodaj komentarz

Schab z morelami

poniedziałek, 29 grudnia 2008 21:51

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009


Schab z morelami

Schab z morelami w glazurze z galarety jest wyśmienitą zimną przekąską  na każdą okazję ... rozchodzi się w zaskakującym tempie, dlatego za wczas warto przygotować go wiecej  ;)
To moja propozycja do "Kuchni Świątecznej i Noworocznej"
Polecam:)




Składniki: (na dwa półmiski mięsa ).

 - ok. 1,5- 2 kg schabu
 - opakowanie suszonych moreli
 - żelatyna
 - ok.2 litry bulionu drobiowo-warzywnego

 Marynata :
 - czosnek, majeranek, sól, oliwa z oliwek

Dodatkowo:
 - puszka ananasów w plastrach
 - 1 papryka czerwona
 - kilka winogron
 - kilkanaście oliwek


Wykonanie:

Schab umyć, osuszyć , końcem długiej łyżki wydrążyc przez całą długość schabu otwór. Nastepnie zamarynować marynatą z oliwy, czosnku majeranku i soli. Ostawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Morele wyłożyć na sitko i trzymać kilka minut nad wrzącą wodą ,aby zmiękły.
W wydrążony otwór, końcem łyżki wciskać morele.
Następnie schab umieścić w naczyniu natartym oliwą i piec w piekarniku ok. 1,5 godziny w 200-190 stopniach C.
Po wyjęciu z piekarnika wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w bulionie , wymieszać i przecedzić przez sito.
Część bulionu wylać na spody półmisków.
Zimne mięso pokroić w grubsze plastry i poukładać na pólmiskach.

Przystroić annanasami, papryką, oliwkami i winogronami.
Lekko tężejący bulion wylewać delikatnie na mięso i owoce .
Galareta ma utworzyć glazurę na mięsie i owocach.
Przed podaniem schłodzic kilka godzin w lodówce  i przybrać natką pietruszki.

Smacznego :)




komentarze (19) | dodaj komentarz

Rolki leśniczego

wtorek, 18 listopada 2008 13:55

Rolki leśniczego

Roladka z piersi kurczaka nadziewana serem rokpol.... w przepysznej panierce z orzechów włoskich...danie nad wyraz wykwintne i bardzo smaczne a do tego niezwykle urodziwe :). Polecam:)
Przepis pochodzi z "Kuchni Polskiej"- Małgorzaty Caprari.







Składniki:

 - 4 filety z kurczaka
 - 100g błękitnego lub zielonego sera pleśniowego ( rokpol, lazur)
 - 0,5 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
 - 3 łyżki masła
 - suszone zioła: tymianek, lubczyk, rozmaryn
 - sok z cytryny
 - 3 łyżki mąki pszennej
 - 1 jajko
 - sól, pieprz
 - tłuszcz do smażenia
 - natka pietruszki ( dałam dodatkowo)


Piersi kurczaka umyć, osuszyć, rozbić na cienkie płaty, skropić sokiem z cytryny, natrzeć przyprawą i zwinąć w folię spożywczą.
Wstawić na 30 min do lodówki.
Ser pokroić na 4 podłużne słupki.
Każdy płat mięsa , posypać przyprawami , położyc na brzegu ser , natkę pietruszki i delikatnie zwinać w roladę.
Gotowe roladki obtoczyć w mące, w lekko ubitym jajku i posiekanych orzechach.
Obsmażyc ze wszystkich stron na złoty kolor, a następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i zapiekać 10 min w 200 stopniach C. ( ja zapiekałam 20 min.)
Ja swoje roladki podawałam z zapiekanymi w piekarniku ziemniaczkami.
Smaczego:)






komentarze (17) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


Licznik odwiedzin:  9 310 073  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl