Bloog Wirtualna Polska
Są 1 243 682 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Tort advocatowy

środa, 04 marca 2009 23:56
Skocz do komentarzy

Tort advocatowy

Nietuzinkowy torcik dla prawdziwych smakoszy likieru jajecznego advocat...śmietankowy, otulony fikuśnymi wafelkami ze sporą dawką advocata ...zachwyca swym niecodziennym wyglądem i smakiem.

Na przygotowanie tego tortu szykowałam się od dawien dawna...gdyż torcik ten kusił mnie swym niezwykłym wyglądem i smakiem likieru, za którym  przepadam , zwłaszcza jeżeli jest dodawany do deserów ;) Bardzo polecam :)

Przepis z Wielkiego Żarcia od
Kiiri







Składniki :

 - ciemny spod biszkoptowy (na tortownice 26cm) przepis 
Tu
 - wafelki (Bahlsena lub z Lidla) 2 opakowania + kilka wafelków z trzeciej paczki
 - poncz lub likier do nasączenia biszkoptu

Bieszkopt upiec, wystudzić, jeżeli będzie za wysoki przeciąć na pół i użyć tylko jeden spodek,( pozostały spodek możemy użyć do nowego ciasta ).
Nastepnie nasączyć ponczem lub likierem .

Warstwa pierwsza :

 - 500ml kremowki
 - 200ml advocata (lub innego likieru kremowego)
 - 100g masła
 - 100g cukru pudru
 - 3 łyżeczki żelatyny

Warstwa druga:

 - 150ml advocata (lub innego likieru kremowego)
 - 1,5 łyżeczki żelatyny ( żelatyny lepiej dać mniej)

Warstwa pierwsza:

1. Na gotowym biszkopcie układamy naprzemiennie wafelki tak jak pokazane na zdjeciu.
2. Miekkie masło zmiksować dokładnie z cukrem, na końcu wmieszać advocat
3. Ubić smietanę w osobnym naczyniu
4. Rozpuscic żelatyne w niewielkiej ilosci wody, wlać do masła i całosc powoli wmiksować w ubitą śmietanę ( krótko ubijać )
5. Przelać do tortownicy, pozwolić na zastygniecie (okolo 2-3h)

Warstwa druga:

6. Rozpuscić żelatyne w małej ilości cieplej wody, wymieszac z advocatem i zalać tym ciasto
7. Odstawić znów na conajmniej godzinę

Torcik wstawić do lodówki najlepiej na noc ( obręcz od tortownicy zalecam ściągnąć tuż przed podaniem tortu ).
Smacznego:)



Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 14 lutego 2011 17:11

    Witaj Kuchareczko :)

    Masz świetne przepisy. Kiedyś wypróbowałam bułeczki i chałkę i były przepyszne :) . Śliczny tort i niezła kombinacja :) Zapraszam do obejrzenia mojego bloga :) dopiero zaczynam - ale niebawem wrzucę coś nowego :)

    autor Paulina

    blog: domowewypieki.bloog.pl

  • dodano: 28 lutego 2010 14:53

    Tort wspaniały! Zrobiłam z narzeczonym na jego urodziny i zrobił niesamowite wrażenie! Teściowa zachwycona, teść się oblizywał, tort zniknął w całości :D
    Zamiast biszkoptu na spodzie wylądowały herbatniki z masłem (brak piekarnika...:( ),myślałam, że się pokruszą, ale było ok!

    autor Madzik

  • dodano: 10 grudnia 2009 19:44

    Jutro będę szykowała ten tort na swoje urodziny, już się nie mogę doczekać!
    Jednakże z braku czasu (sama wychowuje dziecko niepełnosprawne) nie będę piekła biszkopta, w zamian kupiłam gotowy spód tortowy. Wiem - to nie to samo ale cóż zrobić... mam w związku z tym do Ciebie pytanie: czy taki gotowy kupny spód również muszę nasączyć jakimś likierem? Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o e sprawy, proszę o zrozumienie... :)
    Pozdrawiam ciepło

    autor Kasia

    blog: www.walka-z-lekarzami.blog.onet.pl

  • dodano: 21 kwietnia 2009 13:41

    Torcik wyszedł przepięknie i przesmacznie:) ja jeszcze miałam pisaki lukrowe, więc dodalam parę bajerów:)

    autor Katy

  • dodano: 17 marca 2009 15:11

    Kati :)
    Myślę ,że zrobienie go dzień wcześniej byłoby najlepszym rozwiązaniem, gdyz torcik w swoim składzie ma ubitą śmietankę, która po dwóch, trzech dniach może nie najlepiej wyglądać na torcie .

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 17 marca 2009 13:39

    Witam, Chciałabym zrobić ten torcik chłopakowi na urodziny...:) Czy można go przygotować dwa ,trzy dni wcześniej!?

    autor Kati

  • dodano: 07 marca 2009 15:52

    Adrijah:)
    Z jednej strony też mi lekko wypłynęła masa, a zdjęcie robiłam z tej ładniejszej strony ;) Pozdrawiam:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 07 marca 2009 12:42

    Wyszedł ładniejszy niż mój :) bo mi masa wypłynęła i zalała trochę rurki. Ale smakuje napewno tak samo wyśmienicie :)

    autor Adrijah

    blog: redandpale.blox.pl

  • dodano: 06 marca 2009 22:59

    Olu:)
    Ślicznie Ci dziękuję ;) prócz fajnego wyglądau ma świetny smak...bardzo wyskokowy ;)Pozdrawiam.

    Atino:)
    Torcik istotnie miał bardzo dobry smak:), zrobiłam go na imprezę imieninową i praktycznie na raz został cały pokrojony, nie było nawet szansy na dokładkę, a szkoda ;) Pozdrawiam :)

    Kamilo:)
    Jeżeli masz zamiar zabłysnąć na imprezie koniecznie przygotuj ten torcik, chyba nie znajdziesz osoby której się on nie spodoba:) Ja za swój tort zebrałam mnóstwo komplementów ;) Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 06 marca 2009 21:38

    Oj, robi Wielkie wrażenie!

    autor kamila.pychaciasta

    blog: www.pychaciasta.bloog.pl

  • dodano: 06 marca 2009 16:35

    Kuchareczko jak ślicznie wygląda Twój torcik:) musiał być smaczniusi:)

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

  • dodano: 06 marca 2009 14:48

    Torcik robi wrażenie! Wygląda pięknie i pysznie :)

    autor ola.cruz

    blog: kuchniaolicruz.bloog.pl

  • dodano: 06 marca 2009 13:32

    Aniu1:)
    Dziekuję :) Ja po zrobieniu tego torta przypomniałam sobie ,że już gdzieś go widziałam poza WŻ ,dlatego przeszukałam wszystkie blogi , które odwiedzam i tam natrafiłam na ten sam torcik w Twoim wykonaniu;) Pamiętam , że już wtedy bardzo mi się podobał i wiedziałam że nie poprzestanę dopóki go nie zrobię :) Pozdrawiam .

    Casiu:)
    Dokładnie miałam to samo ;) każda moja wizyta na WŻ kończyła się na stronie z tym tortem :))) A rurki są boskie, maja fajny chrupki smak , gdyby nie ten tort nigdy bym się o tym nie przekonała ;)Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 06 marca 2009 0:32

    Dobrze znam ten tort właśnie z Wkn, gdzie nie raz do niego wzdychałam :) Tobie wyszedł po prostu przepięknie!!!
    A rurki waflowe z lidla też znam. I nie powiem - lubię bardzo ;)

    autor casiapaw

    blog: dodajiwymieszaj.blox.pl

  • dodano: 05 marca 2009 23:28

    Kuchareczko wspaniale wygląda Twój torcik, aż mam ochote na kawałeczek :)

    autor Anra1

    blog: blogani.blox.pl

  • dodano: 05 marca 2009 20:47

    Iis :)
    Jaka jesteś miła, dziękuję :)
    Z zamiarem zrobieniem tego torcika, nosiłam się odkąd założyłam tego bloga . Zupełnie niepotrzebnie się go bałam , bo ciasto robi się nadzwyczaj łatwo , polecam bo też smakuje super:)Pozdrawiam:)

    Abbro:)
    Wielkie dzięki :), jeżeli lubisz taki likier to koniecznie wypróbuj ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu :)
    Pozdrawiam :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 05 marca 2009 19:31

    Kuchareczko , ale zaszalałaś ! Torcik wygląda zabójczo ! Kusi ogromnie , ślinka mi leci - zjadłabym kawałeczek takiej pychotki :)

    autor abbra

    blog: www.mojekucharzenie.blox.pl

  • dodano: 05 marca 2009 18:31

    Ja Ty cos upieczesz to nigdy wzroku nie moge oderwac! Przepieknie wyglada i pewnie tez super smakuje:) Cudo!

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 05 marca 2009 13:14

    Izo:)
    Bardzo Ci go polecam, ja swój torcik robiłam na potrójne imieniny...wszyscy byli nim oczarowani:)Torcik robi naprawdę świetne wrażenie wśród gości :)Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 05 marca 2009 13:11

    Alicjo-d:)
    Bardzo mi miło :) a torcik w rzeczywistości nie jest pracochłonny, zwłaszcza jeżeli biszkopt upieczemy dzień wcześniej. Pozostałe etapy tortu robi sie bardzo szybko , ciut dłużej czekać należy na jego stężenie, ale w tym czasie możemy poczytać książkę lub obejrzeć fajny film ;)Pozdrawiam.

    Danusiu :)
    Dziekuję :), a ja oglądałam twój torcik wygląda bardzo imponująco, chciałam umieścić komentarz u Ciebie przy Twoim wpisie z torcikiem, ale niestety nie mogę,nie wiem dlaczego ? A szkoda bo tort wygląda bosko :)Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 631 968  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl