Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 273 387 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Szynka pieczona z niespodzianką

środa, 13 maja 2009 10:19
Skocz do komentarzy




Szynka pieczona z niespodzianką

Od pewnego czasu staram się nie kupować w sklepie wędlin, wolę nie mysleć co w nich "siedzi", dlatego bardzo często przygotowuje ich zamienniki w domu.
 Tu o porównaniach nie ma mowy , bo wiadomo ,że każde mięso przygotowane własnoręcznie będzie miało wiecej walorów smakowych i będzie smacznejsze  od tych kupnych, a do tego ach ...echy...rodzinki wcinajacej naszą pieczeń sprawia ,że warto ją piec samemu:)
Moja dzisiejsza pieczeń miała nadzienie paprykowo-ogórkowe z ziołowym sosem pomidorowym.
To czym nafaszerujemy naszą szynkę zależy jednak od naszech upodobań, lub tego co akurat mamy pod ręką lub w lodówce;).
Dzięki częściowemu pieczeniu w naczyniu żaroodpornym  pieczeń nie wysuszyła się na wiór i pozostała bardzo soczysta.
Idealna na zimno do świeżego pieczywa:) Polecam.




Składniki:
  - 1 szynka (cała kulka)

 Marynata:
 -sól, majeranek, kilka  wycisnietych ząbków czosnku, oregano, zioła prowansalskie, suszony koper, oliwa z oliwek.

 Nadzienie:
 - kilka plastrów papryki z octu 9 ( pocietej w kosteczkę)
 - kilka ogórków z octu (pocietych w kosteczkę)
 - 1 cebula drobno pokrojona 
 - 1 łyżka przecieru pomidorowego
 - spora ilosć natki pietruszki ( drobno pokrojonej)

Umytą szynkę  nacieramy  marynatą , owijamy folią i pozostawimy w lodówce na kilka godzin (ja zostawiam na noc).
Następnego dnia nacinamy kieszeń w szynce , wciskamy w nią nadzienie, zaszywamy nićmi, lub spinamy wykałaczkami , umieszczmy w żaroodpornym naczyniu pod przykryciem.
Wstawiamy do pieca i pieczemy ok. 1h 40 min w 200 stopniach C.
 Około 30 minut przed końcem ściągam pokrywę i piekę bez niej.
Po upieczeniu i wystudzeniu ściągam nici.
Smacznego.




 



Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 22 grudnia 2009 18:42

    Super pomysł... Naprawde mieszkasz na Islandii? ja też;) Jeszcze raz wielkie dzieki za pomysl.

    autor Kucharzyk_21

  • dodano: 18 maja 2009 10:14

    Cezonio:)
    Koniecznie muszę sprówować Twojej wersji nadzienia, bo zapowiada się super...przepadam za suszonymi pomidorami:)

    Andziu:)
    Ślicznie Ci dziekuję :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 17 maja 2009 9:44

    Cudowna!!! Wygląda przeeepysznie!

    autor andzia-35

    blog: wwwpysznejedzonko.blox.pl/html

  • dodano: 16 maja 2009 20:13

    O tak, wiesz co dobre moja droga. Takie pieczone szyneczki są pyszne! Ostatnio robiłam na Wielkanoc z suszonymi pomidorami, oliwkami, żółtym serem i świeżą bazylią ( w środku) :)

    autor Cezonia

    blog: wino-i-oliwki.blog.onet.pl/

  • dodano: 15 maja 2009 9:58

    Krokodylku:)
    Bardzo mi miło :) oczywiście zachęcam do upieczenia takiej szynki, dla mnie na zimno każda własnoręcznie przygotowana pieczeń smakuje wspaniale:)Pozdrawiam:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 14 maja 2009 23:16

    Och, musze zrobić, bo wygląda fenomenalnie. Pozazdrościłam sniadania z taką szynką! :-))) Rodzina ma z Tobą wspaniale! Muszę i ja zrobić. Pozdrawiam cieplutko :-))))

    autor Krokodyl

  • dodano: 14 maja 2009 22:53

    Olala:)
    Mnie również najbardziej taka szyneczka smakuje z wszelakimi sosikami,moim faworytem wśród sosów jest oczywiście czosnkowy, którego stosuję praktycznie do wszystkiego...to takie moje małe zboczenie;)

    Emmo:)
    Szynka nie miała ani gramu tłuszczu,same mięso- udał mi się zakup;)

    Iis:)
    Masz racje;))) tu wystarczy zrobić dziurę nożem i nie trzeba się męczyć z kośćmi,:)chociaż mąż ostatnio ponownie wspomina skrzydełka;)

    Abbro:)
    Mam ogromne opory, aby kupić wędliny w sklepie, wielokrotnie się nacięłam. A takie mięsko na kanapce zamiast plastra kupnej szynki smakuje o niebo lepiej:)

    Casiu:)
    Nie jest tak źle,jak nie liczyć czasu pieczenia samo przygotowanie trwa dość krótko, mimo to nie przeraża mnie ten czas, ostatnim czasem zdecydowanie mam alergie na kupne wędliny, nie dość, że są pełne konserwantów to często zdarzają się nieświeże...I jak tu nie tworzyć zamienników;)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 14 maja 2009 0:00

    Podziwiam Cię za to szczerze, że robisz sama wędliny z taką wytrwałością! Naprawdę godne podziwu, tym bardziej, że nie jest to coś co zajmuje 5 minut!

    autor casiapaw

    blog: dodajiwymieszaj.blox.pl

  • dodano: 13 maja 2009 20:51

    Nie ma to jak własnoręcznie zrobiona wędlinka !
    Piękne zdjęcia - szynka prezentuje się na nich wyjątkowo apetycznie :)

    autor abbra

    blog: www.mojekucharzenie.blox.pl

  • dodano: 13 maja 2009 18:10

    nadziewania ciag dalszy hihihi:) Dobrze ze nie trzeba wyciagac kosci;)

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 13 maja 2009 17:09

    Wyglada przeieknie. Nawet nie widac żadnego tłuszczu. Nic dodac nic ując

    autor emma001

    blog: www.tensmak.blox.pl

  • dodano: 13 maja 2009 16:39

    O tak, sklepowa "wędlina" może się przy takiej schować! Uwielbiam taką szynkę na zimno, z sosem. Mniam :)...

    autor olalala

    blog: mysweets.blox.pl/html

  • dodano: 13 maja 2009 13:38

    Majano:)
    Dziękuję :) bardzo mi smakują takie pieczenie, zwłaszcza na świeżo upieczonym pieczywie, oczywiście ze swojego wypieku ;) Majano zapraszam na degustację , będzie mi bardzo milo Cię gościć :)

    Atino:)
    Koniecznie zachęcam Cię do domowego wyrobu wędlin, zdecydowanie lepszy smak i co najistotniejsze bez konserwantów i niemiłych niespodzianek:). Kilkakrotnie zostałam oszukana przez sprzedawcę i dlatego wolę nie ryzykować ;)

    Pozdrawiam Was serdecznie :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 13 maja 2009 12:12

    Pysznie wygląda:) Taka domowa wędlinka jest pewnie o niebo lepsza od kupnej:) Też może pomyślę, o przygotowaniu takiej :)

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

  • dodano: 13 maja 2009 11:48

    Piękna! Taka soczysta i chudziutka i tak pięknie nadziana papryczką i ogórkami ! Chętnie zjadłabym takiej pysznej soczystej szyneczki Twojej roboty Kasiu!:)
    Pozdrawiam Cię serdecznie.
    Majana

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 746 186  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl