Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 107 105 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

niedziela, 07 grudnia 2008 15:23
Skocz do komentarzy



Chleb pszenno-żytni na zakwasie


Bardzo smaczny chlebek ,ładnie się piecze , pięknie wyrasta i długo zachowuje świeżość( nawet na trzeci dzień po upieczeniu !). Z podanych składników wychodzą dwa bochenki chlebka ,około 600g. każdy :)
Piekąc chleb z tego przepisu , za każdym razem zmieniam rodzaj dodanych mąk i za każdym razem otrzymuje inny chlebek :)
Przepis cytowany za 
Tatter,lecz widziałam go również u Doroty76 :).

Polecam!.

 

A to wersja tego samego  chlebka ,w którym do ciasta właściwego zamiast 575g mąki pszennej, dałam: 320g maki pszennej razowej, 55g żytniej typ 720 i 200g pszennej, wyszły takie fajne dziury i chyba jeszcze lepszy smak :)







Gęsty zaczyn zakwasowy:

 - 110g płynnego zakwasu żytniego razowego (aktywnego)
 - 125g białej pszennej mąki chlebowej lub wysokoglutenowej ( dałam pszenna typ 550)
 - 30g wody

Składniki zaczynu dobrze wymieszałam, dodając tylko tyle wody aby powstała kula, która krótko zagniotłam. Zaczyn umieściłam w misce i szczelnie przykryty, zostawiłam na 4 godziny w temperaturze pokojowej. W zależności od aktywności i mocy zakwasu, etap ten może zabrać nieco więcej czasu...należy poczekać, aż przynajmniej podwoi swoja objętość. Następnie włożyłam zaczyn do lodówki na noc.
Następnego dnia, godzinę przed przygotowaniem ciasta chlebowego, wyjęłam starter z lodówki i pokroiłam go na 10 kawałków. Zostawiłam je pod przykryciem.


Kawałki zaczynu połączyłam z:

 - 575 mąki, jak wyżej
 - 2 łyżeczki soli
 - 340-390 g letniej wody (35-39C)

Ciasto chlebowe wyłożyłam na stół i zagniotłam ( ok.12 minut). Powinno być dość ścisłe i delikatnie lepkie. Zostawiłam do wyrośnięcia na 4 godziny, składając ciasto trzykrotnie (co godzinę).

Podzieliłam na dwie części i zwinęłam w owalne bochenki. Oba włożyłam do koszyków złączeniami do góry i pozwoliłam im wyrastać przez 3 godziny (można przetrzymać je w lodowce przez noc). Bochenki wyłożyłam na łopatę wysypaną grubą semoliną, nacięłam ich wierzchy.

Piekłam w piekarniku, rozgrzanym do 260C (termoobieg) z para przez 10 minut. Następnie obróciłam chleby o 180 stopni i zmniejszyłam temperaturę do 230C.
Smacznego:)





Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 19 grudnia 2010 22:26

    Hiszpanko:)
    To nic innego jak dzikie drożdże własnoręcznie przez nas wyhodowane w postaci płynnej jako "zakwas" przygotowany z mąki żytniej razowej o typie 2000.
    Zastępują zwykłe drożdże, pieczywo na zakwasie ma zdecydowanie lepsze walory smakowe od tego na drożdżach.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 18 grudnia 2010 17:37

    kochana mozesz mi wytumaczyc co to jest plynny zakwas zytniego razowego aktywnego ah jak ten chleb smacznie wyglada mniam

    autor hiszpanka

  • dodano: 12 grudnia 2008 10:48

    Atinko:)
    Raz jeszcze dziękuję za nominację :)

    Mój zakwasik ma w tej chwili, od dnia nastawienia : 19 dni.
    Piątego dnia po nastawieniu, już udało mi się upiec pyszny chlebek na zakwasie.
    Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 11 grudnia 2008 12:10

    Kuchareczko zostałaś nominowana UAB (szczegóły na moim blogu) :)

    powiadasz, że to pierwszy zupełnie bez drożdży - wow! Jestem pełna podziwu. ja się jeszcze nie odważyłam, ale może już niedługo;) A jak stary masz zakwas?

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

  • dodano: 10 grudnia 2008 22:35

    Danusiu:)
    Bardzo Ci dziękuję, to miłe usłyszeć takie słowa zwłaszcza od Ciebie -eksperta w tej dziedzinie :)

    Abbro:)
    Wielkie dzięki , ale się cieszę :) Koniecznie nastaw zakwas, ja zrobiłam zakwas ze strony "Leśnego zakątku"- Danusi i każdy kolejny wypiek chlebka kończy się sukcesem:).
    A satysfakcja z upieczonego chlebka przeogromna. Od dwóch tygodni jemy wyłącznie moje chlebki:)

    Pozdrawiam Was gorąco!

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 10 grudnia 2008 22:19

    Chlebki, pierwsza klasa
    Wspaniałe
    Pozdrawiam

    autor dana

    blog: www.dancia.bloog.pl

  • dodano: 10 grudnia 2008 22:14

    Kuchareczko , przecudnej urody chlebek ! Normalnie ślinotoku dostałam , aż klawiatura mi zamokła ;)
    Spróbuję nastawić zakwas - ale dopiero po Nowym Roku - i też coś dobrego upiekę :)

    autor abbra

    blog: www.mojekucharzenie.blox.pl

  • dodano: 09 grudnia 2008 20:00

    Andziu:)
    Bardzo Ci dziękuję .
    Nie obawiaj się ich pieczenia, ja do niedawna nie miałam zielonego pojęcia o chlebkach na zakwasie,ba zazdrościłam innym tej umiejętności a teraz sama próbuje i nawet mi sie udaję:) Spróbuj a nie pożałujesz , gdyż chlebek własnoręcznie upieczony smakuje wyjątkowo i daje mnóstwo satysfakcji:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 09 grudnia 2008 19:50

    Śliczne Ci wychodzą chlebki...a ja mam wielką ochotę upiec chleb na zakwasie,ale trochę się boję:))

    autor andzia-35

    blog: wwwpysznejedzonko.blox.pl/html

  • dodano: 08 grudnia 2008 16:36

    Majano:)
    Dziekuję:) a może Ty również pokusisz się o upieczenie chlebka? jak widzisz po moim przykładzie to nic trudnego, sama do niedawna nie dowierzałam ,że mogę upiec chlebek .Zaczęcam cię Majanko gorąco :)Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 08 grudnia 2008 16:24

    Piękny! :))) Zachwycam sie zawsze Twoimi chlebkami, bo są cudowne! :))

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 08 grudnia 2008 15:59

    Atinko:)
    Ślicznie ci dziękuję :)To mój pierwszy zakwasowiec bez dodatku drożdży , który tak pieknie sie upiekł.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 08 grudnia 2008 14:52

    Ależ smaczniusi:) Pięknie wygląda:)

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  8 740 541  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl