Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 094 818 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ryba opiekana w zalewie octowej

niedziela, 28 grudnia 2008 14:59
Skocz do komentarzy

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009



Ryba opiekana w zalewie octowej


W zalewie octowej możemy zrobić każdy rodzaj ryby, ja użyłam fileta mintaja i pangi.
Tak przygotowane rybki mają bardzo fajny smak, są doskonałe jako zimna przekąska i co istotne ...możne je długo przechowywać w lodówce a zatem zrobić na kilka dni przed planowaną imprezą :) .
To moja propozycja do "Kuchni Sylwestrowej", chociaż do świątecznej równie dobrze pasująca :)
Polecam!



Składniki:

 - 1 -2 kg filetów z dowolnej ryby
 - jajko
 - bułka tarta
 - olej do smażenia
 - sól, pieprz

Zalewa :

- 1 szkl. octu

 - 4 szkl. wody

 - 6 łyżek cukru

 - 2 łyżki soli

 - 3 ziarna ziela angielskiego
 - 1 listek laurowy
 - 2 duże cebule

Ryby obtoczyć w jajku, bułce i usmażyć na złoty kolor na oleju.
Usmażone ryby ułożyć w naczyniu.

Zalewa:

Wszystkie składniki na zalewę oprócz cebuli, umieszczamy w garnku i doprowadzamy do zagotowania.
Cebulę kroimy w pióra i dodajemy do zalewy ,gdy zacznie się gotować.
Całośc gotujemy chwilkę na gazie i odstawiamy do przestudzenia.
Zimną zalewą zalewamy ryby i odstawiamy do lodówki.

Smaczego:)



Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 10 grudnia 2012 11:13

    bardzo lubię ryby jeść. Nie znoszę zapachu ich smażenia. I tak na ogół ryby jadam w restauracjach(zaprzyjaźnionych). Rybę wg tego przepisu robię dziś.Zapas mam w zamrażalniku z połowu mego brata. Złowił je w morzu Północnym.Smacznych świąt

    autor Malina

    blog: Kursantka

  • dodano: 07 grudnia 2012 15:02

    rybka wysmienita palce lizać doskonała zarówno na wigilie jak i na sylwestra... pychotka, uwielbiam

    autor moniakubi

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 22 lutego 2011 12:04

    rewelka palce lizac

    autor gac

  • dodano: 14 stycznia 2011 10:55

    3 kubki wody, 1 kubek octu 10%, 2 łyżki cukru,kilka ziarenek pieprzu,trochę gorczycy, kilka listków laurowych,kilka ziarek ziela angielskiego i trochę soli do smaku. Wszystko razem gotować ok. 5 minut.Gorącą zalewą zalać usmażone i przełożone cebulą ryby.

    autor SUPER PRZEPIS NA RYBĘ W ZALEWIE

  • dodano: 23 grudnia 2010 16:43

    Czy taka ryba jest lekkostrawna?

    autor Natalia

  • dodano: 23 grudnia 2010 11:39

    10 NA 10 :):):). REWELACJA !

    autor GosiaDGZC

    blog: -

  • dodano: 23 grudnia 2010 11:36

    RYBA W TEJ ZALEWIE JEST WYŚMIENITA !. BARDZO DOBRE PROPORCJE CHOĆ JA DOSTOSOWAŁAM SIĘ DO TEGO BY ZESZKLIĆ CEBULKĘ NA OLEJU I BARDZIEJ PRZYPRAWIĆ RYBKĘ :):):). JUTRO WIGILIA A RYBA Z GODZINY NA GODZINĘ UBYWA Z LODOWKI... :). SMACZNEGO !.

    autor GosiaDGZC

  • dodano: 09 listopada 2010 12:47

    Heyka - a ta rybka to może być mrożona

    autor maja

  • dodano: 09 października 2010 23:38

    Dziekuje,za przepis ..idezalewac robic rybki

    autor wiosenka

    blog: TaBaza

  • dodano: 26 lipca 2010 19:40

    Bardzo dobra zalewa ; )

    autor kiciaczek096

  • dodano: 17 marca 2010 13:14

    Ja cebulę co ryby w zalewie octowej, wcześniej szklę na tłuszcz, poszczególne warstwy obsmażonej ryby przekładam tą cebulką i zalewam na koniec gorącą zalewą. Podsmażona cebula dodaje super smaku.

    autor gosia

  • dodano: 22 grudnia 2009 12:20

    mniam mniam, taka rybka jest przepyszna, dzisiaj właśnie będę ją robić :)

    autor Bożena

  • dodano: 15 listopada 2009 0:24

    Cezarze:)
    Używam octu 10 %

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 14 listopada 2009 12:51

    pytanie tylko do jakiego stężenia octu 10 czy 3% jest ta zalewa ?
    cezar

    autor szczupal

    blog: cezar

  • dodano: 16 sierpnia 2009 17:00

    czy taką rybę można pasteryzować żeby dłużej przechowywać np, kilka miesięcy?

    autor łza

  • dodano: 06 lutego 2009 12:33

    Lepiej zalewać gorącą zalewą

    autor jarek 02956

  • dodano: 31 grudnia 2008 11:49

    Kasiu24:)
    Przepis jest tak prosty ,że wręcz grzechem byłoby go nie wypróbować:)
    A na imprezkach rybka smakuje doslownie wszystkim, szczególne upodobali ja sobie panowie ;)Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 30 grudnia 2008 23:38

    Bardzo lubię taka rybe, ale nigdy sama nie robiłam. A że przepis prościutki, to chyba się skuszę :)

    autor kasiaaaa24

    blog: gotowaniecieszy.blox.pl/html

  • dodano: 29 grudnia 2008 11:20

    Majano:)
    Własnie w moim rodzinnym domu często taka rybka gosciła, więc w tym roku nie moglo jej zabraknąć i u mnie :) Pozdrawiam :).

    iis :)
    Moja mam równiez była ekspertem w przygotowaniu tekiej rybki na swieta .Teraz ja zaczynam przejmować pałeczkę :)Pozdrawiam serdecznie.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 29 grudnia 2008 10:36

    Ta rybka przypomnia mi Swieta u moich rodzicow. Moja mama zawsze ja robi:)

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

Komentuj z OpenID

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  8 380 241  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl