Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 239 756 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Szarlotka

czwartek, 30 lipca 2009 13:16
Skocz do komentarzy

Szarlotka

Mój dyżurny przepis na szarlotkę...prosty i smaczny.Polecam.

Na zdjęciu szarlotka na ciepło podana z lodami :)



Składniki ciasta:

 - 3 i 0,5 szkl. mąki
 - 3-4 żółtka ( w zależności od wielkości jaj)
 - 1 kostka margaryny (250g)
 - 3 łyżki kwaśnej śmietany
 - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 3 łyżki cukru
 - 0,5 opakowania cukru wanilinowego

Nadzienie:

 - bardzo duża  miska jabłek (obranych ze skórek i gniazd nasiennych )
 - 0,5 łyżeczki cynamonu
 - cukier do smaku ( w zależności od kwaskowości jabłek)


Składniki na ciasto szybko zagnieść i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie połowę ciasta wyłożyć na uprzednio wysmarowaną blaszkę ,następnie poukładać jabłka pocięte w mniejsze kawałki, obsypać je odrobiną cynamonu i niewielką ilościa cukru. Wierzch jabłek przykryć pozostałym ciastem, uprzednio rozwałkowanym na prostokąt.
Piec ok. 50-60 min. w 180 stopniach C.
Upieczone ciasto obsypać cukrem pudrem.
Użyłam blaszki o wymiarach: 23 cm x 28 cm.

Można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło z dodatkiem lodów.
Smacznego:)


Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 26 stycznia 2011 20:51

    Jestem zdziwiona taką ilością przepisów i to bardzo dobrych!Czytałam wiele komentarzy,ostatnie dot.szarlotki,kilka osób pisało o wilgotnym niedopieczonym spodzie,to nie wina jabłek,droga Kuchareczko,z wielkim szacunkiem dla Ciebie,myślę że Cię nie urażę,a przekażę wiedzę wszystkim zainteresowanym osobom i Tobie cudowna dziewczyno również.Wiele w życiu wypieków robiłam i ten przepis znam jest sprawdzony i wspaniały,piekłam to ciasto setki razy,moje wnuki uwielbiają tę szarlotkę.Otóż sekret w dobrej szarlotce tkwi w tym,że spodnia warstwa ciasta musi być podpieczona na złoto,kilka minut w temp.200 st.i na to dopiero jabłka.Ja daję nieco podsmażone. Pozdrawiam wszystkie dzielne gospodynie,podziwiam Was wszystkie.Klusia.

    autor Klusia

  • dodano: 15 stycznia 2011 17:53

    bardzo się cieszę,ze trafiłam na Twoje przepisy. Za tydzień wyprawiam swoje 40ste urodziny. Na stole będzie mnóstwo dań Twoich przepisów!!!oczywiście pyszna szarlotka!!!

    autor hanka

  • dodano: 17 listopada 2010 13:49

    jak sie dodaje 1 szklane maki wychodzi lepiej.

    autor agata

    blog: kompot

  • dodano: 07 listopada 2010 21:32

    Ty to musisz zajadać smakowicie ...
    Ja ci zazdroszcze twoich obiadków i kolacji . A co do bloga przeglądam go od kilku dni (trafilam jakimś cudnym przypadkiem) i jestem wprost oczarowana . Cudowne przepisy! Wydaj kobieto książkę! Do usłyszenia. P.S. wstawiaj nowe przepisy

    autor aska

  • dodano: 11 stycznia 2010 13:36

    No i za drugim razem udało się =O)

    Użyłam innych jabłek, twardych i kwaśnych. Szarlotka wyszła pyszna! Pozdrowienia

    autor Dziunka

  • dodano: 17 grudnia 2009 19:52

    Dziękuję za pocieszenie:-)
    Ciasto mimo spodu nieciekawego smakowało, następnym razem wypróbuję inne jabłuszka. Pozdrawiam serdecznie!

    autor Dziunka

  • dodano: 16 grudnia 2009 11:14

    Dziunko:)
    Może jest tak jak piszesz,iż Twoje jabłka miały wyjątkowo dużo soku i stąd te mokre ciasto?. Mysle ,że to nie powód aby sie podłamywać, mnie również nie zawsze wszystko się udaje;)Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 16 grudnia 2009 0:06

    Kuchareczko... Zrobiłam szarlotkę, tylko coś mi spód nie wyszedł jak należy - jest dość surowy. Nie wiem dlaczego? To tak jakby jabłka były za ciężki i mokre - puściły dużo soku, powylewał się na boki. No sama już nie wiem co zrobiłam nie tak, podłamałam się..

    autor Dziunka

  • dodano: 02 sierpnia 2009 19:40

    Kuchareczko, dziękuję za łatwy i przepis na szybkie i pyszne ciasto:-)

    autor andzia-35

    blog: wwwpysznejedzonko.blox.pl/html

  • dodano: 01 sierpnia 2009 10:19

    Wygląda kusząco. akurat kupiłam wczoraj jabłuszka. Upiekę ją dzisiaj...

    autor andzia-35

    blog: aniapichci.blox.pl/html

  • dodano: 31 lipca 2009 20:51

    Bardzo się raduję, że moja zwyczajna szarloteczka tak Wam się podobała w imieniu szarlotki i moim... Wielkie dzięki :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 31 lipca 2009 0:02

    Zaraz wgryzę się w biurko... To ciacho jest boskie ;)!

    autor olalala

    blog: mysweets.blox.pl/html

  • dodano: 30 lipca 2009 23:30

    zapisuje przepis, wygląda nieziemsko:))

    autor viridianka

    blog: cioccolatogatto.blox.pl

  • dodano: 30 lipca 2009 19:42

    slicznie wyszla,widze,ze duzo jablek jest i na cieplo z lodem...pycha...

    http://emigrantki-w-kuchni.blogspot.com/

    autor Gosi@

  • dodano: 30 lipca 2009 18:20

    przepis zapisuje:)

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 30 lipca 2009 18:00

    Szarlotka na cieplo z lodami to jest cos dla mnie :) Pysznosci! Pozdrawiam :)

    autor majka (http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com)

  • dodano: 30 lipca 2009 14:14

    Wspaniała szarlotka Kuchareczko! Uwielbiam szarlotkę, z kulką lodów - rewelacja!:)) Pozdrawiam!

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 30 lipca 2009 13:49

    Bardzo lubię szarlotki:) I chyba każdy z nas ma taki swój dyżurny przepis na nią;) Twoja propozycja bardzo mi się podoba:) No i nie ma jak ciepła szarlotka - jest najsmaczniejsza;)

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

  • dodano: 30 lipca 2009 13:47

    Kasiu24:)
    Szalałam ale tydzień temu, dziś po pysznym ciasteczku pozostało tylko słodkie wspomnienie i zaległy wpis do opublikowania;)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 30 lipca 2009 13:40

    Szarlotka z Lodami... Szalejesz, a mnie slinka kap, kap.... :)

    autor kasiaaaa24

    blog: gotowaniecieszy.blox.pl/html

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 613 072  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl