Bloog Wirtualna Polska
Są 1 272 554 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Chleb staropolski

wtorek, 03 lutego 2009 13:04
Skocz do komentarzy

Chleb staropolski


Bardzo smaczny chlebek  w smaku i w strukturze zbliżony do  
"Chleba żytnio-pszennego na zakwasie" . Różnica między nimi polega na tym ,że chlebek staropolski ma bardziej delikatniejszy miąższ i znacznie szybciej i łatwiej jest go przygotować , gdyż upieczonym chlebkiem możemy się cieszyć już po 3,5 godzinach od nastawienia zaczynu:)
Autorka tego przepisu swój chlebek piekła  w krótszej blaszce bo 18 cm. moja najmniejsza blaszka ma dł. 27cm dlatego chlebek jest ciut niższy, choć podczas wzrostu wypełnił całą blaszkę :)
Przepis zaczerpnięty od
Liski. Bardzo polecam.

 

 
Biga

  - 3 g suszonych drożdży lub 6 g świeżych
 - 150 ml ciepłej wody
 - 150 g mąki pszennej ( dałam typ 650)

Całość wymieszać, przykryć ściereczką  i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość, zwykle zajmuje to 0,5-2 godz. Jeżeli naczynię z bigą ustawimy na kaloryferze proces ten nastapi bardzo szybko.

Pozostałe składniki:

 - 50 g maki pszennej ( dałam typ 650)
 - 1,5 łyżeczki soli
 - 280 g zakwasu żytniego
 - 50 g maki żytniej (dałam typ 720)
 - 1 łyżka oliwy
 - nasiona na wierzch

Do wyrośnietego zaczynu dodać pozostałe składniki. Wyrobić mikserem lub łyżką . Niezbyt długo, wystarczy aby składniki się połączyły.
Keksówkę o dł. 18 cm. wysmarować smalcem domowym , posypać mąką i  przełożyć ciasto. Wierzch posmarować oliwą , nakryć ściereczką . Odtawić w ciepłe miejsce ( np. na kaloryfer)
U mnie wyrastanie twało 1 godzinę.

Nagrzać piekarnik do temp. 250 stopni C.
Przed umieszczeniem blaszki w piekarniku , raz jeszcze posmarowac oliwą , można też posypać ziarnami lub makiem. Ścianki piekarnika spryskać wodą. Piec 10 min.
Nastepnie zmiejszyć temperaturę do 190 stopni C. i dalej  piec 40-45 min.
Na 10 minut przed końcem pieczenia, wyjmujemy chleb z formy i dopiekamy bez niej, (
ja dodatkowo piekłam 10 minut dłużej).
Upieczony chleb należy całkowicie wystudzić i dopiero kroić .
Smacznego:)



Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 28 października 2010 19:02

    musze sprubowac tegowypieku

    autor marek.chylinski1

  • dodano: 24 lutego 2009 21:14

    Iis, Majano, Atinko, Tereso:)

    Już wracam do żywych , wszystko przez remonyt ślimaczył się w nieskończoność, nie miałam miejsca , czasu a przede wszystkim chęci na gotowanie , ale teraz mam zamiar nadrobić zaległości . dziękuję Wam ,że mimo braku wpisów zaglądałyście do mnie :) Pozdrawiam serdecznie:)

    Danusiu:)
    Jak pisałam wyżej z powodu remontu zaniechałam pieczenie chleba i kuchcenie smakołyków, żałuję bo bardzo chciałam brać udział w tej piekarni. muszę nadrobić wszystkie zaległość. pozdrawiam serdecznie:)

    Martho:)
    O urlop przydałby się bardzo, ale brak wpisów spowodowany był remontem.Mam nadzieje że teraz będe mieć więcej czasu na gotowanie i pieczenie .Pozdrawiam serdecznie:)

    Olu:)
    Dziękuję , zrób koniecznie zakwas , a zobaczysz jakie wciągające może być pieczenie chlebków na zakwasie:) nie wyobrażam sobie dalszego życia bez pieczenia:)Pozdrawiam:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 23 lutego 2009 14:38

    Kuchareczko, gdzie jesteś? Wracaj do nas szybciutko, tęsknimy, no ja tęsknie na pewno:)

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

  • dodano: 23 lutego 2009 10:27

    Kuchareczko kochana, gdzie jesteś tak długo ? Czekamy na Ciebie i tęsknimy...

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 22 lutego 2009 20:20

    no wroc juz do nas prosze :)

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 22 lutego 2009 18:32

    Kuchareczko wracaj szybko. Czekamy na Ciebie :-))

    autor Teresa

  • dodano: 20 lutego 2009 23:08

    A gdzie Ty sie podziewasz kochana?:)

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 20 lutego 2009 20:22

    zaglądam codziennie na Pani stronkę i nie widze żadnego przepisu nowego :(((( czyżby urlopik?? :))) pozdrawiam serdecznie!!!!!

    autor martha

  • dodano: 19 lutego 2009 0:08

    Kuchareczko, pysznie wyglądają Twoje chlebki. Ten z tego wpisu i z poprzednich. Patrzę i mam ochotę spróbować. Tylko, że nie mam zakwasu żytniego, ale powoli się na niego nastrajam :)

    autor ola.cruz

  • dodano: 12 lutego 2009 19:17

    Kuchareczko, daj się zaprosić do Weekendowej Piekarni
    W tym tygodniu ja jestem gospodarzem, mam przepis na pyszny chlebek żytni

    autor dana

    blog: www.dancia.bloog.pl

  • dodano: 10 lutego 2009 21:55

    Casiu:)
    Namawiam Cię gorąco do zrobienia zakwasu, nie taki diabeł straszny, wiem to po sobie;) A skoro piekłaś już bułeczki i prosty chlebek, to myslę że i z zakwasem sobie poradzisz:) Pozdrawiam serdecznie:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 07 lutego 2009 23:50

    Kuchareczko - bardzo mi miło, że tak myślisz :) Robiłam kilka razy jakiś prosty chleb i bułeczki, ale nigdy na zakwasie. Jakoś mnie to onieśmiela ;) No i nie mam zakwasu...

    autor casiapaw

    blog: dodajiwymieszaj.blox.pl

  • dodano: 05 lutego 2009 11:46

    Abbro:)
    Dziękuję i polecam, chlebek piecze się barddzo szybko no i smak ma ekstra!

    Majanko:)
    Dziękuję , az tak cudownie to mi jeszcze nie wychodzi to pieczenie, ale cały czas mam nadzieje ,że kiedys nabiorę wprawy ;)

    Iis:)
    Ostatnio faktycznie nie kupujemy pieczywa, ale tez nie zawsze wychodzą mi piękne chlebki, przyznaje się ...niekiedy zdarzy mi sie upiec gniota albo małego zakalca;) Ale najlepsza nauka na własnych błędach , prawda ?:)

    Casiu:)
    Dokładnie ,zapomniałam dodać ,że miąższ jest wilgotny. A pozatym to nie spotkałam w sklepie takiego chlebka, ponoć kiedyś nasze babki piekły takie cuda;)
    Casiu a Ty nie myślałaś o upieczeniu chleba? Gotujesz świetnie więc pewnie z chlebkiem nie miałabyś problemów;)

    Danusiu:)
    Dziękuję:) cały chlebek ważył zaledwie 500g, był lekki jak piórko i bardzo mocno wyrósł. To mój pierwszy tak leciutki chlebek.

    Pozdrawiam Was serdecznie:))

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 04 lutego 2009 11:27

    Piękny, taki pulchny i lekki, to widać nawet na zdjęciu

    autor dana

    blog: www.dancia.bloog.pl

  • dodano: 03 lutego 2009 20:51

    Tak, tak, tak! Dokładnie o to mi chodziło! A do tego jeszcze taki wilgotny i "mięsisty", prawda? :) Jeszcze większego smaku mi narobiłaś ;)

    autor casiapaw

    blog: dodajiwymieszaj.blox.pl

  • dodano: 03 lutego 2009 20:12

    Kuchareczko domyslam sie, ze Ty w ogole juz nie kupujesz pieczywa:)

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 03 lutego 2009 18:49

    Kuchareczko , chlebek jest piękny ! Cudownie pieczesz:))) Jestem jak zawsze pod wielkim wrażeniem. Jaki on ma cudny miąższ :) WOW! :)

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 03 lutego 2009 18:18

    Ale pięknie podziurkowany ! Bardzo zachęcająco wygląda , mniam ! :)

    autor abbra

    blog: www.mojekucharzenie.blox.pl

  • dodano: 03 lutego 2009 17:19

    Atino:)
    Dziękuję , chlebek ma wiele wspólnego z chlebkiem żytnio-pszennym od Liski, którego obie piekłyśmy, a w wykonaniu o niebo szybszy a równie smaczny,dlatego polecam Ci jego upieczenie;)Pozdrawiam ciepło:)

    Casiu:)
    Ja również bardzo lubię takie chlebki, środek miąższu jest tak delikatny i elastyczny ,że można go w dłoniach rozciągać, wtedy pęcherzyki staja się większe aby po chwli powrócić do pierwotnego wyglądu ;) Świetnie to wygląda no i smakuje :)Pozdrawiam :).

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 03 lutego 2009 16:04

    O, właśnie takie chleby lubię najbardziej! :)

    autor casiapaw

    blog: dodajiwymieszaj.blox.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 744 482  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl