Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 263 629 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Pierożki z tuńczykiem z ciasta francuskiego

wtorek, 06 stycznia 2009 14:12
Skocz do komentarzy

Pierożki z tuńczykiem z ciasta francuskiego


Fenomenalne pierożki...delikatne , kruche z przepysznym nadzieniem, znakomite na przyjęcie, zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam!
Przepis z "Poradnika Domowego"




 
Składniki:

 - 400 g mrożonego ciasta francuskiego ( użyłam świezego ciasta)
 - 2 puszki tuńczyka w oleju
 - 4 jajka ugotowane na twardo
 - 2 surowe jaja
 - czerwona cebulka
 - 1 łyżka oliwy
 - 1 łyżka kaparów
 - 2 łyżki śmietany
 - pieprz, sól
 - natka pietruszki
 - 2 łyżki posiekanego szczypiorku


Ciasto francuskie rozmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Jajka pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie. Kapary odsączyć ,drobno pokroić i wymieszać z odsączonym z zalewy tuńczykiem, ugotowanymi jajkami, surowym jajkiem oraz cebulką. Dodać śmietanę, doprawic solą i pieprzem.

Ciasto pokroić na 32 kwadraty i po nałożeniu nadzienia, poskładać je na pół, zlepić brzegi pierożków.
Pierożki układać na blaszce wyścielonej dwiema warstwami pergaminu, posmarować rozmąconym jajkiem z dodatkiem odrobiny wody i piec 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Smacznego:)





Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 29 kwietnia 2011 19:06

    Zrobiłam dzisiaj te pierożki z tuńczykiem. Rodzinka była zachwycona. Zajadali się, aż do ostatniej sztuki! Były przepyszne! Świetny przepis.

    Pozdrawiam

    autor Mirela

  • dodano: 16 lutego 2011 19:39

    nie napisałaś w przepisie co zrobić z tym szczypiorkiem i pietruszką;)

    autor Gośka

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 14 lutego 2011 19:03

    Zrobiłam w zeszłym tygodniu i wyszły przepyszne,serdecznie polecam ten przepis;)

    autor Lacrymosa91

  • dodano: 11 stycznia 2010 16:42

    Wyglądają przepysznie i na pewno tak samo smakują:). Pozdrawiam

    autor bluszszcz

    blog: bluszszcz.blox.pl

  • dodano: 10 stycznia 2009 20:32

    Danusiu:)
    Masz rację , z takiego ciasta można wyczarować dosłownie wszystko:) jestem ciekawa co Ty wyczarujesz;)Pozdrawiam.

    Iis:)
    No właśnie a może jednak lubisz tatara? bo skoro go jeszcze nie próbowałaś to może wypróbuj;) ja tatara uwielbiam :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 08 stycznia 2009 19:03

    Kuchareczko tatara to ja nigdy nie jadlam, ale wydaje mi sie ze nie lubie;) Moze i lubie?;)

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 07 stycznia 2009 19:53

    Wyglądają wspaniale !!!
    Z ciasta francuskiego można różności tworzyć, muszę coś wymyślić

    autor dana

    blog: www.dancia.bloog.pl

  • dodano: 07 stycznia 2009 10:26

    Iis:)
    O ile sobie przypominam to chyba jednak jest coś czego nie lubisz...tatar ;)))
    A tak poważnie to mi również prawie wszystko smakuje;)

    Majano:)
    Dziękuję, ciasto francuskie równiez jest moim ulubionym ciastem , można z niego wyczarować całe mnóstwo smacznych rzeczy i to w niezwykle szybkim czasie :)

    Grumko:)
    Myslę ,że nie muszę Cię namawiać do ich upieczenia, zresztą zauważyłam na Waszym blogu ,pastę z tuńczyka i kaparów a to nadziedzie jest zupełnie podobne, tyle że w cieście francuskim :)
    Tak więc czekam na Wasze pierożki ;)

    Kasiu24:)
    Wielkie dzięki:) Oczywiście bardzo je polecam!!!

    Pozdrawiam Was wszystkich:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 07 stycznia 2009 9:02

    Wow! Rewelacja! No i super pomysł połączenia smaków. Mniam mniam :)

    autor kasiaaaa24

    blog: gotowaniecieszy.blox.pl/html

  • dodano: 07 stycznia 2009 7:00

    Kapitalne! Coś mi mówi, że w czasie jakiejś krótkiej przerwy w naszej wędrówce sobie coś takiego zapodamy;-) Pozdrawiam!

    autor grumko

    blog: grumko.blox.pl

  • dodano: 06 stycznia 2009 21:58

    Muszą być pyszne, wyglądają genialnie! :) Ja także bardzo lubię francuskie ciasto :)

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 06 stycznia 2009 20:07

    bardzo lubie ciasto francuskie wiec te pierozki pewnie by mi smakowaly. Zreszta ja wszystko lubie;)

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 06 stycznia 2009 16:58

    Rudasku:)
    Bardzo się z tego powodu cieszę ;))
    pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 06 stycznia 2009 16:38

    no to chyba zacznę w końcu coś gotować.Narobiłaś mi smaka.Pozdrowionka

    autor rudasek35

    blog: www.kawusia35.bloog.pl

  • dodano: 06 stycznia 2009 16:30

    Olu :)
    Są przepyszne, bardzo mocno je polecam:) Pozdrawiam

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 06 stycznia 2009 15:37

    Fajny, oryginalny przepis. Wyobrażam sobie to kruche nadzienie i delikatny mięciutki farsz :)
    Pozdrowienia

    autor ola.cruz

  • dodano: 06 stycznia 2009 14:45

    Atinko:)
    Ślicznie Ci dziękuję i oczywiście polecam ich wyprobowanie :)Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 06 stycznia 2009 14:36

    Kuchareczko pysznie wyglądają:) A jakie im śliczne zdjęcia zrobiłaś:) Cudowne:) Pozdrówka:)

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 679 265  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl