Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 230 278 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Chleb staropolski II

środa, 25 marca 2009 11:00
Skocz do komentarzy

Chleb staropolski II


Przepis na ten chlebek, jest moją delikatną modyfikacją chlebka Liski , którego miałam już przyjemność upiec Tu.
Moje modyfikacje polegały na zastąpiąpieniu drożdży w zaczynie - zakwasem, dodaniu mąki pełnoziarnistej, ziaren siemienia lnianego, sezamu słonecznika. Dzięki czemu chlebek zyskał zupełnie inny smak i wygląd. Ostatnim czasem to mój numer jeden wśród pieczonych chlebków :)
Poprzedni chlebek miał bardzo delikatny miąższ i posiadał wielkie dziury, ten miał nieco bardziej zbitą strukturę ,( lecz nie był twardy) i składał się z mnóstwa mniejszych pęcherzyków, a przez dodatek razowej mąki zyskał zupełnie nowe oblicze :)
Ten chlebek w odróżnieniu do jego poprzednika pieczonego z dodatkiem drożdży wyrasta nieco dłużej, ale i smak ma o niebo lepszy .
Polecam .






Biga

  - 6 łyżek zakwasu żytniego
 - 225 ml ciepłej wody
 - 225 g mąki pszennej ( dałam typ 650)

Całość wymieszać, przykryć ściereczką  i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość,  (u mnie trwało to ok. 3,5 godziny.)

Pozostałe składniki:


 - 75 g maki pszennej ( dałam typ 650)
 - 1,5-2 łyżeczki soli
 - 300 g zakwasu żytniego  ( niekiedy daje ciut mniej)
 - 75 g maki razowej żytniej 
 - 1,5 łyżki oliwy
 - nasiona siemienia lnianego i sezamu

Do wyrośnietego zaczynu dodać pozostałe składniki. Wyrobić mikserem lub łyżką . Niezbyt długo, wystarczy aby składniki się połączyły.
Keksówkę o wymiarach: 27cm x 13cm  wysmarować domowym smalcem  , posypać  ziarnami i  przełożyć ciasto. Wierzch posmarować oliwą posypać ziarnami, nakryć ściereczką . Odstawić w ciepłe miejsce.
U mnie wyrastanie twało przeszło 4 godz.

Nagrzać piekarnik do temp. 250 stopni C.
Przed umieszczeniem blaszki w piekarniku , raz jeszcze posmarować oliwą.  Ścianki piekarnika spryskać wodą. Piec 10 min.
Nastepnie zmiejszyć temperaturę do 190 stopni C. i dalej  piec 45 min.
Na 10 minut przed końcem pieczenia, wyjmujemy chleb z formy i dopiekamy bez niej,
Upieczony chleb należy całkowicie wystudzić i dopiero kroić .
Smacznego:)







A tu ze słonecznikiem:)




Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 01 lutego 2010 19:15

    Paulo:)
    Ja swój zakwas robiłam z tej strony":
    http://domowapiekarenka.my-forum.pl/posts/713/400/

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 31 stycznia 2010 22:30

    ale jak zrobić zakwas????

    autor paula

  • dodano: 27 marca 2009 14:17

    Atino:)
    Będzi mi bardzo miło, tylko zastanawiam się, czy aby do zaczynu nie użyć jeszcze mniejszej ilości zakwasu, bo może ta ilosć jest za spora? muszę to wypróbować :)
    Co się tyczy mąk to u mnie najgorzej jest z mąką żytnią i pszenną chlebową- ta praktycznie nie do zdobycia .
    Razowa jest tylko z ekologicznych upraw i sporo droższa od normalnej bo ok. 6-7 zł za kg.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 27 marca 2009 14:03

    Wygląda pysznie! Myśle, że to jest bardzo dobra modyfikacja:) Chętnie go wypróbuję:) Tylko w mąkę żytnią razową muszę się zaopatrzyć, a jakoś ostatnio bardzo trudno jest ją dostać u mnie;)

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

  • dodano: 27 marca 2009 8:32

    Cudawianko:)
    Bardzo dziękuję, ale urosłam ;) Wspaniale ,że powróciłaś:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 26 marca 2009 20:09

    jest przesliczny! wyglada o niebo lepiej niz ze sklepu! :-)

    autor cudawianki

    blog: www.brulionzprzepisami.blox.pl

  • dodano: 26 marca 2009 15:16

    Casiu:)
    Doskonale Cię rozumiem, dlatego poczekam aż wygospodarujesz nieco wiecej czasu :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 26 marca 2009 15:05

    Rudasku:)
    O matko ! ja i guru ;)) no ale skoro tak twierdzisz to już Ci piszę co zrobić :)

    1.Edycja-klik
    2.Komentarze-klik

    Teraz pokazuja Ci się kometarze , kliknij w opcje "wszystkie" i z prawej strony kliknij "Wyświetl".
    Komentarz który chcesz zachować zaznacz jako "Akceptuj" a którego nie chcesz zaznacz "Usuń" i wtedy na samym dole kliknij w "Wykonaj"
    Ważne:
    Pamietaj przy usuwaniu niechcianych komentarzy zanim nadusisz "Wykonaj", aby resztę chcianych zaznaczyć jako " Akceptuj" , gdyz pomyłkowo one tez mogą zostać usuniete....kiedyś tak zrobiłam i pozbyłam się mnóstwa fajnych komentarzy;)

    Myślę ,że w miarę zrozumiale to opisałam , daj znać jak poszło :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 26 marca 2009 12:18

    Kuchareczko,czy możesz mi wytłumaczyć co zrobić w ustawieniach,żebym mogła akceptowac komentarze albo nie.Kombinuję,kombinuję i nic mi nie wychodzi.Pytam bo jestes moim guru komputerowym ;-))))).Pozdrawiam

    autor rudasek35

    blog: www.kawusia35.bloog.pl

  • dodano: 26 marca 2009 11:48

    Moje wrodzone lenistwo i wymagająca ostatnimi czasy praca mówią, że może być ciężko ;) Ale kiedyś na pewno zabiorę się za naukę pieczenia na zakwasie! To tylko kwestia czasu, obiecuję :)

    autor casiapaw

    blog: dodajiwymieszaj.blox.pl

  • dodano: 26 marca 2009 10:53

    Emmo:)
    Koniecznie , zachęcam Cie gorąco do pieczenia chlebka, wspaniałe , bardzo wciagajace zajęcie :)Rodzinka oszaleje z zachwytu ;)

    Casiu:)
    Dziękuję bardzo:)
    Casiu jak mam cię namówic do pieczenia chlebka ,abyś nie musiała się obchodzić tylko i wyłącznie smakiem?

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 25 marca 2009 22:33

    Kuchareczko, znowu upiekłłaś chleb którego nie powstydził by się najbardziej doświadczony piekarz! A mi znowu pozostaje obejść się smakiem ;)

    autor casiapaw

    blog: dodajiwymieszaj.blox.pl

  • dodano: 25 marca 2009 21:00

    Teraz wszyscy pieką takie smakowite chlebki wiec ja chyba tez musze znalezc na to czas ;)

    autor emma001

    blog: tensmak.blox.pl/html

  • dodano: 25 marca 2009 19:47

    Iis:)
    Dziękuję :) ja również przepadam za takimi chlebkami , zwłaszcza podczas rośnięcia, czuję się niezwykle dumna ,że to moje drożdże przyczyniły się do rośnięcia chlebka :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 25 marca 2009 18:03

    ja ja lubie chleby na zakwasie:) Sliczny!

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 25 marca 2009 12:08

    Majno:)
    Bardzo mi miło:) To fajnie ,że ostatnim czasem wszyscy rozmiłowali się w pieczeniu chlebka i bułek :)Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 25 marca 2009 11:56

    Kuchareczko, chlebek jest wspaniały! Cudowny miąższ, cudowny bochenek, zjadałabym taką kromeczkę ! Boski!:))

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 565 779  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl