Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 263 631 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Nalewka agrestowa

piątek, 31 lipca 2009 17:05
Skocz do komentarzy

Nalewka agrestowa

Nalewka o wyjątkowym smaku...słodkiego agrestu, pachnącej wanilii i delikatnej ostrości imbiru...mocno rozgrzewająca, słodka lecz nie za mdła....zdecydowanie warta polecenia:)
Do tej pory trudno mi uwierzyć....że z agrestu można wyczarować takie cudo ...;)
Przepis pochodzi od
Anusiaczka.
Gorąco polecam :)



Składniki:

- 1 kg dojrzałego agrestu
- 1/2 kg cukru
- laska wanilii
- kawałek korzenia imbiru
- 1 litr wódki 50% zrobionej ze spirytusu

1. Agrest myjemy, obieramy z ogonków i szypułek. Wkładamy do słoja i lekko miażdżymy, by owoce popękały. Dodajemy cukier, wanilię, obrany ze skórki imbir, zalewamy wódką, szczelnie zamykamy i stawiamy w ciepłym i słonecznym miejscu
2. Po dwóch tygodniach cedzimy nalewkę przez sito, a następnie filtrujemy przez gazę (filtruje się bardzo wolno). Zlewamy do butelek, zamykamy i odstawiamy na pół roku do piwnicy lub w inne ciemne i chłodne miejsce.

Smacznego:)

Wpis bierze udział w zabawie
"Spiżarnia 2009":

Spiżarnia 2009


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 28 czerwca 2011 18:23

    AGREST OBRANY .PRZEPIS PRZECZYTANY IDĘ ROBIĆ NALEWECZKĘ . KRYSTYNA .

    autor KRYSKA

    blog: NALEWECZKA

  • dodano: 05 września 2010 19:18

    A ja agrest zasypuję cukrem, a kiedy sie cukier rozpuści to wlewam wódkę czystą i po 3 miesiacach oblizuję palce po naleweczce z owocami .

    autor elucha

  • dodano: 06 sierpnia 2009 23:31

    Witam. Masz bardzo wiele niesamowitych przepisów, musze je koniecznie wypróbowac, dodaje blog do linków i bede czesto odwiedzac. Pozdrawiam;)

    autor mi-ika

    blog: www,futerkowakuchnia.blox.pl

  • dodano: 03 sierpnia 2009 10:47

    Spoglądam i spoglądam na tę nalewkę i bardzo żałuję, bo u mnie już nie ma agrestu ...:( Kuchareczko ona tak pusznie wygląda:) pozdrawiam

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

  • dodano: 01 sierpnia 2009 10:16

    Jaki śliczny kolor:))
    Szkoda, że nie podałaś tego przepisu wcześniej, miałam mnóstwo agrestu:)))

    autor andzia-35

    blog: aniapichci.blox.pl/html

  • dodano: 01 sierpnia 2009 8:31

    Ado:)
    Tak , pierwsze dwa tygodnie należy ją trzymać pod zamknięciem. Po zlaniu do butelek również.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 01 sierpnia 2009 8:03

    Czy nalewka przez pierwsze dwa tygodnie ma być w pojemniku zamknięta?

    autor Ada

  • dodano: 31 lipca 2009 20:48

    Majano:)
    Ślicznie Ci dziękuję :) ja do niedawna równiez nie zdawałam sobie sprawy ,że można, a jak widać się udałoło :) a jeżeli lubisz agres to ta nalewka zdecydowanie przypadnie Ci do gustu...może się skusisz?

    Kasiu24:)
    Zdradzę Ci sekret ,że do mojej nalewki dodałam rówież czerwony agrest i pewnie stąd ten różowiutki kolor ;)
    A nalewki nastawiam od niedawna;)

    Izo:)
    Taka naleweczka to coś zupełnie innego niż agrest z krzaka, ma w sobie tak wspaniały aromat że zdecydowanie polecam jej zrobienie, pomimo że nie przepadasz z agrestem:)

    Iis:)
    W takim razie zapraszam na degustację...może jeszcze kilka kropel zostanie ;)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 31 lipca 2009 19:42

    dam mi troszeczke... tak ladnie prosze...

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 31 lipca 2009 18:47

    Ja za agrestem nie przepadam ale ta nalewka strasznie kusi , aby ją zrobić:):)

    autor iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 31 lipca 2009 18:31

    Mój mąż się zawsze dziwuje, jak z zielonych owoców robi się różówy sok :) Nalewki co prawda nie poczyniam, ale sok i dżem - owszem. A naleweczka kusi, kusi... :)

    autor kasiaaaa24

    blog: gotowaniecieszy.blox.pl/html

  • dodano: 31 lipca 2009 17:29

    Rany, Kuchareczko jakie piękne zdjęcie i pomysł super. Nie pomyslałabym,ze można nalewkę zrobić z agrestu. Agrest baaardzo lubię, jestem amatorką kwaśnych owoców :)
    Pozdrawiam ciepłO :)

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 679 334  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl