Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 094 871 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kluski na parze- pyzy drożdżowe

niedziela, 17 maja 2009 9:35
Skocz do komentarzy
 

"Kluski na parze - Pyzy drożdżowe" 


 "Pyzy drożdżowe" w niektórych rejonach Wielkopolski znane są  pod nazwą " Kluchy na łachu" ;) .
Takie  kluski przypominają mi dzieciństwo i niedzielne obiady w rodzinnym domu...na stole obok  zrazów  wołowych, kapusty czerwonej były one...   puchate, mięciutkie, pięknie wyrośnięte, obowiązkowo wykonane przez moją mamę... nasze ulubione kluski na parze :).

 Chyba nigdy żadne kluski  nie smakowały mi tak, jak te w wykonaniu mamy, dlatego od pewnego czasu próbuje dorównać swojej rodzicielce  i uparować podobne;) .Wydaje mi się,że jestem bliska osiągnięcia ideału , chociaż tu o ocenę ,zdecydowanie musiałabym poprosić  mamę ;)
 Pozostałe kluski z obiadu  przysmażaliśmy na na patelni i posypywaliśmy cukrem...prawdziwy słodki rarytas :)
Przepis od mamy:).
Polecam .



Składniki: na ok. 32 kluski

 - 1 kg mąki pszennej
 - ok. 3/4 litra mleka
 - 30 g świeżych drożdży
 - 2 jajka
 - sól, cukier do smaku

Zaczyn:

Do wysokiego naczynia wlewam 1 i 0,5 szkl. letniego mleka rozpuszam w nim drożdże , dodaję 1 szklankę mąki , szczyptę soli i odrobinę cukru, całość mieszam,wierzch posypuję cienką warstwą mąki i pozostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego zaczynu , dodaję przesianą mąkę, pozostałe mleko z wymieszanymi jajkami, sól, ok.  2 płaskie łyżki cukru, i dokładnie wszystko wyrabiam na jednolitą konsystencję. Wyrabianie ciasta powinno trwać ok.15 min. można użyć robota . Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia .

 

Gdy nasze ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie , rozpoczynamy formowanie klusek.



Wierzch ciasta posypuję odrobiną mąki, następnie dużą łyżką urywam po kawałku ciasta i w rękach ( zanurzonych uprzednio w mące) , ruchem kulistym formuje kluskę w kształcie kulki. Każdą uformowana kluskę obtaczam delikatnie w mące i układam na desce posypanej mąką.



Gdy  kluski nieco podrosną , układamy je w garnku do parowania i parujemy ok. 10 min. Jeżeli nie posiadamy parownika, to na duży garnek na wierzch przywiązujemy gazę, obwiązujemy ja wokół sznurkiem  i na nią układamy kluski, które następnie parujemy pod przykryciem 10 min.



Po 10 min. parowania warto pierwszą kluskę przełamać na pół i sprawdzić czy  juz jest gotowa.  Kluski podaje na ciepło do sosów pieczeniowych i mięs. Zimne kluski odgrzewamy podobnie jak surowe. Nadmiar uparowanych klusek możemy umieścić w zamrażalce i wykorzystać do następnego obiadu.
Smacznego:)





Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 12 lutego 2013 22:55

    Rewelacja :)

    autor Lola

  • dodano: 05 stycznia 2013 21:36

    Super przepis, pyzy smakowaly mi bardzo dobrze

    autor Marta

  • dodano: 07 lipca 2011 15:06

    Moja mama dodawała jeszcze rozpuszczoną margarynę- 1/2 kostki. Poza tym te same składniki. Do tego jeszcze sosik ze świerzutkiej wieprzowiny, grzybek suszony do sosu i kluchy niebo w gębie

    autor teresakawka07

  • dodano: 01 czerwca 2011 22:42

    Najlepszy przepis jaki do tego czasu wyprobowalam i juz innego nie chce sa pycha z ciemnym sosem :)

    autor Marta

  • dodano: 06 kwietnia 2011 20:24

    Myśle ,że jest to bardzo prosty przepis,mam zamiar się w koncu nauczyć poznańskich kluch.
    i ten przepis jest odpowiedni do nauki.

    autor iga.

    blog: spróbuję

  • dodano: 30 marca 2011 17:31

    Dziękuje za ten przepis,właśnie go wypróbowałam i muszę przyznać ze są przepyszne

    autor gosiaczek108

  • dodano: 09 marca 2011 14:10

    Muszę przyznać że przepis, a w sumie powinnam napisać moje kochane buchty są pyszne. Wczoraj zrobiłam wyszło mi 30 sztuk ale były ogromne no i jakie smaczne hmm a dziś się zastanawiam co mam zrobić na obiad tak szybko poszły;0) Pozdrawiam i dziękuje za przepis.

    autor Asik

  • dodano: 06 marca 2011 11:16

    super palce lizac POZDRAWIAM

    autor darek

  • dodano: 25 lutego 2011 19:28

    Dziękuję za przepis. Przypomniały mi się kluski mojej babci.

    autor LA72

  • dodano: 22 lutego 2011 12:09

    nigdy nie robiłam takich pyzów(a może pyz?). Dzsiaj szukam pomysłu na obiad i już mam.... będą pyszne :)

    autor pegisto

  • dodano: 19 lutego 2011 19:22

    robilam dzisiaj pierwszy raz i wyszly swietne. REWELACJA dziekuje za przepis.

    autor poczatkujaca

  • dodano: 11 lutego 2011 13:15

    pyzy super wyszły, pozdro

    autor grzes

    blog: klok

  • dodano: 31 stycznia 2011 21:04

    kucharzu.z.musu :)


    W każdym przepisie konkretnie podaję czy chodzi o jajko, białko czy o żółtko.
    Mając na myśli jajko, wiadome jest iż chodzi o białko i żółtko razem wzięte.

    Gdy w przepisie należy użyć białka lub żółtka.... wtedy nie piszę jajko.
    Wystarczy czytać ze zrozumieniem;)
    Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 31 stycznia 2011 14:49

    w przepisach kulinarnych (ogólnie) zauważyłem (nieścisłości?)w składach produktów. Chodzi o jajka nie jest, rzeczą obojętną czy jajko ma być z białkiem czy samo żółtko. Ja rozumiem, że przepisy umieszczają ludzie którzy mają już praktykę w przygotowaniu swojego przepisu, i dla nich jest oczywiste, że... Tylko z tych przepisów korzysta multum osób o różnych umiejętnościach kulinarnych, dlatego na przyszłość, jeśli w przepisie występuje jajko to, piszmy dokładnie w jakiej postaci. Tyle na ten temat, a kuchy były były super :)

    autor kucharz.z.musu

  • dodano: 29 stycznia 2011 18:36

    Wyszly poprostu przepyszne. Dziekuje za przepis:)

    autor czajniz

  • dodano: 22 stycznia 2011 14:32

    polecam.!! ;D

    autor niewiadomy :)

    blog: Dobreee ;D

  • dodano: 30 grudnia 2010 20:38

    Bardzo lubię te kluski i na słono jako dodatek do mięs, i smażone z odrobiną marmolady. W rożnych miejscach Polski mówi się na nie inaczej ja najbardziej lubię nazwę z Łodzi (mam tam przyjaciół) "pampuchy" i jak mi powiedziała pewna znajoma łodzianka "najlepsze są galante pampuchy" czyli duże.
    Wypróbuje ten przepis na pewno.
    Pozdrawiam

    autor Misia

  • dodano: 15 grudnia 2010 13:46

    Uwielbiam te "kluchy":) Moja babcia je robiła, a jak zostały to podsmażałana patelni i posypywała cukrem . Pychotka- smak z dzieciństwa

    autor magda

  • dodano: 15 listopada 2010 9:21

    Kasiu zrobiłam parowce z Twojego przepisu. Pierwszy raz robiłam i wyszły wyśmienite....;):) pozdrawiam Iza

    autor iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 03 listopada 2010 10:33

    to co napisalas droga kuchareczko to doslownie jak u mnie!te niedzielne obiadki u mamusi.dizisaj wlasnie zabieram sie za robienie tych pysznosci!

    autor natali8

Komentuj z OpenID

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  8 380 809  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl