Bloog Wirtualna Polska
Są 1 272 554 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Karpatka

piątek, 17 kwietnia 2009 9:41
Skocz do komentarzy
                                      

                                                                   Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

Karpatka

Karpatka to nic innego jak :dwa ciastka ptysiowe otulone pysznym śmietankowym kremem:)
Odkąd sięgam pamięcią zawsze lubiłam piec karpatkę  , obserwować ronące  w piekaniku ciasto, wyłaniające się wzgórza i pagórki, których niewiedząc czemu raz było wiecej ,innym razem mniej:)
To ciasto nigdy nie wygląda tak samo, za każdym razem przybiera inny kształt, tym razem moja karpatka wyrosła   w jeden olbrzymi szczyt:) 
Polecam:)




Przepis na dużą blaszkę 25 cm x40 cm.( można użyć jeszcze większej formy!)

Składniki ciasta
(Z przepisu "Kuchni Polskiej" M.Caprari)

 - 120 g masła
 - 1 szklanka wody
 - 1 szklanka mąki
 - 5 jajek
 - 0,5 paczki proszku do pieczenia
 - szczypta soli


Wodę zagotować ze szczyptą soli, gdy zawrze dodać masło i gotować przez chwilę na małym ogniu.
Nastepnie dodać mąkę i szybko wymieszać drewnianą łyżką.
Podgrzewać na niewielkim ogniu, stale mieszając, aż masa stanie się szklista i zacznie odstawać od brzegów rondla. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić, potem wbijąć po jednym jajku nadal miksować, na koniec dodać proszek do pieczenia.
Ciasto podzielić na dwie równe części , każda część upiec na oddzielnej blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia w goracym piekarniku w 200 stopniach C. przez 20 minut.

Składniki kremu
(Z przepisu na
"Kremówkę " z 1,5 porcji.)

- 3 szkl. mleka
- 1 i 0,5 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- 5 żółtek
- 4 i 0,5  łyżki mąki pszennej
- 4 i 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 i 1/3  kostki masła

Dodatkowo:

 - spory kieliszek brandy

Obydwie mąki , żółtka i 1/2 szkl. mleka zmiksować.
Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym , wlać zmiksowaną masę , chwilę gotować ciągle mieszając ,(aż masa zgęstnieje) i odstawić do wystygnięcia.
Miękkie masło utrzeć na puch dodając stopniowo letni bydyń.
Na koniec do kremu dodaje duży kieliszek brandy.

Gotowym kremem przełożyć zimne  placki i tuż przed podaniem na stół ,obsypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego:)





Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 08 listopada 2010 18:27

    Superowa ;D

    autor Jaszczurka

  • dodano: 10 maja 2010 14:38

    to pierwsza moja karpatka wyszła przepysznie, już nie raz korzystałam z przepisów z Pani bloga. Zawsze wszystko idealnie wychodzi:)

    autor kasia

  • dodano: 30 marca 2010 13:03

    Rafale:)
    Na opakowaniu proszku do pieczenia widnieje informacja czy opakowanie jest podwójne na 1 kg mąki czy na 0,5 kg mąki. Ja użyłam 0,5 paczki takiego zwykłego opakowania na 0,5 kg mąki.
    Mąka zwykła pszenna, może być tortowa lub jakakolwiek inna biała , nawet z typem 650 ciasto powinno się udać.Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 29 marca 2010 13:22

    mam pytanie ile dokładnie proszku do pieczenia bo opakowania mają różną gramature
    oraz na ciasto to jaka ma być mąka
    pszenna tortowa?
    Dziękuję

    autor Rafał

  • dodano: 06 marca 2010 20:15

    Zrobilam karpatke wedlug tego przepisu i naprawde jestem zadowolona, ciasto okazale wyroslo a i krem jest pyszny. Palce lizac!!! Polecam.

    autor bella

  • dodano: 12 sierpnia 2009 22:20

    Sylwio:)
    Doprawdy nie wiem dlaczego za drugim razem Twój krem nie smakował tak jak przy pierwszej próbie, może za dużo dosypałaś tej mąki i tak się zrobiło? albo użyta mąka była gorszego gatunku?Trudno mi to ocenic . Pozdrawiam:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 12 sierpnia 2009 18:21

    Witam, ten kremik jest suuper, wszyscy zachwalali moją karpatkę z Pani kremikiem, gratuluję przepisu!!! :)
    Robiłam ten krem już kilka razy za pierwszym razem wyszedł cudny, następnym razem w kremie czuć było mąkę nie wiem co zrobiłam nie tak, zawsze dodawałam taka samą ilość składników, może błąd popełniam podczas gotowania??Może za krótko bądź za długo, proszę o odpowiedź, chcę zrobić ciasto na sobotę takie pyszne jak za pierwszym razem
    Pozdrawiam serdecznie :))
    czekam na odp

    autor sylwia

  • dodano: 19 kwietnia 2009 17:00

    Mattek23:)
    Myślę ,że przyczyna zbyt słabego wyrośniętego ciasto nie leży w proszku do pieczenia.Wzrost ciasta ptysiowego zalezy od mocno nagrzanego piekarnika, może musić ciut zwiększyć temperaturę?

    Cezonio:)
    Właśnie Twoje wykonanie tego ciasta przypomniało mi o jego istnieniu i te niezwykłe zdjęcia , więc mam Ci za co dziękować :)

    Cudawianko:)
    O tak kremik jest pyszny, dlatego zrobiłam go ze zwiększonej porcji ;)w końcu raz są święta , a póżniej można pomyśleć o diecie ;)))

    Hanno:)
    Bardzo się cięszę , jest mi niezmiernie miło z tego powodu:)Pozdrawiam również :)

    Andziu:)
    Własnie nie wiedząc czemu w czasie, gdy ja też chodziłam do podstawówki to ciasto biło rekordy popularności, a teraz o nim jakby ciszej ? Podobnie jak Ty upiekłam je po raz pierwszy w podstawówce ;)

    Casiu:)
    Ja równiez bardzo dawno jej nie jadłam, sama się dziwę dlaczego ? przecież to całkiem smaczne ciacho?

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 19 kwietnia 2009 15:28

    Nie wiem dlaczego ale ciasto mi slabo uroslo. Moze za malo dalem proszku do pieczenia??

    autor mattek23

  • dodano: 19 kwietnia 2009 11:56

    Mniam, uwielbiam karpatkę ! :)

    autor Cezonia

    blog: wino-i-oliwki.blog.onet.pl/

  • dodano: 19 kwietnia 2009 11:52

    cudenko! uwielbiam karpatke i ten kremik, ktory u Ciebie zapowiada sie smakowicie... :-)

    autor cudawianki

    blog: www.brulionzprzepisami.blox.pl

  • dodano: 18 kwietnia 2009 21:28

    Skorzystałam dzisiaj z pani przepisów na karpatkę i babkę z orzechami i czekoladą i wszystko sie udało, szczególnie karpatka, ktorą piekłam pierwszy raz w życiu.

    Dziękuje bardzo i czekam na więcej przepisów
    Pozdrowienia z Hiszpanii. =)

    autor Hanna

  • dodano: 18 kwietnia 2009 7:31

    bardzo lubie!!! Sama robiłam raz w życiu, jeszcze jak chodziłam do podstawówki. Pysznie wygląda u
    Ciebie!

    autor andzia-35

    blog: wwwpysznejedzonko.blox.pl/html

  • dodano: 18 kwietnia 2009 3:08

    Całe lata nie jadłam karpatki... A w dzieciństwie ją uwielbiałam :)

    autor casiapaw

    blog: dodajiwymieszaj.blox.pl

  • dodano: 17 kwietnia 2009 22:53

    Iis:)
    Do tej "Karpatki" użyłam właśnie tego kremu z "Kremówki" tego samego który miałaś zamiar robić :) jak widzisz udał się bezproblemowo, więc może się pokusisz o jego przygotowanie ;)

    Olu :)
    mniam mniam i nawet sie nie obejrzeliśmy jak Karpatka zniknęła ze stołu ;)

    Abbro:)
    Dziękuję ślicznie :) No własnie ,ja podobnie dawno nie piekłam tego ciasta, dlatego stwierdziłam że czas najwyższy aby nadrobić zaległości;)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 17 kwietnia 2009 22:48

    Ze sto lat nie piekłam karpatki ! :)
    Bardzo apetycznie wygląda !

    autor abbra

    blog: www.mojekucharzenie.blox.pl

  • dodano: 17 kwietnia 2009 22:18

    Mniam karpatka!:)

    autor Ola;p

    blog: www.waniliowachmurka.blox.pl

  • dodano: 17 kwietnia 2009 19:30

    ło ho ho ho, jakie fale... i ile kremu:D

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 17 kwietnia 2009 11:42

    Atinko:)
    O tak, ciacho smakowało wyjątkowo:) Oczywiscie bardzo je polecam:)

    Ewo:)
    Własnie ja podobnie dawno nie piekłam karpatki, chyba dobre kilka lat :)powoli zapomniałam o jej istnieniu;))

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 17 kwietnia 2009 10:50

    jak ja dawno karpatki nie jadłam :-)
    I ile kremu w środku , mniam ;-)

    autor ewa-r

    blog: www.wmojejkuchni.blox.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 744 493  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl