Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 263 349 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Snickers

poniedziałek, 16 listopada 2009 20:31
Skocz do komentarzy

Snickers

Ciastko o piernikowej woni z przepyszną masą z  orzechów włoskich w karmelu i  śmietankowym kremie...
Już kiedyś gościło na moim  blogu, lecz zdjęcie które wkleiłam do  wpisu pozostawiało wiele do życzenia (...), dlatego postanowiłam ,że snickers ponownie zagości na mojej stronie, gdyż dla mnie to ciasto wyjątkowe.  
Pamiętam jak kiedyś "oszaleliśmy" na jego punkcie, praktycznie każda impreza czy przyjęcie musiało się odbyć z jego udziałem :) .Do dziś należy do naszych ulubionych ciast, kto nie próbował niech dłużej nie zwleka;)
Przepis od Agnieszki R. niegdyś C. :)Polecam.



Ciasto: 

 - 0,5 kostki margaryny
 - 2 jajka

 - 2 łyżki miodu

 - 3 szkl. mąki

 - 1 szkl. cukru

 - 1 łyżeczka sody 

Masa:

 - 0,5  kostki margaryny

 - 3-4 łyżki miodu

 - 300-400 g orzechów włoskich

 - 0,5 szkl. cukru 

Krem:

 - 3/4 kostki masła lub margaryny

 - 3 żółtka

 - 1,5 szkl. cukru pudru

 - 1 cukier wanilinowy

 - 6 łyżek błyskawicznej kaszki mannej

 -0,75 l mleka 


Wykonanie: 

Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na stolnicy i podzielić na dwie równe części.
Pierwszą część  ułożyć  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 min w temp. 170-180 stopni C.
Drugą część ciasta będziemy piekli wraz z masą orzechową, którą należy przygotować wg poniższych wskazówek.

Masa orzechowa:

Obłuskane orzechy dzielimy na mniejsze cząstki.  Wszystkie składniki na masę wrzucamy do garnka i smażymy na wolnym ogniu ok. 15 min. stale mieszając. Następnie wylewamy jeszcze gorącą masę orzechową na drugą część surowego ciasta i wkładamy to do piekarnika na również 20 min. Pieczemy w tem. 170-180 stopni C.

 Upieczone placki pozostawić do wystudzenia ( z  ciepłych , lekko ostudzonych placków ściągamy papier do pieczenia, aby nam nie przywarł.).

Krem:

Z mleka i kaszki gotujemy kaszkę manną tak długo aż zrobi sie gęsta. Pozostawiamy ją do zupełnego ostudzenia.
Następnie ucieramy masło  z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Do masy dodajemy po łyżce zimnej kaszki i całość ręcznie ucieramy.  

 Krem wykładamy na część upieczonego zimnego placka z orzechami .  Przykrywamy to drugim plackiem i całość polewamy polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą.

Użyłam blaszki o wymiarach: 25 cm x40 cm ( można użyć ciut mniejszej , wtedy ciasto będzie wyższe).


Moja rada:
Ciasto najlepiej przygotować na ok. 1-2 dni przed planowanym spożyciem, wtedy jest najsmaczniejsze i zdąży zmięknąć , gdyż w tym samym dniu po upieczeniu spód z ciasta piernikowego może być lekko twardawy ( chociaż zjadliwy).
Smacznego!   

       

     


Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 18 lutego 2010 23:27

    mmm uwielbiam takie ciasta:D

    autor malp18

    blog: gosienkowecudowanie.bloog.pl/

  • dodano: 26 grudnia 2009 23:03

    smakowicie wygląda:))) kiedyś skorzystałam z Twojego 3bitu myślę, że i ten przepis mi się przyda:))

    autor agnes1311

    blog: www.domowegotowanie.bloog.pl

  • dodano: 26 grudnia 2009 11:10

    pycha ciacho...robi furrore na swiatecznym stole..dzieki za przepis i prosimy o nastepne :) pozdrawiam serdecznie

    autor justyna

  • dodano: 25 grudnia 2009 15:54

    ciasto super, zagoscilo na swiatecznym stle napewno do powtórki z tym ze nastepnym razem mniej cukru do kremu(napewno ma być 1,5 szk cukru) bo bardzo słodkie ale pyszne :)

    autor gość

  • dodano: 23 grudnia 2009 17:31

    Zrobiłam go ostatnio i się zawiodłam jak na tyle roboty to nie dobry !

    autor misia

  • dodano: 18 grudnia 2009 13:15

    Kolejne powalające ciasto. Jestem pod wrażeniem:)

    autor kasiaaaa24

    blog: gotowaniecieszy.blox.pl/html

  • dodano: 13 grudnia 2009 11:30

    Gościu:)
    Ciasto należy trzymać w lodówce, z masą nic się nie dzieje.Pozdrawiam.

    Gosiu:)
    Bardzo się cieszę ,że mimo małych niepowodzeń ciasto Wam smakowało.Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 13 grudnia 2009 8:50

    bardzo proszę napisać gdzie przechowywać to ciasto ? w lodówce? czy masie nic nie bedzie przez te dwa dni oczekiwania?

    autor gość

  • dodano: 11 grudnia 2009 20:54

    Ciasto zostało skonsumowane i wszystkim bardzo smakowało. Choć przyznam szczerze, że biała masa nie wyszła mi zbyt dobrze... Teraz nie pozostaje mi nic innego jak szukać przepisu na Snikersa idealnego dla mojej rodziny, czyli troszkę mniej maślanego i mniej słodkiego :) Dziękuję za pyszny przepis i czekam na kolejne!

    autor Gosia

  • dodano: 30 listopada 2009 9:37

    Gosiu:)
    Spokojnie... tak wygląda to ciasto tuż po upieczeniu,( pamietam jaka byłam spanikowna gdy sama je pierwszy raz piekłam ;)) ... ale już na drugi dzień zmięknie i będzie bardzo smaczne, dlatego lepiej upiec je na ok. 2 dni przed spożyciem.Czekam na Twoje relacje;)

    Lipsi:)
    Zazwyczaj tak jest ,że to co jest dobre ma mnóstwo kalorii w przeciwnym wypadku ne byłoby tak smaczne ;)
    A odchudzone przepisy już tak wspaniale nie smakują....a szkoda ;)

    Maju:)
    Ciasto ma kolor brązowy, ponieważ jest cistem piernikowym z dodatkiem miodu,a miód zmienia kolor na brązowy:)

    Cezoniu:)
    Witaj w klubie smakoszy "snikersów" ;)))Pozdrawiam serdecznie:)

    Majano:)
    Dzięki:) zapraszam na kawałeczek ;)

    Justyno:)
    Użyłam blaszki 25 cm x 40 cm, ale czasem tez mniejszej , wtedy ciasto jest bardzo wysokie.

    Pyro:)
    Krem zdecydowanie wart polecenia, w moim odczuciu smakuje lepiej niż kremy budyniowe:)

    Atinko:)
    Jest mi niezmiernie miło, dziękuję i pozdrawiam. :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 29 listopada 2009 17:41

    właśnie w moim piekarniku piecze się drugi spod z warstwa orzechowa... Jestem ciekawa jak będzie smakować bo pierwszy placek jest sztywny i raczej twardy... No cóż pozostaje mi czekać teraz i dam znać za 2-3 dni jak smakowało :)

    autor Gosia

  • dodano: 22 listopada 2009 13:15

    Mniam wygląda świetnie i w smaku pewnie też niczego sobie :D Tylko bardzo dużo margaryny :( Pójdzie w biodra może masz jakiś "odchudzony" przepisik ? :)

    autor lipsi

  • dodano: 20 listopada 2009 20:57

    Na zdjeciu ciasto ma kolor brazowy a w przepisie nie ma mowy o kakao.Czyzby inny skladnik powodowal ta zmiane?

    autor maja

    blog: pszczolka

  • dodano: 20 listopada 2009 10:37

    U mnie tez tak kiedyś było. Snickers na każdej imprezie. Fajny zbieg okoliczności bo własnie wczoraj naszedł mnie smak na to ciasto, przypomniałam sobie o nim, i mam go dzisiaj piec, a widzę go u Ciebie. To samo nam chodzi po głowie hehe. pozdrawiam!

    autor Cezonia

    blog: wino-i-oliwki.blog.onet.pl/

  • dodano: 20 listopada 2009 8:55

    Cudne ciacho Kasiu!
    Pięknie wygląda i tak pysznie, mniam!:))

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 19 listopada 2009 19:28

    kUCHARECZKO, A JAKIEJ WIELKOŚCI BLACHY UZYWASZ? BO JA CHĘTNE SPRÓBUJĘ:))

    autor justyna

  • dodano: 18 listopada 2009 9:28

    Wyglada przepysznie.Ten krem jest ciekawy.

    autor pyra

    blog: www.ja-w-kuchni.bloog.pl

  • dodano: 17 listopada 2009 22:37

    Ciasto wyglada pysznie, a to drugie zdjęcie jest cudowne :)

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

  • dodano: 17 listopada 2009 14:03

    Andziu:)
    Zachęcam gorąco do wypróbowania tego przepisu ;)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 17 listopada 2009 12:38

    Wygląda bardzo bardzo apetycznie!!
    Może zrobię na święta:-)
    Pozdrawiam!

    autor andzia-35

    blog: wwwpysznejedzonko.blox.pl/html

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 677 906  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl