Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 263 348 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Paluchy czosnkowo-serowe

niedziela, 12 lipca 2009 20:11
Skocz do komentarzy

Paluchy czosnkowo-serowe

 Moje ostatnie odkrycie... przepyszne  bułeczki serowo-czosnkowe o cudownej ziołowej woni i fikuśnym kształcie ...numer jeden naszych grilowych biesiad:) smakują dosłownie każdemu, nawet dzieciaki za nimi przepadają ,gdyż w smaku delikatnie przypominają pizzę :)
Przepis z bloga:
"Muffinki i nie tylko".
Polecam.




Składniki: na dużą porcję.

 - 1 kg mąki
 - duża kostka drożdży
 - 2 łyżki cukru
 - 2 szklanki ciepłego mleka
 - 2 jajka
 - olej
 - żółty ser

Dodatkowo:
 - szynka lub chudy boczek

Mikstura czosnkowa:

 - 2 jajka
 - oleju tyle ile roztrzepanych widelcem jaj
 - kilka rozgniecionych ząbków czosnku
 - spora ilośc ziół prowansalskich


W bardzo dużej misce wymieszać pokruszone drożdże z 2 łyżkami mleka, 2 łyżkami cukru ,2 łyżkami mąki i pozostawić do wyrośnięcia.
Następnie dodać resztę mąki, mleka, jajka i wyrobić ciasto, na koniec dodać oliwę w takiej ilości ,aby ciasto odchodziło nam od rąk. Pozostawić do wyrośniecia.
Brać po małym kawałku ciasta, rozwałkować i kroić na paski (dł.2-3 cm - szer.min.10cm.)
Każdy pasek posmarować miksturą czosnkową:



Nastepnie paski złożyć na poł (częścia pomalowaną) i chwyciwszy z dwóch końców zwinąć w rulon w przeciwległych kierunkach.



Każdy zrulowany pasek, posmarować ponownie miksturą a na wierzch ułożyć małe  kawałki żółtego sera.



Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C, przez 20 min.
Tuż po wyjęciu z pieca każdą bułeczkę obsypuję delikatnie gruboziarnistą  solą.
Podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem ,również jako dodatek do potraw grilowych.

Wersja wzbogacona:

W wersji delux do każdej bułeczki przed złożeniem, wkładamy cienki plasterek szynki lub chudego boczku a dopiero pozniej roluje.
Smacznego:)






Wpis ten bierze udział w zabawie pt."Zabawa z drożdżami"

      Zabawa z Drożdżami                  



Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 04 marca 2013 12:41

    Witam. Widzę w statystykach, że wiele osób przechodzi z mojej strony na twoją więc postanowiłem i ja tutaj zajrzeć ponownie. Nic się nie zmieniło praktycznie.

    autor Herbert

    blog: http://www.mamwizyte.com/

  • dodano: 18 lutego 2011 21:24

    Prześlicznie wygląda i napewno cudnie smakuje:D
    Jutro spróbuje zrobić.

    autor adri991

    blog: e-ksiazkakucharska.bloog.pl

  • dodano: 18 lutego 2011 21:11

    Przepięknie wyglądają i na pewno bosko smakują:)
    Jutro spróbuje zrobić:D

    autor Adri991

    blog: e-ksiazkakucharska.bloog.pl

  • dodano: 16 lutego 2011 15:52

    Paluchy wyszły znakomite :) zrobiłam tylko z połowy składników a wszyszło naprawdę dużo.... :) Polecam :D

    autor agnieszka_laga

  • dodano: 31 grudnia 2010 15:15

    Przepyszne wyszły.. dziękuje za przepis

    autor Florentyna

  • dodano: 12 grudnia 2010 19:07

    dzis wzielam sie do roboty... moja osobista uwaga, ze maki musze dac mniej bo ciasto wyszlo twardawe i bedzie ciezko walkowac :( ale damy rade, przepis warty tego:)
    ogolnie przepis na ciasto kojarzy mi sie z przepisem na ciato do pizzy, kurde jest wrecz identyczny <skladniki> ...bynajmniej tam gdzie pracowalam tak sie je robilo :P:P

    autor karolka0812

  • dodano: 22 sierpnia 2010 22:32

    Paluchy de lux sa przepyszne, zrobiły furorę u mnie na grillu. Szybciutko się robi i w zasadzie w środku palucha może byc wszystko. Super przepis i świetna inspiracja kulinarna .Pozdrawiam.

    autor charakterek

  • dodano: 25 lutego 2010 19:23

    ZAKOCHALISMY SIE
    Własnie tak sie objadlam cieplych jeszcze paluchow, ze hoho :)

    Pyszne idealne cudne...

    POLECAM

    autor nusiabtv

  • dodano: 16 lutego 2010 23:45

    100 g drozdzy w kostce chyba nie odpowiada 100 g drozdzy w proszku...Tutaj mam tylko takie:( Jak to przeliczyc, zeby dobrze wyszlo?

    autor Ptys

  • dodano: 01 lutego 2010 20:04

    Dziękuję za świetny przepis! Paluszki z szyneczką, mniam mniam..

    autor Jadzieja

  • dodano: 07 października 2009 21:06

    Zrobiłam paluchy, ale myślę że nastepnym razem troszkę zmodyfikuję przepis. Uwielbiam dużo czosnku i jak będę wyrabiała ciasto do krojenia to dodam czosnku granulowanego i soli. Ale ogólnie smaczne.

    autor aga

  • dodano: 29 września 2009 19:57

    Ojej, ale fajnie wyglądają! strasznie fajny pomysł, bardzo!

    autor Paulina

    blog: chlebek.tv

  • dodano: 24 września 2009 19:16

    BB:)
    Trudno mi powiedzieć ile wychodzi paluchów z całej porcji, to zależy jak duże paski będziesz wykrawać, pozatym nigdy ich nie liczyłam, ale dodam iż jest tego naprawdę sporo.... dla wielu osób, (w końcu to aż 1 kilogram mąki ! ).

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 24 września 2009 11:08

    Mam pytanie z dużej porcji ( tej, która jest podana) ile wychodzi paluchów??

    autor bb

  • dodano: 11 sierpnia 2009 22:53

    Zosiu:)
    Jeżeli Twoje ciasto rozwala Ci się w dłoniach i nie jest elastyczne to znaczy ,że nie zostało dobrze wyrobione. Wyrobione ciasto samo odejdzie nam od dłoni i bardzo ładnie da się formować w przeróżne kształty:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 03 sierpnia 2009 12:27

    a ja własnie je piekę i nigdy nic mi bardziej się nie rozwalało w dłoniach :|

    autor zosia`

  • dodano: 20 lipca 2009 22:47

    anielle :)
    Użyłam kostki drożdży 100g ( bo takie jedynie są dostępne w moim sklepie).Czekam na recenzje z wypieku ;)

    Cudawianki:)
    Zdecydowanie zgadzam się z Toba , gdyż w przypadku tych bułeczek na jednej nie można zaprzestać ;))

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 20 lipca 2009 19:49

    duża paczka drożdzy? czyli jaka? chodzi mi o wagę. bardzo podoba mi się ten przepis, na pewno zrobię, więc nie chcę nic zepsuć z powodu drożdzy, lepiej zapytać :-))

    autor anielle

  • dodano: 20 lipca 2009 16:30

    schrupalabym niejednego! :-))

    autor cudawianki

    blog: www.brulionzprzepisami.blox.pl

  • dodano: 18 lipca 2009 16:23

    Gitto:)
    Zrób koniecznie i daj mi znać Ci Ci smakowały, bo my za nimy przepadamy:)

    Izo:)
    Jest mi niezmierni miło:) Ale ja tak bardzo nie lubię łańcuszków...

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 677 839  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl