Bloog Wirtualna Polska
Są 1 125 683 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Pasztet zapiekany

czwartek, 04 listopada 2010 9:52
Skocz do komentarzy

Pasztet  zapiekany


Domowy pasztet ...powalający na kolana wszystkie pseudo pasztety ze sklepowych półek, wyłącznie ze świeżych ,wiadomego pochodzenia składników z dodatkiem naturalnych przypraw i co najistotniejsze bez konserwantów.
Polecam zwłaszcza na kromce świeżego pieczywa...Przepis własny.





Składniki:

 - ok.700 g mięsa wieprzowego ( łopatka +karkówka)
 - 600 g wątróbki drobiowej
 - 2 duże cebule
 - 2 ząbki czosnku
 - 15 łyżek świeżo stopionego smalcu
 - 2 jaja
 - łyżka soli
 - 1 i 0,5 czerstwej bułki
 - garść majeranki
 - pieprz

Przygotowanie:
Mięso pokroić na mniejsze kawałki i przysmażyc na patelni. Podobnie postąpić z wątróbką i cebulą.
Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie.
Zimne mięso, wątróbkę,cebulę i wyciśniętą z wody bułkę  zmielić trzykrotnie przez maszynkę.
Dodać jajka, płynny smalec, przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.
Keksówki wysmarować smalcem i wypełnić masą.
Piec w nagrzanym piekarniku ok.50 minut w 200 stopniach C.
Wystudzić .Przed podaniem schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Smacznego:)

Wpis przygotowany w ramach 3 edycji akcji :
"Gotujemy po polsku" , której patrunuje serwis :"zPierwszegoTłoczenia".


                                                                                    

                                              
Gotujemy po polsku!


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 30 marca 2011 13:33

    Mam jedno pytanko:czy mozna zastapic smalec innym tluszczem?

    autor stella

    blog: o-pysznym-jedzeniu-bloog.pl

  • dodano: 17 marca 2011 12:25

    Pasztet jest przepyszny :-) Dziękuje za przepis.

    autor Balbina

  • dodano: 02 marca 2011 15:46

    El:)
    Co stoi na przeszkodzie, aby mięso podsmażyć zamiast gotować?
    Z podsmażonym mięsem pasztet ma o niebo lepszy smak, pomimo iż pózniej się go zapieka.
    Nie ma też reguły, aby do każdego pasztetu dodawać podgardle... wszak świeżo stopiony smalec to też tłuszcz a w połączeniu z lepszym gatunkowo miesem pasuje idealnie.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 20 lutego 2011 14:00

    miesa na pasztet sie nie smazy tylko gotuje wystarczy jak sie piecze a smalcu sie nie dodaje tylko podgardle dziwny ten przepis

    autor el

  • dodano: 22 grudnia 2010 20:55

    Przepis wypróbowany miesiąc temu, rewelacja. Wczoraj upiekłam już na święta, mam wrażenie że najlepszy jest po paru dniach :)

    autor hekate

  • dodano: 14 listopada 2010 19:25

    qrdej:)
    O ile pamiętam, wyszły mi 2 średnie keksówki.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 14 listopada 2010 1:07

    Witam,ile keksowek pasztetu wychodzi z tych proporcji?

    autor qrdej

  • dodano: 13 listopada 2010 10:47

    hekate:)
    Zdecydowanie do farszu należy dodać czerstwą bułkę uprzednio namoczoną w wodzie.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 13 listopada 2010 10:28

    mam taki ślinotok, że aż muszę dzisiaj wypróbować ten przepis. Tylko czy zamiast czerstwej bułki mogła by byc bułka tarta? i w jakiej ilości?

    autor hekate

  • dodano: 04 listopada 2010 16:49

    Jejku,zaśliniłam klawiaturę i ekran! Wspaniale ,smakowicie wygląda!

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 04 listopada 2010 11:17

    Pyszna propozycja:) Kuchareczko cieszę się, ze znów jesteś :) Mam andzieję, że już nie będziesz sobie robiła takiej długiej przerwy od blogowania:)
    Pozdrawiam1

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

  • dodano: 04 listopada 2010 10:35

    Ja też mam swój sprawdzony przepis na pasztet. Swój własny jest naprawdę super !

    autor Ewa

    blog: smacznitkie.pl

  • dodano: 04 listopada 2010 10:32

    Mmmm...pyszny pasztecik :) Lubie najbardziej takie domowej roboty (wlasnie przypomnialam sobie, ze i ja mam sprawdzony przepis na pyszny pasztet:)). Za tymi sklepowymi nie przepadam, nie sluza mojemu zoladkowi :)

    autor majka (http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com)

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  9 348 223  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl