Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 230 300 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Chleb jajeczno-maślany na zakwasie z puree ziemniaczanym

niedziela, 25 stycznia 2009 11:13
Skocz do komentarzy
WeekendowaPiekarnia 




Chleb jajeczno-maślany na zakwasie z puree ziemniaczanym


Pierwszy raz wzięłam udział w "Weekendowej Piekarni" i to głównie za namową Atiny , kóra w tym tygodniu była jej gospodarzem :).
Chebek , który zaproponowała do upieczenia, pochodził z bloga:
"Kuchnia nad Atlantykiem".
Chlebek upiekł się bezproblemowo, dzięki wyrastaniu w durszlaku zachował swój okrągły kształt i pięknie wyrósł ku górze.
Niestety nie udało mi się na czas ,kupić mąki o większym typie, jaki proponowany był do tego wypieku i swój chlebek piekłam z m. pszennej 550, przez co nie udało mi się do końca poznać jego prawdziwego smaku .





Składniki:


 - 3 kopiaste łyżki (puree w proszku) lub puree z 1 średniego ugotowanego ziemniaka [Jeżeli użyjemy ziemniaka , należy zredukować ilość płynów]

 - 100 ml wody

 - 150 ml mleka

 - 150g (około ½ szklanki) żytniego zakwasu

 - 35g (2 łyżki) masła, roztopionego

 - 1 jajko, lekko roztrzepane

 - 275g mąki pszennej 65

 - 250g mąki pszennej 80

 - 1 łyżeczka soli

 - 1 2/3 łyżeczki drożdży


Wykonanie:

Płatki ziemniaczane rozrabiamy w gorącej wodzie i w mleku, nastepnie mieszamy z zakwasem .
Dodajemy jajko i masło i resztę suchych składników.
Wyrabiamy i pozostawiamy w misce do wyrośnięcia.

Po tym czasie , gdy ciasto podwoi objętość, odgazowujemy je i formujemy okrągły bochenek.
Pozostawiamy  do drugiego rośnięcia w koszyku do wyrastania chleba, wyścielonym płócienkiem i  grubo posypanym mąką , (zamiast koszyka świetnie sprawdza się durszlak.

Koszyk przykrywamy i odstawiamy do ponownego podwojenia objętości ( u mnie 2 godz.)

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 240ºC.
 Ostrożnie obracamy ciasto i wykładamy na papier do pieczenia, nacinamy i następnie przenosimy je do piekarnika na kamień do pieczenia, ( u mnie blaszka).
Spryskujemy piekarnik i chleb wodą  i pieczemy w opadającej temperaturze przez 30-35min (pierwsze 10 min w 240ºC, następne 10 min w 220ºC i ostatnie 10-15 min w 200ºC) .
Smacznego:)



Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 26 stycznia 2009 20:41

    Danusiu:)
    Już Ci dziękowałam na Twojej stronie , chlebek zapowowiada się bardzo smacznie a ja uwielbiam razowce,więc bardzo szybko zabiorę się za jego upieczenie :)
    Jeszcze raz wielkie podziękowania :) Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 26 stycznia 2009 20:13

    Kuchareczko, słowo się rzekło, mam dla Ciebie chleb razowy

    autor dana55113

    blog: dancia.bloog.pl

  • dodano: 25 stycznia 2009 20:17

    Andziu35:)
    Dziękuję:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 25 stycznia 2009 19:44

    Piękny chlebuś:-)

    autor andzia-35

    blog: wwwpysznejedzonko.blox.pl/html

  • dodano: 25 stycznia 2009 18:51

    Margot11:)
    Dziękuję ,było mi bardzo miło:)

    Iis:)
    Istotnie, miałam newet zamysł aby ją nieco skrócić, ale zrezygnowałam;)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 25 stycznia 2009 15:16

    Śliczny bochenek
    dziękuje za dołączenie do piekących

    autor margot11

  • dodano: 25 stycznia 2009 15:10

    Jaka dluga nazwa:D

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 25 stycznia 2009 13:25

    Atino:)
    Dziękuję, było mi bardzo miło brać udział we wspólnym pieczeniu:)Podejrzewam ,że chlebek upieczony z użyciem mąki o wyższym typie znacznie zyska na smaku:)Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 25 stycznia 2009 12:58

    Kuchareczko chlebek jest śliczny! ja piekłam z mąki typ 720, bo innych (podanych przez Agnieszkę ) nie znalazłam. bardzo sie cieszę, że się zdecydowałaś na przyłączenie i piekłaś razem z nami:) Pozdrawiam serdecznie:)

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

  • dodano: 25 stycznia 2009 12:43

    Majano:)
    Dokładnie tak :) A jak się podzieliłysmy zadaniami : Ty grissini , ja chlebek;)
    Grissini tez mam zamiar upiec jednak troche póżniej, gdyz chwilowo brakuje mi czasu .Pozdrawiam serdecznie.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 25 stycznia 2009 12:31

    Kuchareczko, widzę , ze obydwie pierwszy raz piekłyśmy w weekendowej piekarni :)) Ja zrobilam grissini , Ty chlebek , podzieliłyśmy się zadaniami hi hi ;))
    Chlebek wyszedł Ci slicznie, jest idealny i na pewno pysznie smakuje !

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 565 909  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl