Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 229 998 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Chleb z czerwoną cebulą i oliwkami

piątek, 03 kwietnia 2009 9:10
Skocz do komentarzy

Chleb z czerwoną cebulą i oliwkami

Ostatnim czasem rozmiłowałam  się w pieczeniu chlebków z przeróżnymi dodatkami, to zaskakujące jak jeden składnik może wpłynąć na cały smak i wygląd pieczonego chleba.
Chlebek  ładnie wyrósł, był  bardzo mięciutki, sprężysty, chrupki, z miąższem o mnóstwie malutkich pęcherzyków...z pewnością przypadnie do gustu smakoszą oliwek, gdyż ich smak jest w nim bardzo mocno wyczuwalny . 
Mąż był  zachwycony nowym smakiem chlebka , mnie osobiście  smakował średnio, a to dlatego ,że  ja nie znoszę oliwek ;) Mimo to pomijając moje odczucia i bazując wyłącznie na opinii męża ,chlebek polecam !
Przepis z "Poradnika Domowego".






Składniki: (na dwa dość spore bochenki )

 - 7 szklanek mąki pszennej typ 720 ,( dałam 6 szkl. m.pszennej typ 650 i 1 szkl. m. pszennej razowej typ 2000)
 - 2 czerwone cebule
 - 2 łyżki stołwe oliwy
 - 1 i 1/3 szklanki oliwek bez pestek  ( dałam 1:1 czarnych i zielonych)
 - 2 łyżeczki soli
 - 4 łyżeczki drożdży suszonych  ( dałam 10g zwykłych )
 - 3 łyżki posiekanej pietruszki, kolendry, lub mięty ( niestety nie dałam )
 - 2 szklanki ciepłej  ( nie gorącej!) wody

Cebulę pokroić w cienkie talarki i zeszklić na oliwie.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać przestudzoną cebulę, oliwki pokrojone w plasterki, drożdże , sól, oraz posiekaną pietruszkę lub inne zieleninę.
Wlać 2 szklanki wody.
Wszystko dokładnie wymieszać , jeżeli ciasto jest zbyt suche dolać ciepłej wody ,(ja dolałam około 0,5 szkl. więcej) .
Następnie zagniatać ciasto ok. 10 min.
Przełożyć do miski, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ,aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na pół i uformować dwa bochenki,lub 16 małych podłużnych chlebków.
Przełożyć na natłuszczoną blaszkę, nakryć ściereczką i pozostawić aż wyrosną.
Włączyc piekarnik na 220 stopni C.
Wyrośnięte chlebki naciąć, posmarować oliwką i wstawić do piekarnika uprzednio spryskanego wodą.
Duże bochenki piec 40 min. natomiast małe 25 min.
Smacznego:)



Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 10 maja 2010 12:20

    mój chlebek formowany w wielki podłużny bochen) właśnie rośnie na blaszce...a ja oglądam kosze do rozrostu chleba na allegro:), bo tak mi się spodobało pieczenie domowych chlebków:)
    Dziękuję Ci kuchareczko za wspaniały przepis:) Mam nadzieję, ze mój chlebek wyjdzie choć w połowie tak piękny jak Twój. Prawda jest to, ze naprawdę szybko rośnie (może dlatego też, ze dałam więcej drożdży).
    Pozdrawiam

    autor jolantaszyndlarewicz

    blog: smakmojegodomu.blox.pl

  • dodano: 22 lipca 2009 22:29

    Wlasnie jem ten przepyszny chlebek!!!!!!!
    Pozwolilam sobie na delikatna zmiane i nie dalam oliwek do ciasta...
    Chleb ma bardzo chrupiaca skorke, delikatny srodek!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Dziekuje za przepis!!!
    pozdrawiam

    autor mojsze

  • dodano: 05 kwietnia 2009 11:27

    Cezonio:)
    Dziękuję:) ,a może się skusisz i upieczesz jeden z nich:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 04 kwietnia 2009 23:22

    Ach te Twoje chlebki, nie mogę się na nie napatrzeć :)

    autor Cezonia

    blog: wino-i-oliwki.blog.onet.pl/

  • dodano: 04 kwietnia 2009 22:19

    Abbro:)
    Bardzo mi mło robic takie wrażenie na innych ;)) ja mam podobnie,oglądając zdjęcia pyszności tuż przed spaniem... to czysta tortura dla ciała:)pozdrawiam:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 03 kwietnia 2009 23:38

    Kuchareczko , stanowczo stwierdzam , że nie powinnam o tej porze oglądać takich zdjęć !
    To szkodzi mojemu zdrowiu psychicznemu i fizycznemu - głodna się robię i marzą mi się chrupiące chlebki , to normalnie szkodliwe jest ! ;)))

    autor abbra

    blog: www.mojekucharzenie.blox.pl

  • dodano: 03 kwietnia 2009 21:56

    Emmo:)
    Ślicznie dziekuję :)Pomimo, że nie lubię oliwek to chlebek bardzo mi się podoba ;) Jeżeli gustujesz w oliwkach, to polecam Ci ten przepis , gdyż jest bardzo prosty i łatwy w wykonaniu :)

    Iis:)
    W takim razie zabieraj się do pracy ;))), chlebek bardzo szybko rośnie, to taki bezproblemowy wypiek :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 03 kwietnia 2009 21:24

    patrze na przepis i patrze i wydaje mi sie ze mam wszystkie skladniki;)

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 03 kwietnia 2009 12:06

    Wyglada slicznie , a te oliwki mmm ;)

    autor emma001

    blog: www.tensmak.blox.pl

  • dodano: 03 kwietnia 2009 9:43

    Majano:)
    O jak mi miło, dziękuję :) Spokojnie możesz zmniejszyć ilość składników i upiec chlebek z połowy przepisu, otrzymasz i tak wielki bochenek :)Pozdrawiam cieplutko :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 03 kwietnia 2009 9:40

    Mysle,ze mogłabym zmniejszyc ilość składników o połowę i upiec jeden bochenek, jak myslisz?

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 03 kwietnia 2009 9:37

    Jejciu , sliczny jest! Uwielbiam oliwki! :)) Co Ty na to bym spróbowała go upiec?
    Narobiłaś mi smaku, mniam :))
    pozdrawiam słonecznie :)

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 564 595  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl