Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 263 629 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Placek bounty

poniedziałek, 20 października 2008 10:10
Skocz do komentarzy

Placek Bounty

Ciasto na czekoladowym spodzie o przepysznym nadzieniu kokosowym... w smaku przypominającym batonik bounty.
Nie lada gratka dla wszystkich sympatyków kokosów:)

Przepis pochodzi od
Majany
 :)





Składniki na ciasto:

- 5 jajek

- 3/4 szklanki mąki pszennej

- 1/2 szklanki cukru

- 2 łyżki kakao

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 


Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić.
Dodać kolejno żółtka i nadal ubijać.
Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao .
Formę o wymiarach : 23 cm x 28 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni C.
Piec 30 minut.
 


Składniki na krem:

- 3 szklanki mleka

- 1 budyń śmietankowy

- 1/2 szklanki cukru

- 25 dag wiórek kokosowych

- 1 cukier wanilinowy

- 1 kostka masła 

Ugotować 2 i 1/2 szklanki mleka razem z cukrem i cukrem waniliowym.
 Następnie dodać wiórki kokosowe i gotować nadal na średnim ogniu przez około 20 minut. Dodać masło.

Budyń rozprowadzić w 1/2 szkl.mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej.
Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.

Na upieczone ciasto kakaowe, wyłożyć ostudzoną masę kokosowo-budyniową.
Wyrównać powierzchnię.

Polewa:
Rozpuścić 2 czekolady w kąpieli wodnej i dodać około 40g masła.
Tak przygotowaną polewą równomiernie pokryć masę kokosową.

Ciasto wstawić do lodówki.
 Najlepsze jest na następny dzień.

Smacznego :)





Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 04 lipca 2011 15:24

    Świetny przepis!
    Ciasto wyszło wyśmienite : )
    Pozdrawiam

    autor Laima

  • dodano: 11 lipca 2010 9:54

    Andziu:)
    Myślę ,że suchy patyczek oznaczać będzie koniec pieczenia:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 10 lipca 2010 16:08

    Kuchareczko! Mam dziwny piekarnik: należy do piec do suchego patyczka?

    autor Andzia

  • dodano: 14 kwietnia 2010 17:37

    Kuchareczko, to pierwszy przepis, który wypróbowałam i ciasto wyszło idealnie!
    Często zaglądam na bloga i z niecierpliwością czekam na kolejne przepisy!
    pozdrowionka!!:):):):)

    autor monia

  • dodano: 13 marca 2010 12:49

    pisze ta, co ciast nie lubi ;) placuszek przepyszny, tylko polewa mi nie wyszła, następnym razem zrobię poprostu gotową, dziękuję za przepis :)

    autor infinity

  • dodano: 18 października 2009 15:35

    wlasnie je zrobilam wyszedł mi zakalec, nie wiem dlaczeggo i te proporcje na polewe sa za male poza tym ciężko mi było rozsmarowac czekolade eehhhh szkoda pisac.......

    autor aga

  • dodano: 19 września 2009 17:05

    do polewy czekoladowej polecam dodać troszkę wódeczki;) ale oczywiście nie dużo jest lepsze i smakuje...doskonale...

    autor smakosz

  • dodano: 11 sierpnia 2009 7:53

    pyyyyyyyyyyychotka...........pozdrawiam

    autor henia

  • dodano: 12 lipca 2009 23:02

    Nastko:)
    Moja wskazówka to :bardzo uważne czytanie przepisu, wtedy wszystko powinno się udać, może nie do końca zrobiłaś tak jak w przepisie, dlatego ciasto mogło sie nie udać.

    Alto:)
    Polewę na to ciasto robiłam z przepisu podanego wyżej w przepisie na ciasto., nie pamietam jednak z jakiej czekolady.
    Zazwyczaj na ciasto rozpuszam zwykłą czekoladę i bardzo szybko ją zozsmarowuję.

    Basiu:)
    Bardzo mi miło:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 12 lipca 2009 13:54

    Robiłam wszystko jak w przepisie a ciasto tak nie za bardzo wyszlo...moze jakas magiczna wskazowka?

    autor nastka

  • dodano: 16 maja 2009 21:52

    Dwukrotnie robiłam to ciasto i mam pytanie odnośnie polewy. Jak ją robisz kuchareczko , bo moja zaraz po dodaniu masła gestnieje i trudno ją rozsmarować. Ja dałam czekolady mleczne z Goplany a wy jakie dodajecie?

    autor alta

  • dodano: 26 marca 2009 17:29

    Wspaniała rozkosz dla podniebienia...właśnie dzisiaj delektowałam sie tym pysznym ciastem,na pewno będę go często piekła bo lubie smak kokosu.Dziękuje za wspaniałe inspiracje kulinarne:)

    autor Basia

  • dodano: 18 marca 2009 16:13

    Blaszka o wymiarach :23 cm x 28 cm

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 18 marca 2009 12:38

    mam pytanko jakie wymiary blachy??

    autor ja

  • dodano: 20 stycznia 2009 9:16

    Roksano:)
    ślicznie dziekuję:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 20 stycznia 2009 9:11

    nic dodac ... nic ujac!!!
    pychaaaaa!!!

    autor roksana

  • dodano: 31 grudnia 2008 15:04

    Barbaro:)
    Bardzo się cieszę, to miło czytać takie komentarze. Oczywiście zapraszam Cię ponownie i zachecam do korzystania z innych przepisów . Bardzo dziękuje za Zyczenia Noworoczne, oczywiscie równiez życzę udanego Sylwestra i Szczęśliwego Nowego Roku .

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 31 grudnia 2008 14:32

    hej, zrobilam ciacho, jest mniamniuśne!!! ale słodziutkie..aż za bardzo. tez sie balam ze mi to nie zgęstnieje ale wyszlo :) dziekuje za świetny pomysl na Sylwka :)
    super blog. milo sie czyta i oczywiscie oglada fotki :) na pewno wyprubuje wszystkie Twoje przepisy. pozdrawiam serdecznie i szczesliwego Nowego Roku!!! duzo zdrówka...

    autor barbra

    blog: www.basevehei.blog.onet.pl

  • dodano: 08 grudnia 2008 16:09

    Vivo34 :)
    Tak się cieszę ,że Ci smakował ten placuszek:) Swietny pomysł z tym malibu, też tak spróbuję zrobić nastepnym razem, gdyż moje ciasto bylo lekko za suche a tak będzie akurat i dodatkowo zyska na smaku :).Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do korzystania z innych moich przepisów:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 08 grudnia 2008 14:32

    Przeczytałam przepis i zrobiłam, udało się !!! bo w pieczeniu zbyt zdolna to nie jestem. Ciasto paluszki lizać...hmmm...mniam, mniam. Spód ciasta nasączyąłm Malibu-PYSZNOŚCI. Dziekuje za wspaniay pszepis. Pozdrawiam

    autor viva34

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 679 264  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl