Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 122 577 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Sernik na ciemnym spodzie

sobota, 27 grudnia 2008 15:51
Skocz do komentarzy


Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009


Sernik na ciemnym spodzie

Sernik to ciasto przewodnie każdego większego przyjęcia ... mające bardzo wiele twarzy i smaków. Ten dzisiejszy ma lekką woń arakową i cudowny wygląd, gdyż biel masy serowej cudownie odbija się na ciemnym cieście. 
Nie wyobrażam sobie świat bez sernika :)
Dodam ,iż serniczek zawsze się udaje i bardzo wszystkim smakuje :).

Przepis od Kasi D. z S. :)






Ciasto:

 - 3/4 kostki margaryny

 - 3 szkl. mąki

 - 1 szkl. cukru

 - 4 żółtka

 - 2 łyżki kwaśnej śmietany

 - 2 łyżki kakao

 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 Masa serowa:

 - 1 kg sera półtłustego ( dałam wiaderkowy).
 -6 żółtek

 - 1,5 szkl. cukru

 - 6 białek

 - 1 budyń śmietankowy

 - 1 kostka margaryny

 - kilka kropel olejku arakowego ok.5-7

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto należy wysypać na stolnice i zagnieść z nich ciasto. Następnie  wstawić do lodówki.

Do masy serowej należy ubić robotem:  margarynę z żółtkami i większą połową cukru. Następnie dodawać  po łyżce sera ,ciągle ubijając masę robotem. Na koniec dodać budyń w proszku i olejek arakowy.

Białka należy ubić na sztywną pianę , pod koniec ubijania dodać pozostały cukier.
Ubite białka wmieszać delikatnie łyżką  do masy serowej.
Na wysmarowaną tłuszczem blachę ,wyłożyć większą połowę ciasta, na to masę serową i na wierzch pozostałą część ciasta ,startą na tarce o dużych otworach.

Sernik należy piec około 1 godzinę ( +ok.10min) w temp. 200 stopni C. ( piekłam bez termoobiegu ).
Pozostawić w lekko uchylonym  piekarniku do wystudzenia. 
Blaszka miała wymiar : 25 cm x40 cm .
Smacznego:)






Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 31 marca 2011 9:07

    Ciasto wyszło pyszne :)

    autor pysia

    blog: ptysia84

  • dodano: 13 stycznia 2011 20:04

    Przepyszny sernik .Odpisałem przepis
    i upiekłem.Poprostu bąba.Od dawna szu-
    kałem przepisu na sernik na ciemnym
    biszkopcie i wkońcu znalazłem.

    autor pyszny

    blog: sernik

  • dodano: 13 stycznia 2011 20:04

    Przepyszny sernik .Odpisałem przepis
    i upiekłem.Poprostu bąba.Od dawna szu-
    kałem przepisu na sernik na ciemnym
    biszkopcie i wkońcu znalazłem.

    autor pyszny

    blog: sernik

  • dodano: 09 stycznia 2011 14:58

    piekłam to ciasto i jest pyszne :) mniam mniam

    autor monika34

  • dodano: 01 stycznia 2011 16:46

    super ciacho

    autor Patrycja

    blog: pati

  • dodano: 23 grudnia 2010 11:03

    MisiqA:)
    To ciasto kruche, które tak właśnie się zachowuje:)
    Ciastem oblepiasz blachę, ono będzie klejące i raczej będzie trzeba użyć rąk do jego wyłożenia niż wałka.
    Czym mniej użyjesz mąki do jego podsypania, tym ciasto będzie lepsze, dlatego trzeba to robić bardzo szybko,(najlepiej ręce zanurzać w mące, przed każdym kolejnym sklejaniem ciasta, nie dosypuj mąki do ciasta!!!).
    Masa serowa też jest dość lejąca, ścierane na wierzch ciasto, będzie się w niej zatapiać i nie zakryje całkowicie wierzchu ciasta, pózniej pod wpływem pieczenia ciasto na wierzchu powinno się rozpłynąć i połączyć.
    Do masy dodajesz pianę z 6 białek.
    Piekłam to ciasto juz wiele razy i tak właśnie ono wyglada przed upieczeniem;)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 23 grudnia 2010 11:00

    MisiqA:)
    To ciasto kruche, które tak właśnie się zachowuje:)
    Ciastem oblepiasz blachę, ono będzie klejące i raczej będzie trzeba użyć rąk do jego wyłożenia niż wałka.
    Czym mniej użyjesz mąki do jego podsypania, tym ciasto będzie lepsze, dlatego trzeba to robić bardzo szybko,(najlepiej ręce zanurzać w mące, przed każdym kolejnym sklejaniem ciasta, nie dosypuj mąki do ciasta!!!).
    Masa serowa też jest dość lejąca, ścierane na wierzch ciasto, będzie się w niej zatapiać i nie zakryje całkowicie wierzchu ciasta, pózniej pod wpływem pieczenia ciasto na wierzchu powinno się rozpłynąć i połączyć.
    Do masy dodajesz pianę z 6 białek.
    Piekłam to ciasto juz wiele razy i tak właśnie ono wyglada przed upieczeniem;)

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 22 grudnia 2010 19:55

    Mam problem z tym sernikim. Tych białek mam ubić ze wszystkich pozostałych jaj czy tylko z 6? wyszedł luźny..;/ ciasto wyszło luźne, kleiło się do wałka mimo dodania dodatkowej szklankio mąki i musiałam przyklejać do blachy małymi plackami. obawiam się, że wyjdzie zakalec;/masa serowa również luźna. nie położyłam górnej wartwy ciasta;/ czekam aż nieco się ta masa zapiecze wtedy położe. nie wiem czy dobrze kombinuję ale już na starcie oceniam, żę wyjdzie źle;/

    autor MisiqA

  • dodano: 28 listopada 2010 12:27

    witam, piekłam ten sernik, jest pyszny i bardzo łatwy w robieniu ale mam pytanie, po upieczeniu byl dosyc wysoki a pozniej opadł? czy jest jakis sposob zeby to sie nie powtorzylo?

    autor jola79

  • dodano: 08 listopada 2010 14:12

    Izaadamska1:)
    Ser wiaderkowy jest bardziej gęsty, zbity w sobie, w każdym razie nie płynny jak serki homo.
    Do tego sernika zdecydowanie odradzam używania serków homogenizowanych, podejrzewam, że sernik z nich się nie uda.
    W sklepach można kupić tłusty twarożek śmietankowy pakowany po 250 g , który równie dobrze nadaje sie do serników.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 08 listopada 2010 11:20

    czy ser z wiaderka to ma konstystencję jak serki homogenizowane?

    autor izaadamska1

  • dodano: 21 sierpnia 2010 10:06

    Mmmm, pychota ! ;))

    autor nieznajomy

  • dodano: 07 lipca 2010 15:43

    Tomasie:)
    Całą godzinę pieczemy w 200 stopniach C., jeżeli po tym czasie stwierdzisz że sernik wymaga jeszcze pieczenia dodajesz 10 min., lecz temperatury nie zmniejszamy.
    Z doświadczenia wiem , iz niektóre piekarniki upieczą ten sernik w 1 godzinkę inne potrzebują 10 min. dłużego pieczenia.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 06 lipca 2010 12:53

    Czy 1 godz.pieke sernik w niższej temp., a te + 10 min.w 200 st. Czy całą godz.pieke w 200 st. a co z +10 min.?(jeśli tak to nie jest to za wysoka temperatura!) Prosze o odpowiedz. Dziękuje

    autor Tomas

  • dodano: 19 czerwca 2010 11:25

    mniam!

    autor julia

    blog: h.m

  • dodano: 13 kwietnia 2010 21:01

    Ten sernik upiekłam na świeta ,bardzo smaczny :)

    autor edyta31

  • dodano: 02 kwietnia 2010 22:22

    mój sernik właśnie skończył sie piec ale mnie nie bylo w domu i kazałam domownikom wyłączyć po godzinie pieczenia.mam taki przenośny blaszany piekarnik i boję sie czy to nie za krótko:(

    autor paula

  • dodano: 22 marca 2010 19:07

    Izy:)
    Decydując się na użycie sera wiaderkowego, wybieram wyłącznie dobre markowe produkty, wolę nie ryzykować z tańszymi marketowymi wyrobami.
    Wtedy mam gwarancję ,że sernik się uda:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 19 marca 2010 17:48

    A ja mam pytanko odnośnie sera z pudełka. Czy masa serowa z tego sera (np. rodzinny z Netto) nie wychodzi zbyt rzadka? Robiłam kiedyś z tego sera sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie i płynął, tylko nie wiem czy od soku z brzoskwiń czy to masa była za rzadka?

    autor Izi

  • dodano: 13 marca 2010 15:21

    najlepszy sernik jakikiedykolwiek jadłem z domowego wypieku :) Super! Dzięki za przepis! Pozdrawiam

    autor mrmarhol

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  9 291 422  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl