Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 095 007 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Chleb żytnio-pszenny ,bardzo dobry :)

sobota, 17 stycznia 2009 19:06
Skocz do komentarzy


Chleb żytnio-pszenny , bardzo dobry:)

Muszę powiedzieć ,że ostanio jestem tym chlebkiem zauroczona, piekę go już któryś raz z rzędu i wszystkim nam on bardzo smakuje.
Ma wspaniały ,  bardzo smaczny  sprężysty miąższ, lekko wilgotny z tysiącem średniej wielkości dziurek ,do tego chrupką skórkę...czego można chcieć więcej od chlebka:)
 Ponoć bardzo długo zachowuje świeżość , bo aż 7 dni! , mnie nie było dane to sprawdzić , gdyż chlebka na drugi dzień po upieczeniu...już nie ma ;)
Przepis od
Liski .
Bardzo polecam :)






Piekłam w dwóch blaszkach o wymiarach: 27cm x 13cm


Zaczyn:
 - 360 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
 - 300 g wody
 - 20 g zakwasu żytniego

Ciasto właściwe:
 - 230 g mąki żytniej
 - 300 g mąki pszennej
 - 400 g wody
 - 1 płaska łyżka soli morskiej (jeśli używamy soli zwykłej, należy dać jej mniej)
 - 3 g drożdży suszonych instant (=1 łyżeczka)

Zaczyn
Wieczorem, przed pójściem spać:

Składniki zaczynu mieszamy w misce. Nie miksujemy, chodzi tylko o to, żeby wszystko się połączyło.
Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 12-16 godzin.

Następnie:

dodajemy do zaczynu wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie - może być mikserem, ale nie za długo, tak ok. 5 minut - by składniki się połączyły.

Zostawiamy pod przykryciem na ok. 30-60 minut.

Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem słonecznikowym i otrębami żytnimi (dzięki temu moje chleby nigdy nie przywierają. Nie smaruję ani masłem, ani oliwą.)
Zostawiamy do wyrośniecia na 50-60 minut. Ja spryskuję wierzch olejem.
Jeśli jest ciepło, zdarza się, że już po 30 minutach ciasto jest wyrośnięte.( moje chlebki wyrastały 2 i 0,5 godziny.)

Piekarnik nagrzewamy do 230 st C.

Wyrośnięte ciasto posypujemy, czym kto lubi. (ja pomalowałam roztrzepanym jajem z odrobiną wody).
Wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy: 15 min. w 230 stopniach C z termoobiegiem (z parą ),
następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C. i pieczemy przez 30-40 min.
(jeżeli chlebek sie za bardzo rumieni na wierzchu, można go przykryć folią aluminiową )

Po upieczeniu wyjmujemy koniecznie z blaszki i dokładnie studzimy. Nie kroimy gorącego chleba (potem jest lepszy, naprawdę :-)

Smacznego:)




Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 03 czerwca 2011 20:12

    Pięknie ten chlebek wygląda, więc nabrałam chęci, aby go upiec. Ale właśnie skapitulowałam kiedy zaczęłam czytać jak się robi zakwas. Jest to dla mnie rzecz nie do wykonania. Chlebka nie będzie.

    autor monika

  • dodano: 25 marca 2011 10:53

    Witam,mam takie pytanie gdzie mogę kupić ten zakwas żytni?

    autor Etna

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 24 stycznia 2011 20:46

    Chlebek pierwsza klasa. Piekę już kilka miesięcy ale tak pysznego jeszcze zrobić mi się nie udało:) pozdrawiam

    autor Marcin Kosy

  • dodano: 23 stycznia 2010 23:10

    Chętnie bym skorzystała z przepisu ale nie mam zakwasu żytniego ,jak go się robi ?będę wdzięczna za odpowiedz.

    autor marina_ii2

  • dodano: 03 kwietnia 2009 9:40

    Dorko:)
    Bardzo się cieszę że chlebuś smakował:) Mi niekiedy też popęka skórka, ale to chyba nie jest wina zbyt krótkiego wyrastania, prędzej zbyt wysokiej temperatury, tak mi się wydaje.
    A ten chlebek też wolę bardziej słony i daję do niego ciut więcej soli niż w przepisie ;) Pozdrawiam serdeczenie :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 02 kwietnia 2009 10:42

    Dzisiaj upiekłam chlebek według tego przepisu.Jest pyszny.Mój jednak trochę popękał,chyba nie dałam mu wyrosnąć jak należy.Następnym razem dodam jednak więcej soli.Wolę chleby bardziej słone:)
    Dziękuję za fantastyczny przepis

    autor DORKA

  • dodano: 22 stycznia 2009 0:37

    Magdo:)
    Wcale się nie dziwię ,że Ten chlebek jest i Twoim ulubionym;) dla mnie smakuje przepysznie i jak narazie wiedzie prym wśród moich wypieków :)
    Też mam zamiar z nim nieco poeksperymentować, tylko muszę uzupełnić zapasik mąki;) Pewnie też wypróbuje z mąką orkiszową .
    A możesz mi powiedzieć ,jakiego typu orkiszowej użyłaś ? Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 21 stycznia 2009 19:18

    I to jest też mój ulubiony chleb :-)
    I dzięki, że na Twoich zdjęciach Twój chleb wygląda tak jak mój (lub na odwrót ;))
    Pozdrawiam :-)

    PS Teraz experymentuję z różnymi mąkami przy nim. Pyszny jest z domieszką orkiszowej. Polecam.

    autor Magda

  • dodano: 21 stycznia 2009 10:29

    Atino:)
    To świetnie ,że go upiekłaś, już nie mogę sie doczekać Twojego wpisu:) Chlebek jest boski w smaku!!!
    A co do zaproszenia?...czy teraz Ty będziesz gospodarzem "Weekendowej piekarni"?...bo skoro tak to muszę się przyłączyć ;)Buziaki.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 21 stycznia 2009 9:54

    oczywiście, że zgadłaś! Dodam go niedługo - pewnie jutro. Mam małe zaległości. Ale już dzisiaj Cię zapraszam, bo będzie u mnie zaproszenie i mam nadzieję, że z niego skorzystasz;) Pozdrawiam!

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

  • dodano: 20 stycznia 2009 14:32

    Atino:)
    Bardzo mi miło, dziękuję :)
    Hm...skąd wiesz ,że ten chlebek jest taki smaczny?, pewnie też go upiekłaś ;) Tylko ,że byłam u Ciebie i jeszcze go tam nie ma ,czy zgadłam :)???Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 20 stycznia 2009 12:24

    Kuchareczko cudowny chlebek! Zastanawiam się jak to się stało, że tutaj nie ma mojego wpisu? Byłam pewna, że go dodawałam - a tu nic...? Nie ważne, ważne, że chlebek jest pyszny! A wiesz skąd ja to wiem?;) Pozdrawiam!

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

  • dodano: 18 stycznia 2009 10:39

    Iis:)
    Koniecznie zrób, to nic skomplikowanego a na zakwasie można upiec o wiele smaczniejsze chlebki niż na drożdżach, dłużej zachowujące świeżość:).
    Pozdrawiam:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 17 stycznia 2009 23:39

    kolejny chleb na zakwasie. Musze kiedys zrobic ten zakwas bo bez niego nie moge piec wielu pysznych chlebkow

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 17 stycznia 2009 21:19

    Edysiu:)
    Bardzo mi miło:)
    Nie obawiaj sie zakwasu, ja swój zrobiłam ze strony"Leśnego zakątku", udał się od razu , do dzis nie mam z nim żadnego problemu, trzymam go w lodówce , dokarmiam raz w tygodniu na oko i odlewam tyle ,ile akurat potrzebuje, aby upec kolejny chlebuś.Polecam Ci gorąco nastawienie zakwasu;) Pozdrawiam.

    Danusiu:)
    Bardzo się cieszę, że znalazł on uznanie w twoich oczach:) Bardzo , ale to bardzo zrobiło mi się miło :)Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 17 stycznia 2009 21:02

    Kuchareczko, chlebuś piękny, śmiem napisać, że ładniejszy od oryginału
    / przepraszam autora przepisu /

    autor dana

    blog: www.dancia.bloog.pl

  • dodano: 17 stycznia 2009 20:29

    Cudny chlebek i takie ładne dziurki ma! Ja na razie boję się zakwasu, a szkoda, bo już tyle wspaniałych chlebów widziałam pieczonych właśnie na zakwasie.

    autor edysia79

    blog: przystole.blox.pl/html

  • dodano: 17 stycznia 2009 20:10

    Kasiu24:)
    Bardzo dziękuję .
    Spróbuj, to nic wielkiego, a takie pieczenie daje tyle radości, namawiam Cię gorąco , podobnie zreszta jak Majanę :)Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 17 stycznia 2009 20:07

    Majanko:)
    Dziękuję , chlebek jest wspaniały...Majano, myślę że najwyższy czas nastał, abyś i Ty upiekła jakis chlebek ;) jeżeli tak wspaniale udają Ci się serniki, które wcale nie tak łatwo jest upiec to pewnie z chlebek też poradzisz sobie bez problemu, spróbuj :) Pozdrawiam

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 17 stycznia 2009 20:06

    Kuchareczko piękny chlebek. Ja wciąż boję się pieczenia chleba na zakwasie. Niesamowicie apetyczny :)

    autor kasiaaaa24

    blog: gotowaniecieszy.blox.pl/html

Komentuj z OpenID

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  8 382 506  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl