Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 229 998 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Piernik na Guinnessie

czwartek, 14 stycznia 2010 9:13
Skocz do komentarzy

Piernik na Guinnessie

Bardzo  aromatyczny i wilgotny (co widać na zdjęciach)... piernik o wyraznym korzennym, lekko ostrym smaku, przełożony bitą śmietaną, która doskonale współgra z lekko pikantnymym smakiem ciasta.
Polecam, gdyż smakuje wybornie  :)
Przepis znaleziony na stronie
Dorotus76.




Składniki:

 - 240 ml ciemnego piwa Guinness (można użyć innego ciemnego piwa)

 - 390 g mąki pszennej

 - 3 łyżki kakao

 - 2  łyżeczki sody oczyszczonej

 - 3 i 1/4 łyżeczki imbiru

 - 1/3 łyżeczki białego pieprzu

 - 1 i 0/5 łyżeczki cynamonu

 - 3 duże jajka

 - 195 g cukru królewskiego

 - 240 ml melasy

 - 270 ml oleju


Dodatkowo:

 - ok.300 ml śmietanki kremowej 30 %
 - 1 płaska łyżka cukru pudru
 - 0,5 łyżeczki cukru wanilinowego
 - 1 śmietan -fix

Wykonanie:
Piwo Guinness zagotować, zdjąć z palnika.

W średniej wielkości misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, imbir, pieprz i cynamon.

W większej misce ubić jajka (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka), cukier, melasę, olej do gładkości (można mikserem). Do większej miski wsypywać suche składniki ze średniej miski, na zmianę z piwem, miksując (tylko do połączenia sie składników).

Formę  boku 23 cm x 28 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto (będzie dość rzadkie). Piec w temperaturze 175°C przez 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem,cukrem wanilinowym i fixem ,przełożyc nią przecięte ciasto. Wierzch posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.Przed podaniem schłodzić kilka godzin w lodówce.

Smacznego:)








Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 20 grudnia 2010 14:08

    super piernik rewelka polecam

    autor dorissssssss

  • dodano: 29 października 2010 17:11

    Andziu:)
    Dokładnie zamiast Guinnessa, możesz użyć Portera lub innego ciemnego piwa....myślę że głównie chodzi o zachowanie ciemnego koloru ;)
    Kiedyś z braku melasy do przepisu użyłam miodu zmieszanego z wodą, w ilości odpowiadającej melasie podanej w przepisie...i piernik również się udał :)
    Wszak melasa smakiem i wyglądem przypomina płynny miód.
    Pozdrawiam :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 21 października 2010 8:31

    Witaj Kuchareczko! Znowu zajrzałam na Twojego bloga i zapragnęłam dziś tego piernika! :)
    Napisz mi prosze, czy Guinessa mogę zastąpić żywcem porterem (bo nie będę w dużym sklepie dziś co by zaopatrzyć się w Guinessa, a Żywca mam w domu) i czym zastąpić melasę, oraz w jakiej ilości? Pozdrawiam!

    autor Andzia

  • dodano: 12 lutego 2010 20:59

    Piernik wygląda bardzo smakowicie i elegancko. Przełożenie nadaje mu nowy - wg mnie bardzo korzystny wygląd.

    autor jume

  • dodano: 12 lutego 2010 12:41

    piękne zdjęcie, a ciasto wygląda wyśmienicie..

    autor anytsujx

    blog: www.mojeciacho.blox.pl

  • dodano: 12 lutego 2010 12:39

    piękne zdjęcie, a ciasto wygląda wyśmienicie..

    autor anytsujx

  • dodano: 30 stycznia 2010 19:53

    wygląda pysznie,a gdzie można kupić tą melase??pozdrawiam

    autor kati84

  • dodano: 22 stycznia 2010 10:43

    Cudny!

    autor Cezonia

    blog: wino-i-oliwki.blog.onet.pl/

  • dodano: 21 stycznia 2010 22:33

    Bonzo:)
    Ciasto poza wyglądem , ciemnym kolorem w niczym nie przypomina Murzynka.
    Posiada smak, zapach ,aromat piernika,...stąd i nazwa Piernik .Polecam wypróbować i się przekonać .Pozdrawiam:)

    Olu:)
    Ja również nie przepadam za tradycyjnymi piernikami, ale ten wyjątkowo mi smakował, warto wypróbować:)


    Annjan4:)
    W mojej przygodzie kulinarniej również zdarzają się niepowodzenia,zakalec itp....mimo wszystko próbuję do skutku , gdyż gotowanie jest moją pasją . Cieszę się ,że moja strona przypadła Ci do gustu:)Pozdrawiam.

    Iis, Majano,Myniolinko,Beato,Gosiu99,Pyro,Andziu:)
    Serdecznie Wam dziękuję:)Pozdrawiam .

    autor Kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 20 stycznia 2010 20:59

    Ciacho wygląda ślicznie, ale dlaczego zostało nazwane piernikiem? Gdzie miód i karmel? Dodając kakao dla uzyskania ciemnego koloru nie zrobimy piernika. Dla mnie to jest lepsza wersja murzynka. Przepraszam, ale takie jest moje zdanie.

    autor Bonza

  • dodano: 17 stycznia 2010 11:25

    Ale wysokie Ci wyszło! Bardzo apetyczne!

    autor andzia-35

    blog: wwwpysznejedzonko.blox.pl/html

  • dodano: 17 stycznia 2010 9:32

    Przepiękny! Wygląda rzeczywiście na bardzo wilgotny i pyszny :) Nie lubię pierników, ale ten to chyba zrobię. I składniki, trochę inne niż tradycyjne, jakoś do mnie przemawiają.

    autor ola.cruz

    blog: www.kuchniaolicruz.bloog.pl

  • dodano: 15 stycznia 2010 20:16

    Re-we-la-cja ,wygląda obłednie.

    autor pyra

    blog: www.ja-w-kuchni.bloog.pl

  • dodano: 15 stycznia 2010 1:19

    za kazdym razem kiedy jestem na tej stronie...znow sie zachwycam:)mimo ze probuje wiele przepisow i nie zawsze mi wychodza to i tak sie nie zrazam bo uwielbiam gotowac:)
    pozdrawiam serdecznie

    autor annjan4

  • dodano: 14 stycznia 2010 22:03

    Kuchareczko, piernik wygląda przepysznie !!! :))) Ach, jakże bym zjadła taki kawałek. Wiesz, do twarzy mu z tym środeczkiem, troszkę WZtkę mi przypomina :))

    Pozdrawiam cieplutko:)

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 14 stycznia 2010 19:58

    wow, jakie wysokie ciasto:)

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 14 stycznia 2010 19:20

    to ja się ślinię zaraz za Anitką... przeapetycznie wygląda!!!

    autor myniolinka

    blog: slodkieimpresje.blox.pl

  • dodano: 14 stycznia 2010 19:05

    Wspaniały! bardzo elegancki!

    autor Beata

    blog: bardzo-lubie-gotowac.pl

  • dodano: 14 stycznia 2010 18:39

    Apetyczny piernik ! Wygląda po prostu pysznie - lubię takie wilgotne ciasta :)

    autor abbra

    blog: www.mojekucharzenie.blox.pl

  • dodano: 14 stycznia 2010 15:52

    To prawda wygląda naprawde apetycznie, przypomina mi w-z :))

    autor gosiaa99

    blog: mojeekspresjekulinarne.blox.pl/html

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 564 634  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl