Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 230 278 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Vol-au-vent z farszem rybno-grzybowym

sobota, 20 grudnia 2008 14:39
Skocz do komentarzy

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009


Vol-au-vent z farszem rybno-grzybowym


Wykwintne  studzienki z ciasta półfrancuskiego z farszem rybno-pieczarkowym w sosie beszamelowym .
Danie to niewątpliwie robi wrażenie, jest bardzo smaczne i ładnie wygląda...dlatego z powodzeniem może być serwowane na większe okazje  takie jak np.: świeta. Wrażenie na gościach i pozostałych domownikach ...gwarantowane;)
Polecam !
Przepis z "Kuchni Polskiej" .




Składniki na ciasto:

 - 350 g mąki pszennej
 - 200 g masła
 - 0,5 jajka
 - 2 żółtka
 - 100 g gęstej śmietany
 - 0,5 jajka do posmarowania ciasta

Nadzienie:

 - ok.250 g fileta z  dowolnej ryby (dałam solę)
 - ok.250g  pieczarek
 - sól
 - biały pieprz
 - szczypta rozmarynu
 - sos beszamelowy
 - natka pietruszki

Sos beszamelowy:

 - 30 g masła
 - 30 g mąki pszennej
 - 0,25 litra śmietany ( dałam mleko+śmietana )
 - 2 żółtka
 - sól
 - sok z cytryny


Wykonanie:

Przygotować ciasto dzień wcześniej .
W przesianej mące posiekać masło, dodać 0,5 jajka, 2 żółtka, szczyptę soli, śmietanę.
Wszystko razem dokładnie szybko zagnieść. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na noc.
Następnego dnia ciasto należy wyjąć z lodówki.
Rozwałkować  na grubość 0,5 cm., wykrawać krążki o średnicy dużej szklanki.
Około 1/4  krążków smarujemy białkiem na całej powierzchni. W pozostałych krażkach wykrawamy mniejsze otwory, mniejsza szklanką.
Obrączki z ciasta nakładamy na krążki, lekko dociskamy smarujemy rozmąconym jajem.
Piec w mocno nagrznym piekarniku ok. 15min.  aż się zrumienią.
Wyrośnięte i zarumienione wyjąć z piekarnika.


Sos beszamelowy:

Z tłuszczu i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzic śmietaną i zagotować ,pamietając o mieszaniu!.
Następnie wymieszać z żółtkami, przyprawic do smaku solą , białym pieprzem, sokiem z cytryny.


Farsz:

Rybę osolić , popieprzyć biały pieprzem i usmażyć na patelni.
Osobno usmażyć pociete pieczarki. Rybę pokroić na kostkę , dodać do niej pieczarki i wymieszać.Całośc zalać sosem beszamelowym, posolić, popieprzyć, dadać rozmaryn, natkę pietruszki. Wymieszać i napełnić studzienki z ciasta półfrancuskiego.
Podawać natychmiast ciepłe.

Polecam :)


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 27 listopada 2010 0:47

    Witam.
    Wyglądają apetycznie,ale mam pytanko. Chciałabym to podać na wigilie tylko po wcześniejszym przygotowaniu jak je potem odgrzać ,,,,pozdrawiam

    autor xondrula

    blog: xondrula

  • dodano: 27 grudnia 2008 19:04

    Kasiu24:)
    A do tego bardzo dobrze smakują , dlatego jak jeszcze ich nie próbowałaś to polecam ci ich wykonanie z czystym sumieniem :) A pozatym dzieki za miłe słówko :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 27 grudnia 2008 11:25

    Piękne! Takie dostojne i eleganckie :)

    autor kasiaaaa24

    blog: gotowaniecieszy.blox.pl/html

  • dodano: 22 grudnia 2008 8:57

    Dziewczyny :)
    Z powodu totalnego braku czasu wynikającego z krzątaniny przedświątecznej, pozwolę sobie odpowiedzieć w jednym poscie :)

    Bardzo Wam dziękuje za tak miłe słowa . Danie faktycznie jest bardzo smaczne, polecam wszystkim.
    Zwłaszcza tym którzy go jeszcze nie próbowali :)Pozdrawiam serdecznie :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 21 grudnia 2008 22:34

    Pieknie apetycznie tu jak zawsze

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 20 grudnia 2008 23:10

    Kuchareczko, wyglądają przecudnie i pysznie! :) nie jadłam jeszcze czegoś takiego. Super ! :)

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 20 grudnia 2008 20:55

    Ale piękne ci wyszły!

    autor casiapaw

    blog: dodajiwymieszaj.blox.pl

  • dodano: 20 grudnia 2008 19:31

    Kuchareczko wyglądają ślicznie:) Są bardzo reprezentacyjne:) Pozdrawiam serdecznie

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

  • dodano: 20 grudnia 2008 17:53

    wyglądają super,robię podobne z farszem grzybowym,pychotka.

    autor kawusia35

    blog: kawusia35.pl/

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 565 832  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl