Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 094 871 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Potrawka z kurczaka

sobota, 03 stycznia 2009 17:21
Skocz do komentarzy

Potrawka z kurczaka

Po dość sytym światecznym jedzeniu, czas na coś lekkiego i dietetycznego, do takich lekkich i smacznych dań zaliczam potrawkę z kurczaka.
Delikatne mięsko z kurczaka z dietetycznym ryżem w kwaskowym sosiku z dodatkiem marchewki z groszkiem...ulubione danie mojego synka niejadka , zresztą nasze również :)
Polecam:)






Składniki :

  - 0,5 świeżego kurczaka
 - włoszczyzna z wiekszym dodatkiem marchwi
 - 0,5 puszki groszku konserwowego 
 - 0,5 szklanki mleka lub śmietanki ( dałam mleko)
 - 2 woreczki ryżu
 - ocet winny lub sok z cytryny
 - cukier, sól, pieprz biały
 - 1 łyżka masła

Dodatkowo:
 -garść rodzynek do sosu ( można je pominąć )


Kurczaka z dodatkiem włoszczyzny i przypraw ugotować jaj na rosół.
Miękką marchewkę wyjąć  z rosołu, pokroić w kostkę i wymieszać z odcedzonym groszkiem, dodac 1 łyżkę masła i podgrzać chwilkę na gazie.
Doprawić solą, pieprzem i cukrem .

Ryż ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.

Z rosołu odlać do drugiego garnka taką ilość wywaru  z jakiej  chcemy uzyskać sos. Przecedzić go przez sito.
W 0,5 szkl. mleka lub śmietanki rozpusćić łyżkę mąki ziemniacznej i wlać do przecedzonego rosołu, dodać ok. 1-2  łyżeczki octu winnego  odrobinę cukru, białego pieprzu i soli.
Całość doprowadzic do wrzenia i wyłączyć gaz, jeżeli konsystencja jest za rzadka , należy ponownie w małej ilości mleka rozpuścic odrobinke mąki i dodać do sosu i ponownie go podgrzać, jeżeli za gęsta dolać rosołu.

Na talerzach każdemu włożyć porcję ryżu ze sosem, groszek z marchewką oraz kawałek ugotowanego mięsa :)

Smacznego:)


Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 06 stycznia 2013 15:33

    ja robie tak: fileta z kurczaka kroje na kostki podsmażam, marchewke i groszek smaże od razu (bez gotowania) i dalej jak tutaj. a rosołek biore z dnia poprzedniego :) ale przepis stąd. pycha :))

    autor ninka

  • dodano: 21 października 2010 10:36

    Ja jeszcze na samym koncu, kiedy sos jest zestawiony z ognia dodaje rozmącone (ewentualnie ze śmietanką) żółtko. i już tego nie stawiam na ogień :)

    autor SylwiaPili

  • dodano: 09 października 2010 18:53

    poraz pierwszy robilam potrawke, skorzystalam z Twojego przepisu,pysznosci

    autor Ania

  • dodano: 25 sierpnia 2010 17:03

    mnie takim czymś karmiono w szpitalu, kurczaka tam nie widziałem jakieś dwie, trzy skórki ale smak wspaniały dlatego w niedzielę gotuję dla moich dziewczyn.

    autor sq6fhp

  • dodano: 07 sierpnia 2010 4:17

    koniecznie dodac na koniec do potrawki posiekana zielona natke z pietruszki

    autor basia

    blog: .....

  • dodano: 23 stycznia 2010 14:16

    uwielbiam potrawkę,spróbuj ją sobie któregoś razu zjeść z pomarańczkiem zamiast marchewki z groszkiem,dla mnie to ekstaza smaków nie sposób jej opisać

    autor kimińska

  • dodano: 09 stycznia 2010 19:01

    Wyprobowalam dzis Twoj przepis i jest naprawde rewelecyjny..kochany maz ktory nie lubi bialego sosu - zajadal sie ta potrawka az mu sie uszy trzesly.
    Dziekuje

    autor Bianka

  • dodano: 09 listopada 2009 14:18

    moja mama gotowala a moja stara nie chce pozdrawiam gotujące babki

    autor estapol1

  • dodano: 16 sierpnia 2009 17:07

    moj sosik to tez z sokim z cytryny pycha ,nadaje tego ''czegos'' w smaku,czyli rosolek +smietana z lyzka lub 1,5 lyzki maki ziemniaczanej gotujemy +rodzynki i sok z połówki cytryny +sol i pieprz ,rewelacja .naprawde iscie krolewskie danie,do tego rosolek na pozniej ktory zostal z gotowania kurczaka,

    autor istotka

  • dodano: 30 stycznia 2009 11:16

    Pawle :)
    Istotnie przepis nieco inny, ale smak zapewne zbliżony. Twój zapowiada się równie ciekawie, więc może następnym razem ja posłużę się przepisem od Ciebie ?:)
    My również przepadamy za potrawką, zwłaszcza mój mały synek:)Pozdrawiam serdecznie .

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 28 stycznia 2009 10:46

    Muszę przyznać że przepis na potrawkę inny niż mnie nauczono. Będę musiał tak spróbować. Mój sos wygląda tak: łyżka tłuszczu do garnka, rozpuścić, do tego około 3 łyżek mąki. Wymieszać i jak gęstnieje dodawać przestydzony, przecedzony rosół. Jak otrzymamy gładką, gęstą masę dodaję soku z pół cytryny. Zdejmuję z ognia i zaciagam śmietaną. Ot, taki jest mój przepis. U mnie w domu danie na niedzielę. Bez potrawki niedziela stracona. Pozdrawiam. Paweł

    autor budgie2005

  • dodano: 05 stycznia 2009 22:19

    Iwonko:)
    Podobnie jak ja, w dziecinstwie zjedzenie potrawki traktowałam jako zło konieczne, a teraz sama w domu ją przygotowuje i cała rodzinka się nią zajada ;)Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 05 stycznia 2009 19:57

    ojej jak mi to przypomina dom:) Moja mama dosc czesto robila potrawke. Jakos za nia specialnie nie przepadalam ale teraz chetnie bym zjadla:)

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 05 stycznia 2009 10:32

    Majano:)
    To bardzo się cieszę, bo to moje ulubione danie:)Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 04 stycznia 2009 23:25

    Uwielbiam takie jedzonko! :))) Slinka mi cieknie . ;))

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

Komentuj z OpenID

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  8 380 811  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl