Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 230 278 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mufiny z jabłkami, cynamonem i migdałami

wtorek, 21 kwietnia 2009 9:47
Skocz do komentarzy

Mufiny z jabłkami, cynamonem i migdałami

Wsiąkłam... w dosłownym tego słowa znaczeniu w pieczenie mufin ;), każdy kto choć raz upiekł mufiny musi przyznać, że to bardzo wciągające zajęcie :) A że jabłek pod dostatkiem ,tym razem upiekłam mufiny z kawałkami rajskich owoców  z domieszką migdałów i musowo z cynamonem:) Wyrosły jak szalone , pachniały obłędnie a smakowały...bosko :)Polecam.
Przepis od
Nimfe'y




Składniki na 12-14 muffinek.

 - 2 duże jabłka
 - opakowanie płatków migdałowych
 - 2 szklanki mąki
 - 2 jajka
 - 5  łyżek cukru
 - pół kostki masła /margaryny
 - 3/4 szklanki mleka
 - płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1/3 płaskiej łyżeczki sody
 - 3 łyżeczki cynamonu (mniej lub wiecej jak kto lubi)
 - szczypta soli

Włączamy piekarnik i nagrzewamy go do temperatury 200 stopni.
Rozpuszczamy masło.
Jabłka obieramy,pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostke.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, cynamon, proszek do pieczenia,sode i sól. Wszystko to mieszamy i wlewamy jajka z mlekiem oraz przestudzone masło.
Po wymieszaniu dodajemy jabłka i płatki migdałowe(ok.50 g). Wszystko mieszamy łyżką (nie wolno uzywać miksera!!!), ciasto ma być grudkowate. Ciastem wypełniamy natłuszczone foremki do ¾ ich wysokości. Posypujemy odrobiną migdałów i pieczemy przez 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekamy 10 minut i dopiero potem wyjmujemy je z formy.
Smacznego:)






Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 03 października 2010 8:01

    MMM pycha.

    autor Mary903

    blog: nie ważne

  • dodano: 10 listopada 2009 8:34

    Rewelacyjny przepis. Mufinki wyrosly przepieknie :) Juz mam zapowiedziane w domu, ze bede musiala robic je czesciej. Dzieki serdeczne ;)

    autor T@

  • dodano: 30 września 2009 15:28

    Bardzo mi się podoba sposób w jaki podajesz potrawy masz bardzo duże poczucie estetyki, zdięcia są świetnie wykadrowane bardzo apetyczne i profesjonale...wiem, że to blog o jedzeniu a njie o sztuce ;) ale nie często widuję tak wizualnie pięknie podane przepisy.
    pozdrawiam
    ewa

    autor ewaewaewa

  • dodano: 21 sierpnia 2009 18:45

    Domii:)
    Moje mufiny dlatego są takie wysokie bo nakładałam wiecej ciasta do formy;) A bąbelki podczas pieczenia to narmalna rzecz;)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 21 sierpnia 2009 16:41

    dzięki wielkie, ale jednak zrobiłam je bez tych form. I mam problem bo mi tak nie wyrosły jak u Ciebie na zdjęciu, a podczas pieczenia malusieńkie jakieś bąbeleczki się pokazywały i pękały... Pomożesz? ;] Dopiero zaczynam w pichceniu bo młodziutka jestem ;)

    autor domii

  • dodano: 20 sierpnia 2009 21:32

    Domii:)
    Papierowych papilotek nie trzeba natłuszczać, natłuszczasz inne foremki metalowe, takie które nie posiadają powłoki antyprzywieralne np: margaryną.
    Jeżeli masz zamiar upiec mufinki w samych papierowych foremkach to nie napełniaj ich do pełna, najwyżej do połowy, gdyż one w trakcie pieczenia mocno się zniekształcą i masa może z nich wylecieć ,datego papierowe formy zaleca się umieszczać w oryginalnych foremkach metalowych lub silikonowych.
    Ale jeżeli nie posiadasz foremek, to w prosty sposób możesz je sama wykonać , ja swoje pierwsze mufiny piekłam we własnoręcznie wykonananych foremkach: tu znajdziesz przepis na ich wykonanie:
    http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,3354314,title,Mufinki-brownie,index.html?ticaid=6899d
    Życzę udanych wypieków:)

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 20 sierpnia 2009 19:06

    pierwszy raz będę muffinki robić. Niestey nie mam blachy specjalnej, ale chyba bez niej też da radę :) Piszesz że foremki mają być natłuszczone, czym ? i chodzi o te papierowe foremki ?
    Jeśli te mi wyjdą będe pewnie korzystać z reszty Twoich przepisów ;D napewo zrobię jeszcze cappucinowe z czekoladą ;D

    autor domii

  • dodano: 29 kwietnia 2009 22:19

    Olu,p:)
    Dla mnie to mufiny całoroczne , gdyż jabłka goszczą w moim domu przez okrągły rok, często brakuje mi pomysłów na ich wykorzystanie ;)

    Emmo:)
    W takim razie zapraszam do mnie , pomimo że po mufinach pozostało wspomnienie i fotki ,zawsze mogę upiec nowe ;)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 29 kwietnia 2009 16:38

    ale bym sobi e teraz takiego skubneła ;)

    autor emma001

    blog: www.tensmak.blox.pl

  • dodano: 27 kwietnia 2009 21:45

    Te muffinki to takie jesienne dla mnie bardziej:))

    autor Ola;p

    blog: www.waniliowachmurka.blox.pl

  • dodano: 27 kwietnia 2009 15:59

    Lamad:)
    Ja równiez od niedawna posiadam nowa formę do mufinek, dlatego bardzo często ostatnim czasem piekę mufiny;) może skusisz się na ten przepis, mnie bardzo smakował ;)

    Cudawianko:)
    Pieczenie mufin jest wpaniałe ,można kombinować , zmieniać ,dodawać to na co w danej chwili ma się ochotę ...wspaniała sprawa no i najważniejsze ,że tak szybko można je przygotować i mamy tylko jedną miske do mycia ;)

    Abbro:)
    Masz rację;)) mufiny=nałóg, ale bardzo słodki, takich nałogów to się nie powstydzę ;)

    Kasiu24:)
    Ja również kocham cynamon, zawsze dodaję go więcej niż zaleca przepis ;) a w tej mufinie w połączeniu z jabłkiem smakuje chyba jeszcze lepiej ...polecam :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 26 kwietnia 2009 17:50

    Ale aromatyczne muffinki :) Uwielbiam cynamon, więc z przyjemnością skorzystam z przepisu :) Pozdrawiam :)

    autor kasiaaaa24

    blog: gotowaniecieszy.blox.pl/html

  • dodano: 25 kwietnia 2009 11:05

    Na foremkach mufinkowych powinien być umieszczany napis "Mufinkowanie uzależnia - wybór należy do Ciebie" ;)))

    Kuchareczko , apetyczne są te Twoje mufinki szarlotkowe :)

    autor abbra

    blog: www.mojekucharzenie.blox.pl

  • dodano: 22 kwietnia 2009 23:18

    zgadzam sie kuchareczko, raz upieczone muffiny i czlowiek zakochuje sie do konca zycia! pewnie dlatego, ze jest tyle mozliwosci ich upieczenia... np. takie sliczne z jabluszkiem... :-)

    autor cudawianki

    blog: www.brulionzprzepisami.blox.pl

  • dodano: 22 kwietnia 2009 14:48

    mmm nowy przepis na muffinki :) właśnie dostałam na Zajączka formę do muffinek, i tak się zastanawiam które wypróbować jako pierwsze :) Pozdrawiam!

    autor lamad

    blog: madaboutfood.bloog.pl

  • dodano: 22 kwietnia 2009 9:21

    Olu:)
    Bardzo aromatyczne i wonne, polecam wypróbować:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 21 kwietnia 2009 22:57

    Piękne i aromatyczne! Oj, mam na nie ochotę :)

    autor ola.cruz

    blog: www.kuchniaolicruz.bloog.pl

  • dodano: 21 kwietnia 2009 22:21

    Casiu:)
    Istotnie w czasie gdy szykowałam mufiny, ich smak przywołał mi na myśl właśnie Twoje ciasto:) tu zamiast orzechów są migdały ale smak pozostaje ten sam:) no i sposób przygotowania: raz , dwa wszystko wymieszać i gotowe:)
    Tak sobie myslę że ciasto z Twojego przepisu to również jedna wielka mufina ;)

    Iis:)
    Ja równiez mam zamiar wypróbować kolejne nowe dla mnie przepisy na mufiny :) juz nie mogę doczekać się malin, truskawek z ich udziałem... to dopiero bedą mufiny ;)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 21 kwietnia 2009 21:10

    ja tez sie przymierzam do muffinek, bo dawno ich nie jedlismy.

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 21 kwietnia 2009 21:00

    No fakt, nie pamiętałam że je robiłaś :)

    autor casiapaw

    blog: dodajiwymieszaj.blox.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 565 785  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl