Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 786 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Rolada makowa z malinami i bitą śmietaną

wtorek, 12 stycznia 2010 22:06
Skocz do komentarzy

Rolada makowa z malinami i bitą śmietaną

Połączenie makowego ciasta  z malinami i śmietaną tworzy wyjątkową harmonię smaku, dodatkowo pięknie wygląda i cudownie kusi :)
Niecodzienna technika przygotowania śmietany, sprawia iż śmietanka zawsze się ubije, nie opadnie, nie podejdzie wodą a odpowiednią konsystencje utrzyma do ostatniego kawałka ;)
Polecam bardzo:)
Przepis  z Top Agrar 7-8/98 (delikatnie przeze mnie zmieniony).



Ciasto:
(na jedną duża roladę)
 - 120g cukru
 - 6 jaj
 - 100g mąki pszennej
 - 25g mąki ziemniacznej
 - 125g maku niebieskiego (może być gotowy zmielony)
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Nadzienie:
 - 1000g śmietanki kremowej 30%
 - 15g żelatyny
 - 3 łyżeczki cukru pudru
 - 1 łyżeczka cukru wanilinowego
 - 400g malin

Dodatkowo:
 - czekolada do dekoracji

Przygotowanie śmietany:
Ważne!
Śmietanę należy przygotować dzień przed planowanym pieczeniem ciasta.
Żelatynę namoczyć w 100g zimnej wody. Śmietankę wlać do rondla i zagotować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym ( pamiętając o mieszaniu).Do gorącej śmietany dodać namoczoną wcześniej żelatynę,dokładnie wymieszać, wystudzić i wstawić na całą noc do lodówki.

Wykonanie:
Mak sparzyć , przepłukać wodą i odsączyć. Przekręcić maszynką do mięsa dwa razy przez drobne sito. (Ja użyłam gotowego mielonego maku ).
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 120g cukru. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając, następnie wsypać mąkę z makiem i proszkiem do pieczenia, delikatnie, ale dobrze wymieszać. Rozprowadzić nożem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. (Użyłam dużej kwadratowej blaszki o wielkości wnęki piekarnika).
Piec w temperaturze 200 stopni C. ok. 20-30 min. z termoobiegiem.
Z upieczonej rolady zdjąć papier a ciasto zwinąć w rulon ze  ściereczką.
Gdy ciasto wystygnie przygotować śmietanę.

Śmietankę wyjmuję z lodówki, przełożyć  do wysokiego naczynia (śmietanka będzie ścięta przez żelatynę ! )
Następnie ubić na puszystą masę i większą jej  część rozsmarować na biszkopcie. Na wierzch śmietany ułożyć maliny, całość zwinąć w rulon, udekorować pozostałą śmietaną , polać roztopioną czekoladą i przystroić owocami.
Przed podaniem wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Smacznego:)





Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 20 stycznia 2011 9:48

    Ago13:)
    Raczej nie polecam mrożonych malin, gdyż się rozpłyną w roladzie.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 20 stycznia 2011 8:27

    Czy do rolady można użyć mrożonych malin?

    autor aga 13

  • dodano: 23 grudnia 2010 10:24

    Vero:)
    Nie chodzi o "gotową masę makową" z puszki, tylko o sam mak zmielony, który można kupić w postaci już zmielonej w paczuszkach a wtedy nie trzeba bawić się w mielenie :).
    Takiego suchego zmielonego maku też daje się 125 g.Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 22 grudnia 2010 21:05

    Proszę o pomoc!!! Już zabieram się za tą WSPANIAŁĄ ROLADĘ, a tu nie wiem ile użyć masy makowej -takiej gotowej z puszki- o której piszesz??? Bo rozumiem, że 125g , to suchego maku??? a gotowej masy ile?

    autor vera

  • dodano: 06 czerwca 2010 19:57

    Jak wpadlas na polaczenie maku i bitej smietany?

    autor .....

  • dodano: 09 kwietnia 2010 3:48

    Uwielbiam rolady, ale zawsze mi sie lamia przy zawijaniu:( Ta wyglada cudownie!!! Co zrobic, by sie nie polamala?

    autor goraleczka

  • dodano: 08 kwietnia 2010 17:12

    jesli smakuje tak,jak wyglada TO- TO JEST TO CZEGO JUZ DAWNO SZUKAM!:))

    autor MireczkaAnia

  • dodano: 22 stycznia 2010 10:42

    O mamo...ale bajeczna ta Twoja rolada! Nigdy w życiu taka piękna mi się nie uda !

    autor Cezonia

    blog: wino-i-oliwki.blog.onet.pl/

  • dodano: 15 stycznia 2010 10:15

    rolada śliczna... muszę wypróbować ten sposób z bitą śmietaną..;)

    autor iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 14 stycznia 2010 12:37

    Bardzo mi się podoba. Szczypta babiego lata w świątecznym wydaniu. Ciasto balowe na pewno zrobię w wersji migdałowej :)

    autor mikimama

    blog: czerwieniblekit.blox.pl

  • dodano: 13 stycznia 2010 20:22

    Andziu:)
    Bardzo dziękuję:)Polecam wypróbowanie przepisu, wbrew pozorom bardzo prosty :)Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 13 stycznia 2010 18:29

    Ojej, piękna! Wspaniała!!!

    autor andzia-35

    blog: wwwpysznejedzonko.blox.pl/html

  • dodano: 13 stycznia 2010 11:50

    Wedelko:)
    Śliczie Ci dziękuję :) Ja również przepadam za malinami , to moje ulubione owoce ;)Pozdrawiam serdecznie:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 13 stycznia 2010 11:40

    Ależ śliczności :) Aż mi ślinka pociekła na widok tej rolady z moimi ulubionymi malinami :) Pozdrawiam ciepło :)

    autor wedelka

    blog: kuchennewzlotyiupadki.blox.pl

  • dodano: 13 stycznia 2010 10:20

    Jest mi niezmiernie miło ,że moja rolada przypadła Wam do gustu :)
    Polecam jej przygotowanie, zwłaszcza tym którzy dotąd nie piekli rolad, ta jest prosta i łatwa do wykonania:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 13 stycznia 2010 8:55

    Ależ mi się to podoba !
    Kuchareczko, super ciasto Ci wyszło - normalnie ślinka leci na jego widok !
    A te malinki w środku - pychotka ! :)

    autor abbra

    blog: www.mojekucharzenie.blox.pl

  • dodano: 13 stycznia 2010 0:35

    Oj ależ mnie kusissz wyglada tak wspaniale że nie moge sie napatrzec ;p

    autor gosiaa99

    blog: mojeekspresjekulinarne.blox.pl/html

  • dodano: 12 stycznia 2010 23:37

    Wygląda przepięknie! Te kształty i kolory - pięknie wszystko współgra :) A te maliny w środku zimy sprawiają, że mam ochotę rzucić się na monitor ;)

    autor ola.cruz

    blog: www.kuchniaolicruz.bloog.pl

  • dodano: 12 stycznia 2010 22:34

    Wow! Niesamowicie piękna rolada Kasiu! A ja się nadal boję rolad.
    Cudownie się prezentuje, taka elegancka !:))
    Pozdrawiam Cię serdecznie :)
    Majana

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 730 576  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

RTV-AGD