Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 273 387 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Makowiec cytrynowy na francuskim cieście

sobota, 18 kwietnia 2009 8:27
Skocz do komentarzy



Makowiec cytrynowy na francuskim cieście

Do upieczenia tego niezwykłego ciasta skłonił mnie jego tytuł... brzmiał bardzo zachęcająco .... : )
Ciasto smakowało wyjątkowo...cytrynowa nuta ,nadała masie makowej zupełnie inne oblicze, natomiast  dodatek ciasta francuskiego zamienił zwykłego makowca w bardzo smaczne i  wykwintne ciasto ,w sam raz na świeta:)
To moja kolejna propozycja do "
Kuchni Wielkanocnej"
Szczerze polecam :) 
Przepis z "PD" z moimi modyfikacjami.




Ciasto: (najlepiej przygotować dzień poprzedzający pieczenie)

 - 450 g mąki pszennej
 - 450 g masła
 - 2 mniejsze żółtka
 - 4 i 0,5 łyżki lodowatej wody

Mąke przesiać na stolnicę, następnie posiekać z zimnym masłem i żółtkiem. Dodać bardzo zimną wodę i szybko zagnieść ciasto.
Owinąć je folią i umieścić na kilkanaście godzin w lodówce ( najlepiej na całą noc).

Masa makowa: ( można użyć gotowej masy, ja jednak wolałam przygotowac ją samodzielnie:)

 - 400 g maku
 - 400 g cukru pudru
 - 6 żółtek
 - 7 białek
 - cukier wanilinowy
 - sok z 3 cytryn
 - skórka pomarańczowa, cytrynowa
 - bakalie: rodzynki, orzechy laskowe, włoskie, 
 - olejek cytrynowy i migdałowy
 - 50g stopionego masła

Mak zalać wrzątkiem, odstawić na 10 min., po czym starannie odsączyć na sitkui dwa razy zmielić. (Ja użyłam  maku zmielonego.)
Do maku dodać masło,  cukier, cukier wanilinowy, skórki pomarańczowe , cytrynowe, bakalie, żółtka . Całość wymieszać i chwilkę podgrzewać na ogniu, nastepnie pozostawić do wystudzenia.
Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli i bardzo delikatnie wmieszać ją w masę makową.

Piekarnik nagrzać do 200-220 stopni C.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie równe części.
Pierwszą część ciasta rozłożyć na spód blachy wyścielonej papierem do pieczenia, na to wyłożyć masę makową i piec 10 min.
W tym czasie pozostałe ciasto pociąć na paski.
Po 10 minutach blachę z ciastem wyjąć a na wierzch masy makowej ułożyć kratkę z ciasta. Wstawić ponownie do piekarnika i piec 45 min. Gdy wierzch ciasta zarumieni się na złoty kolor, zalecam nakryć blachę papierem do pieczenia i dalej piec. Użyłam blaszki o wymiarach :
 23 cm x 28 cm., można użyć ciut większej.
Upieczone , lekko wystudzone ciasto polać lukrem cytrynowym.
Smacznego:)

                                      
Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009



Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 30 kwietnia 2011 9:36

    Pyszny makowiec. Polecam.

    autor KBB2

  • dodano: 21 grudnia 2010 16:24

    Bardzo dziękuję:)) Wesołych i pogodnych Świąt. Pozdrawiam.

    autor Iwon80

  • dodano: 19 grudnia 2010 22:31

    Iwono80:)
    Lukier cytrynowy:

    -cukier puder ok. 3/4 kubka
    - kilka kropel olejku cytrynowego lub soku z cytryny
    - odrobina wrzącej wody ( dodawana w takiej ilości, aby masa stała się lekko gęstawa ale lejąca.
    Całośc dokładnie wymieszać i polać chłodne ciasto.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 18 grudnia 2010 12:24

    Kuchareczko, a ten lukier cytrynowy to własnej roboty? Czy mogę się uśmiechną o przepis...?:))

    autor Iwon80

  • dodano: 17 grudnia 2010 22:06

    Iwono80:)
    Blaszka o wymiarach 23 cm x 28 cm.:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 17 grudnia 2010 20:10

    Ja znów z tym samym pytaniem:) na jak dużą blachę jest ten przepis?

    autor Iwon80

  • dodano: 26 marca 2010 21:21

    kuchareczko makowiec pyszny!!!!!!!!!!!!

    autor kasia

    blog: pokrzywa

  • dodano: 21 kwietnia 2009 9:38

    Olu:)
    Mnie równiez zaabsorbowało takie połączenie składników, przeczuwałam jednak że efekt końcowy może mnie mile zaskoczyc i tak też było, ciacho mało wspaniały smak, polecam jego upieczenie:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 19 kwietnia 2009 22:07

    W życiu nie słyszałam o podobnym połączeniu! Super pomysł. Jestem bardzo ciekawa smaku tego ciasta.

    autor ola.cruz

    blog: www.kuchniaolicruz.bloog.pl

  • dodano: 19 kwietnia 2009 17:32

    Cezonio:)
    Dziekuję:) Rzeczywiście ciasto bardzo nam smakowało, musiałam się bardzo spieszyć ze zrobieniem zdjęcia, gdyż o mały włos fotografowałabym pustą blaszkę ;)

    Cudawianko:)
    Wypróbuj koniecznie, fajny smak i trochę inny niż te tradycyjne makowce :) Ja oststnim czasem gdy robiłam struclę makową to wyszedł mi jeden ogromny plaskaty rulon;)

    Olu:)
    Zupełnie zapomniałam o tym ,że mak ma takie właściwości, też mąż ani na krok mnie nie odstępował w czasie świąt (..) ;))

    Iis:)
    Własnie zauważłam to samo :)) zobacz ile witaminy C maja nasze wypieki ;)

    Casiu:)
    Muszę Ci się przyznać ,że ja również aż do świąt :) Gdy tylko ujrzałam foto tego placka w gazecie, wiedziałam że muszę go upiec, gdyż połączenie składników było niezwykle kuszące:)

    Bolgard:)
    Ja również:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 19 kwietnia 2009 12:03

    Rzeczywiście tytuł ciasta zachęcający i to bardzo. Ale sam tytuł, to nic, w porównaniu z tym co jest na zdjęciach ;) piękne ciasto. Musialo być bardzo smaczne :)

    autor Cezonia

    blog: wino-i-oliwki.blog.onet.pl/

  • dodano: 19 kwietnia 2009 11:49

    zapisuje przepisik, bo uwielbiam makowce zwlaszcza te, ktorych nie trzeba zawijac przed pieczeniem w rulonik...

    autor cudawianki

    blog: www.brulionzprzepisami.blox.pl

  • dodano: 18 kwietnia 2009 22:35

    Mniaam ten makowiec musi byc przepyszny! Mak to mój afrodyzjak hehe

    autor Ola;p

    blog: www.waniliowachmurka.blox.pl

  • dodano: 18 kwietnia 2009 22:03

    widze ze lubisz cytrynowe smaki;) To tak jak my:D

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 18 kwietnia 2009 21:06

    Bardzo ciekawy przepis! Nigdy nie jadłam czegoś podobnego.

    autor casiapaw

    blog: dodajiwymieszaj.blox.pl

  • dodano: 18 kwietnia 2009 18:50

    miam przepadam

    autor bolgrad

    blog: krys32.bloog.pl

  • dodano: 18 kwietnia 2009 12:55

    Olu:)
    O tak , smakował bardzo:) to chrupkie ciasto skąpane polewą cytrynową na wierzchu ,stanowiło doskonałe dopełnienie masy makowej, polecam wypróbować :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 18 kwietnia 2009 11:41

    Mniam :). Taki wykwintny makowiec musiał cudnie smakować :).

    autor olalala

    blog: mysweets.blox.pl/html

  • dodano: 18 kwietnia 2009 8:45

    Bardzo Ci dziękuję majanko:)
    To świetna odmiana jeśli chodzi o makowca,bo zazwyczaj piekłam go w postaci strucli ;)Pozdrawiam:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 18 kwietnia 2009 8:37

    O rany kuchareczko, ten makowiec jest obłędny! Pełny maku i to ciasto francuskie i jeszcze cytrynowy lukier, mniam! Całość musi komponować się przepysznie. Wyglada znakomicie!:))
    Pozdrawiam.

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 746 185  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl