Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 263 631 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Chleb razowy na zakwasie

sobota, 31 stycznia 2009 21:43
Skocz do komentarzy

 
Chleb razowy na zakwasie

Jest to przepis , który na moje specjalne życzenie ,podsunęła mi do wypróbowania Danusia z  
" Lesnego Zakątku".
Przepadam za razowym pieczywem ,dlatego chlebek ten bardzo przypadł mi do gustu.
 Chlebek jest prosty w wykonaniu i długo zachowuje świeżość , ma lekko wilgotny miąższ , mi najlepiej smakował na drugi a nawet trzeci dzień. 
Wiem też ,że tego typu chlebów nie należy za szybko kroić, gdyż chlebek musi odleżeć swoje po upieczeniu, ja oczywiście nie wytrzymałam i dość wcześnie się za niego zabrałam, co widać na zdjęciu ;). 
Danusiu bardzo Ci dziękuję za przepis , teraz kombinuję co w niego wrzucę podczas następnego wypieku , gdyż już szykuję się do powtórki:)



Składniki :


 - 200g zakwasu aktywnego, dokarmionego dzień wcześniej

 - 200g mąki pszennej razowej typ 1850 *

 - 200g mąki żytniej razowej typ 2000*

 - 300g wody letniej + sól morska do smaku*


Wykonanie:

Mieszamy wszystkie składniki z gwiazdkami.
Bierzemy 250g ciasta i dodajemy do niego 200g zakwasu.
Mieszamy i zostawiamy na 3,5 godz.
Pozostałe ciasto przykrywamy i również pozostawiamy na taki sam czas.

Po tym czasie wszystkie składniki mieszamy,dodajemy ewentualnie wodę / dodałam 100g /, smalcem własnej roboty smarujemy blaszkę , posypujemy blaszkę mąką i przekładamy łyżką ciasto.
Wyrównujemy, posypujemy ziarnami słonecznika, spryskujemy wodą, wkładamy do reklamówki, zawiązujemy górę reklamówki i czekamy ,aż urośnie co najmniej o 70 %.

Włączamy piekarnik, / termoobieg  u mnie /,  wkładamy ciasto z blaszką do zimnego piekarnika i podgrzewamy do 230 st. Potem zmniejszamy tem. do 200 i pieczemy 60 min. 
Jeśli za bardzo będzie rumiany przykrywamy papierem do pieczenia.
Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy chlebek jeszcze 10 min.

Wyjmujemy chleb, okrywamy go lnianą ściereczką i najlepiej jemy na drugi dzień.

Piekłam w blaszce keksowej o wymiarach: 27cm x 13cm.

Smacznego!


Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 30 maja 2010 17:00

    świetnie wygląda ja taki chlebek kupuję w hercie polecam

    autor maja

  • dodano: 02 lutego 2009 10:00

    Kuchareczko to przecież arcydzieło!!! Cucoooo. Wygląda obłędnie. Nie jadam białego chleba, bo nie ma dla mnie smaku. A takie ciężkie, mokre chleby uwielbiam. Eh, narobiłaś mi ocgoty :)

    autor kasiaaaa24

    blog: gotowaniecieszy.blox.pl/html

  • dodano: 01 lutego 2009 22:40

    Iis:)
    Nie daj namawiać i nastaw ten zakwas;)
    Zobacz ile cudnych przepisów czeka i błaga abyś je wypróbowała:))

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 01 lutego 2009 22:19

    Danusiu:)
    Tak się składa ,że dla mnie jesteś mistrzynią , cokolwiek byś nie mówiła .Dlatego cenię sobię Twoje komentarze i rady . Dla mnie uwagi bardziej doświadczonych piekarzy są bardzo istotne, wszak dopiero raczkuję w tej dziedzinie i cały czas się uczę :).

    Olciaky:)
    Zachęcam Cię do upieczenia chlebka, zobaczysz jaka to wielka radosć i przyjemność. Cudowny zapach unoszący się w powietrzu podczas wypieku,zadowolone miny pozostałych domowników a do tego ogromna satysfakcja jaka towarzyszy w chwili wyjmowania upieczonego chlebka z piekarnika :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 01 lutego 2009 21:53

    a ja nadal boje sie zakwasu:D

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac2.blox.pl/html

  • dodano: 01 lutego 2009 20:32

    Taki chlebek to ja zawsze kupuje w piekarni mojej,ale chyba czas aby samemu taki piękny chlebek przyrządzić:)

    autor Olciaky

    blog: www.waniliowachmurka.blox.pl

  • dodano: 01 lutego 2009 19:18

    Kuchareczko, bez przesady, nie jestem mistrzynią w pieczeniu chleba, nie musisz się stresować, fakt, że kocham piec chlebki ale nie zawsze mi się udają. Wiem, że na wielu blogach chlebki są cudowne, daleko mi do nich ale "spieszę" cały czas do doskonałości. Nie używam drożdży do chlebów na zakwasie, nie chcę tego, jak mi się nie uda , to trudno. Wiem jedno, nawet najgorszy chleb na zakwasie, jest dużo lepszy od tego, na drożdżach
    Moja ocena nie ma znaczenia, ważne jest to, że Tobie smakował

    autor dana

    blog: www.dancia.bloog.pl

  • dodano: 01 lutego 2009 15:20

    Abbro:)
    Pięknie dziękuję:)
    Właśnie razowe pieczywo świetnie smakuje ze samym masełkiem, ja wtedy jeszcze leciutko je solę( choć wiem że to nie zdrowo ;)

    Danusiu:)
    Wiesz jak się stresowałam przy jego wypieku, bardziej niż zwykle;) Może dlatego iż wiedziałam ,że będziesz go oceniać ;) Dletego jest mi miło, że twoje oko tak go oceniło :)
    Myślę ,że chlebek świetnie będzie smakował z ziarnami lub soją , wkrótce dam Ci o tym znać :)

    Majano:)
    Dziękuję:) Ja też przepadam za ziarnami w chlebkach zwłaszcza razowych :) Pozdrawiam:)]

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 01 lutego 2009 11:10

    Kuchareczko, ten chlebek jest piękny! Ach! I słonecznik ma ,ja uwielbiam takie chlebki :)))

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 01 lutego 2009 8:55

    Wyszedł Ci wspaniały chlebek, ja też nie wytrzymuje i kroję go za wcześnie. Jak wymyślisz jakieś dodatki do niego, chętnie wypróbuję

    autor dana55113

    blog: dancia.bloog.pl

  • dodano: 01 lutego 2009 0:35

    Ale chlebuś ! Taki razowiec to bym zjadła , z samym masłem - pycha !

    autor abbra

    blog: www.mojekucharzenie.blox.pl

  • dodano: 31 stycznia 2009 23:47

    Andziu:)
    Bardzo Ci dziękuję:)
    Ja podobnie nie mogłam się zmobilizować do nastawienia zakwasu, wręcz się go bałam, teraz wiem, że nie było czego... bo mąkę do wody wsypać potrafi każdy a na tym przecież polega zrobienie zakwasu ;)Dlatego namawiam cię do jego zrobienia.
    Pozdrawiam:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 31 stycznia 2009 23:24

    Piękny chlebuś. Ja zabieram się do zakwasu i zabrać nie mogę hehe:-) Pozdrówka serdeczne:))

    autor andzia-35

    blog: wwwpysznejedzonko.blox.pl/html

  • dodano: 31 stycznia 2009 23:22

    Atino:)
    O dziękuję :) Mój też bardzo lubi takie pieczywo, chociaż kiedyś jadał głównie białe , no ale udało mi się go przekonać:)
    Jaką jesteś cudowną żoną , mąż wróci dopiero za 4 tyg, a Ty już masz zaplanowane dla niego menu...pewnie jak wróci to będzie Cię nosił na rękach ;)Pozdrawiam serdecznie:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 31 stycznia 2009 23:09

    Kuchareczko cudowny chlebek:) Upiekę taki mojemu M. jak wróci - będzie szczęśliwy, bo on uwielbia takie pieczywo:) No ale to będzie nie wcześniej niż za 4 tygodnie:) Pozdrówka weekendowe:)

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 679 354  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl