Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 120 068 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Pączki z adwokatem

piątek, 30 stycznia 2009 10:26
Skocz do komentarzy

Pączki z adwokatem 


Wiem, to jeszcze nie jest tłusty czwartek, chociaż karnawał w pełni a pączek to typowo karnawałowa słodkość, dlatego nie mogłam się powstrzymać aby nie wypróbować tego przepisu ;)

Przepis pochodzi ze strony: 
Arabeski  i zapewniam,że jest bardzo udany,( zapewne wypróbuje go raz jeszcze).
Arabeska swoje pączki nadziewała dżemem, ja postanowiłam je nadziać masą ajerkoniakową, gdyż takie pączki smakują nam najbardziej;).
Przeszukałam internet w poszukiwaniu przepisu na takową masę , na kilku stronach znalazłam ten sam przepis Tu...wypróbowałam go i niestety się zawiodłam...masa była bardzo lejąca, wręcz nie nadawała się do nadzienia ( bardziej do picia;). Wprowadziłam do niej sporo modyfikacji i w rezultacie otrzymałam smaczne nadzienie z adwokatem:).







Składniki na pączki , (ok.14 sztuk pączków , wielkości sklepowej):

- 1 szkl. mleka
- 1/4 kostki masła
- 1/3 szkl. cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka suszonych drożdży
- 2 jajka
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- 3 i 1/2 szkl. mąki


Mleko zagotować, zdjąć z ognia, rozpuścić w nim masło, 1 łyżeczkę cukru i sól. Ostudzić. Dodać drożdże, gałkę muszkatołową, resztę cukru, ubite jajka i połowę mąki (przesianej). Dobrze wymieszać (najlepiej mikserem) i dodać resztę mąki.
Gdy składniki dobrze się połączą wyrabiać około 5 minut (ciasto będzie dosyć klejące). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 - 1 i 1/2 godziny.
Z wyrośniętego ciasta urywałam po kawałku, formowałam w dłoniach kulkę .
Uformowane pączki, układać  na lekko oprószonej mąką ściereczce, przykryć delikatnie drugą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 - 45 minut.

Tłuszcz rozgrzać do temperatury ok. 185 st.C. i smażyć porcjami pączki po 2-3 minuty z każdej strony .
(Uwaga: pierwsze pączki mogą wyjść zbyt przypieczone, ale następne już powinny być dobre). Usmażone pączki wyjmować na papierowy ręcznik do odsączenia.

Do każdego jeszcze ciepłego pączka,wcisnęłam szprycą z podłużną końcówką,sporą ilość nadzienia adwokatowego. ( Do środka można użyć nadzienia z dżemu, powideł).
Następnie polukrowałam lukrem z cukru pudru a wierzch polałam czekoladą.

Masa adwokatowa: (przepis po mojej modyfikacji)
Masa na około 30-40 pączków !

 - 4 jajka
 - 300 g cukru pudru
 - 0,25 l mleka
 - 0,5 laski wanilii
 - 0,25 l likieru adwokat
 - 1  budyń waniliowy


Mleko zagotować z wanilią i lekko schłodzić.
Jajka ubić z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Do masy jajecznej wlewać po trochę mleka i nadal ubijać,aż masą się połączy.
Wstawić do lodówki w celu schłodzenia.
Do schłodzonej masy wlewać powoli likier, wymieszać.
Naczynie z masą wstawić do kąpieli wodnej ( do drugiego naczynia wypełnionego wodą).
W niewielkiej ilości wody rozpuścić budyń waniliowy, wlać go do masy jajecznej i podgrzewać, stale mieszając, tak długo aż masa zacznie przypominać lekko gęstawy budyń.
Jeżeli masa będzie za gęsta, można ją rozcieńczyć ajerkoniakiem.
Całość schłodzić i wstawić do lodówki. Gotową masą nadziewać pączki:)
Smacznego:)

Moje uwagi:

Zachecam wszystkich do kupna Szprycy do dekoracji tortów z końcówka podłużną do napełniania pączków. ( do kupienia w większości supermarketów np, w Tesco ).
Jest to niezwykle praktyczne urządzenie w kuchni, pozwala nam na szybkie napełnienie pączków każdym rodzajem nadzienia.
Znacznie skraca ich przygotowanie, nie trzeba bawić się w mozolne sklejanie nadzienia w pączku , który często i tak wypływa i powoduje pryskanie podczas smażenia.
Pączki pieczone bez nadzienia , mają ładniejszy kształ, gdyż nie widać na nich łączeń.
Samo napełnienie upieczonych pączków nadzieniem ,trwa dosłownię kilka sekund i nie zostawia widocznych śladów na pączkach :)
Bardzo polecam :)






Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 11 marca 2011 0:42

    Trafiłam tu przez przypadek (szukałam słodkości z ziemniaków) ale muszę przyznać że albo Twoje potrawy są tak estetyczne , eleganckie albo Twoje zdjęcia są bardzo dobre. Zachęcam do zainteresowania się fotografią bo całkiem nieźle Ci to wychodzi . Wiem co mówię - kończyłam szkołę artystyczną na której jednym z przedmiotów była fotografia. Bardzo przyciągają wzrok ,ujęcia nie są banalne. Pozdrawiam :)

    autor katiusza_k

  • dodano: 02 marca 2011 15:33

    Maaaagdaaaa:)
    Jaja (czyli zółtko + białko) użyte do ciasta, ubijamy a właściwie roztrzepujemy, widelem w całości.

    Natko:)
    Myślę ,że 0,5 kostki wystarczy.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 28 lutego 2011 17:04

    mam pytanko.Jeśli posiadam tylko drożdże mokre to ile mam ich dać?
    pączki wyglądaja tak cudownie że aż sie boje piec swoje zeby sie nie załamać.

    autor natka

  • dodano: 28 lutego 2011 10:41

    Czy jajka ubijamy razem czy oddzielamy zoltka od biales i ubijamy same bialka?

    autor Maaaagdaaaa

  • dodano: 25 września 2010 22:11

    sa cudowne!!!aaa!!!zrobie takie na tłusty czwartek mimo ze jeszcze dluuuugi czas pozostal:)

    autor mloda

    blog: i-am-a-woman.blog.onet.pl

  • dodano: 12 lutego 2010 11:07

    Witam. Chciałam bardzo, ale to bardzo podziękować za ten przepis. Pyszniejszych pączków nie jadłam :)

    autor ZielonaTruskawka

    blog: kulinarne.dbv.pl

  • dodano: 07 września 2009 21:33

    witam :) Sliczne pączki. Proszę napisać jak pzygotować dokładnie ten lukier. Dziękuje z góry i gratuluje tego cuda :)

    autor Paulina

  • dodano: 05 września 2009 16:25

    Droga Kuchareczko, czy pączki smaży się w dużej ilości tłuszczu tak żeby były do połowy w nim zanurzone? bo na patelni trudno uzyskać taką głębię ;)

    autor ania

    blog: stanczyki.bloog.pl

  • dodano: 05 czerwca 2009 21:20

    po prostu rozkosz dla podniebienia

    autor beyssska

    blog: magicznakuchnia.blox.pl

  • dodano: 25 lutego 2009 19:29

    Adrijah:)
    Mam podobne zdanie do twojego odnośnie wypieku pączków, ten zapaszek nie jest ciekawy ;) ale zapewniam cię że smak tych pączków zrekompensuje Ci te skutki uboczne ich przygotowania, dlatego raz na jakiś czas warto się poświęcić , ja tak robię i nie żałuję ani przez chwilę ;) Pozdrawiam.

    Kiminska:)
    Mnie równiez najbardziej smakują pączki z takim nadzieniem, szkoda że dopiero niedawno nauczyłam się go robić, bo do tej pory pączki piekłam z wyłącznie z dżemem ;)Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 19 lutego 2009 16:22

    NAJPYSZNIEJSZE PĄCZKI JAKIE JADŁAM W ŻYCIU!!!!!

    autor kimińska

  • dodano: 17 lutego 2009 17:30

    uwielbiam pączki z adwokatem (z różą nie znoszę), ale samo ich smażenie mnie skutecznie zniechęca... nie znoszę tego smrodu tłuszczu w całym domu. ale może warto się raz w roku poświęcić? hm.. muszę to przemyśleć ;)

    autor Adrijah

    blog: redandpale.blox.pl

  • dodano: 01 lutego 2009 22:44

    Olciaky:)
    Spróbuj koniecznie , to nic trudnego a fajnie wygląda i oko cieszy :)

    Iis:)
    Wielkie dzięki:) Pierwszy raz wyszły mi tak równe pączusie, nie wiem czy to zasługa przepisu czy akurat miałam takiego fuksa? ;)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 01 lutego 2009 21:51

    Co za piekne paczki! Przepiekne!!!!

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 01 lutego 2009 20:31

    :)) ja też musze chyba się tak pięknie dekorować nauczyc:)

    autor Olciaky

    blog: www.waniliowachmurka.blox.pl

  • dodano: 01 lutego 2009 15:26

    Martho:)
    Znam ten ból...pączki to olbrzymia bomba kaloryczna, dlatego zjadłam tylko jednego...trudno było im nie ulec:)Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 01 lutego 2009 14:51

    szkoda że sie odchudzam.......... buuuuuuuuuu chlip :(((((((( piękne są!!!

    autor MARTHA

  • dodano: 31 stycznia 2009 21:17

    Danusiu:)
    O jak mi miło :)a ja juz nie mogę patrzeć na pączki..;).Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 31 stycznia 2009 19:22

    Język mam do pasa a ślina na klawiaturze, piękne

    autor dana55113

    blog: dancia.bloog.pl

  • dodano: 31 stycznia 2009 10:38

    Abbro:)
    Cieszę się ,że Ci się podobają :)
    Jeżeli jeszcze niegdy nie piekłaś pączków to Cię gorąco zachęcam do ich wypróbowania,
    - ciasto miksujesz robotem, a jak wyrośnie kulasz kulki i pozostawiasz do wyrośnięcia no a póżniej tylko na tłuszcz i po robocie;)Nic prostszego...polecam i pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  9 192 122  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl