Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 129 118 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Tatar

środa, 31 grudnia 2008 17:08
Skocz do komentarzy

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009

Tatar

Tatar dla prawdziwych smakoszy... wbrew podzielonym opinią na jego temat, dla mnie to przekaska doskonała , jeżeli ma na długo pozostać w naszych wspomnieniach musi być przygotowany z najwyższej jakości  świeżego mięsa, najlepiej świeżo zmielonego, wołowo-wieprzowego.
Wszystkim niezdecydowanym polecam go wypróbowac ,gdyż smakuje wybornie!.
Moja propozycja do "Kuchni Światecznej i Noworocznej".
Polecam:)




Składniki:

 - ok. 600g  chudej wołowiny
 - ok. 400g polędwicy wieprzowej.
 - 2 cebule
 - 3 ogórki konserwowe
 - 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
 - 3 ząbki czosnku
 - sól, pieprz

Umyte mięso starannie oczyścić z pozostałych błon i dwukrotnie zmielić przez maszynkę.
Następnie wymieszać z oliwką ( która ma zapobiec ciemnieniu mięsa).
Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do mięsa, doprawić delikatnie solą i pieprzem, ale nie za dużo( gdyż ostateczny smak każdy doprawi sobie na talerzu).
Z miesa uformować kilka kuli z miejscem na żółtko.
Jajka sparzyć wrzątkiem, oddzielić od białka a żółtka ułożyć na tatarach.
Dookoła mięsa ułożyc pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę oraz ogórka .
Podawać świeże tuż po przygotowaniu .
Smacznego:)

Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 14 grudnia 2010 21:28

    Tatar to pyszna przekąska. Nie zgodzę się z mieleniem mięsa tym bardziej dwukrotnym. Mięso na tatara należy posiekać. Dla mnie nieodzownym dodatkiem jest ogórek kiszony, który musi być od baby(zdecydowanie nie nadaje się ten sklepowy) oraz marynowane grzybki. Po tatarze należy wypić "setkę" dobrze zmrożoną:) Pozdrawiam i życzę smacznego.

    autor Tomasz

  • dodano: 25 czerwca 2010 15:23

    czy dobry jest tatar bez żółtka?

    autor wiesia

  • dodano: 04 września 2009 9:37

    Swietny jest ten tatar
    First clas

    autor Super_sila

    blog: daniel_silka@wp.pl

  • dodano: 05 stycznia 2009 22:15

    Danusiu:)
    Chyba masz ten sam problem co mój mąż, on przepada za tatarem, ale na surowe zołtko nie może patrzeć, dlatego kiedyś prosił mnie o wcześniejsze wymieszanie mięsa z żółtkiem i wtedy było juz wszystko ok, jak go nie widział to mu smakowało ;)
    A zastapic żółtka w tatarze, pewnie się nie da ono jest w nim wręcz...dopełnieniem :)Pozdrawiam serdecznie .

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 05 stycznia 2009 20:51

    Uwielbiam tatar, ale nie mogę przełamać się co do żółtka. Ostatnio jadłam bez.
    Szukam czegoś co by zastąpiło żółtko, niestety do tej pory nie znalazłam

    autor dana55113

    blog: dancia.bloog.pl

  • dodano: 01 stycznia 2009 19:58

    Grumko:)
    To zupelnie jak My, uwielbiamy tatara :)Ustalając jadłospis Sylwestrowy w pierwszej kolejności jednogłośnie wymieniliśmy tatara ;).
    Przygotowując go w domu, od dawna słyszałam , że dodatek wieprzowego mięsa do wołowego daje w rezultacie jeszcze lepszy smak, dlatego tak właśnie robię , chociaż zdarza mi się zrobic tatary z samej wołowiny:).Pozdrawiam Noworocznie:).

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 01 stycznia 2009 19:26

    OOO i tu mnie masz;-) Koło tatara to ja przejść spokojnie nie mogę;-) Może u nas czytałaś, że to dla mnie najwspanialsza rzecz na świecie!;-) Trochę dziwne jest to połączenie wołowiny z wieprzowiną, ale wypróbuję. Pozdrawiam noworocznie!

    autor grumko

    blog: grumko.blox.pl

  • dodano: 01 stycznia 2009 19:05

    Iis :)
    No ja akurat nie ma z tym problemu, nie przeszkadza mi w tej potrawie ani surowe mięso ani też zółtko, to samo tyczy sie sushi czy tzw. kogla-mogla .Bardzo cenię sobie smak takich potraw, tylko pod warunkiem ,że są świeże!
    Pozdrawiam Noworocznie:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 01 stycznia 2009 15:44

    oj na tatar to ja raczej sie nie skusze. Nie moge nawet myslec o zjedzeniu surowego miesa i zoltka.

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  9 436 378  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl