Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 129 167 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Pierogi chłopskie pieczone

środa, 18 marca 2009 17:14
Skocz do komentarzy


Pierogi chłopskie pieczone

Smakowite pierożki- paszteciki nadziewane niecodziennym farszem bo z kaszanki ,wątróbki i kwaskowego jabłka. 
Bardzo przypadły do gustu mnie jaki i  mojemu mężowi , który na co dzień nie przepada za wątróbką ;)
Można je podać na różne okazje ,gdyż świetnie pasują na obiad,kolację  jak również na imprezową przekąskę . Polecam :).
Przepis z "Poradnika Domowego ".


Ciasto: (na ok. 15 sztuk)


 - 250 g maki pszennej i żytniej w proporcji 4:1

 - 30 g drożdży

 - 3 łyżki oliwy

 - 0,5 łyżeczki soli

 - 0,5 łyżeczki cukru ( nie dałam )

 - 3/4 szklanki letniej wody

 - pokruszone zioła : majeranek, tymianek lub oregano

Mąke przesiać i wymieszać z pokruszonymi drożdżami.
Dodać sól, cukier ,zioła, dolewać powoli wodę ,aby podczas mieszania powstała zwarta masa.
Wlać oliwę, zagnieśc na gładkie ciasto i uformować kulę ,( dodałam ciut wiecej mąki, gdyż ciasto było za lepkie ). Ciasto oprószyc mąką , umieścic w misce, nakryć  ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośniete ciasto raz jeszcze wyrobić  a następnie rozwałkowac na cienki placek, wycinać krążki i napełnić je farszem.


Nadzienie : (na ok. 20-25 sztuk)

- 250 g kaszanki grycznaej
 - 2 duże cebule
 - 3-4 wątróbki drobiowe
 - duże jabłko (kwaśne )
 - majeranek
 - sól, pieprz
 - 2 łyżki oleju

Kaszankę pokroić, usuwając osłonkę, rozetrzeć widelcem.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, wątróbkę  pokroić na mniejsze kawałeczki i razem przysmażyc na patelni.
Miąższ jabłka wraz ze skórką pokroić w kostkę dodać do kaszanki. Dodać majeranek, doprawić pieprzem , solą i wymieszać , (miąższ powinien być dość pikantny).
Tak przygotowanym farszem napełniać wycięte krążki z ciasta, zlepić i układać na papierze do pieczenia na blaszce. Pozostawić na chwilke ,aż podrosną .
Ponakłuwać widelcem, posmarować rozbełtanym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni C. Piec 20-25 min.
Smacznego :)






Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 23 marca 2009 19:15

    Olu p:)
    Bardzo mi miło ,że ci się spodobały :) Niestety te wyżej prezentowane są zupełnie innymi niż te z nagłówka mojej strony, gdyż te z nagłówka to pierogi z nadzieniam z pieczarek...równie smaczne a przepis możesz na nie znależć tu:
    http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,3853621,title,Pierozki-pieczone-z-pieczarkami,index.html
    Pozdrawiam.

    Emmo:)
    Dziękuję, polecam pte pierozki , gdyz maja bardzo dobry , unikatowy smak, a Twojego bloga bardzo chętnie odwiedzę :)

    Edysiu:)
    Koniecznie je wypróbuj, tak jak pisałam wyżej mój ślubny wręcz nie znosi watróbki a te pierożki smakowały mu bardzo mocno ;) Polecam i pozdrawiam :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 23 marca 2009 11:14

    Smakowicie wyglądają :)
    Zastanawiam się, czy zasmakowały by i mi, bo ja, tak jak Twój mąż za wątróbką nie przepadam..

    autor edysia79

    blog: przystole.blox.pl/html

  • dodano: 22 marca 2009 21:05

    Przepis bardzo orginalny. Nigdy nic podobnego nie jadłam. na zdjeciach wygladaja ładnie.;)
    zapraszam na mojego nowego bloga www.tensmak.blox.pl

    autor emma001

    blog: www.tensmak.blox.pl

  • dodano: 22 marca 2009 16:29

    Boskie pierożki..już to czuję na odległość
    A tak pozatym,to chyba te z nagłowka bloga,nie mylę sie??
    Pozdrówka
    Ps: zapraszam do siebie,na naleśniczki:D

    autor Ola;p

    blog: www.waniliowachmurka.blox.pl

  • dodano: 19 marca 2009 18:22

    Atinko:)
    Slicznie dziękuję , to istotnie coś innego niż zwyczajne pierożki serwowane z truskawkami i serkiem, chociaż takie zwykłe też bardzo mi smakują, tak ogólnie to lubię chyba wszystkie pierogi;)Pozdrawiam ciepło :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 19 marca 2009 12:11

    Kuchareczko pysznie wyglądają:) I bardzo ciekawa odmiana dla zwykłych pierogów:)

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

  • dodano: 19 marca 2009 10:02

    Abbro :)
    Te pierożki mają w sobie coś takiego ,że bardzo smakują płci przeciwnej ;) Wypróbuj koniecznie :)

    Majano:)
    Bardzo się cieszę ,że Ci się podobają :) To bardzo fajna odmiana jeśli chodzi o sposób podania pierogów i bardzo smaczna:) I nie będę miała nic przeciwko jeśli jednego skosztujesz ;)

    Casiupaw :)
    Powiem Ci ,że ja do niedawna pierogi jadałam głównie gotowane i pożniej odsmażane, ale po pierwszej degustacji tych niecodziennych pieczonych stwierdziłam ,że te jeszcze bardziej mi smakują od tych zwykłych;)
    Przygotowując ten farsz przypomniał mi się Twój przepis na kaszankę z jabłkiem, myślę ,że nadzienie tych pierogów ma dużo z nią wspólnego:)
    Nie obiawiaj się ciasta drożdżowego , robi się go w błyskawicznym czasie , zachecam Cię do ich wypróbowania :)Są bardzo proste w wykonaniu :)

    Iis :)
    Dziękuję :)Mnie również bardzo się podobają, ostatnio zakochałam się w pierożkach i mam zamiar jeszcze kilka fajnych przepisów na nie wypróbować ;)

    Pozdrawiam Was serdecznie .

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 19 marca 2009 0:07

    Kuchareczko, ale kusisz! Nigdy nie robiłam, a nawet nie jadłam pieczonych pierogów, a ostatnio jestem nimi kuszona z każdej strony ;) Ale w związku z tym że są drożdżowe to strasznie nie chce mi się za nie zabierać... Bo drożdże zawsze kojarzą mi się z dużą ilością roboty!

    autor casiapaw

    blog: dodajiwymieszaj.blox.pl

  • dodano: 18 marca 2009 22:51

    Kuchareczko kochana, jak zawsze u Ciebie bardzo smacznie a zdjęcia takie,ze slinka cieknie. Nie jadłam takich pierożków, chętnie bym się poczęstowała:)

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 18 marca 2009 22:45

    Podejrzewam , że smakowałyby mojemu mężowi - kiedyś muszę spróbować zrobić takie pierożki :)

    autor abbra

    blog: www.mojekucharzenie.blox.pl

  • dodano: 18 marca 2009 21:28

    Osulko :)
    Mam to wydanie "PD" i muszę przyznać że znajduje się tam mnóstwo świetnych przepisów na pierożki, już dwa przepisy wypróbowałam i mam zamiar przygotowac kolejne;)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 18 marca 2009 21:23

    fajne te pierogi:)

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 18 marca 2009 21:04

    Moja mama zrobiła te pierogi rok temu po raz pierwszy właśnie gdy pojawiły się w Poradniku Domowym. Przyznaje były bardzo smaczne, ale żadko je robi... Szkoda :(

    autor osulka

  • dodano: 18 marca 2009 20:04

    Cezonio:)
    Dzięki :) Dzis próbowałam je pierwszy raz i stwierdzam ,że mają bardzo ciekawy smak, który polecam każdemu wypróbować ;)

    Dano:)
    O ...jak mi miło :) Bardzo Ci dziękuję , a pierożki polecam :)Pozdrawiam

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 18 marca 2009 19:49

    Kuchareczko to ja chylę głowę przed Twoimi smakowitymi wypiekami. Pierogi fantastyczne, muszą być przepyszne

    autor dana

    blog: www.dancia.bloog.pl

  • dodano: 18 marca 2009 19:46

    Świetne! Nigdy takich pierogów nie próbowałam :)

    autor Cezonia

    blog: wino-i-oliwki.blog.onet.pl/

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  9 437 811  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl