Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 243 077 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Niemiecki chleb wiejski

niedziela, 19 kwietnia 2009 17:03
Skocz do komentarzy
                                               

                                                 


Niemiecki chleb wiejski

Temu chlebkowi mówię zdecydowane "tak" :)
Bardzo lubię żytnie chleby,przywodzą mi na myśl dawne staropolskie babcine wypieki, takie z pieców chlebowych jakże inne od tych dzisiejszych serwowanych w sklepach.
Dlatego bardzo się ucieszyłam , gdy do 
"Weekendowej Piekarni" wybrano taki właśnie chleb.
Chleb był bardzo smaczny, , miał  chrupką skórkę , sprężysty miąższ oraz mnóstwo regularnych dziur , woń dodanych przypraw nadała mu wyjątkowego smaku. Przepis do ponownego wyróbowania:)
Ponieważ po wymieszaniu moje ciasto miało zbyt zbitą strukturę, dodatkowo dolałam ok.80 ml wody.
Przepis na chleb wybrała Liska.

Polecam:)




Składniki:
 (na keksówkę 27cm x 13cm).

 - 100 g (1/2 szklanki) aktywnego żytniego zakwasu (dokarmionego 12-24 godziny wcześniej)
 - 350 g (1,5 szklanki) wody
 - 5 g (1 łyżeczka) suszonych drożdży instant
 - 350 g (2 i 1/4 szklanki) mąki żytniej jasnej, chlebowej typ 720
 - 130 g (3/4 szklanki) mąki pszennej 
 - 20 g (1 łyżka) otrębów żytnich lub pszennych
 - 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
 - 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kminu indyjskiego
 - 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego
 - 1/4 łyżeczki zmielonego anyżu
 - 10 g (1,5 łyżeczki) soli morskiej

Dodatkowo:
 - 80 ml wody

Wlać wodę do dużej miski, dodać drożdże, mąkę żytnią, pszenną, otręby, przyprawy i sól.
Następnie wlać zakwas i dokładnie wyrobić ciasto.
Można to zrobić używając miksera: miksować 8 minut, następnie dać odpocząć ciastu i miksować pnownie przez 3-5 minut.
Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 2 - 2,5 godziny.
Ciasto mniej więcej podwoi swoją objętość.
Formę  wysmarować domowym smalecem i obsypać ziarnami słonecznika, sezamu, siemienia lnianego.
Przelać ciasto, posypać jego wierzch dowolnymi ziarnami i odstawić do wyrastania - ciasto wypełni całą formę.
Zajmie mu to ok. 1-1,5 godziny.

Piekarnik nagrzać do 230 st C.
Na dno piekarnika wsypać 1/2 - 1 szklanki kostek lodu. lub umieścić naczynię z wodą.
Wstawić wyrośnięty chleb. Piec 10 minut.
Zmniejszyć temperaturę do 210 st C i dopiekać kolejne 30 minut.
Chleb jest upieczony, jeśli wyjęty z formy i popukany od spodu wydaje głuchy odgłos.
Gdyby tak nie było, należy wyjąć go z formy i dopiekać jeszcze chwilę, 5-10 minut.
Po upieczeniu chleb spryskać wodą i wstawić do piekarnika na 3 minuty. Dzięki temu będzie miał błyszczącą skórkę.
Smacznego:)


       


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 27 kwietnia 2009 21:46

    Jejku! Ale on ci pięęęęęknie wyrósł!:)

    autor Ola;p

    blog: www.waniliowachmurka.blox.pl

  • dodano: 27 kwietnia 2009 16:09

    Kasiu24:)
    Chlebek + ziarna to dla mnie również pełnia szczęścia;)
    Akurat na tym zdjęciu, chleb był tylko obsypany ziarnami, nie posiadał ich we wnętrzu, ale przy powtórce pieczenia nie omieszkałam dosypać zieren i do jego środka ;)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 26 kwietnia 2009 17:51

    Taki chlebek to ja lubię :) Pełen ziaren - a im więcej tym lepiej :)

    autor kasiaaaa24

    blog: gotowaniecieszy.blox.pl/html

  • dodano: 21 kwietnia 2009 22:07

    Cezonio:)
    Dziękuję:) nie będę skromna ale mnie równiez bardzo się ten chlebek podoba no i w smaku jest idealnie trafiony w moje gusta :)

    Beato:)
    No tak z kupnem mąki żytniej chlebowej zawsze jest problem. Chociaż ostatnio jakoś sobie poradziłam i w młynie zakupiłam całe 10 kg. ;) na kilkanaście bochenków chyba mi wystarczy ;))

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 21 kwietnia 2009 15:35

    Piękny chlebek, jak z okładki :)

    autor Cezonia

    blog: wino-i-oliwki.blog.onet.pl/

  • dodano: 21 kwietnia 2009 11:03

    Jak ślicznie wygląda ten chleb przybrany ziarnami! też się do niego przymierzam, ale zabrakło mi mąki żytniej i czekam na dostawę z allegro Pozdrawiam

    autor Beata

    blog: lubię gotować

  • dodano: 21 kwietnia 2009 9:34

    Majano:)
    Koniecznie go upiecz, myślę że nie tylko ja mogę Ci go polecić :)

    Atino:)
    Nie mogłam się powstrzymac przed posypaniem go ziarnami :)pomimo że w przepisie nic o tym nie wspomniano , ostatnio wszystkie swoje chleby w ten sposób traktuje i wyglada jakbym stale piekła ten sam chleb ;)

    Evenko:)
    Dziekuję :) Bardzo sie cieszę ,że udało Ci się dodać ten komentarz , zwłaszcza po tylu nieudanych próbach ;)
    Tak to jest ,że z Twojego bloga na blogi z wp.pl nie da się inaczej :).

    Emmo:)
    Ja tez wole gdy chlebki obfitują w ziarenka:), nawet jeżeli nie maja go w swoim składzie zawsze można ich trochę użyć na obsypanie wierzchu i ja przeważnie tak robię :)

    Iis:)
    O tak chleb miał wyjątkowa siłę wzrostu :)co na niego spojrzałam był większy, bałam się że piekarnik nie zdąży sie odpowiednio rozgrzać a chleb przerośnie blaszkę ;)A może się skuszisz i go upieczesz?

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 20 kwietnia 2009 21:55

    wyrosl jak szalony:D

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 20 kwietnia 2009 20:57

    ile ziareenek mniam własnie rtak jak lubie

    autor emma001

    blog: www.tensmak.blox.pl

  • dodano: 20 kwietnia 2009 14:35

    Piękny chlebek Ci wyszedł , a te ziarenka dodają mu urody :-)

    P.S. Mam nadzieję , że tym razem uda mi się dodać komentarz ;-)

    autor evenka

  • dodano: 20 kwietnia 2009 9:48

    Wygląda cudownie, no i z tymi ziarenkami musiał być jeszcze lepszy:)

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

  • dodano: 20 kwietnia 2009 9:40

    Wygląda prześlicznie! I te nasionka, super! :))
    Chyba się skuszę już poza weekendową piekarnią :)

    autor MAjana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 19 kwietnia 2009 22:26

    Abbro:)
    Bardzo dziekuję :) nastawiaj zakwas czym prędzej i bierz się za pieczenie :)... a juz za kilka dni będę mogła podziwiać go na Twojej stronie :))

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 19 kwietnia 2009 22:21

    Olala:)
    Ja myslę że Twój chleb wyglądałby o niebo lepiej od mojego;)

    Kass:)
    Dziękuję:) w pewnym momencie myslałam że ciasto "zwieje " mi z blaszki, tak rosło ;)

    Casiu:)
    Bardzo się cieszę że Ci się podoba :) prócz walorów estetycznym chleb ma niesamowity smak, przyprawy zrobiły swoje ;)

    Olucruz:)
    Do zakwasu nie potrzeba systematyczności...wierz mi :)
    Mój zakwas był dobry juz po 5 dniach od nastawienia, od tego czasu trzymam go stale w lodówce w słoju litowym, zakwas wystarczy dookarmić raz na tydzień i dalej do lodówki, jeżeli zależy mi na większej ilości zakwasu to dokarmiam go częściej.
    Nie jesteś w stanie o nim zapomnieć bo codziennie otwierasz lodówkę i go widzisz :))
    Kiedyś wyjechałam na dłużej niż tydzień i po powrocie zakwas nadal żył , dosypałam tylko nowej mąki i wody :).
    Cały czas mam ten sam zakwas od kilku miesięcy:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 19 kwietnia 2009 22:13

    Cudny ! Wygląda niczym z najlepszej piekarni !
    Nie ma co - trzeba zacząć hodować zakwas :)

    autor abbra

    blog: www.mojekucharzenie.blox.pl

  • dodano: 19 kwietnia 2009 22:05

    Ten chleb wygląda na bardzo miękki w środku. Ja się psychicznie już nastrajam, że zacznę hodować własny zakwas. Choć ciągle jeszcze nie dowierzam w swoją systematyczność...

    autor ola.cruz

    blog: www.kuchniaolicruz.bloog.pl

  • dodano: 19 kwietnia 2009 20:50

    Piękny, dorodny chleb Ci wyszedł :)

    autor casiapaw

    blog: dodajiwymieszaj.blox.pl

  • dodano: 19 kwietnia 2009 20:47

    Piękny chleb, bardzo ładnie wyrósł!

    autor kass

    blog: smakiaromaty.blogspot

  • dodano: 19 kwietnia 2009 18:43

    Wow :)! Jaki cudowny chlebek :). Mój nawet w marzeniach tak by nie wyglądał ;).

    autor olalala

    blog: mysweets.blox.pl/html

  • dodano: 19 kwietnia 2009 17:22

    Margot:)
    Jest mi bardzo miło , dziękuję :) Już myślę o jego wersji bez drożdży .

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 629 007  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl