Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 263 631 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Sernik jagodowy

piątek, 07 sierpnia 2009 12:29
Skocz do komentarzy

Sernik jagodowy

Wilgotny... mocno jagodowy... pięknie wyglądający na talerzu sernik.
Przepis od
Dorotus76  (delikatnie przeze mnie zmodyfikowany).






Składniki na spód:

 - 150 g pokruszonych ciastek digestive, ( lub dowolnych herbatników)

 - 75 g masła, (roztopionego)


Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć folią aluminiową .Ciastka wymieszać z masłem, wgnieść w spód tortownicy, schłodzić przez 20 minut.



Składniki na masę serową:

 - 1 kg twarogu śmietankowego, tłustego, zmielonego ( użyłam gotowego sera wiaderkowego)

 - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

 - 250 g drobnego cukru

 - 5 jajka

 - 3 łyżki mąki

 - 1 łyżka soku z cytryny

 - 300 g jagód ( jagody leśne dadzą bardziej intensywniejszy smak od borówki amerykańskiej).


Polewa:

 - 250 ml creme fraiche (lub gęstej kwaśnej śmietany)

 - 2 łyżki cukru pudru

 - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Wszystkie składniki masy serowej miksujemy razem na gładką masę, na końcu wmiksowując jajka (i od tego momentu tylko chwilę).

Masę serową wylać na schłodzony wcześniej spód.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 55 minut (sernik powinien być 'ścięty' na wierzchu, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka).

Wszystkie składniki polewy wymieszać, wyjąć sernik z piekarnika, delikatnie wyłożyć polewę, wyrównać i piec jeszcze 10 minut.

Po upieczeniu schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przechowywać również w lodówce.
Smacznego:)

Moje uwagi:

Przy tortownicy o  średnicy 22 cm, masa serowa wypełniła naczynie po sam brzeg.



Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 14 października 2010 15:07

    Sernik wychodzi pyszny!
    Ja dodaję do spodu poza ciastkami owsianymi otręby i rezygnuję z polewy - wtedy wydaje mi się bardziej zdrowy :)

    autor edyta

  • dodano: 07 lipca 2010 19:26

    Kuchareczko! ;( Dziś piekłam. Nie wiem co wyszło bo włożyłam do lodówki o boję się... :(
    Miałam tortownicę 26cm... Wyszło po brzegi, ale po wyciągnięciu z piekarnika sernik opadł z 2 cm i zastanawiam się, czy jest zdatny do spożycia... ;(

    autor Andzia

  • dodano: 06 lipca 2010 12:04

    Dziękuję. Idę na zakupy, a jutro się biorę za wypróbowanie przepisu!
    Po cudownym biszkopcie - który wyszedł mi niesamowity z Twojego przepisu - jesteś moim mistrzem!

    autor Andzia

  • dodano: 04 lipca 2010 10:53

    Andziu:)
    Ekstrakt z wanilii zastąp cukrem wanilinowym, a creme fraiche -dobrą gęstą śmietaną.Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 03 lipca 2010 18:49

    Kuchareczko wygląda pysznie. Tylko pytanie (jestem początkująca w pieczeniu) - czym można zastąpić ekstrat z wanilii i czy creme fraiche można kupić w sklepie?

    autor Andzia

  • dodano: 19 stycznia 2010 16:35

    może to simieszne chce placka

    autor domi2288

  • dodano: 14 sierpnia 2009 6:09

    Sernik idealny ! Piękny , równiutki - bardzo ładnie się prezentuje :)
    Widziałam go niedawno u Majanko , a teraz u Ciebie kusi , mniam !

    autor abbra

    blog: www.mojekucharzenie.blox.pl

  • dodano: 12 sierpnia 2009 14:32

    wspaniale ci wyszedl :))
    ,ja go robilam,ale wyszedl taki sobie w ciapki i malo fioletowy,wiec go nie zamieszczalam na blogu,ale akurat dzis 2 podejscie robie,mam nadzieje,ze kolorystycznie bedzie na tyle ok,zeby go na bloga wrzucic :),bo pyszny jest bez dwoch zdan :)

    http://emigrantki-w-kuchni.blogspot.com

    autor Gosi@

  • dodano: 11 sierpnia 2009 21:07

    Kuchareczko, nominowałam Twój blog do Kreativ Blogger Award, szczegóły na moim blogu :)

    autor dana55113

    blog: dancia.bloog.pl

  • dodano: 11 sierpnia 2009 16:14

    wspaniały ten serniczek.. Sliczny ma kolor ;)

    autor Emma

    blog: www.tensmak.blox.pl

  • dodano: 10 sierpnia 2009 10:18

    Dziękuje wszystkim :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 09 sierpnia 2009 21:31

    Wyszedł szablonowo:)
    cudownie jagodowy:)

    autor Ola;p

    blog: www.waniliowachmurka.blox.pl

  • dodano: 09 sierpnia 2009 16:15

    Zrobiłam ostatnio szarlotkę z twojego przepisu. Była wyśmienita tylko moja góra ciasta była już gotowa po 40 min nakryłam ją papierem i piekłam jeszcze 1,5 godz.

    autor lipsi

  • dodano: 08 sierpnia 2009 20:01

    Jaaaki on piękny !!! I ta polewa do tego ... rozmarzyłam się ...

    autor Cezonia

    blog: wino-i-oliwki.blog.onet.pl/

  • dodano: 07 sierpnia 2009 21:47

    Piękny Ci wyszedł ten serniczek. I wiem, że w smaku jest bardzo dobry, bo piekłam:)

    autor Alinka

    blog: Pysznie pyszniutko

  • dodano: 07 sierpnia 2009 19:51

    wow, jaki on rowniutki:)

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 07 sierpnia 2009 16:58

    dawno mnie tu nie bylo, a tu tyle boskich pysznosci! serniczek prezentuje sie baaaaardzo smacznie :-)

    autor cudawianki

    blog: www.brulionzprzepisami.blox.pl

  • dodano: 07 sierpnia 2009 15:49

    A jednak skusiłaś sie wreszcie na niego:-)
    Śliczny!

    autor andzia-35

    blog: HTTP://ANIAPICHCI.BLOX.PL/HTML

  • dodano: 07 sierpnia 2009 14:00

    Kuchareczko pięknie wygląda :) Dokładnie taki sam robiłam w tamtym roku. Był PYYYYSZNY :)

    autor kasiaaaa24

    blog: gotowaniecieszy.blox.pl/html

  • dodano: 07 sierpnia 2009 13:25

    Kuchareczko jaki on cudowny! piękny upiekłaś! ja pierwszy raz robiłam go w zeszłym roku, właśnie z barówkami leśnymi - pycha jest:) Pozdrawiam!

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 679 290  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl