Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 263 631 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Zdjęcia w galeriach.


Zapiekanka z fasolki szparagowej

czwartek, 27 listopada 2008 15:01

Zapiekanka z fasolki szparagowej


Przepis ten ,wypatrzył kilkanaście lat temu mój  tata w telewizyjnym programie kulinarnym, nie pamięta jednak w jakim ...od tego czasu zapiekanka ta zagościła u nas na dobre. 
Ma  wspaniały oryginalny smak, podczas jej pieczenia w całym domu unosi się cudowna woń czosnku, pietruszki i topionego zółtego sera.
Można śmiało powiedzieć ,że danie to jest naszym rodzinnym daniem... jadanym od dawien dawna z wielkim apetytem .
Szczerze polecam:)


            


Składniki:

 - 1 litrowy słoik fasolki szparagowej zółtej ( zagotowanej i zamkniętej w słoiku)
 - 3 średnie cebule
 - 4 duże ząbki czosnku
 - 200-300g żółtego sera
 - garść natki pietruszki
 - papryka słodka w proszku
 - sół, pieprz
 - ok. 2 łyżki margaryny do smażenia


Fasolkę odcedzić z wody i umieścic ją w garnku. Cebulę pokroić w pióra, czosnek pokroić w drobną kosteczkę i dołożyć do garnaka z fasolką.
1/4 sera żółtego zetrzeć na tarce i dodać do fasolki. Całość posolić , popieprzyć , posypać obficie słodką  papryką i delikatnie wymieszać.
Pod spód fasolki ułożyć w kilku miejscach margarynę. Na wierzchu ułożyć pozostały ser pocięty na plastry.
Posypać papryką czerwoną w proszku , zamknać pokrywą i wstawić na gaz.
Zapiekać ok. 15-20 min.  na mniejszym ogniu.
Pod koniec zapiekania , gdy już ser jest całkowiecie rozpuszczony wsypać na wierzch pokrojoną drobno natkę pietruszki, pokrywę zamknąć i jeszcze 5 min zapiekać.
Podawac na ciepło .


Moje uwagi:

Jeżeli mamy świeżą fasolkę ,to należy ją wcześniej gotować w wodzie z odrobiną soli , tak długo, aż stanie się miękka.
Dopiero wtedy przygotowujemy z niej zapiekankę .
Surowa fasola nie może być od razu użyta do zapiekanki  !
Smacznego:)






komentarze (12) | dodaj komentarz

Zapiekanka z makaronem

czwartek, 24 stycznia 2008 13:14

 

Zapiekanka z makaronem

 Bardzo prosta i zarazem smaczna...uda się każdemu.

  

Składniki dla 6 osób:


 - Paczka makaronu pióra

 - opakowanie mięsa mielonego 0,5 kg

 - 1 średnia papryka

 - 30 dkg pieczarek

 - 3 duże cebule

 - 0,5 słoika majonezu średniego z Winiar( można dac mniej)

 - 4 ząbki czosnku

 - wegeta

 - śmietanka lub mleko

 

Sos:

Majonez mieszamy ze śmietanką i wyciśniętym przez praskę czosnkiem

 

Wykonanie:

 Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i odstawić na cedzaku.

Na patelnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę ,chwilkę przysmażyć , dodać mięso mielone . Usmażone odstawić . Następnie osobno na patelni należy przysmażyć pieczarki.

Paprykę pokroić w cienkie pasczki.

Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem ,układamy na dno warstwę makaronu , na to warstwę mięsa mielonego, pieczarek i paprykę pokrojoną w małe paski. Wszystko to posypujemy wegetą i polewamy cienko sosem. Czynność tę powtarzamy ,aż do wyczerpania składników. Na wierzch wkładamy starty na tarce żółty ser, przykrywamy pokrywą  i wstawiamy do nagrzanego piekarnikika w ok. 180 stopniach C na ok 40 min.

.

 Smacznego! 

 



komentarze (58) | dodaj komentarz

Zapiekanka z brokułami w sosie brie

środa, 09 stycznia 2008 18:14

 

Zapiekanka z brokułami w sosie brie


Wyjątkowe połączenie składników, przepyszny sos...to wszystko w rezultanie tworzy wyjątkową całość. Zachęcam wszystkich do wypróbowania przepisu :)

 

 
Składniki:


- 1 duży brokuł lub mrożonka z brokułami

 - 1,5 kg ziemniaków

 - kilkanaście pieczarek

 - 20 dkg szynki lub kiełbasy szynkowej

 - 2 cebule

 - 4 ząbki czosnku

 - 20 dkg sera żółtego

 - 2 serki brie

 - 2 kubki śmietanki kremówki

 - vegeta


Wykonanie:


 Brokuła surowego podzielonego na różyczki  gotować  około 2 minuty.  Natomiast mrożonkę zalać wrzątkiem.

 Ziemniaki ugotować na pół twardo, ostudzić  i pokroić w plastry. Cebulkę pokroić w kostkę i przysmażyć z pieczarkami. Szynkę pokroić w kostkę i również przysmażyć.

Śmietankę wlac do garnka , dodać serki brie i chwilkę podgotować do rozpuszczenia serków, stale mieszając. Pod koniec gotowania dodać zmiażdżony czosnek i vegetę.

Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego na spód włożyć  warstwę ziemniaków, na to usmażone pieczarki , cebulę oraz szynkę i brokuły. I tak układać warstwy aż do wyczerpania składników. Wszystko polać sosem z serków i wstawić do piekarnika na 30 min. Po tym czasie wyjąć naczynie i na wierzch włożyć starty żółty ser i ponownie wstawić do piekarnika na około 15 min.

Smacznego:)



komentarze (10) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


Licznik odwiedzin:  10 679 292  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl