Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 229 998 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Pita z Gyrosem

wtorek, 20 stycznia 2009 15:01
Skocz do komentarzy

Pita z Gyrosem

Znakomity przepis 
Iwonki na chlebek pita, który "chodził" za mną od bardzo dawna.
Zaledwie kilka dni temu przypomniała mi o nim Atina , serwując go z przepysznym Gyrosem, za którym swoją drogą przepadamy.
A że Gyros w połączeniu z ciepłym chlebkiem pita tworzy wyjątkowy duet, postanowiłam zaserwować go rodzince...powiem tylko tyle ,że już dawno  nie otrzymałam tyle pochwał i komplementów ;)
Bardzo polecam!






Chlebek Pita
(przepis na 12 - 16 sztuk)- Ja robię ok. 8-10 większych pit


Zaczyn:

 - 2 szklanki chłodnej wody

 - 1 łyżeczka suchych drożdży

 - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej ,(użyłam pszennej)


W dużej misce wymieszać wodę i drożdże. Dodawać stopniowo mąkę i mieszać drewnianą łyżką aż uzyska sie gładką, dość płynną masę. Miskę nakryć folią i odstawić na 8-10 godzin w chłodne miejsce. ( na noc)


Ciasto właściwe

 - 2.5 łyżeczki soli

 - 1-2 łyżki oliwy z oliwek

 - 2.5-3 szklanek mąki pszennej


Do miski z zaczynem dodać oliwę, sól i mąkę (nie wszystką na raz).
Wyrobić gładkie ciasto (8-10 min).
Ciasto odłożyć w wysmarowaną tłuszczem dużą miskę na 2-4 godziny ,aż urośnie 2-3 razy.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na powierzchnię wysypaną mąką .
Ugnieść trochę ,żeby pozbyć sie powietrza.
Ciasto podzielić na 12-16 części,( ja zrobiłam 10 wiekszych). 
Formować kulki i odstawić je przykryte ściereczka na 15-30 min.

Na wysypanej mąką powierzchni rozwałkować kulki na płaskie placki.
W czasie, gdy jedna pita się smaży, rozwałkować drugą kulkę.
Nie układać rozwałkowanych placków jeden na drugim. Nakryć je ściereczką.
Rozgrzać bardz mocno patelnię (nie smarować tłuszczem).
Położyć jeden placek i piec około 15 sekund. Przewrócić i piec 1.5 min. Placek zacznie się nadymać. Przewrócic jeszcze raz na drugą stronę.
Zmiejszyć ogień jeśli pita za szybko się rumieni.

Najlepsze są świeże i ciepłe pity. Usmażyć ile zjemy a resztę ciasta można przechowywać w lodówce przykryte ściereczka kilka dni i smażyć kiedy mamy tylko ochotę na pite:)
Surowe ciasto w lodówce można przechowywać nawet do 4 dni .

Nadzienie:

Składniki jak na sałatkę Gyros ,na którą przepis można znalezć: Tu ,
Tym razem do gyrosa dałam sos : czosnkowo-szczypiorkowy.







Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 23 listopada 2010 21:44

    Jestem pod wrażeniem przepisy świetne czytam i ślinka mi leci jest tyle rzeczy które musze zrobic pozdrawiam :)

    autor Patrycja

  • dodano: 09 marca 2010 15:36

    Izo:)
    Trochę mnie zdziwił fakt, iż z podanego przepisu (z 5 szklanek mąki !)... uformowałaś zaledwie 5 kulek???? To raczej nie możliwe, gdyż przepis jest na dużo wiecej sztuk.... więc coś po drodze musiałaś zrobic nie tak.
    Może swoje bułki wykonałaś tylko rozczynu i zaponiałaś o dalszej jego części?
    Zdecydowanie radzę Ci przeanalizować raz jeszcze przepis i dokładnie trzymać się proporcji składników i czasu wyrabiania, a pity z pewnością się udadzą.
    Jezeli w trakcie wyrabiania ciasto lepi się do rąk, to znak że należy dosypać mąki i dalej wyrabiać aż do skutku.
    Pozdrawiam:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 07 marca 2010 23:45

    a gdzie moj wpis?????????????????;/

    autor iza

  • dodano: 07 marca 2010 15:19

    Ehhh:(( właśnie robiłam te bułki kebabowe i nic mi nie wyszlo:( ciasto urosło moze ok 2 razy, ale jak sie do niego dotknelam cale opadlo, w rezultacie moglam uformowac z niego jedynie 5 kulek i to sredniej wielkosci...moze źle wyrobiłam ciasto, nie moglam go w ogole odkleic od rak wiec dodalam troche wiecej maki i moze dlatego?? a i jeszcze po usmazeniu bylo czuc drozdze w smaku a ciasto w srodku było jeszcze na wpół surowe:((((((((((Moze Wy mi Drogie Panie coś podpowiecie???? Bede bardzo wdzieczna!!!!

    autor iza

  • dodano: 26 stycznia 2010 19:49

    witam :) Właśnie to zrobiłem ;] mam 13 lat ale juz sobie z gorszymi rzeczami radziłem;D na zdięciu jest strasznie grube ciasto, ja ciasto rozwalkowałem bardzo cienko i mi sie super skladały i smażyły :)

    autor Jakub :)

  • dodano: 09 kwietnia 2009 18:54

    Kasiuczku:)
    O jak fajnie :)czuję się niezwykle zaszczycona :)Pozdrawiam serdecznie:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 09 kwietnia 2009 15:11

    jejku!!to od jakiegoś czasu moja ulubiona stronka:)
    na każdym przepisie z osobna dostaje ślinotoku:P
    przepisy są super napisane i wydaja sie byc przez to łatwe. i taki amator jak ja od razu z chęcią zabiera się za gotowanie:)
    pozdrawiam

    autor Kasiczka

  • dodano: 24 stycznia 2009 11:09

    Iis:)
    To znakomity sposób na obiad, zwłaszcza jak się ma przygotowane wcześniej ciasto w lodówce ;) Fajny przepis, dzięki. Pozdrawiam i życzę życzę samych przyjemniści w czasie podróży ;)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 23 stycznia 2009 11:34

    Wow:) to sie dopiero nazywa wyzerka;) Ciesze sie ze pita Wam smakowala:) pozdrawiam z Francji;)

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 22 stycznia 2009 0:40

    Kasiu24:)
    I ja też chętnie polizałabym monitor, bo po pitach pozostało tylko wspomnienie ;)Pozdrawiam:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 22 stycznia 2009 0:31

    Aniu:)
    Ślicznie dziekuję, Twoje pity też pyszne i sałatkę robisz podobną do mojej ;)Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 21 stycznia 2009 22:36

    Kuchareczko umarłam.... Zaraz poliżę monitor ;)

    autor kasiaaaa24

    blog: gotowaniecieszy.blox.pl/html

  • dodano: 21 stycznia 2009 15:10

    Ślicznie wyszły pity:) a ta sałatka mniam :)

    autor Ania

    blog: blogani.blox.pl

  • dodano: 21 stycznia 2009 12:10

    Casiapaw:)
    Dziękuję ;) ja również przepadam za takim jedzeniem, taka pita zawiera w sobie wszystkie moje ulubione dodatki, uwielbiam domowej roboty fast-foody;)Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 21 stycznia 2009 11:39

    O mamusiu, to pierwsze zdjęcie to szczyt rozkoszy! Uwielbiam takie jedzenie! :)

    autor casiapaw

    blog: dodajiwymieszaj.blox.pl

  • dodano: 21 stycznia 2009 10:39

    Majano:)
    Miło mi :) ja podobnie się śliniłam na widok pity u Atiny ;) Pozdrawiam serdecznie :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 21 stycznia 2009 10:30

    Och, cudownie wygląda, oblizuję się straszliwie ! Mniam!!! :))

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 21 stycznia 2009 10:26

    Atino :)
    Wielkie dzięki :) Te pity to właśnie moja powtórka , za pierwszym razem gdy je przygotowałam ( z połowy przepisu ) ,tak nam zasmakowały ,że wszystko na raz zjedliśmy i nawet zdjęcia im nie zrobiłam;) Bardzo fajny przepis.Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 21 stycznia 2009 9:48

    Kuchareczko cudowene! Aż mi w brzuszku zaczęło burczeć:) Wyglądają obłędnie i koniecznie muszę zrobić powtórkę:) Pozdrawiam:)

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 564 656  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl