Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 273 348 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Zdjęcia w galeriach.


Jaja faszerowane sardynkami

niedziela, 29 marca 2009 14:17


Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009    Konkurs z nagrodami na proste danie z jajek

Jaja faszerowane sardynkami

Moje ulubione nadzienie do jajek...najlepiej smakuje ze swieżo upieczonym chlebkiem tuż po przygotowaniu ;). Świetny sposób na szybkie , smaczne śniadanko :) To moja druga propozycja w ramach zabawy kulinarnej "Jaja po prostu" oraz "Kuchni Wielkanocnej"
Polecam.






Składniki:

 - puszka sardynek w oleju
 - 3 jajka
 - czerwona cebulka
 - szczypiorek 
 - sól, pieprz
 - sok z 0,5 cytryny


Jaja ugotować na twardo, obrać ze skorupek ,przeciąć na pół i wyjąć żółtka.
Olej od sardynek odcedzic do innej miski.
W miseczce żółtka wraz z  sardynkami rozgnieść widelcem. Skropić sokiem z cytryny.
Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę dołożyć do masy rybnej, posolić , popieprzyć dodać szczypiorek i wymieszać.
Jeżeli masa wyda nam sie za sucha, możemy dolać odrobinę oleju z sardynek.
Gotowym farszem napełniać połówki jajek.
Smacznego:)





komentarze (10) | dodaj komentarz

Jajka z tatarem z łososia

niedziela, 29 marca 2009 13:29


Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009  Konkurs z nagrodami na proste danie z jajek

Jajka z tatarem z łososia

Z myślą o Wielkanocy i nie tylko ,można przygotować tak pyszne jajeczka.
Prostota wykonania i wykwintny smak zdecydowanie działa na korzyść tej potrawy.  Polecam:)





Składniki:


 - 150g łososia wędzonego lub surowego

 - 3 jajka

 - 1-2 łyżki oliwy z oliwek

 - cebulka szalotka

 - szczypiorek
 - sok z 0,5 cytryny

 - sól, pieprz
 
Dodatkowo:
 - żółtko jaja przepiórczego

Jaja ugotować na twardo, obrać ze skorupek i przekroić.
Łososia pokroić w bardzo drobną kostkę,wymieszać z oliwką , skropić sokiem z cytryny.
Cebulę i szczypiorek pokroić w drobną  kosteczkę, dodać do ryby , doprawić delikatnie pieprzem i  solą ( jeżeli użyjemy wędzonego łososia lepiej nie dodawać już soli ).
Dodatkowo można dodać żółtko przepiórcze ( o ile lubimy taki dodatek).
Tatara z ryby ułożyć na każdej połówce jajka, udekorowac zieleninką .
Smacznego:)

 



komentarze (10) | dodaj komentarz

Pierogi chłopskie pieczone

środa, 18 marca 2009 17:14


Pierogi chłopskie pieczone

Smakowite pierożki- paszteciki nadziewane niecodziennym farszem bo z kaszanki ,wątróbki i kwaskowego jabłka. 
Bardzo przypadły do gustu mnie jaki i  mojemu mężowi , który na co dzień nie przepada za wątróbką ;)
Można je podać na różne okazje ,gdyż świetnie pasują na obiad,kolację  jak również na imprezową przekąskę . Polecam :).
Przepis z "Poradnika Domowego ".


Ciasto: (na ok. 15 sztuk)


 - 250 g maki pszennej i żytniej w proporcji 4:1

 - 30 g drożdży

 - 3 łyżki oliwy

 - 0,5 łyżeczki soli

 - 0,5 łyżeczki cukru ( nie dałam )

 - 3/4 szklanki letniej wody

 - pokruszone zioła : majeranek, tymianek lub oregano

Mąke przesiać i wymieszać z pokruszonymi drożdżami.
Dodać sól, cukier ,zioła, dolewać powoli wodę ,aby podczas mieszania powstała zwarta masa.
Wlać oliwę, zagnieśc na gładkie ciasto i uformować kulę ,( dodałam ciut wiecej mąki, gdyż ciasto było za lepkie ). Ciasto oprószyc mąką , umieścic w misce, nakryć  ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośniete ciasto raz jeszcze wyrobić  a następnie rozwałkowac na cienki placek, wycinać krążki i napełnić je farszem.


Nadzienie : (na ok. 20-25 sztuk)

- 250 g kaszanki grycznaej
 - 2 duże cebule
 - 3-4 wątróbki drobiowe
 - duże jabłko (kwaśne )
 - majeranek
 - sól, pieprz
 - 2 łyżki oleju

Kaszankę pokroić, usuwając osłonkę, rozetrzeć widelcem.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, wątróbkę  pokroić na mniejsze kawałeczki i razem przysmażyc na patelni.
Miąższ jabłka wraz ze skórką pokroić w kostkę dodać do kaszanki. Dodać majeranek, doprawić pieprzem , solą i wymieszać , (miąższ powinien być dość pikantny).
Tak przygotowanym farszem napełniać wycięte krążki z ciasta, zlepić i układać na papierze do pieczenia na blaszce. Pozostawić na chwilke ,aż podrosną .
Ponakłuwać widelcem, posmarować rozbełtanym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni C. Piec 20-25 min.
Smacznego :)






komentarze (14) | dodaj komentarz

Kurczak w galarecie

sobota, 08 listopada 2008 23:50


Gotujemy po polsku - 24.10. - 09.11.2008r.


Kurczak w galarecie


To moja ostatnia propozycja  w ramach blogowej akcji
"Gotowania po polsku"...kurczak w galercie lub galareta z kurczakiem to danie ,które doskonale sprawdza się na wszelkie imprezy i kolacje. Fajnie wygląda jest lekkostrawne a do tego... bardzo smaczne :).
Polecam:)



 - 1 kurczak
 - włoszczyzna
 - ziele angielskie, listek laurowy

 - płynne maggi (ja daję z ogródka w postaci suszonej (lubczyk) ;)
 - sól, pieprz
 - 2 żelatyny
 - do dekoracji: groszek, kukurydza, 2 jajka, natka pietruszki
 

Kurczaka , włoszczyznę , listek laurowy, ziele angielskie umieszczamy w garnku z woda i gotujemy do miekkości na małym ogniu. Solimy i pieprzymy do smaku.
Żelatynę namaczamy w małej ilości wody lub bulionu.
Nastepnie wyciągamy kurczaka i warzywa. Bulion przecedzamy przez sito. Dodajemy rozpuszczona wcześniej żelatynę ,podgrzewamy ponownie i odstawiamy do wystudzenia.
Kurczaka obieramy z kości i skór. Mięso kroimy w wiekszą kostkę.
Kawałki mięsa umieszczamy w salaterkach, do każdej salaterki możemy dodać pokrojoną marchew, ugotowane jajko, groszek , kukurydzę itp.
Całość zalewamy zimnym wywarem.
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin,( najlepiej na noc).
Smacznego:).





komentarze (14) | dodaj komentarz

Sajgonki

wtorek, 14 października 2008 19:41

Sajgonki

Smakowity farsz mięsno -warzywny z orientalnymi akcentami w pysznej chrupiącej ryżowej skórce.
To mój debiut w kuchni wietnamskiej i po degustacji swierdzam ,że bardzo udany.
Wszyscy degustatorzy jednogłośnie stwierdzili ,że sajgonki są przepyszne !!! :)
A ich wykonanie to... pestka, trwa dosłownie chwilkę ;)

Przepis pochodzi z opakowania papieru ryżowego TaoTao.



Składniki:

 -opakowanie papieru ryżowego
 - 200g mięsa mielonego
 - 50 g makaronu chińskiego
 - 10 kiełków fasoli Mung
 - 5 grzybów Mun
 - 2 łyżki sosu sojowego
 - 1 cebula
 - 1 średnia marchew
 - 3 liście kapusty pekińskiej
 - sól, pieprz
 - olej do smażenia

Farsz:
5 grzybów Mun namoczyć 20 min. w gorącej wodzie. Odcedzić, odkroić nóżki a kapelusze pokroić w paski.
50 g makaronu chińskiego  wrzucić do wrzątku i zostawić na 3 min. pod przykryciem.
Odcedzić, pokroić na paski o długości około 5 cm.
Marchew, cebulę i kapustę pekińska drobno pokroić.
Całość wymieszać i dodać do mięsa mielonego.
Następnie dodać jajko, 10 kiełków fasoli Mung, 2 łyżki sosu sojowego. Przyprawić solą i pieprzem i wymieszać.

Papier ryżowy:
Pojedyńcze placki zanurzać na moment w letniej wodzie i położyć na desce.
Na każdy placek nakładać farsz i zawijać jak gołąbki.
Sajgonki smażyć w rozgrzanym głębokim oleju do osiągnięcia złotego koloru.

Z przepisu wychodzi około 8-10 sajgonek.
Podawać ciepłe z sosem słodko-pikantnym chilli.
Smacznego!





komentarze (22) | dodaj komentarz

Ziemniaki zapiekane z fetą

poniedziałek, 06 października 2008 13:26


Ziemniaczany Tydzień część II 3-12.X.2008
Ziemniaki zapiekane z fetą

Przepyszne zapiekane ziemniaczki z nadzieniem z serka fety z dodatkiem wędzonego boczku i pora w pysznym sosie czosnkowym.
Przepis: 
 Zuzanny Gałuszki.




 Składniki:

- 5 dużych ziemniaków
 - opakowanie sera fety
 - duży por
 - 30 dkg chudego wędzonego boczku
 - pęczek szczypiorku
 - kubek jogurtu naturalnego
 - 3 łyżki majonezu
 - 3 ząbki czosnku
 - sól , pieprz, vegeta


Ziemniaki umyć i wrzucić na 15 min do wrzątku. Nie solić.
Następnie wyjąć i poczekać,aż wystygną.

Przygotować masę:
Pora pokroić i wrzucić na 2 min. do wrzątku. 
Odcedzić i przesypać do miski.
Boczek pokroić i zruminić na patelni, następnie wrzucić do pora.
Dodać ser fetę.
Ziemniaki przekroić na pół i łyżką wydłubać 3/4 masy.
Następnie połowę z masy ziemniacznej umieścić w misce z porem i boczkiem.
Masę wymieszać,doprawić do smaku przyprawami i napełnić nią ziemniaki.
Łódeczki z farszem wstawić do piekarnika i zapiekać 30 min. w 180 stopnich C.

Sos czosnkowy:
Jogurt wymieszać z majonezem dodać szczypior, vegetę, czosnek wyciśnięty przez praskę i schłodzić.

Ciepłe ziemniaczki polać sosem czosnkowym i rozkoszować się ich cudownym smakiem ;).

Moje uwagi :
Najlepszy smak ta potrawa bedzie miała z "młodymi ziemniakami", chociaz teraz też smakuje wybornie.

Smacznego!

 



komentarze (16) | dodaj komentarz

Szparagi z masełkiem i bułeczką

wtorek, 20 maja 2008 13:30

 

Szparagi z masełkiem i bułeczką
 

Dla mnie szparagi to warzywo idealne. Delikatne , wykwintne o niepowtarzalnym smaku, które mogłabym jeść bez końca.

Stale poszukuję idealnego przepisu na potrawę, w której mogłabym wykorzystać to cudowne warzywo...i jak dotąd, po wypróbowaniu kilku, nadal dochodzę do wniosku ,że najbardziej smakują mi... szparagi z wody polane masełkiem z bułeczką.

Jeżeli znacie jakiś świetny przepis z wykorzystaniem szparagów , to dajcie mi znać , chętnie go wypróbuję i opublikuję :)

 

 

Wykonanie:

 - pęczek szparagów

 - łyżka masła

 - łyżka bułki tartej

 - sól, cukier

 

Wykonanie

 

Białe szparagi dokładnie obrać ( od trzonka ,aż przed sam czubek, czubka się nie obiera )

Wrzucić do osolonej wody z odrobina cukru i gotować do miękkości. Ugotowane ,odcedzone, polewamy masełkiem z bułeczką.

 

 

Smacznego ! 

 



komentarze (5) | dodaj komentarz

Pasztet drobiowo - wieprzowy

środa, 30 stycznia 2008 15:25

  

Pasztet drobiowo - wieprzowy  


Smaczny pasztecik. Polecam :)
Przepis na pasztet pochodzi z 
tej  strony. 

 


 
Składniki: 

 - 0,5 kg wątróbek drobiowych

 - 0,5 kg boczku surowego

 - 20 dkg łopatki

 - 2 cebule

 - 2 jajka

 - 1 bułka

 - przyprawy

 

Wykonanie:

Mięso z łopatki i boczek pociąć na mniejsze kawałki i usmażyć na patelni.

Wątróbkę  i cebulę pokrojoną w kostkę również przysmażyć. Ostudzone mięso i wątróbkę z cebulą przemielić przez maszynkę do mięsa trzykrotnie.

Do powstałej masy dodajemy dwa jaja, namoczoną w wodzie i wyciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą i majerankiem.

Wykładamy do wysmarowanej formy i pieczemy w piekarniku ok. 45 min. w 200 stopniacj C.

Smacznego!

 

 

 



komentarze (3) | dodaj komentarz

Żabie udka

wtorek, 15 stycznia 2008 21:27

ŻABIE UDKA

 

 

Składniki:

 

 - ok. 1 kg filetów drobiowych

 - czosnek

 - sól

 - pieprz

 -papryka

 

Ciasto:

 -  1 szkl. piwa

 - 2 żółtka i 2 białka

  -0,5 szkl. mąki ziemniacznej

 - 1 szkl. mąki pszennej

 - 10 dkg wiórków kokosowych

 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 Wykonanie:

Mięso z kurczaka pokroić na cienkie plastry, posypać przyprawami , dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i marynować  przez kilka godzin w lodówce.

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą, na końcu dodać ubitą pianę z białek. Ciasto będzie lużnej konsystencji. Mięso obtaczać w cieście i wkładać na rozgrzany  tłuszcz. Piec na złoty kolor.

Podawać z sosami. Ja  żabie udka podałam ze sosem tzatziki.

Idealne na imprezki przy piwku , świetnie do niego pasują! :)

Smacznego!

 

 



komentarze (8) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


Licznik odwiedzin:  10 745 844  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl