Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 263 631 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Zdjęcia w galeriach.


Pizza hawajska

niedziela, 23 listopada 2008 16:27

Pizza hawajska

Wiem co powiecie...znowu pizza;) ...ale  tym razem w wersji na słodko :).
Gdy mąż cichutko wspomniał o pizzy, długo nie trwało a już miałam zarobione ciasto:)

Po jej degustacji jednogłośnie stwierdziliśmy:
...nigdy więcej mrożonej pizzy z marketu !
...nigdy więcej pizzy na telefon!!...z niedopieczonym ciastem ...z zakalcem...z dwoma plastrami podejrzanie wyglądającej wędliny ...zimnej pizzy.
Pieczmy pizzę w domu to nic skomplikowanego, nie ma nic wspanialszego, niż aromat wydobywający się z pieca podczas pieczenia i ten niepowtarzalny smak :)
Ta prezentowana poniżej ,to moja ulubiona wersja pizzy:) Polecam.








Składniki na ciasto i jego etapy przygotowania : takie samo jak do Pizzy capricciosa.
Z podanego przepisu wychodzi jedna pizza o średnicy 30 sm.

 
Składniki nadzienia:

 - sos pomidorowy ( u mnie Sos cygański)
 - ok. pół puszki ananasów
 - szynka
 - ser mozzarella
 - 1 łyżka oliwy z oliwek
 - 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
 - oregano
 - sól, pieprz

Na ciasto na blaszce wylewamy sporą ilość sosu pomidorowego, następnie układamy ananasy, szynkę, czosnek ,plastry sera mozzarelli. Całość solimy, pieprzym, posypujemy oregano.
Przed umieszczeniem do pieca całość skrapiamy 1 łyżką oliwy z oliwek.
Wstawiamy do nagrzanego do 250 stopni C. piekarnika i pieczemy ok.15-20 minut, ( ja piekę 15 min.)
Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.




Smacznego:)


komentarze (7) | dodaj komentarz

Pizza capricciosa

środa, 19 listopada 2008 20:10


Pizza capricciosa 


Zrobiła użytek ze wspaniałej książki pt: "KUCHNIA WŁOSKA" którą otrzymałam za udział w Tygodniu pomidorowym", i z jej przepisu  przygotowałam tę oto pizzę.

Słowo "capricciosa"  oznacza „kapryśna"...dlatego pizza ta w swoim składzie nie  ma na stałe określonych składników, można ją  przygotować z takich produktów, na jakie mamy w danej chwili ochotę :).
Warto dodać ,iż ciasto z tego przepisu smakowało nam wyjątkowo, było wprost - idealne...nie za cienkie , nie za grube....muszę przyznać ,że to chyba najlepsze ciasto jakie dotychczas jadłam...Szczerze polecam:).




    

  





Składniki na ciasto: ( z przepisu wychodzi 1 krążek ciasta, o średnicy 30 cm.)

 - 15 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie aktywnych suchych drożdży
 - 2/3 szklanki letniej wody (150 ml)
 - 2 - 2,5 szklanki mąki
 - 1 łyżeczka soli
 - oliwa do wysmarowania blaszki


Etapy przygotowania ciasta:

1.Przygotowanie rozczynu:
Włóż drożdże do małej miski. Dodaj połowę letniej wody. Mieszaj delikatnie, aż się rozpuszczą. Odstaw miskę na 10- 15 min. Na powierzchni utworzy się piana. Zanim dodasz rozczyn do ciasta, jeszcze raz go wymieszaj.

2.Mieszanie ciasta:
Wsyp mąkę do dużej miski i posól. Zrób w niej dołek i wlej w niego rozczyn z drożdży, resztę letniej wody. Wymieszaj drewnianą łyżką. Mieszaj ,aż zniknie prawie cała sypka mąka.

3.Wyrabianie ciasta:
Naciśnij ciasto, żeby je nieco spłaszczyć. Chwyć przeciwległy koniec, zawiń je krótko w swoim kierunku, po czym ponownie odsuń od siebie nasadą dłoni. Ruchami nadgarstków przysuń je do siebie, zawiń przeciwległy koniec, obróć o 90 stopni i ponownie odsuń je od siebie. Powtarzaj te ruchy najdelikatniej jak potrafisz, przez 7-8 minut. Kiedy ciasto będzie już sprężyste i przestanie się kleić do rak i blatu, podnieś je do góry i kilkatrotnie uderz nim  o powierzchnię blatu. Gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Pod powierzchnią powinno być widać pęcherzyki powietrza, a naciciśnięte ciasto powinno wracać do poprzedniego kształtu.

4.Wyrastanie ciasta:
Wyrobione ciasto włóż do dużej czystej miski i przykryj ściereczką. Podczas wyrastania, ciasto powinno zwiększyc swoją objętość dwukrotnie. Można to sprawdzić w ten sposób:
włóż palec w ciasto i przekonaj się ,czy pozostanie w nim odcisk, jeśli tak ciasto jest gotowe.

Kiedy skończy się wyrastanie, ugniataj ciasto przez minutę na lekko oprószonym blacie .
Podziel ciasto na tyle kawałków ile chcesz upiec pizz.
Rękami lub wałkiem nadaj mu odpowiedni kształt. Nasadą dłoni i palcami rozciągaj ciasto, żeby nadać  mu kształt okrgły.
Na koniec wykonaj palcami brzeżek wokół pizzy, żeby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia.
Przełóż placek na wysmarowaną tłuszczem blachę. Pozostaw ciasto na blaszce przez 10 min.
Po tym czasie nakładaj nadzienie.


Moje nadzienie:

 - sos pomidorowy (użyłam Sosu cygańskiego)
 - szynka
 - boczek wędzony
 - pieczarki
 - suszone pomidory
 - czosnek
 - cebulka 
 - starty ser żółty
 - 1 łyżka oliwy z oliwek
 - sól, pieprz , oregano

Na ciasto na blaszce ,wpierw wylewamy sos pomidorowy i rozsmarowujemy go po całej powierzchni pizzy.
Następnie wykładamy pozostałe składniki farszu, na wierzch ser. Całość skrapiamy łyżką oliwy z oliwek.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 250 stopniach C. ( w termoobiegu),przez 15-20 minut, (ja piekłam 15 min.).

Pizzę podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Moja pizza najlepiej smakowała z sosem czosnkowo-koperkowym, własnej produkcji  :)

Sos czosnkowo-koperkowy

 - 100 g serka śmietankowego
 - kika łyżek jogurtu naturalnego
 - garść posiekanego koperku
 - 2 ząbki czosnku ( wycisnąć przez praskę)
 - odrobina przyprawy jarzynki

Wszyskie składniki wymieszać , tak aby utworzyć płynną ale i lekko gęstawą konsystencję. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego:)








komentarze (31) | dodaj komentarz

Pizza z boczniakami i papryką

piątek, 01 lutego 2008 16:29

 

Pizza z boczniakami i papryką

Pizza należy do moich ulubionych potraw, ponieważ jest łatwa i szybka w wykonaniu a do tego można ją zrobić praktycznie ze wszystkiego :)


 

 

Składniki na ciasto:  (przeważnie robię je na oko i zawsze  się udaje! )

 

 - 0,5 kosteczki drożdży

 - 1,5 szkl. mleka

 - 1 jajko

 - 2-3 szkl. mąki

 - szczypta soli

 - oregano , pieprz, cukier

 

Na początek robimy rozczyn z drożdży:

Mleko podgrzewamy, aby bylo ciepłe ale nie gorące. Do mleka dodajemy drożdże, 0,5 łyzeczki  cukru i 2 łyżeczki mąki, wszystko dokładnie mieszamy posypujemy z wierzchu niewielką ilością mąki i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Gdy rozczyn zwiększy znacznie swoją objętość ,dosypujemy 2-3 szkl mąki, 1 jajo, sól, oregano, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i ugniatamy ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąkę albo mleko. Ciasto powinno mieć konsystencjem taką , aby łatwo szło je rozwałkować .  Wyrobione ciasto pozostawiamy  na boku do wyrośnięcia 


Pozostale składniki :
 

Wedle naszego uzania co akurat mamy w lodówce :),



Ja do mojej pizzy dałam:
 

 - 15 dkg boczniaków

 - papryka czerwona

 - 3 kiełbasy białe

 - 2 cebule

 - 3 ząbki czosnku

 - ketchup

 - 20 dkg sera żółtego

przyprawy

 

Kiełbasę, cebulę i boczniaki przysmażyć na patelni. Ser zetrzeć na tarce, czosnek pokroić w kosteczkę.

Rozwałkowane ciasto smarujemy cienko oliwą i następnie obficie ketchupem, posypujemy oregano . Na to ukladamy równomiernie starty ser i układamy pozostale składniki. na wierzch można jeszcze lekko posypać serem.

Pieczemy ok. 30 min w 200 stopniach C.

smacznego!

 



komentarze (2) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


Licznik odwiedzin:  10 679 303  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl