Bloog Wirtualna Polska
Są 1 272 554 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Chleb wieloziarnisty ze soją na zakwasie

czwartek, 04 grudnia 2008 17:17
Skocz do komentarzy


Chleb wieloziarnisty ze soją na zakwasie

Postawiłam upiec chlebek ze soją :).
Jak wiadomo, soja to bogactwo pełnowartościowego białka, zawiera witaminy z grupy B, oraz potas, żelazo, magnez, fosfor i wapń oraz NNKT, obniża  też cholesterol.
Przeszukałam internet w poszukiwaniu odpowiedniego przepisu, lecz nic nie udało mi się znalezć .
Dlatego  wykorzystałam istniejący już przepis i na swój użytek nieco go zmodyfikowałam.
Mowa o przepisie Gusi na chlebek wieloziarnisty ze słonecznikiem. Przepis prosty i szybki w realizacji. Moja modyfikacja , polegała na zastąpieniu słonecznika -soją .
W rezultacuie otrzymałam bardzo smaczny chlebek, wyrośnięty, pachnący, z mocno chrupiącą skórką, o bardzo bogatym wnętrzu:)
Długo zachowujący świeżość,( na drugi dzień po upieczeniu, chlebek jest równie chrupiący i świeży jak po wyjęciu z pikarnika).
 Aby was zachęcić do jego upieczenia , dodam iż na przełomie tygodnia chlebek ten piekę 3 raz ;)

Szczerze polecam:)




Chlebek w przekroju...jeszcze gorący :)






Zaczyn:

 - kilka łyżek mąki pszennej
 - kilka łyżek wody
 - 10g drożdży
 - 1 łyżeczka cukru 

Ciasto właściwe

 - 1,5 szklanki zakwasu ( dałam żytni)
 - 1 szklanka wody
 - 1 łyżka soli
 - 1 łyżka cukru
 - 3/4 szklanki płatków owsianych
 - 1/2 szklanki siemienia lnianego
 - 100g  soi
 - 3 i 2/3 do 5 szklanek mąki ( ja użyłam 3 i 0,5 szklanki)

Dodatkowo:
 - Jajko do posmarowania
 - 2 łyzki słonecznika do posypania wierzchu,( ja wierzch posypałam pestkami dyni)

Soja:
Soję dzień wcześniej namoczyć w niewielkiej ilości wody i pozostawić  na noc,( podobnie jak fasolę).
Nazajutrz przełożyć do garnka i ugotować w lekko osolonej wodzie,"prawie" do miękkości.
Zimną  soję ,dodałam do chlebka zamiast ziaren słonecznika.

Zaczyn:
Wymieszać składniki zaczynu i pozostawić na 10 minut.

Do zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
Pozostawić je na około 40 minut, żeby podwoiło swoją objętość.
Wyrobić jeszcze raz, uformować bochenek i pozostawic na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem i posypać słonecznikiem i jeszcze raz delikatnie posmarować (w mniejszym stopniu spadają potem ziarenka).

Piec około 1 godziny w 200 stopniach.

Moje uwagi:
Drugie wyrastanie u mnie trwało 1 godzinę.
Do wypieku ,użyłam dużej prostokątnej formy keksowej.

A tak wyglądał w czasie wyrastania:)









Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 29 marca 2011 17:49

    Mam pytanko - jakie wymiary ma keksówka której użyłaś do wypieku tego chlebka? Przymierzam się do niego tylko nie wiem czy znajdę odpowiednią;) Pozdrawiam serdecznie !

    autor evelly

  • dodano: 24 maja 2010 9:50

    Miałam wcześniej skomentować jak wyszedł chlebek po upieczeniu.
    A, że dziś znowu chlebek pieczę (co chyba mówi samo za siebie :)) i potrzebny przepis więc skorzystam z chwili i skomentuje.
    Polecam, jak mam okazje i zakwas piekę ten chleb. Wszystkim smakuje i w przygotowaniu nie jest trudny.
    Modyfikuje troszkę, a mianowicie nie dodaje soi tlyko same ziarna ;-) Ale i na soję przyjdzie czas ;)
    Smigam piec ;)

    autor Aleksandra

  • dodano: 19 kwietnia 2010 14:42

    Dziś jest mój debiut w pieczeniu chlebka na zakwasie. Zakwas robiłam wg przepisu, któy znalazłam na stronie www.wielkiezarci.com
    Już nie moge się doczekać jaki będzie.
    Wyrósł sporo, w piekarniku wygląda także wyśmienicie. Zrobiłam małą modyfikacje.
    Wieczorem podzielę się walorami smakowymi ;)

    autor Aleksandra

  • dodano: 12 października 2009 17:08

    Hello:)
    Nigdy nie mierzyłam czasu jej gotowania... zawsze wrzucałam namoczoną wcześniej soję do garnka i gotowałam.... co jakiś czas sprawdzając czy już jest prawie miękka. Ile to zajęło czasu- trudno mi powiedzieć ?.
    Pozdrawiam:)

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 07 października 2009 19:48

    Witam.
    piekłam raz podobny chlebek, ale z soją coś poszło nie tak. Co to znaczy prawie do miękkości? tzn. ile <> czasu? Wg przepisu na opakowaniu soję nalezy gotować aż 2 godziny...
    Bardzo fajny blog, piekłam już włoski chlebek z suszonymi pomidorami - pyszny! A teraz mam chałeczkę w piecu i już się nie mogę doczekać :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    autor Hella

  • dodano: 13 września 2009 16:32

    Chciłam Ci podziekować za ten przepis. Chlebek jest bardzo dobry!Dzięki Tobie upiekłam swój pierwszy chleb ;)

    autor JJ

  • dodano: 09 maja 2009 10:45

    Dziś po raz już kolejny piekę ten chlebek-najbardziej wszystkim smakuje..!Jest wspaniały!!!

    Pozdrawiam...

    autor ewcia

  • dodano: 01 kwietnia 2009 22:16

    Ewciu:)
    To świetnie ,że bliko miejsca gdzie mieszkasz jest młyn, w takim razie z zakupem mąki nie będziesz mieć problemów :)
    Oczywiście bardzo się cieszę ,że chlebuś Ci smakował:)
    Pytałaś mnie również o szyneczkę, otóż w peklówce mięsko przechowujemy w chłodnniejszej skrytce w temp. około 4-5 stopni C., ale w cieplejsze dni, temp. ta jest nieco wyższa a wtedy okres dni peklowania się ciut skraca.Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 01 kwietnia 2009 21:52

    Witam;)Chlebek wyszedł mi wspaniały-taki jak lubię-dużo ziaren,jest co pochrupać!A co do mąki,to właśnie tak myślałam,że wybiorę się do młyna(bardzo blisko mnie jest słynna piekarnia Grela i młyn,więc napewno jakąś fajną mąkę uda mi się kupić).
    Pytałam Cię Kuchareczko też o tą szynkę teścia-jutro będę coś podobnego robić,tylko w jakiej temp. peklować?Wydaje mi się,że 4-8 st.
    Pozdrawiam,

    autor ewcia

  • dodano: 01 kwietnia 2009 9:42

    Ewciu:)
    Bardzo jestem ciekawa jak się udał Twój wypiek :)
    Mąki razowe typu 2000, zazwyczaj kupuję w kauflandzie, Tesco, Inter marche, chociaz najlepiej zrobisz jak poszukasz w pobliżu miejsca zamieszkania jakiegoś młynu lub piekarni, warto wybrać sie w takie miejsce i popytac o mąkę, przeważnie kosztuje o niebo taniej niż w sklepie.
    Ja mieszkam w małej dziurze i do większych sklepów też mam spory kawałek, a ostatnio mąkę kupiłam od młynarza w młynie :)Pozdrawiam serdecznie :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 31 marca 2009 15:26

    Ponownie witam;)U mnie właśnie chlebek rośnie(opornie jakoś)w foremkach-oby był chociaż w połowie taki wspaniały jak Twój Droga KuchareczkoPozdrawiam;)

    autor ewcia

  • dodano: 30 marca 2009 11:21

    Witam.Nie piekłam jeszcze tego wspaniałego chlebka(mąż nakupił pieczywa w sklepie i musimy nim się raczyć).Ugotowałam już soję,czeka w lodówce,może jutro zrobię akcję,bo mi się soja zepsuje;( Piszesz kuchareczko,że z mąki pszennej,ale może z takiej ciemniejszej(ja bardzo lubię ciemne chleby.)
    Jeszcze apropo tego mojego nieszczęsnego zakwasu,ja wiem,że przeważnie torobi się z tych mąk "wyższych",ale ja nigdzie nie mogę takiej kupić,gdzie można takie mąki znaleź?(w Karfurze i Kauflandzie nie ma,może w takich lepszych marketach?Mam trochę daleko do miasta i rzadko bywam w takich większych sklepach..;(
    Pozdrawiam i dzięki za rady...

    autor ewcia

  • dodano: 27 marca 2009 23:05

    Ewciu:)
    Jeżeli Twój zakwas jest z mąki żytniej to może już więcej nie dodawaj mąki żytniej, gdyż chlebej już będzie pszenno-żytni:)

    Podpowiem Ci ,że zdecydowanie najlepszy zakwas wychodzi z mąki razowej typ 2000 ,zarówno pszennej jak i żytniej.
    Ja korzystałam z tego przepisu na zakwas :
    http://dancia.bloog.pl/id,4388658,title,Porady-pieczenie-chleba,index.html

    Ja również ciągle się uczę pieczenia, a piekę od niedawna :)Zyczę powodzenia :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 27 marca 2009 22:19

    Aha,ja mam zakwas z mąki żytniej 720,mam mąkę pszenną 650 (a może dodać trochę mąki żytniej?)Dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem chlebka i uczę się..;)

    autor ewcia

  • dodano: 27 marca 2009 21:40

    Ewciu:)
    Myślę ,że chyba najwłaściwsza to pszenna chlebowa typ 850, ale ja takiej nie posiadałam więc użyłam pszennej 500.pozdrawiam :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 27 marca 2009 21:29

    Witam;)Mam pytanko,jakiej mąki należy użyć do tego chlebka?Pozdrawiam

    autor ewcia

  • dodano: 06 grudnia 2008 15:58

    Wiataj Majano:)

    Jak zwykle dziekuję Ci za bardzo fajny komentarz, ale urosłam , zwłaszcza słowo "profesjonalny" mocno dodał mi skrzydeł ;).Pozdrawiam również :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 06 grudnia 2008 11:13

    Piękny!:))
    Uwielbiam takie chlebki, a Twoj wygląda profesjonalnie! :)) Pozdrawiam mikołajkowo.

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 05 grudnia 2008 16:30

    Rudasku:)
    Bardzo mi miło z tego powodu:) Ten chlebek wydaje mi się jeszcze smaczniejszy ;)Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 05 grudnia 2008 15:48

    Piękny,musze wypróbowac następnym razem.Ja właśnie robie chleb z twojego poprzedniego przepisu.Rodzinka jest od niego uzależniona :-)

    autor rudasek35

    blog: kawusia35.bloog.pl/

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 744 492  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl