Bloog Wirtualna Polska
Są 1 095 023 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mizeria z ogórków na zimę

piątek, 13 sierpnia 2010 12:14
Skocz do komentarzy

Mizeria z ogórków na zimę

Mizeria ze świeżych ,koniecznie gruntowych ogórków !!! ...(żadnych tam foliowych, czy szklarniowych)...to dodatek do obiadu za którym czekam z utęsknieniem przez  cały rok...
Pomysł na zimowy zapas mizerii brzmiał niezwykle zachęcająco i tak oto przetestowałam przepis ze strony: "Od Kuchni"
Ogóreczki ze słoika wystarczy odcedzić z zalewy, zalać kwaśną śmietaną ( bez zbędnego doprawiania) i gotowe!
Polecam:)



Składniki:
 - Ogórki
 - pieprz ziarnisty (po kilka ziaren na słoik)

Zalewa: ( na kilka kilo ogórków)
 - 3 litry wody
 - 1 szklanka octu 10%
 - 5 łyżek soli
 - 15 łyżek cukru

Składniki na zalewę zagotować, przestudzić .
Ogórki obrać ze skórki, pokroić jak na mizerię, dość ciasno ułożyć w słoiku, zalać zalewą, na wierzch każdego słoika włożyć kilka ziaren pieprzu. Zakręcone słoiczki  pasteryzować 10 min.
Pozostałą zalewę możemy wlać do słoików , zakręcić i wykorzystać za kilka dni do przygotowania kolejnej porcji mizerii.
Smacznego:)




Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 28 września 2010 14:16

    Świeżą mizerie uwielbiam, więc taka na zimowe obiady tez pewnie jest pyszna :)

    autor Cezonia

    blog: wino-i-oliwki.blog.onet.pl/

  • dodano: 24 września 2010 11:05

    http://pollyzeczki.blogspot.com/

    no cóż przyznam sie że spróbowalam i zrobilam :)

    autor pollyzeczki

  • dodano: 04 września 2010 22:27

    Ana:)
    Trzymaj się przepisu.
    Ogórki pokrojone prosto do słoiczków i natychmiast zalane zalewą w słoikach, nie wytworzą własnego soku, dzięki temu są jędrniejsze.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 04 września 2010 16:47

    czy tych ogórków nie trzeba odcisnąć wcześniej z własnego soku i jeszcze w garnku zamieszać z zalewą i dopiero wtedy nakładać do słoiczków? uściślij proszę

    autor ana

  • dodano: 30 sierpnia 2010 18:15

    mizeria na zimę !!wiesz ze odgapie !!

    autor pollyzeczki

  • dodano: 23 sierpnia 2010 21:03

    Nie robiłam jeszcze takiej mizerii do słoiczka. Fajny pomysł,by ogóreczki zamknać na zimę,a potem wyjać ze spiżarni i otworzyć pyszny słoiczek:)
    Pozdrawiam KasiU!

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

Komentuj z OpenID

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  8 382 991  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl