Bloog Wirtualna Polska
Są 1 128 763 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Pani Walewska

środa, 11 marca 2009 13:51
Skocz do komentarzy

Pani Walewska 

Delikatny  śmietankowy krem , otulony dwoma kruchymi ciasteczkami, przełamany kwaskowym dżemem porzeczkowymi z przepyszna bezą ,obsypaną orzechami włoskimi:)
To wyjątkowo  smaczne ciastko, mające swój niepowtarzalny charakter i smak ...zdecydowanie jedno z lepszych jakie w ostatnim czasie upiekłam :) 
Ciasto znane jest również pod nazwą  : "Pychotki"
Polecam !
Przepis pochodzi ze strony : Kwestii Smaku







Składniki:

1.Placki (ciasto kruche):

 - 2 pełne szklanki mąki

 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 torebka cukru wanilinowego

 -  0,5 szklanki cukru pudru
 -  200 g masła
 -  4 żółtka
 -  1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

2.Masa bezowa:

 - białka z 4 jaj
 - 2 szklanki cukru pudru
 - 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

 - 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

3.Masa budyniowa:

 - 0,5 litra mleka
 - 2 łyżki mąki pszennej
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 - 1 torebka cukru wanilinowego
 - 2 żółtka
 - 250g masła roślinnego ( dałam masło )

WYKONANIE:


1.Placki:


Mąkę przesiać na stolnicy razem z proszkiem do pieczenia.
Dodać cukier wanilinowy, cukier puder oraz masło.
Posiekać nożem na małe kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać żółtka.

Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części, które następnie rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach około 23 x 36 cm.
Placki najlepiej rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, pozostawiając większe marginesy papieru po bokach ,(aby łatwiej było wyjąć upieczone ciasto z formy).

Ciasto wraz z papierem włożyć do dwóch foremek lub ułożyć na blachach do pieczenia, posmarować dżemem i piec jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175°.


2.Masa bezowa:


Białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną.
Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach i posypać posiekanymi orzechami.
Piec placki jednocześnie przez około 15 minut w temperaturze 150° (najlepiej z funkcją termoobiegu).


3.Masa budyniowa
:


Odlać 0,5 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem wanilinowym oraz żółtkami.
Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej.
Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić.

Zmiksować masło  i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową.
Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim.
Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach po przygotowaniu lub następnego dnia .
Smacznego :)

W oryginalnym przepisie podano , aby ciasto nie trzymać w lodówce tylko w chłodnej części mieszkania, ja trzymałam w spiżarce.


 

 


Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 06 lutego 2011 12:21

    Wczoraj upiekłam Pani placek i muszę przyznać ze jest rewelacyjny.Najbardziej smakuje mi dzisiaj :) Bardzo fajne ma Pani przepisy,które już są moimi ulubionymi! Pozdrawiam gorąco.

    autor Aneczka

  • dodano: 14 stycznia 2011 18:14

    Wygląda smacznie, napewno wypróbuję

    autor elka7221

    blog: elka72.bloog.pl

  • dodano: 20 listopada 2010 11:09

    Agatko:)
    Dobrze zrozumiałaś przepis...
    Wpierw pieczesz ciasto kruche z dżemem,na upieczone ciasto wykładasz pianę z białek , posypaną orzechami i kolejny raz pieczesz to w piekarniku.
    Pianę można wykładać na ciepłe ciasto.
    Polecam to ciasto , gdyż smakuje wyśmienicie i pięknie wygląda na stole:)pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 19 listopada 2010 1:07

    moge prosić autorke o rozwianie jednej mojej wątpliwości?? Otoz najpierw podpiekamy 15 min ciasto kruche posmarowane drzemem a pozniej wykladamy na to piane ubita i pieczemy kolejene 15 min?? i czy ta pane wykladamy na ciepłe ciasto kruche?? kusi mnie to ciasto pieknie wyglada ale kucharka ze mnie marna dlatego pytam :)

    autor agatka

  • dodano: 16 listopada 2010 19:55

    to jest najlepszy placek jaki zrobiłam i jaki jadłam. Palce lizać !!!

    autor KBB2

  • dodano: 27 lutego 2010 13:14

    Robiłam walewską wg tego przepisu już parę razy, zawsze wychodzi przepyszna i cudnie wyglądania !!! :)

    autor Dagmara

  • dodano: 23 grudnia 2009 14:27

    :))

    autor kacha456456

    blog: kuchareczka58

  • dodano: 17 listopada 2009 14:01

    Sylwio:)
    Dokładnie tak, wpierw surowe ciasto podpiekasz razem z dżemem, a póżniej nakładasz pianę z białek i pieczesz kolejne 15 min. tym razem w 150 stop. C.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 17 listopada 2009 13:22

    To znaczy ze najpierw podpiec ciasto z dzemem przez 15 minut a następnie nałożyć na gorące ciasto białka?

    autor sylwia

  • dodano: 08 czerwca 2009 22:50

    Cr :)
    Jeżeli mówisz ,że masa do 3 Bita też wyszła Ci luzna to zdecydowanie problem tkwi w samym przygotowaniu tych mas, coś po drodze musisz robić nie tak, w przeciwnym wypadku wszystko byłoby ok. Może za krótko gotujesz budyń a ten nie zdąży zrobić się gęsty, lub używasz złego "masła"?

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 08 czerwca 2009 19:18

    raczej nie zniechęci bo lubię piec ale te placki z kremami mi nie wychodza. Masło miksowalam z zimnym budyniem ... robilam jeszce 3bita i to samo masy luzne masakra zniechecilam sie tylko do tych wypiekow z kremami ;p

    autor cr

  • dodano: 05 czerwca 2009 21:19

    ale cudo, aż mi ślinka ciekni

    autor beyssska

    blog: magicznakuchnia.blox.pl

  • dodano: 05 czerwca 2009 20:32

    Jeżeli masa budyniowa jest lejąca, to znak że została żle przygotowana, a może ucierałaś masło z jeszcze ciepłym budyniem ? Jeżeli będziesz postępować ściśle według przepisu to wszystko będzie ok, ja robiłam ten placek już trzeci raz i nic takiego nie miało miejsca.Mam nadzieję ,że to Cię nie zniechęci do kolejnych wypieków ;)Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 05 czerwca 2009 15:05

    mi ten placek kompletnie nie wyszedł nie wiem co żle zrobilam postepowalam wg. przepisu cala masa budyniowa sie wylewa drzem tez... ogolnie paćka napewno nie skusze sie jeszcze raz na ten przepis u Ciebie wyglada pysznie...

    autor :/

  • dodano: 02 czerwca 2009 23:29

    Moniko85:)
    Dziękuję za wypróbowanie przepisu :), istotnie ciasto należy do tych bardziej słodkich, ale raz na jakiś czas myślę że warto je upiec ;)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 30 maja 2009 16:54

    ciasto zrobiłam bardzo smaczne i slodkie :)polecam

    autor monika85

  • dodano: 23 marca 2009 19:19

    Edysiu :)
    Mnie osobiście wygląd i nazwa tak bardzo zaintrygowały ,że upiekłam go w trybie natychmiastowym...i przyznam Ci się że się nie zawiodłam, gdyz ciasto jest wyjątkowo smaczne, doskonałe na wieksze imprezy :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 23 marca 2009 11:16

    Piękne i ta nazwa.. może się kiedyś skuszę na upieczenie :)

    autor edysia79

    blog: przystole.blox.pl/html

  • dodano: 16 marca 2009 22:10

    Iis :)
    Jesteś super, ale fajnie mieć taką fankę ;)

    Atinko:)
    Serdecznie Ci dziekuję za tą nominacje, ależ mi się zrobiło miło :) Ogromne dzięki Atinko :)

    Pozdrawiam was serdecznie :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 16 marca 2009 14:44

    Kuchareczko nominowałam Cię do nagrody Kreativ Blogger Award:) Szczegóły u mnie:) Pozdrawiam serdecznie:)

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  9 423 583  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl