Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 243 077 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Galettes sucrees - arabskie pierniczki

sobota, 24 stycznia 2009 10:48
Skocz do komentarzy
 


foodelek: przepisy tygodnia



    




Galettes sucrees - arabskie pierniczki


Nie mogłam przejść obojętnie wobec tego przepisu, gdyż zapowiadał się niezwykle atrakcyjnie.
Ciasteczka z mąki razowj, pełnoziarnistej z dodatkiem sporej ilości daktyli, migdałów, orzechów i suszonych moreli o korzennej nutce...musiały smakować bosko!
Spóbowałam i się nie zawiodłam,smak znakomity...prawdziwa zdrowa przekąska która na stałe zagosci w kalendarzu moich wypieków. Bardzo polecam:)
To moja propozycja do "Tygodnia sezamowego"
Przepis pochodzi z broszury "Tadżin Kebab" z Poradnika Domowego.





Składniki:


 - 4 jaja
 - 3/4 szkl. cukru
 - 1/2 szkl. oleju
 - 3 szklanjki mąki razowej ( dałam pszenną razową )
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia( dałam 1 ł.)
 - 0,5 łyżeczki cynamonu
 - 0,5 łyżeczki soli
 - 0,5 szklanki daktyli bez pestek
 - 0,5 szklanki migdałów
 - 0,5 szklanki orzechów włoskich
 - 0,5 szklanki suszonych moreli
 - ziarno sezamu do posypania wierzchu caisteczek


Ubić 3 jaja z cukrem, dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem i cunamonem a na koniec posiekane bakalie.
Przełożyć ciasto na stolnicę. Podzilić je na dwie części, z każdej ulepić wałek długości 35 cm i grubości 5 cm.
Ułożyć oba wałki na papierze pergaminowym, pozostawiając 2-3 cm odstępu pomiędzy nimi.
Roztrzepanym jajem posmarować wierzch każdego wałka a następnie posypać sezamem.
Piec 20 min. na środkowym poziomie piekarnika w temp. 175 stopni C.
Odstawić na 5 min do ostudzenia, następnie pokroić na kawałki gruboiści 2 cm.
Ponownie ułożyć na blaszce i piec kolejne 15 min. w tej samej temperaturze.
Smacznego:)





Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 25 stycznia 2009 20:19

    Andziu35:)
    Bardzo mi miło:) prócz tego ,że maja niecodzienny wygląd są bardzo smaczne :)Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 25 stycznia 2009 19:46

    Jakie cudne:-)

    autor andzia-35

    blog: wwwpysznejedzonko.blox.pl/html

  • dodano: 25 stycznia 2009 13:09

    Marcinie:)
    Jestem w ogromnym szoku !, bardzo dziękuję za tak miłe wyróżnienie :)Pozdrawiam:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 25 stycznia 2009 12:53

    przepis dodany do przepisów tygodnia foodelka!

    http://foodelek.pl/2009/01/25/przepisy-3/

    pozdrawiam

    autor marcin

    blog: foodelek.pl/

  • dodano: 24 stycznia 2009 23:40

    Iis:)
    Dziękuję i polecam:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 24 stycznia 2009 23:04

    fajne te pierniczki:)

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 24 stycznia 2009 21:36

    Kasiu24,Majano,Mafilko,Abbro :)

    Bardzo się cieszę ,że podzielacie mój entuzjazm odnośnie tych ciasteczek:)
    Ja na nie "zachorowałam ", gdy tylko przeczytałam o ich składzie no i nie odpuściłam sobie dopóki nie znalazły się na moim talerzu.
    Warto po nie sięgnąć, chociażby dlatego ,że to coś zupełnie innego, no i bez białej mąki, bez której większość smakołyków niestety nie może się obejść ;)Polecam bardzo!
    Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 24 stycznia 2009 20:37

    Nie dość , że zdrowe , to jeszcze bardzo apetycznie wyglądające - świetne pierniczki Kuchareczko !

    autor abbra

    blog: www.mojekucharzenie.blox.pl

  • dodano: 24 stycznia 2009 20:12

    A dla mnie jak coś jest z mąki innej niż biała pszenna, to znak, ze zaraz będzie musiało być zrobione dla mojego M. ;) i tak będzie. Brzmi bardzo... mmm... rozkosznie :)

    autor Mafilka

  • dodano: 24 stycznia 2009 15:06

    Kuchareczko, one wyglądają pyszniutko:) Mają tyle dobroci w sobie - cynamon, daktyle, orzechy, migdały, morele i do tego sezam... no, to musi być niebianskie! :))

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 24 stycznia 2009 12:51

    Cokolwiek w nazwie ma arabskie, sprawia że się rozpływam... Kuchnia arabska jest dla mnie fascynujące - uwielbiam. Jestem pod wrażeniem :)

    autor kasiaaaa24

    blog: gotowaniecieszy.blox.pl/html

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 629 015  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl