Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 242 888 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Jagodzianki

poniedziałek, 20 lipca 2009 16:19
Skocz do komentarzy

Jagodzianki

Nie wyobrażam sobie tej pory roku bez... słodkich maślanych bułeczek z jagodami....wprost grzechem byłoby ich nie upiec, zwłaszcza gdy leśne  jagodowe krzaczki pękaja w tym roku od nadmiaru owoców ;).
 Polecam zarówno do popołudniowej kawy jak i na śniadanie:) Przepis od
Tatter.



Składniki: (na ok. 16 bułek)
 - 500g mąki pszennej (dałam tortową)
 - 50g świeżych drożdży (1,5 łyżeczki drożdzy suszonych lub instant)
 - szczypta soli
 - 1 szkl. mleka
 - 2 jajka
 - 50g masla
 - 100g cukru
 - 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwa wanilia

Nadzienie:
 - 300g jagod
 - 3 łyżki cukru
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Do posmarowania:
 - 1 jajko roztrzepane i wymieszane z odrobina mleka

Z drożdży, połowy szklanki cieplego mleka, 1 łyżki cukru i 1 lyżki mąki przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości.
Reszte mąki przesiać do miski, ogrzać i wlać wyrośnięty zaczyn. Dodać jajka, cukier, ciepłe mleko i szczyptę soli.
Wyrobić ciasto, uderzając je pięścią minimum 100 razy. Gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski dodać stopione i ostudzone masło i ponownie wyrobić.
Wyrobione ciasto przykryc folia i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto ma podwoić objętość).
W tym czasie płuczemy jagody, odsaczamy nadmiar wody i zasypujemy je cukrem oraz
mąką ziemniaczana.
Wyrośniete ciasto należy odgazowac i podzielic na 16 kawałków. Kazdy kawalek rozplaszczamy na dłoni, nakładamy czubatą łyżkę jagod i zlepiamy, formujac bułeczki.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 45 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st.C.
Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem z mlekiem i wstawiamy do nagrzanego pieca.
Pieczemy ok. 30 minut, aż ładnie zbrazowieją.
Studzić na kratce.

Ja dodatkowo obsypałam swoje jagodzianki kruszonką, takie smakuja nam jeszcze bardziej:)

Kruszonka:
 - 4 łyżki mąki

 - 2 łyżki masła lub margaryny ( płynnej i ostudzonej)

 - 2 łyżki cukru pudru może być cukier kryształ

Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wolno wymieszać , przesypując mąką.

Smacznego:)

  

Ten wpis bierze udział w:
"Zabawie z drożdżami" 



Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 28 grudnia 2010 23:22

    Co to znaczy odgazować ciasto?

    autor Dorota

  • dodano: 26 czerwca 2010 18:39

    witaj kuchareczko
    Chciałabym Ci serdecznie podziekować za rezwelacyjne przepisy
    Dziś pierwszy raz robiłam jagodzianki , i ku zaskoczeniu mojej mamy która patrzyła na moje wykonanie srogim okiem, komentując że ciasto jest za wolne.... gdy wyjmowałam pierwszą blaszkę z gotowymi bułeczkami oniemiała ....
    a gdy ostygły ... poprostu rozpływają sie w ustach
    poprostu rewelacja
    Napewno wykorzystam jeszcze wiele twoich przepisów :)
    Gratuluje i pozdrawiam serdecznie
    Czekam na wiecej przepisów

    autor ferra84r

  • dodano: 30 lipca 2009 9:36

    Ale piekne i rumiane :)

    autor kasiaaaa24

    blog: gotowaniecieszy.blox.pl/html

  • dodano: 25 lipca 2009 0:01

    Kuchareczko! w tym roku moje jagodzianki mają przede wszystkim postać rogali wg Twojego przepisu na rogale z orzechami (jagody posypuję bułką tartą i cukrem). Są wyśmienite i baaardzo efektowne, mają niestety jedną "wadę" - znikają w oka mgnieniu :-). Chętnie wypróbuję także i ten sprawdzony przez Ciebie przepis na jagodzianki. Póki co dziękuję za przepis na ciasto rogalikowe :-) Pozdrawiam!

    autor Hanka

  • dodano: 23 lipca 2009 20:32

    O mamusiu, są piękne!!! :))

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 23 lipca 2009 7:17

    Kuchareczko , tym razem moje jagodzianki nie zostały sfotografowane - już kiedyś zamieszczałam przepis Edysi [ o , tutaj :
    http://mojekucharzenie.blox.pl/2008/07/Jagodzianki.html ] , więc nie chciałam dublować wpisu :)

    autor abbra

    blog: www.mojekucharzenie.blox.pl

  • dodano: 22 lipca 2009 20:33

    Bluszczyku:)
    Właśnie wracam z Twojej strony, bułeczki piękne i rumiane, dziękuje za skorzystanie z przepisu:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 22 lipca 2009 19:26

    Bułeczki już upieczone i nawet już zjedzone. Domownicy nie mogli się powstrzymać:)
    Były pyszne!! Na pewno będzie powtórka. Efekt na moim blogu:)

    autor bluszszcz

    blog: bluszszcz.blox.pl

  • dodano: 22 lipca 2009 11:34

    Olala:)
    To własnie najbardziej lubię w naszym wspónym gotowaniu, trudno nie ulec gdy wszyscy tak kuszą , prawda ? :))) jestem ciekawa Twojej wersji jagodzianek:)

    Iis:)
    Oj , tak mi Ciebie żal ,że chyba Ci kilka kilo podeśle w paczce ;) U was zamiast jagóg chyba prędzej można spotkać borówkę amerykańską, zawsze to lepsze niz nic.

    Bluszczyku:)
    Koniecznie zrób są przepyszne:)

    Abbro:)
    Już lecę do Ciebie podziwiać Twoje jagodzianki:) bo po moich juz nie ma śladu ;)

    Atino:)
    Moje pierwsze w tym roku jagodzianki już zjedzone ,ale mam zamiar upiec jeszcze porcje więc nie omieszkam cię zaprosić :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 22 lipca 2009 10:34

    Kuchareczko jakie pyszności:) Chętnie bym się poczęstowała:)

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

  • dodano: 22 lipca 2009 7:00

    Mniam ! Też wczoraj piekłam jagodzianki - nawet przepis miałam podobny [ od Edysi ] :)
    Masz rację Kuchareczko - jagodzianki trzeba latem upiec - chociaż raz ! :)

    autor abbra

    blog: www.mojekucharzenie.blox.pl

  • dodano: 21 lipca 2009 20:25

    Aż mi ślinka cieknie. Jutro zrobię, na swoim blogu napiszę jak mi wyszły:)

    autor bluszszcz

    blog: bluszszcz.blox.pl

  • dodano: 20 lipca 2009 22:28

    ja sobie kiedys tez nie wyobrazalam wakacji bez jagod i jagodzianek, ale to bylo zanim zamieszkalam w UK;) Teraz tylko marze o tych slicznych i smacznych owocach.

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 20 lipca 2009 21:33

    Cudne, cudne, cudne! Wszyscy tak kusili, że właśnie robię zaczyn ;)...

    autor olalala

    blog: mysweets.blox.pl/html

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 628 128  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl