Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 263 349 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Krem bawarski z galaretką truskawkową

poniedziałek, 15 czerwca 2009 22:51
Skocz do komentarzy

Krem bawarski z galaretką truskawkową


Przepis z książki Reinholda Metza i Hansa Szameitata pt."Zimna Kuchnia" .
Muszę przyznać ,że książka ta  niezwykle przypadł mi do gustu...posiada mnóstwo ciekawych ,oryginalnych przepisów , którym towarzyszą bardzo ładne i profesjonalnie wykonane zdjęcia.
Prezentowany przeze mnie deser to tylko jedna z nielicznych propozycji jakie w  sobie skrywa.
Deser  dość czasochłonny , lecz  zdecydowanie wart zachodu ...Własnoręcznie przygotowana galaretka ze świeżych truskawek w połączeniu z rozpływającym się w ustach kremie ....przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi ;)
Polecam:)




Składniki na 10 porcji:

Galaretka:
 - 50 ml syropu truskawkowego ( ja swój syrop przygotowałam  ze świeżych truskawek zagotowanych ze sporą ilością  cukru i przetartych na gęstym  sitku)
 - 1/4 soku jabłkowego
 - 3 płatki żelatyny namoczonej w zimnej wodzie

Krem bawarski:
 - 0,5 l. mleka
 - 1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż
 - 4 żółtka
 - 100g cukru
 - 5 płatków żelatyny, namoczonej w zimnej wodzie
 - 0,5 l. ubitej śmietanki kremowej 30%

Dodatkowo:
 - 10 kieliszków do białego wina pojemności 200ml. każdy
 - połówki truskawek
 - ruloniki z czekolady

Na galaretkę: podgrzać syrop truskawkowy, sok jabłkowy i rozpuścić dokładnie odciśniętą żelatynę. Zdjać z kuchenki, galaretke schłodzić tak , żeby prawie się ścięła i napełnić nią kieliszki.
Kieliszki wstawić do ustawiajac je nieco ukośnie.

Na krem bawarski: zagotować mleko z wanilią. Laskę wanilii wyjać , zeskrobać nasiona i  wrzucić ponownie do mleka, następnie mleko odstawić .
Żółtka utrzeć z cukrem na kremowa masę, ale nie pianę. Łyżką wazową dodawać gorace mleko waniliowe ciągle mieszajać. Krem przełożyć do garnka i ciągle mieszajac podgrzać do 85 stopni C., aż lekko zagęszony będzie przylegał do łyżki, krem nie może sie zagotować !.
Krem przecedzić przez sito, rozpuścić w nim dokładnie odsączona żelatynę i wymieszać na zimno w wodzie z lodem. Do schłodzonego gęstego kremu dodac ubitą śmietanę, mieszajać ubijaczką do piany.
Krem przełożyć do kieliszków na galaretkę truskawkową i wstawić do lodówki do stężenia. Każdy kieliszek udekorować połówka truskawki i rulonika z czekolady.

Wpis ten bierze udział w zabawie kulinarnej pt.
"Sezon Truskawkowy"

Sezon Truskawkowy 2009


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 22 czerwca 2009 15:09

    Wygląda cudnie:) Doskonałe na kolacje we dwoje;) Pozdrawiam

    autor mmaajjkkaa11

    blog: mmaajjkkaa11.bloog.pl

  • dodano: 18 czerwca 2009 16:08

    Pieknie to wszystko ulozyłas w tym pucharki. Teraz bedzie mi sie to sniło po nocach tak długo az zrobie ;)

    autor emma001

    blog: www.tensmak.blox.pl

  • dodano: 18 czerwca 2009 16:08

    Pieknie to wszystko ulozyłas w tym pucharki. Teraz bedzie mi sie to sniło po nocach tak długo az zrobie ;)

    autor emma001

    blog: www.tensmak.blox.pl

  • dodano: 18 czerwca 2009 12:55

    Pięknie się prezentuje, a w smaku na pewno zadowolił by najbardziej wybredne podniebienie, zwłaszcza że galaretkę truskawkową zrobiłaś sama ze świeżych owoców.
    Pozdrawiam serdecznie!

    autor edysia79

    blog: przystole.blox.pl/html

  • dodano: 17 czerwca 2009 22:42

    Joanno:)
    Zgadzam się z Toba:) deser istotnie full wypas mysle ,że nawet najbardziej wybreny smakosz zadowoliby się takim kieliszkiem ;)

    Gosiu@
    Zdecydowanie wart zachodu, ale jak pomyślę ile dni zajęło mi jego przygotowanie to nie wiem czy po raz drugi zdecydowałabym się go zrobić ;))

    Aniu:)
    Dziękuję , smakował i to bardzo:)

    Viridianko:)
    Ostatnio większość moich deserów ma taki właśnie kolor;)) Biel z czerwienią zdecydowanie dominuje :)

    Majanko:)
    Bardzo mi miło że tak się rozpływasz na jego widok ;)
    u mnie w deserze w czasie sesji zdjeciowej, rozpłyneła się czekolada i tylko kleks czekoladowy pozostał na wierzchu...tak grzało słonko ;)))

    Atinko:)
    Bardzo dziękuję, mnie i mężowi smakował bardzo ,lecz mój synek zdecydowanie wolał samą galaretkę to
    "białe" nie przypadło mu do gustu ;))

    Olala:)
    Dziękuję :) Mnie również bardzo urzekły kolory tego deseru, bardzo fajnie wygląda na stole ...można nim zrobić wrażenie na innych ;)

    Abbro:)
    Dziękuję:) Deser smakował dokładnie tak jak w moich wyobrażeniach...czyli bosko:)

    Iis:)
    Oj tam od razu artystka ;)) zwyczajnie w świecie przepis ściągłam z książki, sama na to nie wpadłam, niestety ;))

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 17 czerwca 2009 22:08

    jestes artystka ! jakie one sa piekne. No co ja mam powiedziec? Brak slow!

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 16 czerwca 2009 18:04

    Wygląda przepysznie !
    Pięknie się prezentuje i pewnie świetnie smakuje :)

    autor abbra

    blog: www.mojekucharzenie.blox.pl

  • dodano: 16 czerwca 2009 15:16

    Wow :). Piękne, tęczowe kolory... Bajkowo to wygląda :).

    autor olalala

    blog: mysweets.blox.pl/html

  • dodano: 16 czerwca 2009 8:42

    Cudowny deser! Bardzo mi się podoba:) Musiał być wyśmienity:)

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

  • dodano: 16 czerwca 2009 8:31

    Rozpływam się na widok tego zdjęcia! Przecudne! Deser wspaniały, ach na pewno pyszny, to widac na pierwszy rzut oka.
    Cudo!:)
    Pozdrawiam Cię serdecznie.
    majana

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 16 czerwca 2009 8:30

    ale piekny :) taaaki... patriotyczny! :)

    autor viridianka

    blog: cioccolatogatto.blox.pl

  • dodano: 16 czerwca 2009 8:17

    Bardzo piekne i z pewnoscia wyjatkowo smaczne.

    autor Ania

    blog: Moja Mała Kuchnia

  • dodano: 16 czerwca 2009 8:08

    rewelacyjnie wyszedla i nawet dla oka wart byl tego zachodu :)))

    http://emigrantki-w-kuchni.blogspot.com/

    autor Gosi@

  • dodano: 16 czerwca 2009 0:21

    full wypas...
    Szczeka opada :)

    autor Joanna

    blog: htt://rodzinna-kuchnia.blogspot.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 677 918  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl