Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 273 386 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Zdjęcia w galeriach.


Rogale świętomarcińskie :przepis pisany gwarą poznańską

czwartek, 11 listopada 2010 19:39

 

Rogale świętomarcińskie : przepis pisany gwarą poznańską

 

Prawdziwe rogale świętomarcińskie z wybornym nadzieniem, polecam.

Przepis autorstwa Juliusza Kubla, ze strony : www.poznan.pl

  

 

Czas kompletny:
ko godziny

Mudzenie na czekanie:
ko dwóch kwadransów

W bratkaście:
ko 20-25 minut

Rezerwa na apetyt:
ko 5 minut

Części na ciasto do ko 36 rogali

  • Jeden funt mąki, ale nie rżannej, ino normalnej do pieczenia
  • Śtyry łyżki faryny
  • Mniej niż kwotyrka mleka nieodciąganego
  • Tak ze dwa deko młodzi
  • Półtory kostki roślinnej (pół stopić i wystygnąć)
  • Jedno jojko od żywej kury, nie chłodnicze.

To, co ma być w środyszku rogala, ale zez makiem pomojtane

  • Do funta maku obojętnie jakiego
  • Znowu trzydzieści deko faryny
  • Pińc deko okruchów ze starej chałki abo keksów
  • Tyle samo suszonych winogronów
  • Ździebko kandytatyzowanej skórki jak oskubiesz pomerańczo
  • Szczypa orzechów
  • Nie za dość smażonych na farynie gruszek
  • Ociupcio masła z lodówki
  • Dwa białka ale bez żółtek

Części na lukier

  • Jedna szklanka cukru miałkiego umelonego na puder
  • Dwie łyżki orzechów pośrupanych do posypania po wierzchu

To, co trzebno teraz zrobić, jak już masz wszystko jak się należy

  1. Mąkę odsiać przez małe dziuryszki, do niej dać te margarynę, ale na płynno po stopieniu, zaś znów do tego młodzie, faryna, mleko i jajko. Wszystko jak sie należy połączyć, wymojtać i wymelić, a na koniec rozwałkować na plaskato na sztuki i mieć je leżeć
  2. Jeden taki plyndz przeciągnąć margaryną i nakryć jak deklem tym drugim. Teraz jeszcze raz to wałkiem zrobić na plaskato, zaś poskładać na trzy razy i jeszcze raz wałkiem przejechać, znowyk złożyć i znowu tym wałkiem. I to wszystko teraz na pół godziny dać do chłodnego
  3. Teraz zajmnąć się tym do nadziewania. Więc tak: Orzechy i gruszki pokrychać drobniuteńko na kawałyszki, mak oparzyć i przemelić przez maszynkę do siekanego. Zaś mak wymojtać razem z masłem, farną i cołką resztą, a na koniec dołożyć ubite na sztram te białka.
  4. Teraz znowu te wystygnięte ciasto. Rozdzielić wszystko na 4 sztuki osobno. Teraz znowu wałkiem na plaskato, ale tak, żeby z tego były plyndze pod kąt prosty. Zaś z tego zrobić tyle trójkątów, ile się da. A na koniec na środyszek każdego śwignąć szczypę nadzienia
  5. Teraz po kolei zwinąć te trójkątne plyndze, po bokach te rogi zagiąć do środyszka, a jak jest gotowe, to te rogale już ustawiać na blachę wyścieloną papierem pergaminowym. To wszystko ryn do bratkasy na 200 stopni i piec na kolor złoty. Po wyjęciu polać lukrem z miałkiej faryny i świeżo przegotowanej wody, a na koniec śwignąć do smaki na wierzch te orzechy.

Zaś wszystko spucnąć ze smakiem!!!

 

Wpis ten, bierze udział w akcji: "Orzechowy Tydzień"  

 

 

                                      

 

 



komentarze (23) | dodaj komentarz

Sernik z czarną porzeczką na zimno

piątek, 09 lipca 2010 22:01

Sernik z czarną porzeczką na zimno

Szukasz idealnego deseru na upalne dni ?...jeżeli tak ,to polecam wypróbować ten oto przepis.
Serniczek o intensywnie porzeczkowym smaku, kwaskowy wręcz orzezwiający...a co najważniejsze nie wymaga pieczenia.. Nie wiem jak Wy, ale ja w tak gorące dni... unikam kontaktów z piekarnikiem ;)
Przepis pochodzi od:
Dorotus76.
Polecam bardzo:)





Składniki na spód:

-140 g ciastek maślanych

- 60 g masła


Ciastka pokruszyć na pył ( ja zmieliłam), dodać roztopione masło, wymieszać.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.


Masa serowa:

 - 700 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie (użyłam sera wiaderkowego)

 - 1 łyżka soku z cytryny

 - pół szklanki (125 ml) śmietany kremówki (można zastąpić jogurtem naturalnym)

 - 200 g drobnego cukru

 - 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody

 - 250 g czarnej porzeczki, odszypułkowanej + dodatkowo 120 g drobnego cukru do dosłodzenia warstwy z porzeczką


Twaróg zmiksować z cukrem, kremówką, sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła, ), cały czas miksując, by nie zrobiły się grudki.

Czarną porzeczkę zmiksować blenderem .
Masę serową podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać czarną porzeczkę, dodatkowo dosłodzić (najlepiej wcześniej spróbować i dosłodzić do smaku
).  

Na masę z ciastek wylać masę serową jasną, potem ciemną (można masę jasną schłodzić przez pół godziny w lodówce, by masy się nie wymieszały, a potem nałożyć warstwę z porzeczką).
Schłodzić przez noc w lodówce. Dowolnie udekorować.

Smacznego :)






komentarze (16) | dodaj komentarz

Ciasto jogurtowe z czereśniami i kruszonką

niedziela, 20 czerwca 2010 11:12

Ciasto jogurtowe z czereśniami i kruszonką

Kolejne całoroczne ciasto, do którego wypieku możemy użyć dowolnych owoców sezonowych ,puszkowych , mrożonych lub  tych importowanych. Myślę ,że z każdym owocem będzie mu do twarzy:). 
Ciasto ma wilgotne wnętrze a sposób przygotowania trochę podobny do ciasta na mufinki.
Przepis pochodzi od : 
Nougatine83 
Polecam :)




Składniki:
 - 340 g mąki pszennej
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 80 g cukru (dałam 100g)
 - 2 duże jaja (dałam 3)
 - 0,5 szklanki oleju
 - 300 g dowolnego smaku  jogurtu ( dałam 320g naturalnego)
 - owoce ( u mnie czereśnie)
 - 0,5 opakowania  cukru wanilinowego

Skłaniki na kruszonkę
 - 50 g stopionego masła 
 - 10 łyżek mąki
 - 5 łyżek cukru
 - 0,5 opakowania cukru wanilinowego 
Wszystkie składniki na kruszonkę delikatnie wymieszać, aby powstała kruszonka .
 
Lukier ( dałam dodatkowo)
 - 3/4 szklanki cukru pudru
 - kilka kropel aromatu cytrynowego
 - odrobina wrzącej wody
Wszytkie składniki wymieszać , w razie potrzeby dodać wiecej wrzącej wody.

Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia.
Dodać pozostałe składniki na ciasto ( jaja wcześniej rozbełtać widelcem).
Wymieszać tylko do wstępnego połącznia składników ! ( ciasto nie powinno być zbyt gładkie).
Przełożyc do formy o wymiarach: 23 cm x 28 cm.,wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Na wierzch ułożyć owoce i obsypać kruszonką.
Piekarnik nagrzac do 180 stopni C. ,piec 50 minut. ( Ja piekłam 30 min. w termoobiegu góra-dół, i 20 min. bez termoobiegu sam dół).
Wystudzony placek polać polewą .
Smacznego:)

Moje uwagi:
Pamietajmy o tym , iz składniki na to ciasto muszą być bardzo krótko ( tak byle jak) mieszane,gdyż to w dużej mierze decyduje o powodzeniu wypieku.
Do ciasta możemy użyć dowolego smaku jogurtu , z jogurtem owocowym smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty.






komentarze (20) | dodaj komentarz

Zapp czyli tęczowy smakołyk

niedziela, 13 czerwca 2010 9:51

Zapp czyli tęczowy smakołyk

Wg przepisu miała wyjść tęcza, jednak tężęjąca masa zrobiła mi psikusa i utworzyła  coś bliżej nieokreślonego ;),mimo to bardzo smacznego .
Deser idealny na upały, można go podać z dowolnymi owocami sezonowymi, nie wymaga pieczenia a  jego przygotowanie to pestka. Przepis pochodzi z
Tej strony.
Polecam:)



Składniki:

 - puszka mleka skondensowanego  niesłodzonego Gostyń
 - 4 galaretki różnokolorowe (kontrastujące ze sobą)
 - 2 łyżki cukru pudru ( dodać gdy lubimy słodsze desery)
 - okrągłe biszkopty
 - dowolne owoce (u mnie truskwaki)

Trzy  galaretki rozpuścić w szklance wody każdą i  ostudzić.
Mleko ubić z ewentualnym cukrem pudrem. Ubijać tak długo, aż mleko dwukrotnie zwiększy swoją objętość, a na wierzchu zostanie wyraźny ślad po trzepaczce.
Po 1/3 masy dodać do każdej z galaretek. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki (wyłożonej biszkopcikami) po 3-4 łyżki na przemian (tak jak w przypadku ciasta Zebra). Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale.
Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Udekorować dowolnymi owocami ( u mnie truskawki).
Zalać czwartą zimną galaretką przygotowaną według przepisu.Ponownie wstawić do lodówki.
 Użyłam tortownicy o średnicy 23 cm.
 Smacznego!



Wpis ten bierze udział w zabawie Olgi Smile :
Sezon truskawkowy 2010:


Sezon Truskawkowy 2010

komentarze (13) | dodaj komentarz

Kakaowa Pavlova z bitą śmietaną i truskawkami

środa, 09 czerwca 2010 17:04

Kakaowa Pavlova z bitą śmietaną i truskawkami


Już kiedyś Pavlova gościła na łamach mojej strony w wersji białej z kremem  mascarpone: o
Tu, .... ta dzisiejsza ma środek z bitej śmietany a bezę ciemną-kakaową.
Obie wersje bezy,  bardzo przypadły mi do gustu. Nie dość ,że przepięknie wyglądają podane na paterze ,to jeszcze bosko smakują...bez wątpienia to mój ulubiony deser;).
Nie chwaląc się dodam, iż truskawki użyte do deseru pochodzą z mojego ogródka;)
Polecam wypróbować:)





Beza:
 - 4 białka

 - 1 szklanka i 2 łyżki miałkiego  cukru

 - 1 łyżeczka octu winnego ( o neutralnym smaku)

 - 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
 - 3 łyżki kakao 


Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier i dalej ubijać.

Do ubitych białek dodać kakao,  1 łyżeczkę octu winnego i 1 łyżeczke mąki kukurydzianej i delikatnie wszystko wymieszać.

Na papierze pergaminowym ( wysmarowanym masłem)  wyłożonym na blaszkę , odrysowujemy  dno tortownicy i wykładamy na niego piane z białek, formując regularny okrąg.

Piec rozgrzewamy do 180 stopni C i wkładamy do niego białka. Pieczmy 1 godzine i 30 min.

 - w 180 Stopniach C pieczemy pierwsze 15 min.

 - następnie zmniejszmy temp. na 150 stopni C i dalej  pieczemy.

Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Gdy nasza beza prawie już ostygnie, nalezy ją przełożyć na paterę ,dołem do góry.


Pozostałe składniki:
 - 600 g śmietanki kremowej 30%
 - ok.2 łyżki cukru pudru
 - 2 łyżeczki cukru wanilinowego
 - truskawki lub dowolne owoce jak: maliny, poziomki, porzeczki itp.
 - starta czekolada do dekoracji


Śmietankę ubijamy na sztywno , pod koniec dodajemy cukier i cukier wanilinowy.
Na zimną bezę wykładamy śmietankę , dekorujemy umytymi owocami i startą czekoladą.
Smacznego:)



Wpis ten bierze udział w zabawie Olgi Smile :
Sezon truskawkowy 2010:

Sezon Truskawkowy 2010

komentarze (12) | dodaj komentarz

Przekładaniec z truskawkami galaretką i masą budyniową

niedziela, 11 kwietnia 2010 10:35


Przekładaniec z truskawkami ,galaretką i masą budyniową

Biszkopt z masą budyniową, bitą śmietaną ,dodatkowo wzbogacony galaretką i truskawkami...smakował doprawdy znakomicie. Najfajniejsze w nim jest to, iż został przeze mnie wymyślony na chwilę przed wykonaniem ze składników, które akurat miałam w lodówce.
Już teraz mogę powiedzieć, iż na dobre zagości w kalendarzu moich wypieków.
Polecam:) 
 



Składniki:

  -Biszkopt 
 - 2 budynie waniliowe z cukrem
 - 0.5 litra mleka
 - 250 g masła
 - kieliszek dobrej wódki
 - 250 g truskawek
 - 200-300g śmietanki kremowej 30%
 - łyżka cukru pudru
 - cukier wanilinowy
 - herbatniki na spód blaszki (kilka paczek)
 - nalewka malinowa do nasączenia biszkoptu (lub dowolna inna)

Biszkopt
 - 2 jaja
 - 65 g mąki pszennej
 - 65 g mąki ziemniaczanej
 - 125 g cukru
 - 3 łyżki zimnej wody
 - 1 łyżeczka wody
 - szczypta soli
 - 1 łyżka kakao

Żółtka odzielić od białek, następnie utrzeć na puszystą masę z cukrem, pod koniec ucierania dodać po łyżce wody.Białka ubić na sztywno ze sztyptą soli.
Przesianą mąkę i kakao wymieszać z proszkiem do pieczenia .
Masę z żółtkami połączyć  z ubitymi białkami, następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180-200 stopni C. Blaszkę o wymiarach 36cmx26cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i piec ok. 20 min. Upieczony biszkopt wyjąć z blaszki i ostudzić.


Galeretkę rozpuścić w 3/4 ilości wody podanej na opakowaniu galaretki.
Budynie ugotować w 0,5 l mleka, ostudzić . Masło utrzeć na jednolitą masę, następnie dodawać po odrobinie zimnego budyniu i ubijać do gładkiej konsystencji,
pod koniec ubijania do masy dodać kieliszek wódki.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier wanilinowy.

Kolejność ułożenia warstw ciasta:
1.Na dno blaszki układamy ciasno herbatniki.
2.Następnie masę budyniową.
3.Nasączony nalewką  biszkopt
4.Ubitą śmietankę
5.Pokrojone w plasterki truskawki
6.Tężejącą galaretkę

Przed podaniem schłodzić kilka godzin w lodówce.
Smacznego:)







komentarze (9) | dodaj komentarz

Piernik na Guinnessie

czwartek, 14 stycznia 2010 9:13

Piernik na Guinnessie

Bardzo  aromatyczny i wilgotny (co widać na zdjęciach)... piernik o wyraznym korzennym, lekko ostrym smaku, przełożony bitą śmietaną, która doskonale współgra z lekko pikantnymym smakiem ciasta.
Polecam, gdyż smakuje wybornie  :)
Przepis znaleziony na stronie
Dorotus76.




Składniki:

 - 240 ml ciemnego piwa Guinness (można użyć innego ciemnego piwa)

 - 390 g mąki pszennej

 - 3 łyżki kakao

 - 2  łyżeczki sody oczyszczonej

 - 3 i 1/4 łyżeczki imbiru

 - 1/3 łyżeczki białego pieprzu

 - 1 i 0/5 łyżeczki cynamonu

 - 3 duże jajka

 - 195 g cukru królewskiego

 - 240 ml melasy

 - 270 ml oleju


Dodatkowo:

 - ok.300 ml śmietanki kremowej 30 %
 - 1 płaska łyżka cukru pudru
 - 0,5 łyżeczki cukru wanilinowego
 - 1 śmietan -fix

Wykonanie:
Piwo Guinness zagotować, zdjąć z palnika.

W średniej wielkości misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, imbir, pieprz i cynamon.

W większej misce ubić jajka (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka), cukier, melasę, olej do gładkości (można mikserem). Do większej miski wsypywać suche składniki ze średniej miski, na zmianę z piwem, miksując (tylko do połączenia sie składników).

Formę  boku 23 cm x 28 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto (będzie dość rzadkie). Piec w temperaturze 175°C przez 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem,cukrem wanilinowym i fixem ,przełożyc nią przecięte ciasto. Wierzch posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.Przed podaniem schłodzić kilka godzin w lodówce.

Smacznego:)








komentarze (19) | dodaj komentarz

Rolada makowa z malinami i bitą śmietaną

wtorek, 12 stycznia 2010 22:06

Rolada makowa z malinami i bitą śmietaną

Połączenie makowego ciasta  z malinami i śmietaną tworzy wyjątkową harmonię smaku, dodatkowo pięknie wygląda i cudownie kusi :)
Niecodzienna technika przygotowania śmietany, sprawia iż śmietanka zawsze się ubije, nie opadnie, nie podejdzie wodą a odpowiednią konsystencje utrzyma do ostatniego kawałka ;)
Polecam bardzo:)
Przepis  z Top Agrar 7-8/98 (delikatnie przeze mnie zmieniony).



Ciasto:
(na jedną duża roladę)
 - 120g cukru
 - 6 jaj
 - 100g mąki pszennej
 - 25g mąki ziemniacznej
 - 125g maku niebieskiego (może być gotowy zmielony)
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Nadzienie:
 - 1000g śmietanki kremowej 30%
 - 15g żelatyny
 - 3 łyżeczki cukru pudru
 - 1 łyżeczka cukru wanilinowego
 - 400g malin

Dodatkowo:
 - czekolada do dekoracji

Przygotowanie śmietany:
Ważne!
Śmietanę należy przygotować dzień przed planowanym pieczeniem ciasta.
Żelatynę namoczyć w 100g zimnej wody. Śmietankę wlać do rondla i zagotować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym ( pamiętając o mieszaniu).Do gorącej śmietany dodać namoczoną wcześniej żelatynę,dokładnie wymieszać, wystudzić i wstawić na całą noc do lodówki.

Wykonanie:
Mak sparzyć , przepłukać wodą i odsączyć. Przekręcić maszynką do mięsa dwa razy przez drobne sito. (Ja użyłam gotowego mielonego maku ).
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 120g cukru. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając, następnie wsypać mąkę z makiem i proszkiem do pieczenia, delikatnie, ale dobrze wymieszać. Rozprowadzić nożem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. (Użyłam dużej kwadratowej blaszki o wielkości wnęki piekarnika).
Piec w temperaturze 200 stopni C. ok. 20-30 min. z termoobiegiem.
Z upieczonej rolady zdjąć papier a ciasto zwinąć w rulon ze  ściereczką.
Gdy ciasto wystygnie przygotować śmietanę.

Śmietankę wyjmuję z lodówki, przełożyć  do wysokiego naczynia (śmietanka będzie ścięta przez żelatynę ! )
Następnie ubić na puszystą masę i większą jej  część rozsmarować na biszkopcie. Na wierzch śmietany ułożyć maliny, całość zwinąć w rulon, udekorować pozostałą śmietaną , polać roztopioną czekoladą i przystroić owocami.
Przed podaniem wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Smacznego:)





komentarze (18) | dodaj komentarz

Ciasto Balowe

środa, 09 grudnia 2009 14:56

Ciasto Balowe

Każdy kto próbował "
3 Bita" pokocha i to ciasto, gdyż oba placki mają ze sobą bardzo wiele wspólnych cech.
Są bardzo słodkie i syte, przełożone są podobnymi warstwami z kremu budyniowego, bitej śmietanki i słodkiej ciągnacej masy kajmakowej.
Różnica między nimi polega na tym ,iż ciasto "Balowe" posiada spód z biszkopta a wewnętrzne warstwy  z krakersów.
Przepis ten ,jest moją modyfikacją dwóch przepisów od P.Halinki i Sylwi D
Polecam:)



Składniki:
 - spód biszkoptowy, przepis
Tu ( ja swój biszkopt piekłam z połowy składników).
 - puszka mleka wysokosłodzonego z Gostynia lub gotowa masa kajamakowa np. "Krówkowa"
 - 750 ml śmietanki kremowej 30% 
 - 3 śmietan-fixy
 - 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (po 60g każdy)
 - 1 łyżka mąki ziemniacznej
 - 1-2 łyżki cukru kryształu ( nie dawałam))
 - 250 g margaryny lub masła
 - 500 ml mleka
 - duża paczka słonych krakersów
 -wiórki kokosowe lub starta czekolada na wierzch

Wykonanie:
Biszkopt upiec i ostudzić.
Następnie nasączyć dowolnym sokiem wymieszanym np. z alkoholem.
Mleko słodzone gotować w wodzie w zamknietej puszce ok. 2 i 0,5 godz. i ostudzić. (Jeżeli użyjemy gotowej masy kajmakowej np. Krówkowej to nie trzeba już jej gotować).
Budynie z dodatkiem 1 łyżki mąki ziemniacznej i cukru kryształu , ugotować w 0,5 l mleka i ostudzić.
Margarynę ubić robotem kuchennym lub utrzeć w makutrze wraz z dodatkiem budyniu na jednolitą masę.
Śmietankę ubić wraz ze śmietan-fixami na sztywno.

Na upieczony biszkopt wykładamy w kolejności:
 - masę budyniową
 - krakersy
 - masę kajmakową (krówkową)
 - krakersy
 - ubitą śmietankę
 - wiórki kokosowe lub startą czekoladę.

Smacznego:)

Użyłam blaszki o wymiarach:25cmx35cm

 

 Wpis ten bierze udział w zabawie : "Kuchnia Świateczna i Noworoczna 2009"


Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010


komentarze (24) | dodaj komentarz

Snickers

poniedziałek, 16 listopada 2009 20:31

Snickers

Ciastko o piernikowej woni z przepyszną masą z  orzechów włoskich w karmelu i  śmietankowym kremie...
Już kiedyś gościło na moim  blogu, lecz zdjęcie które wkleiłam do  wpisu pozostawiało wiele do życzenia (...), dlatego postanowiłam ,że snickers ponownie zagości na mojej stronie, gdyż dla mnie to ciasto wyjątkowe.  
Pamiętam jak kiedyś "oszaleliśmy" na jego punkcie, praktycznie każda impreza czy przyjęcie musiało się odbyć z jego udziałem :) .Do dziś należy do naszych ulubionych ciast, kto nie próbował niech dłużej nie zwleka;)
Przepis od Agnieszki R. niegdyś C. :)Polecam.



Ciasto: 

 - 0,5 kostki margaryny
 - 2 jajka

 - 2 łyżki miodu

 - 3 szkl. mąki

 - 1 szkl. cukru

 - 1 łyżeczka sody 

Masa:

 - 0,5  kostki margaryny

 - 3-4 łyżki miodu

 - 300-400 g orzechów włoskich

 - 0,5 szkl. cukru 

Krem:

 - 3/4 kostki masła lub margaryny

 - 3 żółtka

 - 1,5 szkl. cukru pudru

 - 1 cukier wanilinowy

 - 6 łyżek błyskawicznej kaszki mannej

 -0,75 l mleka 


Wykonanie: 

Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na stolnicy i podzielić na dwie równe części.
Pierwszą część  ułożyć  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 min w temp. 170-180 stopni C.
Drugą część ciasta będziemy piekli wraz z masą orzechową, którą należy przygotować wg poniższych wskazówek.

Masa orzechowa:

Obłuskane orzechy dzielimy na mniejsze cząstki.  Wszystkie składniki na masę wrzucamy do garnka i smażymy na wolnym ogniu ok. 15 min. stale mieszając. Następnie wylewamy jeszcze gorącą masę orzechową na drugą część surowego ciasta i wkładamy to do piekarnika na również 20 min. Pieczemy w tem. 170-180 stopni C.

 Upieczone placki pozostawić do wystudzenia ( z  ciepłych , lekko ostudzonych placków ściągamy papier do pieczenia, aby nam nie przywarł.).

Krem:

Z mleka i kaszki gotujemy kaszkę manną tak długo aż zrobi sie gęsta. Pozostawiamy ją do zupełnego ostudzenia.
Następnie ucieramy masło  z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Do masy dodajemy po łyżce zimnej kaszki i całość ręcznie ucieramy.  

 Krem wykładamy na część upieczonego zimnego placka z orzechami .  Przykrywamy to drugim plackiem i całość polewamy polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą.

Użyłam blaszki o wymiarach: 25 cm x40 cm ( można użyć ciut mniejszej , wtedy ciasto będzie wyższe).


Moja rada:
Ciasto najlepiej przygotować na ok. 1-2 dni przed planowanym spożyciem, wtedy jest najsmaczniejsze i zdąży zmięknąć , gdyż w tym samym dniu po upieczeniu spód z ciasta piernikowego może być lekko twardawy ( chociaż zjadliwy).
Smacznego!   

       

     



komentarze (24) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


Licznik odwiedzin:  10 746 155  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl