Bloog Wirtualna Polska
Są 1 272 552 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ciasto "kolorowe" z czarną porzeczką i jabłkami

sobota, 18 lipca 2009 15:48
Skocz do komentarzy

Ciasto "kolorowe" z czarną porzeczką i jabłkami

To niezwykle prosto ciasto z  kategorii tych " zawsze się udających".  Nigdy nie wygląda tak samo i to w nim jest najfajniejsze :)
Ciasto zmienia swój wizerunek w zależności od dadanych owoców i koloru użytego kisielu. Swoim wyglądem przypomina mi "Pleśniaka" .
Przepis pochodzi z mojego starego zeszytu ( nie znam autora).

Na zdjęciu jeszcze gorący kawałek ;)



Składniki:

 - 2 i 0,5 szklanki mąki
 - 250 g margaryny
 - 5 jajek (osobno żółtka i osobno białka)
 - 1 szklanka cukru (można dać ciut mniej)
 - 1 dowolny kisiel owocowy
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 0,5 opakowania cukru wanilinowego
 
Mąkę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i margarynę posiekać nożem, dodać żółtka i wyrobić szybko ciasto. Wstawić na 1 godz. do lodówki ( można pominąć).
Wysmarowaną tłuszczem blaszkę oblepić  3/4 ilością ciasta .
Na cieście ułożyc owocę.
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier i nadal ubijać,na końcu wsypać kisiel i ubijać do połączenia się składników.
Pianę z białek wyłożyć na owoce a na wierzch dać pozostałe ciasto, rozkruszając je w rękach.
Piec w 180 stopniach C. przez 45-50 min.

Piekłam na blaszce o wymiarach: 23 cm x 28 cm
Smacznego:)





Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 16 listopada 2010 20:00

    Tani, szybki i wyśmienity placek :) dzięki tym przepisom zabłysnęłam w domu :)

    autor KBB2

  • dodano: 23 października 2009 20:17

    plesniak świetny wszyscy zachwalają!dziękuję!

    autor asia

  • dodano: 30 lipca 2009 14:23

    Pierwsze zdjęcie - REWELACJA!!!

    autor edysia79

    blog: przystole.blox.pl/html

  • dodano: 26 lipca 2009 17:17

    Jak to bosko wygląda !!! A pewnie jeszcze lepiej samkuje. Cudo !

    autor Cezonia

    blog: wino-i-oliwki.blog.onet.pl/

  • dodano: 23 lipca 2009 20:32

    Wygląda jak pleśniaczek :)) Cuuuudowny, aż ślinka cieknie na sam widok. Smakowałby mi baaaardzo!:))

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 20 lipca 2009 9:46

    Kuchareczko jaka pyszna propozycja:) Mniam, mniam , to drugie zdjęcie jest takie cudownie pyszne:) Aż żałuję, że wszystkie porzeczki przerobiłam na kompoty;) Pozdrawiam:)

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

  • dodano: 19 lipca 2009 21:23

    Niko:)
    Tak jest, cukier tylko do bezy co w rezultacie daje i tak sporo słodyczy, dlatego nie trzeba dosładzać reszty...no chyba że użyjesz samych bardzo kwaśnych owoców, wtedy możesz je ciut posłodzić.

    Olu:)
    Ostatnie upały też dały mi się we znaki...w trakcie fotografowania pucharków z deserami przystrojonych czekoladą, nie zauważyłam jak czekolada zamiast tworzyć piękne rulony...rozpłyneła się po deserze, ale i tak wszystkim smakowało ;))

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 19 lipca 2009 16:24

    Ciasto rzeczywiscie wygląda bajecznie i przypomina mi rožowe dziecinstwo. Juž prawie zdecydowalam się na to pyszne ciasto, ale nie wiem, jak będzie smakowalo ciasto zupelnie bez cukru - jak zrozumialam, cukier tylko do bezy? Pozdrowienia.

    autor Nika

  • dodano: 19 lipca 2009 16:16

    Ja robiłam podobne-bo z samymi porzeczkami,w dodatku było za gorąco i beza mi się nie ubiła,ale i tak było przepyszne!

    autor Ola;p

    blog: www.waniliowachmurka.blox.pl

  • dodano: 19 lipca 2009 9:31

    Bardzo Wam serdecznie dziękuję:)
    Aż mnie dziw bierze dlaczego wcześniej nie opublikowałam tego przepisu, gdyż ciasto w moim domu pełni role dyżurnego ciasta i znane mi jest od podstawówki;)

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 18 lipca 2009 22:49

    Bardzo smaczne, wszystkie ciasta z czarną porzeczką są pyszne...pozdrawiam.

    autor kass55

    blog: smakiaromaty.blogspot

  • dodano: 18 lipca 2009 21:14

    Zgłodniałam ! Kuchareczko , piękne i kolorowe to Twoje ciacho :)

    autor abbra

    blog: www.mojekucharzenie.blox.pl

  • dodano: 18 lipca 2009 20:48

    Jej, ale musi być pyszne! Głodnam ;)!

    autor olalala

    blog: mysweets.blox.pl/html

  • dodano: 18 lipca 2009 20:25

    ja robie dokladnie tak samo plesniaka... tylko ze dodaje 1.5 szklanki maki wiecej:)

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 18 lipca 2009 17:19

    wygląda bajecznie i pewnie tak smkuje

    autor bryssska

    blog: magicznakuchnia.blox.pl

  • dodano: 18 lipca 2009 16:55

    Az slinka cieknie na sam widok :) Przepyszne!

    autor majka (http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com)

  • dodano: 18 lipca 2009 16:40

    wygląda przepyszniascie:)

    autor viridianka

    blog: cioccolatogatto.blox.pl

  • dodano: 18 lipca 2009 16:38

    Wygląda niezwykle smakowicie:) A kisiel czyni go zdecydowanie lżejszym. Bardzo fotogeniczny kawałek (2 zdjęcie) :)))

    autor szarlotek

    blog: www.cukierniczekreacje.blox.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 744 481  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl