Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 230 278 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Zdjęcia w galeriach.


Ryba opiekana w zalewie octowej

niedziela, 28 grudnia 2008 14:59

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009



Ryba opiekana w zalewie octowej


W zalewie octowej możemy zrobić każdy rodzaj ryby, ja użyłam fileta mintaja i pangi.
Tak przygotowane rybki mają bardzo fajny smak, są doskonałe jako zimna przekąska i co istotne ...możne je długo przechowywać w lodówce a zatem zrobić na kilka dni przed planowaną imprezą :) .
To moja propozycja do "Kuchni Sylwestrowej", chociaż do świątecznej równie dobrze pasująca :)
Polecam!



Składniki:

 - 1 -2 kg filetów z dowolnej ryby
 - jajko
 - bułka tarta
 - olej do smażenia
 - sól, pieprz

Zalewa :

- 1 szkl. octu

 - 4 szkl. wody

 - 6 łyżek cukru

 - 2 łyżki soli

 - 3 ziarna ziela angielskiego
 - 1 listek laurowy
 - 2 duże cebule

Ryby obtoczyć w jajku, bułce i usmażyć na złoty kolor na oleju.
Usmażone ryby ułożyć w naczyniu.

Zalewa:

Wszystkie składniki na zalewę oprócz cebuli, umieszczamy w garnku i doprowadzamy do zagotowania.
Cebulę kroimy w pióra i dodajemy do zalewy ,gdy zacznie się gotować.
Całośc gotujemy chwilkę na gazie i odstawiamy do przestudzenia.
Zimną zalewą zalewamy ryby i odstawiamy do lodówki.

Smaczego:)



komentarze (20) | dodaj komentarz

Sledzie po kaszubsku na słodko

wtorek, 23 grudnia 2008 10:49


Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009

Śledzie po kaszubsku na słodko

Słodycz śliwki kalifornijskiej złamana smakiem solonego śledzia w aromatycznym pomidorowym oleju... tworzy doskonałą harmonię smaku i wyglądu.
Dla tych śledzi nie może zabraknąć miejsca na wigilijnym stole :)
I nie będzie w tym żadnej przesady jak stwierdzę ,iż są o niebo lepsze od kupnych...Polecam bardzo !!!
Przepis wypatrzyłam u Rudaska... mojej blogowej koleżanki :)

 


Składniki :

 - 2 tacki śledzi w oleju (po 250 g każda  )
 - 3-4 duże cebule
 - 1 szkl. oleju
 - 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
 - 0,5 szklanki posiekanych ślwek kalifornijskich ( suszonych )
 - 0,5 szklanki posiekanych grzybków w occie
 - 1 garść rodzynek
 - pieprz, majeranek, sól


Olej rozgrzać na patelni , dodać pokrojoną w pióra  cebulę i zeszklić.
Dorzucic śliwki i rodzynki i smażyć około 10 min.
Na koniec dodać koncentrat pomidorowy , majeranek, pieprz  i dokładnie wymieszać, smażyć jeszcze około 5-10  min.
Gdy masa wystygnie ,wrzucić do niej grzybki, śledzie pokrojone w słupki. Wszystko dokładnie wymieszać,możemy lekko posolić.
Tak przygotowane śledzie wkładamy do słoika i umieszczamy w lodówce.
Najlepiej smakują po kilku dniach :)

Moje uwagi:
Śledzi solonych w oliwie nie trzeba już moczyć.

Smacznego :)



komentarze (23) | dodaj komentarz

Szczupak faszerowany-pieczony w śmietanie

poniedziałek, 12 maja 2008 16:26

  

Szczupak faszerowany- pieczony w śmietanie 


Jestem żoną wędkarza , sama zresztą wędkującą ;) a jak wiadomo po połowach ,czas na przygotowanie złowionej rybki.

Tym razem sprzyjało nam wędkarskie szczęście, piękna majowa pogoda , słońce w pełni i mnóstwo brań.

Większość złowinych ryb ,została  tradycyjnie usmażona , ale pana szczupaka postanowiłam przygotować w nieco inny sposób....oto on :)

Wg przepisu: Malwiny z Rakszawy z  tej  strony. 

 

  


  

Składniki:

 - szczupak lub karp (1-1,3 kg)

 - 1 szklanaka śmietany 

 

Składniki farszu: 

 - 50 dkg fileta z morszczuka ( dałam pangę białą)

 - mały seler

 - marchewka

 - skórka z połowy cytryny  

 - jajo  

 - natka pietruszki lub szczypiorek

 - pół szklanki bułki tartej

 - sól

 - pieprz

 

 

Wykonanie:

Rybę oskrobać, opłukać, przeciąć brzuch, wypatroszyć, wypłukać i posolić. Do wnętrza ryby włożyć umytą, pokrojoną w paski skórkę cytrynową oraz pokrojone w cienkie słupki warzywa. Filety z morszczuka rozdrobnić, dwukrotnie zemleć, wymieszać z jajem i bułką tartą, doprawić solą i pieprzem. Masą tą napełnić rybę. Zaszyć lub spiąć wykałaczkami jej brzuch, z wierzchu oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i upiec, co jakiś czas polewając śmietaną. Następnie ostrożnie przełożyć rybę na półmisek, polać sosem wytworzonym w czasie pieczenia i udekorować zieleniną. 

Moje uwagi:

Rybę piekłam w 180 stopniach C, przez 1 godzinę, często polewając śmietanką. Zamiast morszczuka, do nadzienia dałam pangę.

Rybkę podałam z warzywami z wody .

 

 

 



komentarze (6) | dodaj komentarz

Pasta z makreli

wtorek, 06 maja 2008 9:15

 

Pasta z makreli ... lub jakiejkolwiek innej rybki ;)

 

Prosty przepis na bardzo smaczna pastę z rybki w oleju lub ryby wędzonej.

Robię ją od wielu... wielu lat i chyba mi sie nigdy nie znudzi :)

Do tego wystarczy pachnąca świeża bułeczka , prosto z piekarni ...i mamy idealne śniadanko.

 

 

 

Składniki: 

 - 1 puszka fileta rybnego w oleju ( makrela, śledz, panga, tuńczyk) lub ryba wędzona

 - 3 jajka

 - mała cebulka

 - szczypiorek

 - sól, pieprz

 

Wykonanie: 

Rybę wraz z olejem przełożyć do miseczki, jaja ugotować i pokroić w drobną kostkę, cebulkę równiez pokroić w kosteczkę. Szczypiorek posiekać.

Wszystko razem doprawić solą i pieprzem , wymieszać  , ja dodatkowo wszystko  duszę  widelcem.

 Podawać ze świeżym pieczywem.

Oryginalne pasty należy zmiksować lub ucierać  na jednolitą masę, ja jednak wolę podusić składniki widelcem,  taka konsystencja bardziej mi odpowiada ,gdyż  papkowate mazie mi sie zle kojarzą ;)

Smacznego!






komentarze (7) | dodaj komentarz

Dorsz zapiekany w śmietanie

poniedziałek, 17 marca 2008 10:59

 

Dorsz zapiekany w śmietanie
 

W orginalnym przepisie do tej potrawy należało użyć szczupaka, ale ja z powodzeniem zastąpiłam go filetem z dorsza. Oczywiście możana użyć dowolnego fileta rybnego, ja próbowałam już z mintajem, pangą , szczupakiem...i za kazdym razem danie wszystkim nam smakowało.

Przepis pochodzi z jakiegoś kalendarza , nie pamietam jednak z jakiego...bo mam go w posiadaniu już ładnych kilka lat .

 


 

 
Skladniki: ( ilość skladników podaje " na oko" )
 

 - 4 kostki fileta rybnego

 - 30 dkg pieczarek ( można ich  dodać znacznie mniej)

 - 2 cebule

 - 1 szkl. kwaśnej śmietany

 - ok. 20 dkg żółtego sera

 - sól , pieprz

 

Wykonanie: 

Rybę posolić , popieprzyć i lekko przysmażyć na patelni. Pieczarki i cebulę pokroić w talarki , przysmażyć pod koniec smażenie posypać pieprzem i solą..

Zółty ser zetrzeć na terce.

W naczyniu żaroodpornym na dno układać rybę, na to przysmażone pieczerki z cebulą, wszystko zalać śmietaną wymieszaną z odrobiną soli, całość posypać startym serem.

Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 min

 



komentarze (4) | dodaj komentarz

Ryby po grecku

piątek, 25 stycznia 2008 21:59

 

Ryby po grecku

 

 

 Składniki:

 

 - ok. 0.5 kg ryb morskich

 - 3 marchewki

 - 0,5 selera

 - 1 pietruszka

 - 4 większe cebule

 - 2 łyżki oleju

 - 2 łyżeczki czubate koncentratu pomidorowego

 - cukier

 - sól i pieprz 

 

Wykonanie:

 

Ryby usmażyć i pozostawić do wystudzenia.

Seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce na o grubych otworkach. Cebulę pokroić w paski. Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy warzywa. Smażymy krótką chwilę . Następnie wlewamy wodę , aby zakryć zupełnie warzywa w garnku i dusimy do miękkości. Gdy warzywa już zmiękną ,dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, doprawiamy cukrem i przyprawami do smaku .Wszystko razem dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy.

Wystudzonym sosem greckim ,przykrywamy ryby ułożone uprzenio na półmisku.

Smacznego!



komentarze (5) | dodaj komentarz

Panga po wiedeńsku

piątek, 25 stycznia 2008 15:53

 

Panga po wiedeńsku
 
 

Przepyszne ryby zalane niepowtarzalnym w smaku sosem, smakują rewelacyjnie.(w oryginale do tego przepisu używa się zielonych śledzi ).
Tak przygotowane rybki zalane całkowicie sosikiem ,moga być przechowywane w lodówce do 2 tygodni.

Przepis od  Ciotki Marylki :) 
Szczerze polecam:)

 

  


Składniki:

 - 1 kg ryb morskich  (ja użyłam pangi )

 

Składniki sosu:

 - 1 łyżka cukru

 - 2 cebule

 - 6 łyżek wody

 - 3 łyżki octu

 - 3 ziarenka ziela angielskiego

 - 1 listek laurowy

 - 3 łyżki ketchupu

 - 1 gożdzik

 - 1 koncentrat pomidorowy

 

Ryby usmażyć na oleju.

Pozostałe składniki wrzucić do garnka, cebulę pokroić w paski. Wszystko razem doprowadzić do wrzenia i chwilkę pogotować na małym ogniu, stale mieszając.

Ostudzonym sosem zalać ryby.

Aby  wypełnić całe małe naczynie żaroodporne ,użyłam podwójnej porcji sosu wiedeńskiego.

 



komentarze (5) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


Licznik odwiedzin:  0  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl