Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 242 888 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Zdjęcia w galeriach.


Kakaowa Pavlova z bitą śmietaną i truskawkami

środa, 09 czerwca 2010 17:04

Kakaowa Pavlova z bitą śmietaną i truskawkami


Już kiedyś Pavlova gościła na łamach mojej strony w wersji białej z kremem  mascarpone: o
Tu, .... ta dzisiejsza ma środek z bitej śmietany a bezę ciemną-kakaową.
Obie wersje bezy,  bardzo przypadły mi do gustu. Nie dość ,że przepięknie wyglądają podane na paterze ,to jeszcze bosko smakują...bez wątpienia to mój ulubiony deser;).
Nie chwaląc się dodam, iż truskawki użyte do deseru pochodzą z mojego ogródka;)
Polecam wypróbować:)





Beza:
 - 4 białka

 - 1 szklanka i 2 łyżki miałkiego  cukru

 - 1 łyżeczka octu winnego ( o neutralnym smaku)

 - 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
 - 3 łyżki kakao 


Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier i dalej ubijać.

Do ubitych białek dodać kakao,  1 łyżeczkę octu winnego i 1 łyżeczke mąki kukurydzianej i delikatnie wszystko wymieszać.

Na papierze pergaminowym ( wysmarowanym masłem)  wyłożonym na blaszkę , odrysowujemy  dno tortownicy i wykładamy na niego piane z białek, formując regularny okrąg.

Piec rozgrzewamy do 180 stopni C i wkładamy do niego białka. Pieczmy 1 godzine i 30 min.

 - w 180 Stopniach C pieczemy pierwsze 15 min.

 - następnie zmniejszmy temp. na 150 stopni C i dalej  pieczemy.

Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Gdy nasza beza prawie już ostygnie, nalezy ją przełożyć na paterę ,dołem do góry.


Pozostałe składniki:
 - 600 g śmietanki kremowej 30%
 - ok.2 łyżki cukru pudru
 - 2 łyżeczki cukru wanilinowego
 - truskawki lub dowolne owoce jak: maliny, poziomki, porzeczki itp.
 - starta czekolada do dekoracji


Śmietankę ubijamy na sztywno , pod koniec dodajemy cukier i cukier wanilinowy.
Na zimną bezę wykładamy śmietankę , dekorujemy umytymi owocami i startą czekoladą.
Smacznego:)



Wpis ten bierze udział w zabawie Olgi Smile :
Sezon truskawkowy 2010:

Sezon Truskawkowy 2010

komentarze (12) | dodaj komentarz

Przekładaniec z truskawkami galaretką i masą budyniową

niedziela, 11 kwietnia 2010 10:35


Przekładaniec z truskawkami ,galaretką i masą budyniową

Biszkopt z masą budyniową, bitą śmietaną ,dodatkowo wzbogacony galaretką i truskawkami...smakował doprawdy znakomicie. Najfajniejsze w nim jest to, iż został przeze mnie wymyślony na chwilę przed wykonaniem ze składników, które akurat miałam w lodówce.
Już teraz mogę powiedzieć, iż na dobre zagości w kalendarzu moich wypieków.
Polecam:) 
 



Składniki:

  -Biszkopt 
 - 2 budynie waniliowe z cukrem
 - 0.5 litra mleka
 - 250 g masła
 - kieliszek dobrej wódki
 - 250 g truskawek
 - 200-300g śmietanki kremowej 30%
 - łyżka cukru pudru
 - cukier wanilinowy
 - herbatniki na spód blaszki (kilka paczek)
 - nalewka malinowa do nasączenia biszkoptu (lub dowolna inna)

Biszkopt
 - 2 jaja
 - 65 g mąki pszennej
 - 65 g mąki ziemniaczanej
 - 125 g cukru
 - 3 łyżki zimnej wody
 - 1 łyżeczka wody
 - szczypta soli
 - 1 łyżka kakao

Żółtka odzielić od białek, następnie utrzeć na puszystą masę z cukrem, pod koniec ucierania dodać po łyżce wody.Białka ubić na sztywno ze sztyptą soli.
Przesianą mąkę i kakao wymieszać z proszkiem do pieczenia .
Masę z żółtkami połączyć  z ubitymi białkami, następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180-200 stopni C. Blaszkę o wymiarach 36cmx26cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i piec ok. 20 min. Upieczony biszkopt wyjąć z blaszki i ostudzić.


Galeretkę rozpuścić w 3/4 ilości wody podanej na opakowaniu galaretki.
Budynie ugotować w 0,5 l mleka, ostudzić . Masło utrzeć na jednolitą masę, następnie dodawać po odrobinie zimnego budyniu i ubijać do gładkiej konsystencji,
pod koniec ubijania do masy dodać kieliszek wódki.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier wanilinowy.

Kolejność ułożenia warstw ciasta:
1.Na dno blaszki układamy ciasno herbatniki.
2.Następnie masę budyniową.
3.Nasączony nalewką  biszkopt
4.Ubitą śmietankę
5.Pokrojone w plasterki truskawki
6.Tężejącą galaretkę

Przed podaniem schłodzić kilka godzin w lodówce.
Smacznego:)







komentarze (9) | dodaj komentarz

Klopsiki z gotowanego kurczaka

poniedziałek, 01 marca 2010 10:01

Klopsiki z gotowanego kurczaka

Co zrobić z gotowanym kurczakiem, który pozostał nam z poprzedniego dnia? Wspólnie z synkiem wymyśliliśmy  klopsiki, które wyjatkowo smakowały mojejmu małemu niejadkowi:).



Składniki:

 - 2 gotowane udka z kurczaka ( lub inna część kurczaka)
 - 3 ugotowane jajka
 - 1 mała cebula
 - ząbek czosnku
 - łyżka posiekanego kopru
 - łyżka posiekanej natki pietruszki
 - 1 jajko surowe
 - 1 łyżka bułki tartej
 - sól, pieprz

Dodatkowo :
 -  bułka do obtoczenia klopsików
 - olej do smażenia

Ugotowanego kurczaka , obrać z kości i wraz z ugotowanymi jajkami zmielić w maszynce do mięsa. Dodać drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Nastęepnie dodać pozostałe składniki, wymieszać ,uformować kotlety,  obtoczyć w bułce tartej ,smażyć na złoty kolor na oleju.
Smacznego:)



komentarze (14) | dodaj komentarz

Piernik na Guinnessie

czwartek, 14 stycznia 2010 9:13

Piernik na Guinnessie

Bardzo  aromatyczny i wilgotny (co widać na zdjęciach)... piernik o wyraznym korzennym, lekko ostrym smaku, przełożony bitą śmietaną, która doskonale współgra z lekko pikantnymym smakiem ciasta.
Polecam, gdyż smakuje wybornie  :)
Przepis znaleziony na stronie
Dorotus76.




Składniki:

 - 240 ml ciemnego piwa Guinness (można użyć innego ciemnego piwa)

 - 390 g mąki pszennej

 - 3 łyżki kakao

 - 2  łyżeczki sody oczyszczonej

 - 3 i 1/4 łyżeczki imbiru

 - 1/3 łyżeczki białego pieprzu

 - 1 i 0/5 łyżeczki cynamonu

 - 3 duże jajka

 - 195 g cukru królewskiego

 - 240 ml melasy

 - 270 ml oleju


Dodatkowo:

 - ok.300 ml śmietanki kremowej 30 %
 - 1 płaska łyżka cukru pudru
 - 0,5 łyżeczki cukru wanilinowego
 - 1 śmietan -fix

Wykonanie:
Piwo Guinness zagotować, zdjąć z palnika.

W średniej wielkości misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, imbir, pieprz i cynamon.

W większej misce ubić jajka (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka), cukier, melasę, olej do gładkości (można mikserem). Do większej miski wsypywać suche składniki ze średniej miski, na zmianę z piwem, miksując (tylko do połączenia sie składników).

Formę  boku 23 cm x 28 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto (będzie dość rzadkie). Piec w temperaturze 175°C przez 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem,cukrem wanilinowym i fixem ,przełożyc nią przecięte ciasto. Wierzch posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.Przed podaniem schłodzić kilka godzin w lodówce.

Smacznego:)








komentarze (19) | dodaj komentarz

Rolada makowa z malinami i bitą śmietaną

wtorek, 12 stycznia 2010 22:06

Rolada makowa z malinami i bitą śmietaną

Połączenie makowego ciasta  z malinami i śmietaną tworzy wyjątkową harmonię smaku, dodatkowo pięknie wygląda i cudownie kusi :)
Niecodzienna technika przygotowania śmietany, sprawia iż śmietanka zawsze się ubije, nie opadnie, nie podejdzie wodą a odpowiednią konsystencje utrzyma do ostatniego kawałka ;)
Polecam bardzo:)
Przepis  z Top Agrar 7-8/98 (delikatnie przeze mnie zmieniony).



Ciasto:
(na jedną duża roladę)
 - 120g cukru
 - 6 jaj
 - 100g mąki pszennej
 - 25g mąki ziemniacznej
 - 125g maku niebieskiego (może być gotowy zmielony)
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Nadzienie:
 - 1000g śmietanki kremowej 30%
 - 15g żelatyny
 - 3 łyżeczki cukru pudru
 - 1 łyżeczka cukru wanilinowego
 - 400g malin

Dodatkowo:
 - czekolada do dekoracji

Przygotowanie śmietany:
Ważne!
Śmietanę należy przygotować dzień przed planowanym pieczeniem ciasta.
Żelatynę namoczyć w 100g zimnej wody. Śmietankę wlać do rondla i zagotować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym ( pamiętając o mieszaniu).Do gorącej śmietany dodać namoczoną wcześniej żelatynę,dokładnie wymieszać, wystudzić i wstawić na całą noc do lodówki.

Wykonanie:
Mak sparzyć , przepłukać wodą i odsączyć. Przekręcić maszynką do mięsa dwa razy przez drobne sito. (Ja użyłam gotowego mielonego maku ).
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 120g cukru. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając, następnie wsypać mąkę z makiem i proszkiem do pieczenia, delikatnie, ale dobrze wymieszać. Rozprowadzić nożem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. (Użyłam dużej kwadratowej blaszki o wielkości wnęki piekarnika).
Piec w temperaturze 200 stopni C. ok. 20-30 min. z termoobiegiem.
Z upieczonej rolady zdjąć papier a ciasto zwinąć w rulon ze  ściereczką.
Gdy ciasto wystygnie przygotować śmietanę.

Śmietankę wyjmuję z lodówki, przełożyć  do wysokiego naczynia (śmietanka będzie ścięta przez żelatynę ! )
Następnie ubić na puszystą masę i większą jej  część rozsmarować na biszkopcie. Na wierzch śmietany ułożyć maliny, całość zwinąć w rulon, udekorować pozostałą śmietaną , polać roztopioną czekoladą i przystroić owocami.
Przed podaniem wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Smacznego:)





komentarze (18) | dodaj komentarz

Ciasto Balowe

środa, 09 grudnia 2009 14:56

Ciasto Balowe

Każdy kto próbował "
3 Bita" pokocha i to ciasto, gdyż oba placki mają ze sobą bardzo wiele wspólnych cech.
Są bardzo słodkie i syte, przełożone są podobnymi warstwami z kremu budyniowego, bitej śmietanki i słodkiej ciągnacej masy kajmakowej.
Różnica między nimi polega na tym ,iż ciasto "Balowe" posiada spód z biszkopta a wewnętrzne warstwy  z krakersów.
Przepis ten ,jest moją modyfikacją dwóch przepisów od P.Halinki i Sylwi D
Polecam:)



Składniki:
 - spód biszkoptowy, przepis
Tu ( ja swój biszkopt piekłam z połowy składników).
 - puszka mleka wysokosłodzonego z Gostynia lub gotowa masa kajamakowa np. "Krówkowa"
 - 750 ml śmietanki kremowej 30% 
 - 3 śmietan-fixy
 - 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (po 60g każdy)
 - 1 łyżka mąki ziemniacznej
 - 1-2 łyżki cukru kryształu ( nie dawałam))
 - 250 g margaryny lub masła
 - 500 ml mleka
 - duża paczka słonych krakersów
 -wiórki kokosowe lub starta czekolada na wierzch

Wykonanie:
Biszkopt upiec i ostudzić.
Następnie nasączyć dowolnym sokiem wymieszanym np. z alkoholem.
Mleko słodzone gotować w wodzie w zamknietej puszce ok. 2 i 0,5 godz. i ostudzić. (Jeżeli użyjemy gotowej masy kajmakowej np. Krówkowej to nie trzeba już jej gotować).
Budynie z dodatkiem 1 łyżki mąki ziemniacznej i cukru kryształu , ugotować w 0,5 l mleka i ostudzić.
Margarynę ubić robotem kuchennym lub utrzeć w makutrze wraz z dodatkiem budyniu na jednolitą masę.
Śmietankę ubić wraz ze śmietan-fixami na sztywno.

Na upieczony biszkopt wykładamy w kolejności:
 - masę budyniową
 - krakersy
 - masę kajmakową (krówkową)
 - krakersy
 - ubitą śmietankę
 - wiórki kokosowe lub startą czekoladę.

Smacznego:)

Użyłam blaszki o wymiarach:25cmx35cm

 

 Wpis ten bierze udział w zabawie : "Kuchnia Świateczna i Noworoczna 2009"


Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010


komentarze (24) | dodaj komentarz

Snickers

poniedziałek, 16 listopada 2009 20:31

Snickers

Ciastko o piernikowej woni z przepyszną masą z  orzechów włoskich w karmelu i  śmietankowym kremie...
Już kiedyś gościło na moim  blogu, lecz zdjęcie które wkleiłam do  wpisu pozostawiało wiele do życzenia (...), dlatego postanowiłam ,że snickers ponownie zagości na mojej stronie, gdyż dla mnie to ciasto wyjątkowe.  
Pamiętam jak kiedyś "oszaleliśmy" na jego punkcie, praktycznie każda impreza czy przyjęcie musiało się odbyć z jego udziałem :) .Do dziś należy do naszych ulubionych ciast, kto nie próbował niech dłużej nie zwleka;)
Przepis od Agnieszki R. niegdyś C. :)Polecam.



Ciasto: 

 - 0,5 kostki margaryny
 - 2 jajka

 - 2 łyżki miodu

 - 3 szkl. mąki

 - 1 szkl. cukru

 - 1 łyżeczka sody 

Masa:

 - 0,5  kostki margaryny

 - 3-4 łyżki miodu

 - 300-400 g orzechów włoskich

 - 0,5 szkl. cukru 

Krem:

 - 3/4 kostki masła lub margaryny

 - 3 żółtka

 - 1,5 szkl. cukru pudru

 - 1 cukier wanilinowy

 - 6 łyżek błyskawicznej kaszki mannej

 -0,75 l mleka 


Wykonanie: 

Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na stolnicy i podzielić na dwie równe części.
Pierwszą część  ułożyć  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 min w temp. 170-180 stopni C.
Drugą część ciasta będziemy piekli wraz z masą orzechową, którą należy przygotować wg poniższych wskazówek.

Masa orzechowa:

Obłuskane orzechy dzielimy na mniejsze cząstki.  Wszystkie składniki na masę wrzucamy do garnka i smażymy na wolnym ogniu ok. 15 min. stale mieszając. Następnie wylewamy jeszcze gorącą masę orzechową na drugą część surowego ciasta i wkładamy to do piekarnika na również 20 min. Pieczemy w tem. 170-180 stopni C.

 Upieczone placki pozostawić do wystudzenia ( z  ciepłych , lekko ostudzonych placków ściągamy papier do pieczenia, aby nam nie przywarł.).

Krem:

Z mleka i kaszki gotujemy kaszkę manną tak długo aż zrobi sie gęsta. Pozostawiamy ją do zupełnego ostudzenia.
Następnie ucieramy masło  z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Do masy dodajemy po łyżce zimnej kaszki i całość ręcznie ucieramy.  

 Krem wykładamy na część upieczonego zimnego placka z orzechami .  Przykrywamy to drugim plackiem i całość polewamy polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą.

Użyłam blaszki o wymiarach: 25 cm x40 cm ( można użyć ciut mniejszej , wtedy ciasto będzie wyższe).


Moja rada:
Ciasto najlepiej przygotować na ok. 1-2 dni przed planowanym spożyciem, wtedy jest najsmaczniejsze i zdąży zmięknąć , gdyż w tym samym dniu po upieczeniu spód z ciasta piernikowego może być lekko twardawy ( chociaż zjadliwy).
Smacznego!   

       

     



komentarze (24) | dodaj komentarz

Nalewka malinowa

niedziela, 15 listopada 2009 22:35

Nalewka malinowa

Kolejna wyprodukowana przeze mnie nalewka :)... tym razem ze słonecznych malin, tych najsłodszych bo zbieranych w letni poranek, przy śpiewie ptaków.....hm jak miło wrócić do tamtych ciepłych dni....
Taka naleweczka swym smakiem i zapachem potrafi przenosić w czasie, dlatego warto jej spróbować ...:) Nalewka ma półsłodki smak.
Polecam:).




Składniki:

 - 2 kg malin
 - 1 kg cukru
 - 0,5 l spirytusu
 - 0,5 l wódki 40 %

Wykonanie:

Maliny obrać , wypłukać i wysuszyć. Nastepnie umieścić w szklanym słoju ,przesypać cukrem i nakryć gazą.
Naczynie z malinami umieścić w słonecznym miejscu na kilka dni, do czasu puszczenia przez maliny soku ( u mnie 5 dni). Kilka razy w ciagu dnia potrząsać słojem.
Następnie zlać sok,(zagotować go, ostudzić) i wymieszać  ze spirytusem , wlać do szklanego naczynia i zakręcić nakrętką.
 Pozostałe maliny zalać wódką i pozostawić w zakręconym szczelnie słoju na około 6 tygodni, tym razem w ciemnym miejscu..
Po tym czasie  zlać nalew a z malin wycisnać resztę soku. Otrzymany nalew wymieszać z pozostałym sokiem i kilka razy przefiltrować przez gazę,( filtruje się bardzo wolno).
Przelać do butelek, szczelnie zakręcić i umiescic na ok. 6 miesiecy w ciemnym , chłodnym miejscu.
Smacznego:)




komentarze (7) | dodaj komentarz

Kukułka

niedziela, 01 listopada 2009 15:01


Kukułka

Po dłuższej przerwie w pieczeniu postanowiłam wypróbować zalegający od dłuższego czasu przepis  na przekładańca o wdzięczej nazwie"Kukułka".
Ciasto na bazie z biszkopta z polewą w smaku przypaminającą cukierka kukułkę, o mocno wyczuwalnej woni alkoholu ,z dodatkiem bitej śmietanki i małych biszkopcików.Ciekawe i smaczne połączenie.  Polecam:)
Przepis od P. Halinki:).




Składniki:

 - Ciemny biszkopt z 6 jaj ( myśle że z 4 jaj zupełnie wystarczy) przepis na biszkopt
Tu
 - 1 litr śmietanki kremówki 30 %
 - 4 śmietan-fixy
 - 2 łyżki cukru pudru

Polewa:

 - 2 czekolady mleczne
 - 1 czekolada gorzka
 - 5 kieliszków wódki
 - 0,5 szkl. cukru
 
Dodatkowo:
 - paczka okrągłych biszkoptów
 - likier kawowy do nasączenia lub (dowolny alkohol wymieszany ze np. ze sokiem)

Wykonanie:

Biszkopt upiec, wystudzić i przekroić na dwie części.
Czekolady rozpuścić w rondelku, dolać wódkę, cukier, mieszając doprowadzić do zagotowania a następnie wystudzić.
Śmietany ubić ze śmietan-fixami i cukrem pudrem na sztywno.
Wystudzone części biszkoptów nasączyć np. likierem kawowym lub ponczem z wódki i soku .

Na spód pierwszego biszkopta układamy w kolejności :


 - połowę ubitej śmietany
 - okrągłe biszkopty
 - połowę tężejącej polewy
 - resztę ubitej śmietany
 - drugi biszkopt
 - pozostałą polewę .

Użyłam blaszki o wymiarach: 25 cm x 35 cm.



Smacznego:)



komentarze (17) | dodaj komentarz

Leczo z cukinią

sobota, 22 sierpnia 2009 13:30


Leczo z cukinią


Nasze ulubione danie jednogarnkowe...dobrze smakuje zarówno z ryżem jak i z kromką świeżego chleba. Polecam.
Przepis własny:)
Składniki podaję w proporcjach na oko ;).



Składniki ( dla 4 osób).

 - 3 duże papryki
 - 1 średnia cukinia
 - 2 duże cebule
 - 3-4 kawałki wędliny lub kawałek wędzonki ( można dać więcej jak lubimy mięsne lecze)
 - 7-8 dużych pomidorów ( tym razem dałam 0,5 l. przecieru pomidorowego (domowej roboty) i 0,5 l sosu cygańskiego własnej produkcji.
 - ulubione przyprawy ,u mnie : bazylia, majeranek ,świeżo mielony pieprz, oregano, sól, lubczyk.
 - odrobina cukru
 - kawałek ostrej papryczki
 - 5-6 ząbków czosnku

Wykonanie:

Cebulę obrać ,pokroić w pióra i przysmażyć na oliwie.
Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski, dodać do cebuli i dusić pod przykryciem.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skór , pokroić byle jak w kawałki i dodać do garnka z cebulą ,papryką i chwile gotować, dodać pokrojoną ostrą papryczkę i czosnek w kosteczkę.
Osobno na patelni podsmażyc wędlinę. Cukienie obrać ze skóry, łyżką usunąć gniazda nasienne ,pokroić w kostkę, przysmażyć na patelni do miękkości.
Gdy pomidory zamienią się w sos, dodajemy wędlinę i cukinię, przyprawy i jeszcze chwilę gotujemy.
Smacznego:)

Wpis ten bierze udział w zabawie pt. "Sezon pomidorowy 2009"  oraz "Cukiniowy sierpień"
     
      Pomidorowy Sezon 2009            



komentarze (33) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


Licznik odwiedzin:  10 628 116  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl